• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.2°C / 13.1°C
  2 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  6°C 3.6°C / 9.0°C
  1 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 14.0°C
  2 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  1 BF
  69%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.1°C / 9.9°C
  4 BF
  57%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  7°C 3.0°C / 9.0°C
  0 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.0°C / 5.7°C
  0 BF
  28%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  12°C 7.6°C / 13.6°C
  1 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 13.8°C
  1 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 5.9°C / 7.9°C
  4 BF
  46%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 13.8°C
  4 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  2 BF
  66%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.4°C / 8.5°C
  1 BF
  62%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.4°C / 11.7°C
  1 BF
  64%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.8°C / 9.8°C
  4 BF
  36%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.9°C / 13.3°C
  1 BF
  49%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.5°C / 10.3°C
  0 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 3.7°C / 9.7°C
  2 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  2 BF
  34%

Ο Γκρίλο, ως γνωστόν, έχει προτείνει δημοψήφισμα με το οποίο οι Ιταλοί θα μπορέσουν να ψηφίσουν για την παραμονή ή την έξοδο της χώρας από το κοινό νόμισμα

EPA/FOTIS PLEGAS G.

Σχέδιο Β του Γκρίλο κατά της ανισότητας

 • A-
 • A+

Ο Μπέπε Γκρίλο δεν εννοεί να κάνει πίσω και θεωρεί ότι η κύριας σημασίας μάχη του, στη φάση αυτή, είναι η έξοδος της Ιταλίας από το ευρώ ή, τουλάχιστον, η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σχετικά με την «παράλογη λογική» του κοινού νομίσματος.

Μετά τη σειρά τοποθετήσεων του Ιταλού ηθοποιού και πολιτικού στο προσωπικό του ιστολόγιο, η πρωτοβουλία περνά τώρα στα χέρια των βουλευτών του οι οποίοι, σε επίσημο ανακοινωθέν τους, αναφέρθηκαν στα «κύρια σημεία του σχεδίου Β των Πέντε Αστέρων για την έξοδο από το ευρώ».

Η στρατηγική αυτή προβλέπει: Την επιστροφή σε μια κυρίαρχη Τράπεζα της Ιταλίας, που να κόβει νόμισμα και να είναι ύστατη δανείστρια.

Τη δυνατότητα του υπουργείου Οικονομικών να παρεμβαίνει στο κεφάλαιο τραπεζών και ασφαλιστικών οργανισμών.

Τη σύνδεση, μέσω ειδικού μηχανισμού, των εισοδημάτων των πιο φτωχών πολιτών με την πορεία ανόδου του πληθωρισμού και, ως δύο τελευταία «στρατηγικά σημεία», τη μετατροπή του δημόσιου χρέους σε νέο νόμισμα (όπως προβλέπει ο κώδικας αστικής δικονομίας) και την επιστροφή στις συνταγματικές εγγυήσεις σε ό,τι αφορά τους βασικούς τομείς της υγείας, της παιδείας και την προστασία των αποταμιεύσεων.

Τα Πέντε Αστέρια, ουσιαστικά, συνεχίζουν την «αντισυστημική τους δράση», θεωρώντας ότι η πολιτική και οικονομική πραγματικότητα δεν είναι δυνατόν να υποστεί μερικής ισχύος αλλαγές και τροποποιήσεις, αλλά μπορεί μόνο να οικοδομηθεί από την αρχή.

Με τον γνωστό, άμεσο και έντονο τρόπο τους, οι βουλευτές του Γκρίλο μάς λένε ότι η κυβέρνηση Ρέντσι έσκυψε το κεφάλι μπροστά στις απαιτήσεις της Γερμανίας και ότι έχασε μεγάλης σημασίας ευκαιρία για να αλλάξει τους μηχανισμούς του κοινού νομίσματος.

Ο Γκρίλο, ως γνωστόν, έχει προτείνει δημοψήφισμα με το οποίο οι Ιταλοί θα μπορέσουν να ψηφίσουν για την παραμονή ή την έξοδο της χώρας από το κοινό νόμισμα.

Η απευθείας έκφραση της λαϊκής βούλησης σε θέματα οικονομικής πολιτικής, όμως, δεν προβλέπεται από τους νόμους της χώρας.

Το θέμα, βέβαια, είναι γενικότερης σημασίας. Πέρα από την εκστρατεία για το δημοψήφισμα, αυτό που μετρά είναι η αίσθηση των Ιταλών σχετικά με την όλη πορεία της χώρας και με το πού οδηγείται η οικονομία της, λόγω και της συμμετοχής στην ευρωζώνη.

Ο Ρέντσι έχει καταλάβει ότι χρειάζεται μια ουσιαστική αλλαγή πορείας και για τον λόγο αυτό, στενοί συνεργάτες του άρχισαν να μιλούν για την ανάγκη αναθεώρησης των ευρωπαϊκών συνθηκών, αφήνοντας ανοιχτό και το ενδεχόμενο να μπορέσουν να υπερβούν οι χώρες-μέλη το 3% στη σχέση ελλείμματος-ΑΕΠ. Οπως κάνει, άλλωστε, με θεαματικό τρόπο η Γαλλία.

Θα πρέπει να εξακριβωθεί, όμως, κατά πόσον ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός θα καταφέρει να κάνει αισθητή, σχετικά σύντομα, την αλλαγή αυτή στην πορεία πλεύσης της Ενωσης.

Διότι ο Γκρίλο, στα γκάλοπ σχετικά με την πρόθεση ψήφου, βρίσκεται και πάλι σε ανοδική πορεία, με τα Πέντε Αστέρια να «πείθουν» το 26% των ερωτηθέντων και το Δημοκρατικό Κόμμα να βρίσκεται στο 33%.

Οι θέσεις εργασίας παρουσιάζουν -συνολικά- ελαφρά αύξηση, αλλά, την ίδια ώρα, το κέντρο μελετών Svimez μάς λέει ότι κατά την περίοδο 2000-2013, η Ιταλία παρουσίασε ανάπτυξη 20%, ενώ η Ελλάδα άγγιξε το 24%.

Σχεδόν η μισή χώρα, η Κάτω Ιταλία, κινδυνεύει από μόνιμη βιομηχανική και οικονομική ερημοποίηση και η ανάπτυξή της, την ίδια περίοδο, δεν ξεπέρασε το 13%.

Επείγει η εξεύρεση λύσης. Πιθανότατα εντός ή και εκτός του ευρώ. Διότι στη χώρα αυτή, η κοινωνική απόσταση και ανισότητα ανάμεσα σε Βορρά και Νότο γίνεται όλο και δραματικότερη, μέσα στη γενική αδιαφορία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΞΕΝΑ
Ο Ρέντσι ονειρεύεται Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης
Είκοσι ημέρες πριν από τις ιταλικές βουλευτικές εκλογές, ο Ματέο Ρέντσι προσπαθεί να δώσει έμφαση σε μετρημένες, ρεαλιστικές εμφανίσεις κι επιμένει ότι δεν θέλει να κυβερνήσει με τη Δεξιά. Οσο για τα Πέντε...
Ο Ρέντσι ονειρεύεται Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης
ΕΥΡΩΠΗ
Αρχισε η αντίστροφη μέτρηση
Τις τελευταίες μέρες σειρά ξένων ΜΜΕ παίρνουν ξεκάθαρη θέση για το ιταλικό δημοψήφισμα της Κυριακής. Η κόπωση των πολιτών σχετικά με τις συνταγματικές αλλαγές γίνεται όλο και πιο και στην πραγματικότητα το...
Αρχισε η αντίστροφη μέτρηση
ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΞΕΝΑ
Συνελήφθη ο συντονιστής για τον ιό στη Σικελία, «έφαγε» 600 εκατ. ευρώ!
Στην Ιταλία η κατάσταση βελτιώνεται, αλλά τα χρόνια προβλήματα της γειτονικής μας χώρας παραμένουν και διογκώνονται: όσοι ήλπιζαν ότι η δοκιμασία που περάσαμε θα μας έκανε καλύτερους και εντιμότερους, δυστυχώς...
Συνελήφθη ο συντονιστής για τον ιό στη Σικελία, «έφαγε» 600 εκατ. ευρώ!
ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΞΕΝΑ
Τι έχουν τα Πέντε Αστέρια και... τρεμοσβήνουν;
Το Κίνημα Πέντε Αστέρων κατάφερε να χάσει πάνω από το 50% της δύναμής του σε χρόνο ρεκόρ. Το ποσοστό του 32% που είχε λάβει στις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου του 2018 μοιάζει, πλέον, ανάμνηση
Τι έχουν τα Πέντε Αστέρια και... τρεμοσβήνουν;
ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΞΕΝΑ
H Ριζοσπαστική Αριστερά γυρίζει την πλάτη στον Ρέντσι
Τον νυν πρόεδρο της Γερουσίας και μεγάλο πολέμιο της μαφίας Πιέτρο Γκράσο φαίνεται να επιλέγει ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου η Ριζοσπαστική Αριστερά, καθώς δεν απέδωσαν καρπούς οι διερευνητικές επαφές με το...
H Ριζοσπαστική Αριστερά γυρίζει την πλάτη στον Ρέντσι
ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΞΕΝΑ
Αβέβαιο το μέλλον του Τζεντιλόνι
Ο Πάολο Τζεντιλόνι καλείται να αντιμετωπίσει νέα προβλήματα και να καταφέρει να κερδίσει ακόμη περίπου ένα εξάμηνο διακυβέρνησης, λειτουργώντας ως «πυροσβέστης». Ολα θα εξαρτηθούν, όμως, από το αν θα μπορέσουν...
Αβέβαιο το μέλλον του Τζεντιλόνι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας