Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Στη σκιά του Baobab» μαζί με τους πρόσφυγες στη Ρώμη

Ο κόσμος του ιταλικού σινεμά κινητοποιείται για να υποστηρίξει τους αυτοοργανωμένους εθελοντές της Baobab Experience της Ρώμης που, εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, περιθάλπουν πρόσφυγες και μετανάστες

facebook.com/ BaobabExperience | Francesco Pistilli

«Στη σκιά του Baobab» μαζί με τους πρόσφυγες στη Ρώμη

  • A-
  • A+

Ενώ καθημερινά στην Ιταλία καταγράφονται νέες αφίξεις προσφύγων, ναυάγια και νεκροί, ο κόσμος του κινηματογράφου της χώρας κινητοποιήθηκε για να υποστηρίξει τους αυτοοργανωμένους εθελοντές της Baobab Experience, οι οποίοι υποδέχονται τους πρόσφυγες και μετανάστες στη Ρώμη, καλώντας τους πολίτες να κατέβουν μαζί τους στον δρόμο.

Το κάλεσμα συνυπογράφουν 200 πρωταγωνιστές του ποιοτικού ιταλικού σινεμά (ανάμεσα στους πιο γνωστούς δημιουργούς και στο ελληνικό κοινό, ο Μπερτολούτσι, οι αδελφοί Ταβιάνι, ο Μπελόκιο, ο Ρόσι, η Βαλέρια Γκολίνο, ο Λούκα Τζινγκαρέτι...) καθώς και ενώσεις του κλάδου, και όχι μόνο, ανεξάρτητες κινηματογραφικές αίθουσες, πολιτιστικά και κοινωνικά κέντρα.

«Εδώ και μήνες στη Ρώμη», έγραψαν, «μεταφέρονται χιλιάδες μετανάστες, που υποχρεώνονται να ζήσουν σε απάνθρωπες συνθήκες. Αυτοί που τους υποδέχονται είναι οι εθελοντές της Baobab, οι οποίοι κατάφεραν, σχεδόν μέσα σ’ ένα χρόνο, χάρη στις δυνάμεις τους αλλά και στην εντυπωσιακή κινητοποίηση του κόσμου, να περιθάλψουν περισσότερους από 35.000 ανθρώπους. Το αίτημά τους προς τις Αρχές για ένα χώρο υποδοχής αξιοπρεπή και ανθρώπινο δεν βρίσκει ανταπόκριση».

Η κατάσταση στη Ρώμη είναι το πιο ξεκάθαρο παράδειγμα ανικανότητας ή, καλύτερα, έλλειψης βούλησης να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Κι ενώ οι θεσμοί αποστρέφουν το βλέμμα τους, ο κόσμος του ιταλικού κινηματογράφου αποφάσισε να παρέμβει και να καταγγείλει, καλώντας όλους στη Via Cupa: έναν δρόμο μόλις λίγα βήματα από τον σταθμό Τιμπουρτίνα όπου φτάνουν όσοι έρχονται από τη Σικελία.

«Σ’ αυτό το σημείο», εξηγεί η Μάρτσια ντι Μέντο, ακτιβίστρια της Baobab, «βρήκαν καταφύγιο, τον Μάιο του 2015, 400 πρόσφυγες από το Κέρας της Αφρικής που εκδιώχθηκαν εντέλει από τον σταθμό. Συνεχίζουν όμως να καταφτάνουν όσοι σταματούν στην πόλη για κάποιες μέρες. Για 7 μήνες καταλάβαμε και χρησιμοποιήσαμε το κτίριο του Κέντρου Baobab, στο οποίο στεγαζόταν μια πολιτιστική λέσχη, κλειστή εδώ και καιρό. Αλλά μετά τη βίαιη εκκένωσή του, τον περασμένο Δεκέμβριο, οι μετανάστες βρίσκονται στον δρόμο».

«Νιώσαμε την επιτακτική ανάγκη να κάνουμε κάτι», λέει ο σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ Κρίστιαν Καρμοζίνο, ένας από τους συντονιστές της πρωτοβουλίας, «κι έτσι αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε τα δικά μας “όπλα” –αυτά του κινηματογράφου– διοργανώνοντας μια “προβολή στον δρόμο”: μια δράση πολιτική για να φωτίσουμε το θέμα, με στόχο να πιέσουμε τους θεσμούς να βρουν λύσεις που θα σέβονται την αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι μια ευκαιρία συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ προσφύγων και αλληλέγγυων και μια προσπάθεια να έρθουν πιο κοντά σ’ αυτήν την πραγματικότητα άνθρωποι που δεν τη γνωρίζουν ή την αντιμετωπίζουν με φόβο ή εχθρότητα».

Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν πάρα πολλοί: στη Via Cupa οι άνθρωποι μίλησαν και άκουσαν, μοιράστηκαν το zighinì που μαγείρεψε η Meron, πρόσφυγας από την Ερυθραία, «το καλύτερο zighinì στη Ρώμη... ».

Κι όταν έπεσε το βράδυ η οθόνη φωτίστηκε από τις εικόνες του «Lamerica» του Τζάνι Αμέλιο: «Μια ταινία που μιλάει και για εμάς, για την ιστορία μας», σχολίασε ένας νεαρός.

Το ίδιο είπε και η Σίλβια Σκόλα, κόρη του Ετορε Σκόλα, σεναριογράφος: «Αν ο πατέρας μου ήταν ακόμα μαζί μας, σήμερα θα ήταν εδώ στην πρώτη γραμμή για να σας υποστηρίξει. Και για να μας υπενθυμίσει ότι είμαστε όλοι και όλες μετανάστες».

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε: www.facebook.com/cinemaitalianoperilbaobab www.facebook.com/BaobabExperience και το blog: https://baobabexperience.org)

Μετάφραση: Νατάσα Μελά

ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΞΕΝΑ
Μεγαλοπρεπές φιάσκο με το Μεταναστευτικό
Η διάσκεψη του Παρισιού αποτέλεσε ευκαιρία προβολής του Ε. Μακρόν, ρίχνοντας στάχτη στα μάτια των πολιτών ότι κάτι κινείται, την ώρα που έχει παγιωθεί ένα status quo, που βολεύει τους πάντες εκτός από την...
Μεγαλοπρεπές φιάσκο με το Μεταναστευτικό
ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΞΕΝΑ
Η Τουρκία στο στόχαστρο του Ματέο Σαλβίνι
O Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι δεν πάει διακοπές. Συνεχίζει να αναφέρεται διαρκώς στο μεταναστευτικό για να ικανοποιήσει τους ψηφοφόρους του και να διατηρήσει την πρόθεση ψήφου της Λέγκας στο 30%....
Η Τουρκία στο στόχαστρο του Ματέο Σαλβίνι
ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΞΕΝΑ
Ιταλία: χώρα ρατσιστών ή ανεύθυνων πολιτικών;
Με την επιστροφή από τις παραλίες, οι Ιταλοί είχαν την ευκαιρία να διαβάσουν αισιόδοξα στατιστικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η κρίση φέρεται να έχει σχεδόν ξεπεραστεί και οι ρυθμοί ανάπτυξης προσεγγίζουν...
Ιταλία: χώρα ρατσιστών ή ανεύθυνων πολιτικών;
ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΞΕΝΑ
Η ένταση φέρνει αυστηρότερα σύνορα
Το έτος που πέρασε, αλλά και αυτό που μόλις ξεκίνησε, υπάρχει μια υποβόσκουσα ένταση ανάμεσα σε Σουηδία και Δανία –στην εξίσωση μπαίνει και η Νορβηγία, αλλά με κάπως λιγότερη ένταση– που για τους γνωρίζοντες...
Η ένταση φέρνει αυστηρότερα σύνορα
ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΞΕΝΑ
Το θανατηφόρο βρετανικό όνειρο
«Οταν μεγαλώσω, θέλω να σπουδάσω και να γίνω μηχανικός. Τώρα θα ήθελα πολύ να αθλούμαι, να παίζω ποδόσφαιρο». Οι κουβέντες αυτές θα μπορούσαν να ανήκουν σε έναν πιτσιρικά που ονειρεύεται το μέλλον του ενώ τα...
Το θανατηφόρο βρετανικό όνειρο
ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΞΕΝΑ
Αλλα σαράντα πτώματα στον βυθό της Μεσογείου...
Και νέες τραγωδίες στη Μεσόγειο, ενώ η Νότια Ευρώπη περιμένει ακόμη από την Ε.Ε. να αυξήσει τα μέσα για την αντιμετώπιση της συνεχούς ροής μεταναστών. Τέσσερις διασωθέντες κατήγγειλαν χθες ότι κατά τον διάπλου...
Αλλα σαράντα πτώματα στον βυθό της Μεσογείου...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας