Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ισόβια κάθειρξη... στο σπίτι

Κατάφωρα άνιση είναι η κατανομή των γονεϊκών ευθυνών στην Ευρώπη, ενώ εκτός αυτού οι γυναίκες είναι πολύ περισσότερο επιφορτισμένες με τις οικιακές υποχρεώσεις και με τη φροντίδα ηλικιωμένων μελών της οικογένειας

Ισόβια κάθειρξη... στο σπίτι

  • A-
  • A+

Στην προηγμένη Ευρώπη των «28», οι γυναίκες ακόμη αφιερώνουν 26 ώρες απλήρωτης δουλειάς στο σπίτι έναντι 9 ωρών των αντρών.

Στα δε ζευγάρια με μικρά παιδιά, αυτές οι ώρες μη αμειβόμενης εργασίας αυξάνουν και για τους δύο συζύγους, αλλά ενώ στους άντρες φτάνουν τις 17 ώρες, στις γυναίκες καταλήγουν να είναι σχεδόν 40.

Οι μητέρες άλλωστε είναι σε συντριπτική πλειονότητα εκείνες που παίρνουν άδεια για τη φροντίδα των παιδιών: σε χώρες όπως η Αυστρία, η Τσεχία, η Φινλανδία και η Πολωνία το ποσοστό των πατέρων που κάνουν χρήση γονεϊκής άδειας δεν ξεπερνά το 3%.

Δεν είναι αυτοί οι μόνοι λόγοι που εξηγούν γιατί οι μητέρες έχουν οκταπλάσια πιθανότητα να δουλεύουν σε καθεστώς μερικής απασχόλησης από τους πατέρες.

Οι γυναίκες σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από τους άντρες (17% έναντι 10%) αναλαμβάνουν τη φροντίδα ηλικιωμένων μελών της οικογένειας, γεγονός που συχνά τις αναγκάζει να μειώσουν τις ώρες εργασίας τους.

Σε πολλές χώρες είναι ελάχιστες οι δυνατότητες ευέλικτου ωραρίου δουλειάς και είναι ενδεικτικό πως, π.χ., σε κράτη όπως η Ρουμανία και η Μάλτα περισσότερο από το 50% των εργαζομένων δεν έχουν καμιά δυνατότητα να αλλάξουν το ωράριό τους για οικογενειακούς λόγους.

Μόνο 9 κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν υπηρεσίες φροντίδας για το 33% των παιδιών κάτω των τριών ετών και μόλις 11 μπορούν να καλύψουν το 90% των παιδιών από τριών ετών έως και το νηπιαγωγείο.

Το κερασάκι στην πικρή τούρτα της ανισότητας είναι τα φορολογικά συστήματα πολλών κρατών-μελών της Ε.Ε., τα οποία αποθαρρύνουν τις γυναίκες να βγουν στη δουλειά ή να δουλέψουν με πλήρες ωράριο καθώς «τιμωρούν» ένα επιπλέον εισόδημα στο νοικοκυριό.

Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα -και ιδίως μετά την απόσυρση το 2015 της Οδηγίας για την Αδεια Μητρότητας- είναι σημαντική η πρωτοβουλία που ανέλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων να ετοιμάσει μια ευρεία δέσμη πολιτικών που περιλαμβάνει σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων και μη νομοθετικών μέτρων για την ενίσχυση της παρουσίας των γυναικών στην εργασιακή αγορά, ευνοώντας μεταξύ άλλων και το πιο ισότιμο μοίρασμα της φροντίδας των εξαρτώμενων μελών ανάμεσα σε γυναίκες και άντρες.

Σοβαρές ελλείψεις

Το σχέδιο Οδηγίας για την Εξισορρόπηση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής περιλαμβάνει καίριες νομοθετικές παρεμβάσεις, αν και περιορισμένου εύρους, σύμφωνα με κάποιες γυναικείες οργανώσεις.

Ανάμεσά τους την εισαγωγή άδειας πατρότητας τουλάχιστον 10 ημερών κατά την περίοδο γέννησης ενός παιδιού, τη γονεϊκή άδεια τεσσάρων μηνών (και μάλιστα αμεταβίβαστη ανάμεσα στους συζύγους) για πατέρες και μητέρες παιδιών έως και 12 ετών και την άδεια φροντίδας ασθενών και εξαρτώμενων μελών της οικογένειας διάρκειας έως πέντε ημέρες τον χρόνο.

Ολες αυτές οι άδειες προτείνονται με αποδοχές, ανάλογες κατ’ ελάχιστον με εκείνες των αναρρωτικών αδειών, ενώ προβλέπεται η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν με ευέλικτο τρόπο (π.χ. μειωμένο ωράριο).

Ωστόσο εκτός οποιασδήποτε νομοθετικής ρύθμισης -με μια απλή έκκληση προς τα κράτη-μέλη- παραμένουν βασικά δικαιώματα, όπως η προστασία κατά των διακρίσεων και των απολύσεων γονέων και ιδίως των γυναικών κατά τη διάρκεια της κύησης και μετά την επιστροφή τους από άδεια μητρότητας, η καλύτερη χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για τη βελτίωση των υπηρεσιών φροντίδας παιδιών και η κατάργηση των αντικινήτρων που περιέχουν πολλά φορολογικά συστήματα για το αποκαλούμενο «δεύτερο εισόδημα» των νοικοκυριών.

Το Ευρωπαϊκό Λόμπι Γυναικών (ΕΛΓ) χαρακτήρισε τα προτεινόμενα μέτρα θετικό βήμα, ιδίως για την εξισορρόπηση των ευθυνών για τη φροντίδα εξαρτώμενων μελών της οικογένειας, οι οποίες βαρύνουν ιδιαίτερα τις γυναίκες, αποτρέποντάς τες να συμμετέχουν ενεργά σε όλους τους τομείς της ζωής.

Και εκτιμά πως μακροπρόθεσμα η Οδηγία θα έχει επίσης θετικό αντίκτυπο στη γεφύρωση του χάσματος των αμοιβών που φτάνει το 16,3% και των συντάξεων που έχει εκτοξευθεί στο 40%.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει το λόμπι, «είναι ειρωνικό ότι προτάσεις για την ενίσχυση των δικαιωμάτων που σχετίζονται με τη μητρότητα απουσιάζουν παντελώς», σημειώνοντας πως το πακέτο αυτό δεν περιέχει καμία νομοθετική ρύθμιση για την ενίσχυση των δικαιωμάτων που αφορούν άμεσα τις γυναίκες.

Μητρότητα ή τιμωρία

Χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία της Κομισιόν να ενισχύσει τα κοινωνικά δικαιώματα και τις εργαζόμενες οικογένειες, η γενική γραμματέας του ΕΛΓ, Τζόνα Μέικοκ, σημείωσε:

«Είναι ωστόσο απογοητευτικό ότι η άδεια μητρότητας, ένα ζήτημα καίριας σημασίας για εκατομμύρια γυναίκες στην Ευρώπη, δεν αποτελεί μέρος αυτού του πακέτου.

Καλούμε σθεναρά την Ε.Ε. να ενισχύσει τα δικαιώματα των γυναικών στη μητρότητα, ώστε όλες οι γυναίκες στην Ευρώπη να έχουν ίσα δικαιώματα και προστασία όσον αφορά την κύηση και τον τοκετό.

Οι γυναίκες δεν μπορεί να τιμωρούνται επειδή φέρνουν παιδιά στον κόσμο».

Η μάχη συνεχίζεται με στόχο αυτά τα δικαιώματα να κατοχυρωθούν στα επόμενα στάδια έγκρισης της προτεινόμενης δέσμης μέτρων.

  

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Μία στις τρεις Ευρωπαίες συντηρεί την οικογένειά της
Τις δύο τελευταίες δεκαετίες η αναλογία των εργαζόμενων γυναικών που φέρουν το κύριο βάρος της συντήρησης των οικογενειών τους, έχει αυξηθεί κατά πολύ, χωρίς ωστόσο οι κυβερνήσεις να λαμβάνουν υπόψη αυτή την...
Μία στις τρεις Ευρωπαίες συντηρεί την οικογένειά της
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Πόσο τοις εκατό μητέρες είμαστε;
Στο δύσκολο υπαρξιακό ερώτημα αν μπορείς να είσαι 95% ή 5% μητέρα, υπάρχουν κι άλλα πολλά στα οποία παίρνει θέση η διαφήμιση μεγάλου ισπανικού πολυκαταστήματος, δημιουργώντας στρεβλά πρότυπα για τις μητέρες ως...
Πόσο τοις εκατό μητέρες είμαστε;
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Εργασία και μητρότητα: ένα κοκτέιλ ατέρμονου άγχους
Το υποπτευόμασταν, αλλά τώρα οι αριθμοί το επιβεβαιώνουν: οι εργαζόμενες μητέρες έχουν πολύ περισσότερο στρες από τους υπόλοιπους πολίτες. Για την ακρίβεια 18% περισσότερο όσες έχουν ένα παιδί και 40%...
Εργασία και μητρότητα: ένα κοκτέιλ ατέρμονου άγχους
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Εχουμε πολύ δρόμο ώς την ισότητα των φύλων
Εάν η Ε.Ε. συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό προόδου στα θέματα ισότητας των φύλων, θα χρειαστούν ακόμη 70 χρόνια για να επιτευχθούν ίσες αμοιβές, 40 χρόνια για τον ίσο καταμερισμό των οικιακών εργασιών, 30 χρόνια...
Εχουμε πολύ δρόμο ώς την ισότητα των φύλων
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Πόση ωμότητα χωράει μέσα σε έναν νόμο;
Πλήθος αντιδράσεων έχει προκαλέσει νομοσχέδιο που πρόσφατα υπέγραψε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, το οποίο ουσιαστικά αποποινικοποιεί την ενδοοικογενειακή βία και ρίχνει στα μαλακά τούς δράστες, σε μια χώρα μάλιστα όπου...
Πόση ωμότητα χωράει μέσα σε έναν νόμο;
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Τη σκότωσε ο σκοταδισμός
Ενα 15χρονο κορίτσι πέθανε στο δυτικό Νεπάλ από ασφυξία σε μια καλύβα όπου την είχαν απομονώσει: άναψε φωτιά για να ζεσταθεί και πέθανε από τις αναθυμιάσεις καθώς δεν υπήρχαν παράθυρα ή κάποιου είδους...
Τη σκότωσε ο σκοταδισμός

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας