• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.9°C / 28.0°C
  2 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  2 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.2°C / 26.2°C
  2 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  3 BF
  49%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  1 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 21.4°C
  1 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 24.7°C
  1 BF
  49%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.8°C / 24.8°C
  3 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  4 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.1°C / 27.4°C
  5 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.2°C / 26.2°C
  3 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.9°C
  3 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 24.5°C
  3 BF
  53%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 23.4°C
  2 BF
  56%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 26.7°C
  2 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  2 BF
  46%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.9°C / 27.1°C
  0 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.2°C / 27.7°C
  2 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 23.7°C
  2 BF
  34%
Αιχμάλωτες στα κλωστοϋφαντουργεία
AP Photo

Αιχμάλωτες στα κλωστοϋφαντουργεία

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Δύο μητέρες στο Ταμίλ Ναντού της νότιας Ινδίας κατέφυγαν στη Δικαιοσύνη ζητώντας την απελευθέρωση των θυγατέρων τους. Οχι από μια φυλακή, αναμορφωτήριο ή ίδρυμα στο οποίο εγκλείστηκαν για κάποιο αδίκημα. Αλλά από το κλωστήριο όπου εργάζονται και δεν τους επιτρέπει καμία έξοδο από τις εγκαταστάσεις του, φέρνοντας έτσι ξανά στο προσκήνιο τις συνθήκες σκλαβιάς δεκάδων χιλιάδων γυναικών που εργάζονται στις κλωστοϋφαντουργίες και βιομηχανίες ενδύματος στην Ινδία. 

Η 17χρονη Ελαρμάν Ραμάν και η 18χρονη ξαδέλφη της, Μπουβανεσάρι, δεν έχουν μπορέσει να φύγουν έστω και για μία ημέρα από το κλωστήριο KPR από την πρόσληψή τους τον περασμένο Σεπτέμβριο.

«Η κόρη μου έχει τηλεφωνήσει πολλές φορές ικετεύοντάς με να τη φέρω πίσω στο σπίτι», έλεγε στο Ιδρυμα Ρόιτερς η μητέρα τής Ραμάν. «Την τελευταία φορά που μιλήσαμε, πριν προσφύγω στο δικαστήριο, έκλαιγε, έλεγε ότι δεν μπορούσε να δουλέψει γιατί τα χέρια της είναι πληγωμένα και το σώμα της γεμάτο τσιμπήματα από τους κοριούς, αλλά η επιχείρηση της απαγορεύει να φύγει από το εργοστάσιο, όπου δουλεύει και διαμένει». 

Κορίτσια στη σκλαβιά

AP Photo

Αυτή είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου της ακραίας εκμετάλλευσης που υφίστανται οι περίπου 400.000 εργαζόμενοι -στη συντριπτική τους πλειονότητα γυναίκες και κορίτσια πάμφτωχων οικογενειών- των περίπου 1.500 κλωστηρίων και βιομηχανιών ένδυσης της πολιτείας Ταμίλ Ναντού, που εξάγουν το 30% της παραγωγής τους στις μεγάλες εταιρείες ρούχων της Δύσης. 

Ερευνα δύο οργανώσεων, της ινδικής Cividep και της γερμανικής FEMNET που έγινε το 2016, έδειξε πως τα τρία τέταρτα αυτών των γυναικών αρχίζουν να εργάζονται στις κλωστοϋφαντουργίες από έφηβες.

Συνήθως χωρίς συμβάσεις, κάρτα εργασίας, αποδεικτικά πληρωμής, έτσι που είναι εξαιρετικά δύσκολο να διεκδικήσουν οποιοδήποτε δικαίωμά τους στα δικαστήρια.

Κι ενώ ο οριζόμενος ελάχιστος μισθός είναι 130 ευρώ, συχνά σύμφωνα με την έρευνα παίρνουν μόλις 19 ευρώ με τα υπόλοιπα να κρατούνται για «έξοδα». 

Οι περισσότερες γυναίκες είναι υποχρεωμένες να μένουν σε «ξενώνες» (συχνά παραπήγματα) στα εργοστάσια ή τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης, όπου πηγαίνουν αναγκαστικά μετά το τέλος της βάρδιας τους.

Μοιράζονται τα δωμάτια με άλλες 10-15 εργάτριες και συχνά κοιμούνται σε λεπτά στρώματα στο πάτωμα. Δουλεύουν τουλάχιστον 12 ώρες την ημέρα, συχνά έως και 16 ώρες.

Δεν υπάρχει καθορισμένος χρόνος ξεκούρασης ή διαλείμματος. Το φαγητό είναι ελάχιστο και ίδιο κάθε μέρα. Ολα αυτά τις οδηγούν σύντομα στην ακραία αδυναμία και εξάντληση με συνέπεια μοιραία δυστυχήματα αλλά και ένα κύμα αυτοκτονιών. 

Ζουν σε καθεστώς απομόνωσης, χωρίς καμία σχεδόν επαφή με τις οικογένειές τους και τον έξω κόσμο, σε εργοστάσια που διαθέτουν πολυπληθή ιδιωτική ασφάλεια και τοίχους περιφραγμένους με ηλεκτροφόρα σύρματα.

Δεν έχουν τη δυνατότητα να κυκλοφορήσουν πουθενά ελεύθερες: στο ΚPR μόνο μία φορά την εβδομάδα τους επιτρέπουν να επισκεφθούν κοντινή αγορά, αλλά υπό την επίβλεψη φρουρών. 

Αυτές οι συνθήκες σκλαβιάς δεν αποτελούν εξαίρεση αλλά συνήθεις πρακτικές, όπως έδειξε η έρευνα «Υφάσματα της Σκλαβιάς» της ανθρωπιστικής οργάνωσης ICN (Ινδική Επιτροπή της Ολλανδίας).

Οι συνεντεύξεις με 2.286 γυναίκες που εργάζονται σε 743 κλωστοϋφαντουργίες του Ταμίλ Ναντού (σχεδόν τις μισές) έφερε στο φως κι άλλες ανατριχιαστικές λεπτομέρειες.

Το 47% (351 από τα 743) των εργοστασίων εφαρμόζει ως σύστημα εργασίας την πρακτική του «sumangali» που ισοδυναμεί με δουλεία: έχουν μια σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου (συνήθως για 3 ή 4 χρόνια) αλλά το μεγαλύτερο μέρος των αποδοχών τους (μειωμένες καθώς συνήθως θεωρείται σύμβαση πρακτικής άσκησης) ή και το σύνολο παρακρατούνται και αποδίδονται όταν τελειώσει η σύμβαση.

Αν βέβαια έχουν αντέξει μέχρι τότε όχι μόνο την οικονομική εκμετάλλευση αλλά και τη σωματική και σεξουαλική βία. 

Το 52% επιβάλλει περιορισμούς στην ελευθερία κίνησης των εργαζομένων υποχρεώνοντάς τες να μένουν εντός των εγκαταστάσεων, έτσι ώστε να είναι «διαθέσιμες» για δουλειά όποτε τις χρειαστούν, μια πρακτική που επίσης εκμηδενίζει τις πιθανότητες να μπορέσουν να αναζητήσουν άλλη θέση εργασίας. 

Μόνο το 9% αυτών των επιχειρήσεων ασφαλίζει τις εργαζόμενες στο δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, ενώ το 31% δεν προσφέρει καμιά ασφάλιση και περίθαλψη. 

Το 94% δεν έχει καμιά μορφή εργατικής εκπροσώπησης: μόνο σε 10 από αυτά έχουν πρόσβαση τα συνδικάτα και μόνο σε 33 υπάρχει κάποια εργατική επιτροπή. 

Το συμπέρασμα της έρευνας είναι πως στο 91% αυτών των βιομηχανιών απαντάται κάποιας μορφής καταναγκαστικής εργασίας, ενώ σε όλα επικρατούν εκφοβισμός και σεξουαλική παρενόχληση, καταχρηστικές συνθήκες εργασίας, ακραία υπερεργασία και εξαπάτηση.

Αυτές οι απαράδεκτες καταχρήσεις δεν είναι άγνωστες ούτε στην ινδική ούτε στην τοπική κυβέρνηση, ενώ η πρακτική του «sumangali» έχει κηρυχθεί παράνομη από το Ανώτατο Δικαστήριο του Ταμίλ Ναντού από τον Ιούλιο του 2016. Αλλά οι αρχές κωφεύουν καθώς θεωρώντας την κλωστοϋφαντουργία κλάδο-κλειδί για την ανάπτυξη την προωθούν με κάθε τίμημα. 

Οι δύο μητέρες που τόλμησαν να προσφύγουν στα δικαστήρια ελπίζουν η πρωτοβουλία τους να σταθεί απαρχή για την αλλαγή του καθεστώτος εκμετάλλευσης και ομηρίας που επιβάλουν οι μεγάλες βιομηχανίες της ένδυσης στο Ταμίλ Ναντού στις εργαζόμενές τους.

Δεν θέλουν να σταματήσουν να δουλεύουν οι κόρες τους, αλλά να το κάνουν σε αξιοπρεπείς συνθήκες.

«Χρειαζόμαστε τις δουλειές, δεν υπάρχουν και πολλές εναλλακτικές θέσεις εργασίας. Αλλά χρειαζόμαστε και στήριξη για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας».

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Πάρε αυτά τα χάπια και μη ρωτάς τι είναι
Στα εργοστάσια ενδυμάτων στο Ταμίλ Ναντού της Ινδίας, οι εργαζόμενες υποχρεούνται να καταπίνουν χάπια αγνώστου προέλευσης κατά των συμπτωμάτων της έμμηνου ρύσης ώστε να μην πέφτει η αποδοτικότητά τους.
Πάρε αυτά τα χάπια και μη ρωτάς τι είναι
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Η πανδημία απειλεί την πρόσβαση σε ασφαλή άμβλωση
Δεκάδες χιλιάδες θανάτους θα επιφέρει η αδυναμία των γυναικών να απευθυνθούν σε δομές σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας, την οποία προκαλούν τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.
Η πανδημία απειλεί την πρόσβαση σε ασφαλή άμβλωση
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Το θηλυκό πρόσωπο της αντίστασης
Χιλιάδες γυναίκες πρωτοστατούν στις διαδηλώσεις που ξέσπασαν με αφορμή την άγρια καταστολή σε βάρος των φοιτητών, αψηφώντας τις προκαταλήψεις και τα όρια της ανδροκρατικής κοινωνίας.
Το θηλυκό πρόσωπο της αντίστασης
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Οταν οι επιζώσες από τράφικινγκ ανταπέδωσαν αλληλεγγύη
Θύμα καταναγκαστικής πορνείας, η Ινδή Εϊτι Μίρζα διασώθηκε πριν από δυο χρόνια από τα δίκτυα διακινητών με τη βοήθεια της οργάνωσης Ρrajwala, που δουλεύει για την επανένταξη αυτών των γυναικών.
Οταν οι επιζώσες από τράφικινγκ ανταπέδωσαν αλληλεγγύη
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Ινδία: Οι έφηβοι παρενοχλούν, οι μανάδες τους τούς στηρίζουν
Είναι μητέρες. Γυναίκες που έφεραν στον κόσμο αγόρια και κορίτσια. Αλλά όταν οι γιοι τους θύμωσαν γιατί συνομήλικές τους μαθήτριες διαμαρτυρήθηκαν για τη σεξουαλική παρενόχληση που υπέστησαν, οπλίστηκαν με...
Ινδία: Οι έφηβοι παρενοχλούν, οι μανάδες τους τούς στηρίζουν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας