Τη βίασαν στα 17 της. Εμεινε έγκυος. Απέβαλε. Λες και οι τραυματικές εμπειρίες της δεν ήταν αρκετές, κατηγορήθηκε ότι έκανε άμβλωση και οι δικαστικές αρχές του Σαλβαδόρ την καταδίκασαν σε 30 χρόνια κάθειρξη.
«Το μήνυμά μου είναι να σταματήσει το Σαλβαδόρ να καταδικάζει αθώες γυναίκες. Ολες οι καταδικασμένες γυναίκες με την κατηγορία της άμβλωσης θα έπρεπε να απελευθερωθούν για να υπάρξει δικαιοσύνη», δήλωσε η 27χρονη Γουαδαλούπε Βάσκες από τη Γενεύη μιλώντας στην Επιτροπή για την Εξάλειψη των Διακρίσεων κατά των Γυναικών (CEDAW) την περασμένη Δευτέρα.
Η Βάσκες καταδικάστηκε το 2008 για «ιδιαζόντως απεχθή ανθρωποκτονία», εξέτισε επτά χρόνια στη φυλακή και απελευθερώθηκε το 2015 μετά από απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου πως υπήρξε κακοδικία.
Σύμφωνα με την οργάνωση «Ομάδα Πολιτών για την Αποποινικοποίηση της Αμβλωσης», 129 γυναίκες δικάστηκαν για άμβλωση ή ιδιαζόντως απεχθή ανθρωποκτονία στο διάστημα 2000-2011, ανάμεσά τους 17 που καταδικάστηκαν σε 30 ή και 40 χρόνια κάθειρξη.
Το Σαλβαδόρ έχει μία από τις πλέον αυστηρές νομοθεσίες στον κόσμο σχετικά με την άμβλωση: απαγορεύεται ακόμη και σε περίπτωση βιασμού, αιμομιξίας, κινδύνου για τη ζωή της γυναίκας ή μη βιώσιμου εμβρύου.
Η CEDAW ετοιμάζεται εντός των επόμενων ημερών να εκδώσει σχετικές συστάσεις προς το Σαλβαδόρ, ενώ η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΔΕΑΔ) διεξάγει έρευνα για το αν η χώρα παραβιάζει το δικαίωμα στη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία όλων των γυναικών.
Οι αναμενόμενες συστάσεις του ΟΗΕ και η έρευνα της ΔΕΑΔ έρχονται να ενισχύσουν την πρωτοβουλία βουλευτών του κυβερνώντος πρώην αντάρτικου κινήματος FMLN, οι οποίοι κατέθεσαν νομοσχέδιο που προβλέπει να επιτρέπεται η άμβλωση σε περιπτώσεις βιασμού και κινδύνου για τη ζωή της γυναίκας.
«Ελπίζω να προχωρήσει», λέει η Βάσκες, ξέροντας την αντίδραση που θα συναντήσει το νομοσχέδιο από τη συντηρητική πτέρυγα του Κοινοβουλίου αλλά και την καμπάνια εναντίον του που ενορχηστρώνουν η πανίσχυρη Καθολική Εκκλησία και ευαγγελικές ομάδες της χώρας. «Εύχομαι όλες οι άδικα καταδικασμένες γυναίκες για άμβλωση να απελευθερωθούν και να αρχίσουν ξανά να ζουν».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας