Ιρακινοί βουλευτές υποστηρίζουν ότι είναι μαχήτρια του αυτοαποκαλούμενου «Ισλαμικού κράτους» και μάλιστα δεινή ελεύθερη σκοπεύτρια.
Οι γερμανικές αρχές ανοίγουν ξανά τον φάκελο της έρευνας που είχαν ξεκινήσει εναντίον της για συμμετοχή ή συνεργασία με τρομοκρατική οργάνωση και πιθανή εμπλοκή της σε σχέδιο τρομοκρατικής επίθεσης.
Αλλά η εικόνα της έτσι όπως κυκλοφορεί στα κοινωνικά μέσα, την ώρα που Ιρακινοί στρατιώτες τη φωτογραφίζουν ως τρόπαιο μετά τη σύλληψή της σε υπόγειο τούνελ της Μοσούλης, είναι αυτή ενός εύθραυστου, κατάχλομου, φοβισμένου παιδιού.
Η Λίντα Βέντσελ είναι 16 χρόνων. Εδώ και έναν χρόνο ταξίδεψε από την πατρίδα της τη Γερμανία μέσω Τουρκίας στη Συρία κι έπειτα στο Ιράκ για να γίνει νύφη ενός Τσετσένου μαχητή του «Ι.Κ.» που γνώρισε στο διαδίκτυο.
Εκείνος σκοτώθηκε λίγο μετά. Εμεινε με τους τρομοκράτες. Εγινε ένα με αυτούς; Με την ελεύθερη βούλησή της; Ποιος μπορεί να επικαλεστεί αυτό τον όρο για ένα παιδί που πλανημένο πήγε να συναντήσει τον «παράδεισο της αγνής ζωής» που της υπόσχονταν στο διαβόητο «Χαλιφάτο» και που κανείς δεν ξέρει με ποιους τρόπους μυήθηκε στη φρίκη της σκλαβιάς, του εγκλεισμού, του πολέμου;
«Είμαι συντετριμμένη που κάποιος της έκανε πλύση εγκεφάλου και την έπεισε να αφήσει τη χώρα» δήλωσε η μητέρα της τον περασμένο Ιούλιο, όταν μετά την εξαφάνισή της ανακάλυψε στο δωμάτιό της ένα χαλί προσευχής και έναν δεύτερο λογαριασμό Facebook μέσω του οποίου επικοινωνούσε με άτομα από τη Μέση Ανατολή και μοιραζόταν μηνύματα όπως «Προσευχήσου, το τέλος πλησιάζει».
Η στροφή
Ηταν εξαιρετική μαθήτρια με καταπληκτικές επιδόσεις στα μαθηματικά, τη φυσική και τη χημεία. Μεγάλωσε σε μια προτεσταντική οικογένεια και ποτέ δεν έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη θρησκεία.
Μέχρι την άνοιξη του 2016 όταν άρχισε να ριζοσπαστικοποιείται συμμετέχοντας σε chat rooms στο ίντερνετ. Αντικατέστησε το hip hop με αραβική μουσική, έμαθε αραβικά και κυκλοφορούσε παντού με ένα Κοράνι.
Εφυγε χωρίς να αφήσει ένα μήνυμα πίσω της. Τα ίχνη της βρέθηκαν ξανά αυτόν τον μήνα, στην απελευθερωμένη Μοσούλη.
Κανείς δεν ξέρει τι πέρασε, τι υποχρεώθηκε να κάνει, τι χρειάστηκε να υποστεί, αν αναζήτησε να ξεφύγει από τον κλοιό των φανατικών ή υποτάχθηκε στην ολέθρια πλάνη.
Φέρει μια ουλή από σφαίρα στο αριστερό της πόδι και τραύματα στο δεξί της γόνατο, πιθανόν από θραύσματα πυραύλου. Αλλά λέει πως είναι καλά. Δεν διαμαρτύρεται. Δεν ανοίγεται. Δεν εμπιστεύεται.
Το μόνο που ξέρει, όπως είπε σε συνέντευξη που έδωσε σε γερμανικά μίντια από στρατιωτική βάση όπου κρατείται, είναι πως «θέλω να επιστρέψω στην πατρίδα μου, στην οικογένειά μου», συμπληρώνοντας:
«Απλά θέλω να φύγω. Να ξεφύγω από τον πόλεμο, μακριά από τα όπλα, τον θόρυβο». Λέει πως έχει μετανιώσει για την απόφασή της, θέλει να εκδοθεί στη Γερμανία και να συνεργαστεί με τις Αρχές.
Είναι άγνωστο αν θα δικαστεί στο Ιράκ, όπου κινδυνεύει να καταδικαστεί σε θανατική ποινή. Ή εάν θα απελαθεί στη Γερμανία, όπου αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης τριών ετών για παράνομη έξοδο από τη χώρα και πολύ μεγαλύτερες ποινές για ενδεχόμενη δίωξή της για τη συμμετοχή της στο «Ι.Κ.».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας