Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Βραζιλιάνες ενάντια στον φασισμό

AP Photo / Eraldo Peres

Βραζιλιάνες ενάντια στον φασισμό

0 ΣΧΟΛΙΑ
  • A-
  • A+

Οι γυναίκες της Βραζιλίας δίνουν δυναμικά τη μάχη για τη δημοκρατία στον τόπο τους, σε μια στιγμή κατά την οποία αυτή απειλείται από την επανεμφάνιση της μιλιταριστικής και βίαιης Ακροδεξιάς που εκπροσωπεί ο πρώην λοχαγός Ζαΐρ Μπολσονάρο.

Ο νοσταλγός της δικτατορίας και υποψήφιος για την προεδρία στις εκλογές της 7ης Οκτωβρίου, ο οποίος προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 26%, δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι η μεγαλύτερη αντίδραση απέναντι στη ρατσιστική, φαλλοκρατική και ακραία νεοφιλελεύθερη εκστρατεία του θα προερχόταν από μία από τις ομάδες που περισσότερο περιφρονεί: τις γυναίκες.

Το κίνημα «Γυναίκες Ενωμένες κατά του Μπολσονάρο» εμφανίστηκε στις 30 Αυγούστου και γεννήθηκε σαν απάντηση σε έναν πολιτικό που απεχθάνεται τους μαύρους, τις γυναίκες, το κίνημα LGTBQ+, τα άτομα με αναπηρία και το όποιο ανθρώπινο και θεμελιώδες δικαίωμα· και σε μια πολιτική πρόταση που υπόσχεται ολοκληρωτισμό, σφαίρες και καταστολή ως μέσα «λύσης» των προβλημάτων της χώρας.

Οπως λέει η Λουντιμίλα Τεϊσέιρα, στόχος της ομάδας, που μέσα σε 20 μέρες έχει αποκτήσει πάνω από 2,5 εκατομμύρια φίλες/ους στο Facebook, είναι «να αποτρέψουμε την εκλογή του ακατονόμαστου».

Στόχος πανδημοκρατικός στον οποίο έχουν συστρατευτεί γυναίκες διαφορετικών ιδεολογιών, ανάμεσά τους και πολιτικοί όπως η οικολόγος προεδρική υποψήφια Μαρίνα Σίλβα και η κομμουνίστρια Μανουέλα Ντ’Αβιλα, υποψήφια για την αντιπροεδρία με το ψηφοδέλτιο του Κόμματος των Εργατών (του φυλακισμένου πρώην προέδρου Λούλα).

Η δημοτικότητα της ομάδας έχει ανησυχήσει τόσο το επιτελείο του Μπολσονάρο που το περασμένο Σαββατοκύριακο χάκαρε τη σελίδα και απείλησε τις διαχειρίστριές της όχι μόνο μέσω Facebook αλλά και των λογαριασμών τους στο WhatsApp. Ο δε απόστρατος στρατηγός Χάμιλτον Μουράο (που κατεβαίνει ως αντιπρόεδρος στο ψηφοδέλτιο του Μπολσονάρο) και ένας από τους γιους του «ακατονόμαστου» έσπευσαν να διαδώσουν fake news προσδοκώντας να πλήξουν την αξιοπιστία του κινήματος.

Οι Βραζιλιάνες εκπροσωπούν το 52% του εκλογικού σώματος και ένα 49% από αυτές δηλώνει πως δεν θα τον ψήφιζε ποτέ.

Με τις κινητοποιήσεις της η ομάδα θέλει να πείσει πολλές και πολλούς ακόμη να μην τον ψηφίσουν. Ανεξαρτήτως αν θα το καταφέρουν, γράφει η Βραζιλιάνα δημοσιογράφος και ντοκουμενταρίστρια Ελιάνε Μπρουμ στην El Pais, «οι γυναίκες έχουν ήδη κάνει τη διαφορά. Η δύναμη του Μπολσονάρο είναι τεράστια στα κοινωνικά δίκτυα. Και είναι η πρώτη φορά που τον αμφισβητούν μαζικά σε αυτά που θεωρεί “χωράφια” του. Το να φτάσει ένας υποψήφιος που ξεχωρίζει για τη φαλλοκρατία του να φοβάται τις γυναίκες είναι νίκη».

Οι οπαδοί του πίστεψαν πως με τις απειλές θα τις τρομάξουν. Αλλά εκείνες απάντησαν καλώντας σε διαδηλώσεις στις μεγάλες πόλεις της Βραζιλίας για τις 29 Σεπτεμβρίου, όπου έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή δεκάδες χιλιάδες πολίτες, ενώ ένα από τα hashtags που περισσότερο χρησιμοποιούνται αυτές τις ημέρες ενόψει των κινητοποιήσεων είναι #ΟχιΑυτός.

Η ιδέα είναι εμπνευσμένη από τη μεγάλη Πορεία των Γυναικών τον Ιανουάριο του 2017 κατά του Τραμπ που μόλις είχε αναλάβει την προεδρία. Μόνο που οι Γυναίκες Ενωμένες κατά του Μπολσονάρο έχουν στόχο να προλάβουν την καταστροφή και να αποτρέψουν να φτάσει στην κυβέρνηση της Βραζιλίας ένας φασίστας.

ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Εκλογές χωρίς τον Λούλα
Εκτός διαδικασίας ο ιστορικός και φυλακισμένος ηγέτης του Κόμματος Εργατών Λούλα ντα Σίλβα μετά την απόρριψη από το Ανώτατο Δικαστήριο της νέας...
Εκλογές χωρίς τον Λούλα