Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο «ανθρωπισμός» σας βρομάει εκμετάλλευση
AP Photo / Hussein Malla

Ο «ανθρωπισμός» σας βρομάει εκμετάλλευση

  • A-
  • A+

Πολλές γυναίκες στη νότια Συρία αρνούνται να δεχθούν τη διεθνή στήριξη που τόσο χρειάζονται για να επιβιώσουν, γιατί η πρακτική της ανταλλαγής ανθρωπιστικής βοήθειας με σεξ είναι τόσο διαδεδομένη που φοβούνται μήπως στιγματιστούν.

Σύμφωνα με δηλώσεις μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων στο BBC, η έκταση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης γυναικών στην εμπόλεμη χώρα είναι τεράστια και το φαινόμενο είναι γνωστό τουλάχιστον από το 2015, ενώ συνεχίζεται έως σήμερα, ιδίως στον Νότο, όπου για λόγους ασφαλείας η βοήθεια διανέμεται από τοπικά συμβούλια ή πολιτοφυλακές.

Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ υποστηρίζουν πως δεν είχαν γνώση κρουσμάτων κατάχρησης ή εκμετάλλευσης από οργανώσεις-εταίρους τους στην περιοχή.

Ωστόσο, η περσινή έκθεση «Φωνές από τη Συρία 2018» (¹) του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό συμπέρανε πως η ανθρωπιστική βοήθεια δινόταν με αντάλλαγμα το σεξ σε διάφορες επαρχίες της Συρίας.

«Υπήρξαν περιπτώσεις γυναικών και κοριτσιών που υποχρεώνονταν σε γάμους σύντομης διάρκειας με αξιωματούχους για να τους προσφέρουν σεξουαλικές υπηρεσίες με αντάλλαγμα τρόφιμα, όπως υπήρξαν υπεύθυνοι για τη διανομή αυτής της βοήθειας που ζητούσαν τα τηλέφωνα γυναικών και κοριτσιών πριν την παραδώσουν ή τις υποχρέωναν να πηγαίνουν σπίτι τους για να την παραλάβουν».

Οι καταγγελίες ήταν γνωστές από το 2015, όπως αποκαλύπτει το βρετανικό δίκτυο.

Τον Μάρτιο εκείνης της χρονιάς ομάδα Σύρων γυναικών κατήγγειλε πως άντρες των τοπικών συμβουλίων σε περιοχές της νότιας Συρίας, όπως η Νταράα και η Κουνέιτρα, τις εκβίαζαν απαιτώντας σεξ για να τους παραδώσουν την ανθρωπιστική βοήθεια.

Τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (IRC) σε έρευνά της στις δύο αυτές περιοχές συμπέραινε πως το 40% των γυναικών και κοριτσιών είχαν υποστεί σεξουαλική βία όταν δέχονταν βοήθεια, περιλαμβανομένης και της ανθρωπιστικής. Οι δε σχετικές έρευνες (και οι καταγγελίες) παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν σε συνάντηση υπηρεσιών του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανώσεων στην Ιορδανία τον Ιούλιο του 2015.

«Η σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση γυναικών και κοριτσιών ήταν επί χρόνια γνωστή και αγνοήθηκε», υποστηρίζει η Ντανιέλ Σπένσερ, μέλος ανθρωπιστικής οργάνωσης η οποία οργάνωσε ομάδα στήριξης των Σύρων γυναικών που κατήγγειλαν την επαίσχυντη πρακτική.

«Ο ΟΗΕ και το σύστημα, έτσι όπως λειτουργούν, επέλεξαν να θυσιάσουν τα σώματα των γυναικών. Κάπου αποφασίστηκε ότι ήταν εντάξει να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν, κακοποιούν και βιάζουν τα σώματα των γυναικών προκειμένου η ανθρωπιστική βοήθεια να μπορέσει να φτάσει σε μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων».

Ολοι έβλεπαν, κανείς δεν ήξερε

«Ο εκτοπισμός, η απόγνωση και η φτώχεια αφήνουν γυναίκες και παιδιά σε ιδιαίτερα ευάλωτη συνθήκη απέναντι στις καταχρήσεις και την εκμετάλλευση».

Αυτό είναι από τα πρώτα που μαθαίνουν όσοι εντάσσονται ως εθελοντές ή έμμισθο προσωπικό σε διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις. Αλλά υπάρχει ένα μοτίβο σε όλα τα σκάνδαλα σεξουαλικής εκμετάλλευσης ευάλωτων γυναικών από μέλη οργανώσεων που υποτίθεται θα τις προστάτευαν και θα τις βοηθούσαν: όλοι ήξεραν τι όφειλαν να μην κάνουν, όλοι έβλεπαν τι γινόταν, αλλά υποτίθεται ότι κανείς δεν το ήξερε.

Σε ένα εξαιρετικό ρεπορτάζ της Guardian, ο Τζο Πάρκιν Ντάνιελς μίλησε με γυναίκες (στην πλειονότητά τους νέες, μόνες μητέρες) που στέκονται με τις ώρες στους ερειπωμένους δρόμους του Πορτ-ο-Πρενς περιμένοντας για κάποιον πελάτη: απαράλλακτα όλες λένε πως χάνοντας τα πάντα μετά τον σεισμό στην Αϊτή, δεν είχαν άλλη επιλογή επιβίωσης παρά να πουλάνε το σώμα τους, ιδίως στο πλήθος των ξένων που ήρθαν να «συνδράμουν» μετά την καταστροφή και ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν πενταπλάσια ποσά για μια σεξουαλική συνεύρεση.

Ο συνήθης ύποπτος...

Δεν ήταν μόνο η Oxfam που γνώριζε ότι τα στελέχη της χρησιμοποιούσαν αυτές τις γυναίκες και γι' αυτό δέχθηκε σιωπηρά την παραίτηση του διευθυντή της στη χώρα, Ρόλαντ φαν Χάουβερμεϊρεν, τον οποίο παρεμπιπτόντως είχε προσλάβει ενώ στο παρελθόν είχε απολυθεί από άλλη ανθρωπιστική οργάνωση γιατί μετείχε σε σεξουαλικά πάρτι στη Λιβερία.

Το ήξεραν και τα Ηνωμένα Εθνη, αφού έκθεση της Μονάδας Επιθεώρησης και Αξιολόγησης του οργανισμού κατέδειξε τον Μάιο του 2015 πως μέλη της ειρηνευτικής τους αποστολής στην Αϊτή, το διάστημα 2008-2014, εκμεταλλεύτηκαν περισσότερες από 225 γυναίκες αναγκάζοντάς τες να έχουν σεξουαλικές σχέσεις μαζί τους για να λάβουν ανθρωπιστική βοήθεια.

Το σκάνδαλο της Oxfam δεν ήταν η σπίθα για τη φωτιά που φουντώνει με τις συνεχιζόμενες αποκαλύψεις. Η φωτιά προϋπήρχε, αλλά πολλοί έκαναν ό,τι μπορούσαν για να κρύψουν τον καπνό, προτιμώντας να λύσουν «εσωτερικά και διακριτικά» τα σκάνδαλά τους.

Ερευνα του Ιδρύματος Ρόιτερς έδειξε πως περισσότεροι από 120 εργαζόμενοι σε μεγάλες διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις απολύθηκαν το 2017 λόγω ανάρμοστης σεξουαλικής συμπεριφοράς.

Και στην Αφρική

Την περασμένη εβδομάδα η ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν ανακάλεσε τα 46 μέλη αστυνομικής μονάδας από την Γκάνα όπου περιφρουρούσε στρατόπεδο, καθώς διερευνώνται έπειτα από καταγγελίες για σεξουαλικές σχέσεις με γυναίκες που διαμένουν στον καταυλισμό.

Την περασμένη εβδομάδα δε, στη λίστα των παραιτηθέντων για ανάρμοστη συμπεριφορά προστέθηκαν ο Λουίς Λούρες (δεν θα ανανεωθεί η σύμβασή του), επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του AIDS (UNAIDS), και ο Τζάστιν Φόρσαϊθ, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής της UNICEF.

Αν εννοούν τη μηδενική ανοχή, θα υπάρξουν πειθαρχικές κυρώσεις και θα υιοθετηθεί μια βάση δεδομένων με σύστημα καταγραφής και διαχείρισης κρουσμάτων ανάρμοστης σεξουαλικής συμπεριφοράς μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων ώστε να πάψουν να ανακυκλώνονται σε αυτές;

(¹) Εκθεση του Unfpa «Φωνές από τη Συρία 2018»
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Ουγκάντα: η γυναικεία αλληλεγγύη σώζει ζωές
Είναι μια μικρή ομάδα 15 γυναικών, όλες τους επιζήσασες βιασμών, σεξουαλικής σκλαβιάς, καταναγκαστικής εργασίας, ακρωτηριασμών και άλλων φρικαλεοτήτων. Έχουν εγκαινιάσει ένα κοινό ταμείο μικροδανείων και...
Ουγκάντα: η γυναικεία αλληλεγγύη σώζει ζωές
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Η σεξουαλική παρενόχληση δεν είναι «παρεξήγηση»
Οχι, δεν έτυχε να συσσωρευτούν όλοι οι βιασμοί και οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις στο πρόσφατο διάστημα. Ούτε είναι καινούργιο φαινόμενο. Η ανάδειξη των παρενοχλήσεων στον λαμπερό κόσμο του Χόλιγουντ έριξε φως...
Η σεξουαλική παρενόχληση δεν είναι «παρεξήγηση»
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Οι γυναίκες στη θέση τους: στον δρόμο της αντίστασης
Η 8η Μαρτίου δεν είναι γιορτή. Ο αγώνας για τη χειραφέτηση δίνεται κάθε μέρα. Αγωνίστριες της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας σε κάθε γωνιά της Γης.
Οι γυναίκες στη θέση τους: στον δρόμο της αντίστασης
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Οι Τουρκάλες κάνουν τη δική τους επανάσταση βγάζοντας τις μαντίλες
Με την ευκαιρία μιας διαδικτυακής μόδας, όπου οι χρήστες αναρτούν φωτογραφίες τους πώς ήταν πριν από δέκα χρόνια και πώς σήμερα εκατοντάδες κοπέλες από την Τουρκία, που σε αυτό το διάστημα έχουν βγάλει τις...
Οι Τουρκάλες κάνουν τη δική τους επανάσταση βγάζοντας τις μαντίλες
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Επεσε τo πρώτo πρόστιμo για πείραγμα στον δρόμο
Η Ολλανδία επέβαλε την πρώτη κύρωση σε άντρα που παρενόχλησε λεκτικά γυναίκες στον δρόμο. Ενας 36χρονος καταδικάστηκε στο Ρότερνταμ σε πρόστιμο 200 ευρώ γιατί ακολουθούσε παρέες γυναικών, καθόταν δίπλα τους,...
Επεσε τo πρώτo πρόστιμo για πείραγμα στον δρόμο
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Ανισότητα, έμφυλη βία και παρενόχληση στο διαδίκτυο
Πεδίον δόξης λαμπρόν για τη βάθυνση των διακρίσεων μεταξύ αντρών και γυναικών, τις σεξιστικές επιθέσεις αλλά και τη φίμωση της φωνής των γυναικών αποτελούν ο ψηφιακός κόσμος και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,...
Ανισότητα, έμφυλη βία και παρενόχληση στο διαδίκτυο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας