Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στειρώνουν μετανάστριες στα κολαστήρια των ΗΠΑ
AP Photo/Eric Gay
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στειρώνουν μετανάστριες στα κολαστήρια των ΗΠΑ

  • A-
  • A+
Ενα απίστευτο σκάνδαλο παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνταράσσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς έγινε γνωστό πως σε -σεσημασμένο για άθλιες συνθήκες διαβίωσης- κέντρο κράτησης μεταναστών στην Τζόρτζια, «χασάπης» γυναικολόγος αφαιρεί σωρηδόν μήτρες ή/και ωοθήκες από γυναίκες που δεν μιλούν αγγλικά και υποβάλλονται στις εγχειρήσεις χωρίς καμία ενημέρωση.

Μετανάστριες και αιτούσες άσυλο φυλακισμένες στο Κέντρο Κράτησης Εργουιν της αμερικανικής Πολιτείας Τζόρτζια όχι απλά δεν έχουν την κατάλληλη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά και ένας σημαντικός αριθμός τους –για λόγους που δεν κατανοούν πλήρως ή καθόλου– υποβάλλεται σε υστερεκτομή. Για «σιωπηλή πανδημία» κάνει λόγο η οργάνωση Project South, που τη Δευτέρα προσέφυγε στην αμερικανική Δικαιοσύνη για τα αίσχη που διαδραματίζονται σε αυτό το κέντρο κράτησης το οποίο διαχειρίζεται η ιδιωτική εταιρεία La Salle Corrections.

Οι πρώτες καταγγελίες έγιναν από την νοσηλεύτρια Ντόουν Γούτεν που εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια εργάζεται στη φυλακή, ξεσκεπάζοντας τις άθλιες συνθήκες υγιεινής που αντιμετωπίζουν οι κρατούμενες, τα ελλιπή μέτρα για την προστασία από τον κορονοϊό και την αδικαιολόγητη συχνότητα και μεγάλη αναλογία υστερεκτομών σε σχέση με τον πληθυσμό του ιδρύματος. Σύμφωνα με μαρτυρίες που συνέλεξε η Project South από κρατούμενες, συνήθως όσες παραπονούνταν για πόνους περιόδου ή έντονη ροή στέλνονταν σε γυναικολόγο εξωτερικό συνεργάτη του κέντρου κράτησης, ο οποίος με συνοπτικές διαδικασίες τούς αφαίρεσε τη μήτρα ή/και τις ωοθήκες.

«Επειτα από λίγο όλες όσες στάλθηκαν για εξέταση σε αυτόν είχαν υποστεί υστερεκτομή», αποκάλυψε η Γούτεν, η οποία μιλώντας και στον ερευνητικό ιστότοπο The Intercept, αποκάλεσε τον γυναικολόγο «συλλέκτη μητρών». Τονίζοντας μάλιστα πως στην πλειονότητά τους αυτές οι γυναίκες είναι Λατίνες, πολλές δεν γνωρίζουν καν αγγλικά και οι περισσότερες είχαν ενημερωθεί ελάχιστα ή ελλιπώς τόσο για την επέμβαση όσο και για τους λόγους για τους οποίους ήταν η ενδεδειγμένη θεραπεία για το πρόβλημα υγείας τους ή για την ύπαρξη εναλλακτικών.

Η Γούτεν κατήγγειλε επίσης σοβαρά ιατρικά λάθη, όπως η αφαίρεση δεξιάς αντί αριστερής ωοθήκης με κύστη σε νεαρή γυναίκα, έτσι που αναγκάστηκε να υποστεί και δεύτερη επέμβαση για να αφαιρεθεί η σωστή ωοθήκη, κάτι που την κατέστησε στείρα.

Τις αποκαλύψεις επιβεβαίωσαν κι άλλα μέλη του προσωπικού που προτίμησαν την ανωνυμία, στοιχειοθετώντας έτσι μια πρακτική αναγκαστικής στείρωσης. Παράνομο αλλά όχι και σπάνιο στις αμερικανικές φυλακές. Το 2013 το Κέντρο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας είχε αποκαλύψει πως οι σωφρονιστικές αρχές της Καλιφόρνιας είχαν στειρώσει τουλάχιστον 148 κρατούμενες στο διάστημα 2006-2010.

Οι μετανάστριες εδώ και χρόνια καταγγέλλουν τις συνθήκες στο κέντρο, την απόλυτη περιφρόνηση των κανόνων ασφάλειας και υγιεινής, την έλλειψη κατάλληλης ιατρικής φροντίδας και τις ανθυγιεινές συνθήκες ζωής, όπως σημειώνει η έκθεση της Project South. Συνθήκες που με τον Covid-19 επιδεινώθηκαν πολύ καθώς, σύμφωνα με την προσφυγή, εξ αρχής υποβαθμίστηκε η απειλή της πανδημίας, δεν γίνονται τεστ στις κρατούμενες που εκδηλώνουν συμπτώματα της νόσου, το προσωπικό με συμπτώματα συνεχίζει να εργάζεται αντί να απομονωθεί, δεν γίνονται σεβαστοί οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης κ.λπ. Τον περασμένο Απρίλιο, κρατούμενες ανάρτησαν στα κοινωνικά δίκτυα βίντεο ζητώντας βοήθεια για την προστασία τους από τον κορονοϊό ενώ έγιναν διαμαρτυρίες και απεργίες πείνας. Αλλά τίποτε δεν άλλαξε.

Οσο για τις υστερεκτομές, κανείς δεν ξέρει με ακρίβεια προς το παρόν πόσες έχουν γίνει, αλλά σύμφωνα με το Project South, τουλάχιστον πέντε κρατούμενες στειρώθηκαν στο διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2019 –χωρίς να ξέρουν γιατί ακριβώς τους έγινε η επέμβαση–, όπως κατέθεσε μια γυναίκα στην οποία εκμυστηρεύτηκαν την περιπέτειά τους: «Εβλεπα όλες αυτές τις γυναίκες που υπέστησαν τέτοιες επεμβάσεις και σκεφτόμουν πως ήταν σαν να είμαστε σε ένα πειραματικό στρατόπεδο συγκέντρωσης. Σαν να πειραματίζονταν με τα σώματά μας».

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Ο Τραμπ δεν δίνει δεκάρα (κυριολεκτικά) για τις γυναίκες
Ακόμη μία καταστροφική απόφαση για τις γυναίκες και τα κορίτσια του πλανήτη έλαβε η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ: οι Ηνωμένες Πολιτείες απέσυραν την οικονομική τους στήριξη από το Ταμείο Πληθυσμού των Ηνωμένων...
Ο Τραμπ δεν δίνει δεκάρα (κυριολεκτικά) για τις γυναίκες
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Μια πρόσφυγας διεκδικεί την προεδρία της Σομαλίας
«Μετά το 2020 που θα έχουμε... κανονικές εκλογές θα τις κερδίσω, τώρα ξέρω πως δεν έχω καμία τύχη. Αν δεν είσαι διεφθαρμένος, δεν μπαίνεις στο σύστημα κι εγώ ποτέ δεν θα πληρώσω ούτε ένα σεντ σε κάποιον» λέει...
Μια πρόσφυγας διεκδικεί την προεδρία της Σομαλίας
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Η Τερέζα Μέι και «ο απολιτίκ φεμινισμός»
Πίσω από τη μάσκα της υπερμάχου των γυναικείων δικαιωμάτων, η νέα Βρετανή πρωθυπουργός κρύβει ένα σκληρό πρόσωπο που έχει φανεί ήδη στις πολιτικές τοποθετήσεις της για τα δικαιώματα των προσφύγων, το δόγμα της...
Η Τερέζα Μέι και «ο απολιτίκ φεμινισμός»
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Η απόγνωση μιας πρόσφυγα
Απονενοημένη ήταν η κίνηση της νεαρής πρόσφυγα να αυτοπυρποληθεί διαμαρτυρόμενη για τις άθλιες συνθήκες στο στρατόπεδο όπου κρατείται στο νησί Ναουρού του Νότιου Ειρηνικού. Βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση και...
Η απόγνωση μιας πρόσφυγα
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Ο αδιαπέραστος φράκτης των γυναικών προσφύγων
Η Αμπάρο Κλιμέντ ταξίδεψε μόνη της στη Μελίγια για να γνωρίσει από πρώτο χέρι τις εμπειρίες χιλιάδων ανθρώπων από την υποσαχάρια Αφρική που επιχειρούν να περάσουν τον φράκτη των συνόρων με την Ισπανία, πρώτο...
Ο αδιαπέραστος φράκτης των γυναικών προσφύγων
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Οι γυναίκες λένε «ΟΧΙ» στον Τραμπ
Στο «παρά πέντε» των αμερικανικών εκλογών, οι Αμερικανίδες ένωσαν σε δεκάδες πόλεις τις φωνές τους ενάντια στον ακραία μισογύνη πρόεδρο, διαμηνύοντάς του ότι δεν είναι επιθυμητός για άλλη μία θητεία.
Οι γυναίκες λένε «ΟΧΙ» στον Τραμπ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας