• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.0°C / 6.9°C
  3 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.4°C / 7.2°C
  3 BF
  39%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.7°C / 9.8°C
  1 BF
  25%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  2 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  2 BF
  64%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.6°C / 6.4°C
  1 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.4°C / 4.1°C
  4 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.4°C / 9.1°C
  1 BF
  22%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.4°C / 8.8°C
  5 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  3 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.8°C / 8.5°C
  5 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 2.3°C / 6.6°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.9°C / 9.9°C
  3 BF
  46%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 4.5°C
  0 BF
  35%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.5°C / 8.9°C
  2 BF
  53%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 7.1°C
  4 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 2.8°C / 7.1°C
  2 BF
  38%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.6°C / 5.4°C
  1 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.2°C / 7.3°C
  2 BF
  44%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 2.8°C
  2 BF
  43%

Ο Φρανσουά Ολάντ συνεχίζει να προωθεί επίμαχα μέτρα που υιοθετούνται στο Κοινοβούλιο με σχετική πλειοψηφία

REUTERS/Philippe Wojazer

Σοσιαλιστές «αντάρτες»

 • A-
 • A+

Μέσα σε κλίμα αμφισβήτησης και αντιδράσεων για την πολιτική που ακολουθεί και την έλλειψη αποτελεσμάτων, ο Φρανσουά Ολάντ συνεχίζει να προωθεί επίμαχα μέτρα που υιοθετούνται στο Κοινοβούλιο με σχετική πλειοψηφία. Στο τέλος της χρονιάς οι δείκτες της οικονομίας βρίσκονται στο κόκκινο και οι υποσχέσεις του Γάλλου προέδρου ότι δεν θα υπάρξουν νέοι φόροι από το 2015 δεν γίνονται πιστευτές.

Οι εργοδότες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κινητοποιήθηκαν αυτή την εβδομάδα διαδηλώνοντας κατά της κυβερνητικής πολιτικής, με συνθήματα «Φόροι, επιβαρύνσεις, γραφειοκρατία, φτάνει πια» «Ελευθερώστε τις επιχειρήσεις», «Η οικονομία και η απασχόληση είμαστε εμείς».

Απαισιόδοξες είναι για τους Σοσιαλιστές οι προβλέψεις για τη νέα χρονιά. Στις νομαρχιακές και περιφερειακές εκλογές, που θα γίνουν τον Μάρτιο και στο τέλος του 2015, προβλέπεται νέα πανωλεθρία. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα ελέγχει σήμερα 67 από τους 101 νομούς και 20 από τις 22 περιφέρειες. Αρκετές προσωπικότητες του Σ.Κ. ανησυχούν γιατί ενδέχεται μετά τις εκλογές το Σ.Κ. να μην μπορέσει να διατηρήσει περισσότερους από 20 νομούς. Εάν επίσης γίνει αντιστοίχιση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών στις περιφέρειες (που έχουν μειωθεί σε 13 με τη νέα μεταρρύθμιση για τις συνενώσεις των δήμων, τύπου «Καλλικράτη») το Σ.Κ. δεν θα μπορεί να ελέγχει παραπάνω από τρεις περιφέρειες στην καλύτερη περίπτωση.

Ανάμεσα στις νομαρχιακές και τις περιφερειακές εκλογές παρεμβάλλεται το συνέδριο των Σοσιαλιστών, το οποίο θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2015 και θα φέρει στο φως τις έντονες αντιπαραθέσεις στο διχασμένο ιδεολογικά Σ.Κ. Στο συνέδριο οι Σοσιαλιστές που εκφράζουν την αριστερή τάση του κόμματος, Μαρτίν Ομπρί, Μπενουά Αμόν, θα επιδιώξουν την ψήφιση της δικής τους πρότασης και την εκλογή ηγέτη που θα τους αντιπροσωπεύει.

Η αντίθεση των «ανταρτών» Σοσιαλιστών εκδηλώνεται σε κάθε κρίσιμη ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο. Σε ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό του 2015, μέτρα που αφορούσαν τα έσοδα υιοθετήθηκαν με μικρή πλειοψηφία. Τριάντα εννέα «αντάρτες» Σοσιαλιστές βουλευτές αποφάσισαν συλλογικά να απόσχουν της ψηφοφορίας.

Δυόμισι χρόνια πριν από το τέλος της θητείας του Φρανσουά Ολάντ, οι «αμφισβητίες» Σοσιαλιστές βουλευτές, αλλά και υπουργοί της κυβέρνησης, ζητούν να διεξαχθούν προκριματικές εκλογές για το χρίσμα του υποψηφίου του Σ.Κ. στις προεδρικές του 2017, ακόμα κι αν ο Ολάντ είναι υποψήφιος.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις αποκαλύπτουν ότι ο Ολάντ έχει απογοητεύσει στην πλειονότητά τους ψηφοφόρους και πολλούς συμπαθούντες της Αριστεράς. Ποσοστό 73%-86% των Γάλλων δεν επιθυμούν νέα προεδρική υποψηφιότητά του έναντι 13%-27% που έχουν αντίθετη άποψη. Επίσης ποσοστό 81% των Γάλλων είναι υπέρ της οργάνωσης προκριματικών εκλογών στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, ακόμα κι αν ο Ολάντ είναι υποψήφιος. Μόνο 18% δεν θεωρούν απαραίτητες τις προκριματικές εκλογές.

Οι Σοσιαλιστές ηγέτες αντέδρασαν ως προς την επιστροφή του Νικολά Σαρκοζί στην προεδρία του δεξιού κόμματος του UMP, δηλώνοντας ότι «καθοδηγείται από μια δίψα για εκδίκηση και σηματοδοτεί μια θατσερική ριζοσπαστικοποίηση της συντηρητικής Δεξιάς». Ωστόσο. ο Φρανσουά Ολάντ προτιμά ως αντίπαλο τον Σαρκοζί, γιατί προκαλεί αντιδράσεις, κινητοποίηση και συσπείρωση στην Αριστερά.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΞΕΝΑ
Εμφύλιος στη γαλλική Δεξιά
Αδελφοκτόνος πόλεμος έχει ξεσπάσει στη Δεξιά και η ένταση κλιμακώνεται ανάμεσα στον Νικολά Σαρκοζί και στον Αλέν Ζιπέ, που διεκδικούν σε προκριματικές εκλογές το χρίσμα του προεδρικού υποψηφίου της...
Εμφύλιος στη γαλλική Δεξιά
ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΞΕΝΑ
«Στρατιά μαχητών» φτιάχνει ο Σαρκοζί!
Tη φιλοδοξία του να αναδιοργανώσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε «στρατιά μαχητών» πρόβαλε ο Νικολά Σαρκοζί σε κομματική συγκέντρωση της Δεξιάς που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο. Ο νεοεκλεγείς...
«Στρατιά μαχητών» φτιάχνει ο Σαρκοζί!
ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΞΕΝΑ
Βιτριολικά σχόλια
Την προεδρία του δεξιού κόμματος UMP διεκδικεί ο Νικολά Σαρκοζί, που συνεχίζει μαχητικά την προεκλογική του εκστρατεία με πολυάριθμες συγκεντρώσεις, ελπίζοντας να ανακτήσει την κοινή γνώμη, ενώ οι...
Βιτριολικά σχόλια
ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΞΕΝΑ
Τα «κίτρινα γιλέκα» γιορτάζουν, τα παλιά κόμματα παρακμάζουν
Πυρετός στην Κεντροαριστερά και στη Δεξιά με τις προετοιμασίες για την προεκλογική εκστρατεία των δημοτικών εκλογών του Μαρτίου. Ορισμένοι πολιτικοί βλέπουν μακρύτερα και προβάλλουν από τώρα τις προεδρικές...
Τα «κίτρινα γιλέκα» γιορτάζουν, τα παλιά κόμματα παρακμάζουν
ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΞΕΝΑ
Η ανασύνθεση του πολιτικού τοπίου και η «Πράξη ΙΙ» του Εμ. Μακρόν
Η έκρηξη που προκάλεσαν οι ευρωπαϊκές εκλογές στη Γαλλία με τη διασπορά των ψήφων και την κατάρρευση των παραδοσιακών κομμάτων οδηγεί τώρα σε ανασύνθεση του πολιτικού τοπίου.
Η ανασύνθεση του πολιτικού τοπίου και η «Πράξη ΙΙ» του Εμ. Μακρόν
ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΞΕΝΑ
Επικοινωνιακή αντεπίθεση με... χειροπιαστά αποτελέσματα
Δυναμικά ξεκίνησε τη νέα χρονιά ο Εμανουέλ Μακρόν, προβάλλοντας τον διεθνή του ρόλο, με εντυπωσιακές διπλωματικές πρωτοβουλίες όπως η τρέχουσα «αποστολή» του στην Κίνα. Ομως η προσοχή του παραμένει σαφώς...
Επικοινωνιακή αντεπίθεση με... χειροπιαστά αποτελέσματα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας