• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.7°C / 14.1°C
  3 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.8°C / 13.3°C
  3 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 12.6°C / 14.9°C
  2 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.9°C / 8.3°C
  2 BF
  51%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  2 BF
  81%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.0°C / 10.1°C
  1 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  2 BF
  70%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  2 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 14.8°C
  2 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 11.9°C
  3 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.4°C
  5 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  4 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  3 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.2°C
  0 BF
  76%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.5°C / 12.2°C
  2 BF
  62%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 16.0°C
  1 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.4°C / 14.3°C
  0 BF
  60%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 7.3°C / 11.6°C
  2 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 13.4°C
  2 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  1 BF
  63%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι Τουρκάλες κάνουν τη δική τους επανάσταση βγάζοντας τις μαντίλες

 • A-
 • A+

Είναι ένα από τα πολλά «συμμετοχικά παιχνίδια» στα κοινωνικά δίκτυα. Στο #Tenyearschallenge, οι χρήστες αναρτούν μια σημερινή φωτογραφία τους και μία δέκα χρόνια πριν, ανατρέχοντας στις αλλαγές που έχουν βιώσει.

Αλλά στην Τουρκία νέες γυναίκες μετέτρεψαν αυτό το εικονικό παιχνίδι σε μια εκστρατεία διεκδίκησης του δικαιώματός τους να μη φορούν μαντίλα. Και μάλιστα καθεμία εξηγεί τα πώς και τα γιατί μιας απόφασης που συνήθως δεν είναι τόσο εύκολη.

«Ξέρατε ότι για πρώτη φορά στη Ρώμη οι ελεύθερες γυναίκες έβγαλαν τη μαντίλα για να ξεχωρίζουν από τις σκλάβες; Λοιπόν, μαχήτριες της ελευθερίας, εγώ δεν το ήξερα», γράφει στο twitter η Ελίφ, αναρτώντας μια παλιά φωτογραφία της με πολύχρωμη μαντίλα και μια άλλη σημερινή με λιτά τα μακριά της μαλλιά. «Νόμιζα πως ήταν μόδα, αλλά τώρα δεν είναι απλά μια πρόκληση, είναι μια επανάσταση».

«Κανείς δεν μπορεί να ζει μια διπλή ζωή, γι’ αυτό δεν μπορούμε να φορτωνόμαστε με τις ταυτότητες που οι οικογένειές μας ή η κοινωνία διαλέγουν για εμάς. Αρνούμαστε να ζούμε με ταυτότητες που δεν μας ανήκουν», γράφει η Ρούκεν, που πριν από δέκα χρόνια πόζαρε με δυο φίλες της, όλες τους μαντιλοφορούσες, και σήμερα χαμογελά στον φακό με το κεφάλι της ακάλυπτο.

Η παρατήρηση της Ρούκεν συνθέτει τη μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νέες Τουρκάλες. «Το να εγκαταλείψεις τη μαντίλα αποτελεί μια τεράστια τομή, γιατί συχνά το οικείο σου περιβάλλον δεν το αποδέχεται, θεωρεί ότι το να εγκαταλείψεις κάτι που κάποτε αποδεχόσουν ως φυσικό είναι ένα είδος προδοσίας».

Οπως γράφει μία από τις κοπέλες, «πολλοί θεωρούν ότι μόνο αν φοράς χιτζάμπ είσαι παρθένα, πως μόνο όσες το φορούν είναι καλές». Κι αυτή η συσχέτιση της αγνότητας με τη μαντίλα που εμποτίζει τις γυναίκες από την παιδική τους ήδη ηλικία, μπορεί να κάνει τη ρήξη τραυματική.

Σήμερα, στην Τουρκία, συχνά αυτό το θρησκευτικό σύμβολο ερμηνεύεται από κάποιους φανατικούς και ως ένα μέσο κατά της λαγνείας: οι γυναίκες πρέπει να κρύβουν τα μαλλιά τους, για να μην προκαλούν τους άντρες. Και συνάμα διαφημίζεται ως ένα στοιχείο ταυτότητας, ακόμη και σαν ένα είδος επανάστασης ενάντια στον «έκφυλο» δυτικό τρόπο ζωής.

Είναι ενάντια σε τέτοιες αντιλήψεις που στρέφεται η εκστρατεία των νέων Τουρκάλων. Μια εκστρατεία που επικροτήθηκε από αρκετούς άνδρες χρήστες, αλλά δέχθηκε και σφοδρές επικρίσεις, με κάποιους να φτάνουν να δηλώνουν πως πρόκειται για «συνωμοσία κατά του Ισλάμ και της χώρας».

Στο ισλαμοσυντηρητικό καθεστώς, που έχει επιβάλει εδώ και 15 χρόνια ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, θρησκεία και πολιτική συμβαδίζουν και αλληλοσυμπληρώνονται.

Αλλά μια δημοσκόπηση της εταιρείας Konda, που διερευνά την εξέλιξη διάφορων κοινωνικών δεικτών στην Τουρκία την τελευταία δεκαετία, δείχνει πως η κοινωνία δεν βαδίζει όσο πιστεύαμε στον δρόμο της ισλαμοποίησης.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις των περισσότερων από 5.700 πολιτών που συμμετείχαν σε αυτήν, σήμερα το 51% των Τούρκων δηλώνει πιστό, έναντι 55% πριν από μια δεκαετία.

Ο αριθμός των άθεων ή αγνωστικιστών αυξήθηκε από το 1% στο 3% και 2% αντίστοιχα. Και ενώ ο αριθμός των γυναικών που καλύπτουν το κεφάλι τους αυξήθηκε ελάχιστα από το 52% στο 53%, τα ποσοστά των νέων γυναικών που δεν χρησιμοποιούν μαντίλα αυξήθηκαν από 34% σε 37%.

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Χάνονται οι φωνές και οι απόψεις των κοριτσιών στα κοινωνικά δίκτυα
Απειλές για βία, προσβολές, επιθέσεις για την εμφάνιση, περιφρονητικά σχόλια, σεξουαλικός εκφοβισμός… Αυτές είναι μερικές από τις ψηφιακές πρακτικές που βιώνει το 58% των κοριτσιών και εφήβων στα κοινωνικά...
Χάνονται οι φωνές και οι απόψεις των κοριτσιών στα κοινωνικά δίκτυα
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Σαρώνει η διαδικτυακή παρενόχληση και βία
Η ευρεία διάδοση των τεχνολογιών του διαδικτύου και των κοινωνικών μέσων όχι μόνο ενίσχυσαν τις υπάρχουσες μορφές αντρικής βίας, αλλά δημιούργησαν νέα εργαλεία για την παρενόχληση γυναικών και κοριτσιών. Το...
Σαρώνει η διαδικτυακή παρενόχληση και βία
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Πολιτικός φεμινισμός με χαρτί και με μολύβι
Αυτό που περισσότερο αποδιοργανώνει τον αντίπαλό σου είναι να απαντάς με χαμόγελο -ειρωνείας, όχι συμβιβασμού- στις αντιξοότητες και να επιστρατεύεις το χιούμορ ως δήλωση αντίστασης ενάντια στην οπισθοδρόμηση,...
Πολιτικός φεμινισμός με χαρτί και με μολύβι
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Οι Αμερικανίδες στενάζουν από την πανδημία
Η Αλίσα Χαριντασάνι Γκούπτα, Ρεπόρτερ Θεμάτων Φύλου των New York Times, ανέλαβε να παραθέσει στατιστικές για την κατάσταση στην υπερδύναμη του πλανήτη, τόσο αποκαλυπτικές των ανισοτήτων που βάθυναν με την...
Οι Αμερικανίδες στενάζουν από την πανδημία
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Λωρίδα της Γάζας: απαγόρευση ταξιδιών στις γυναίκες χωρίς άδεια κηδεμόνα
Η απόφαση που εξέδωσε ο πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου της Σαρίας (ΑΣΣ) στη Λωρίδα της Γάζας προκάλεσε δριμύτατες επικρίσεις. Ακυρη θεωρεί την απόφαση το Ανώτατο Δικαστήριο που εδρεύει στη Δυτική Οχθη.
Λωρίδα της Γάζας: απαγόρευση ταξιδιών στις γυναίκες χωρίς άδεια κηδεμόνα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας