• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 9.2°C / 14.8°C
  2 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.5°C / 13.2°C
  2 BF
  83%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.0°C / 15.0°C
  3 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  66%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 11.9°C
  1 BF
  87%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 12.0°C
  1 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 8.4°C
  2 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.2°C / 14.8°C
  3 BF
  85%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.9°C
  0 BF
  93%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.3°C / 14.3°C
  1 BF
  75%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.2°C
  2 BF
  93%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 7.5°C / 12.8°C
  0 BF
  78%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.2°C / 15.8°C
  2 BF
  87%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.4°C / 13.3°C
  2 BF
  77%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.6°C
  1 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 12.8°C
  1 BF
  74%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  1 BF
  76%
AP Photo/Gregorio Borgia
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Πάπας, οι ομοφυλόφιλοι και το μοναδικό του θάρρος

 • A-
 • A+
Ιστορική παρέμβαση του ποντίφικα ο οποίος, μέσω του ντοκιμαντέρ «Francesco», παίρνει σαφή θέση ότι οι σχέσεις συμβίωσης μεταξύ πολιτών του ίδιου φύλου πρέπει να αναγνωρίζονται από τον νόμο, για να παρέχεται μια ουσιαστική ασπίδα προστασίας και δικαιωμάτων. ● Το μήνυμα προς τους καθολικούς κληρικούς, αλλά και προς τα ομοφοβικά παραληρήματα της Ρωσικής και της Ελληνικής Εκκλησίας.

Ο πάπας Φραγκίσκος πήρε ξεκάθαρη θέση και, συγχρόνως, έθεσε μια σειρά θεμάτων κύριας σημασίας. Με τις απαντήσεις που έδωσε στον δημιουργό του ντοκιμαντέρ «Francesco», το οποίο παρουσιάστηκε στη «Γιορτή του Σινεμά» της Ρώμης, ο ποντίφικας κατέστησε σαφές ότι οι σχέσεις συμβίωσης μεταξύ πολιτών του ίδιου φύλου πρέπει να αναγνωρίζονται από τον νόμο, για να παρέχεται μια ουσιαστική ασπίδα προστασίας και δικαιωμάτων. Μας θύμισε ότι «είμαστε όλοι παιδιά του Θεού» και ότι «κανείς δεν πρέπει να νιώθει ότι βρίσκεται στο περιθώριο» λόγω της σεξουαλικής του ταυτότητας.

Το όλο θέμα, φυσικά, είναι κύριας σημασίας και δεν προσφέρεται για μονοδιάστατη ανάλυση. Ο Φραγκίσκος θεωρεί ότι τα σύμφωνα συμβίωσης (ή όπως θέλει η κάθε χώρα να τα ονομάζει) είναι απόλυτα αναγκαία και πρέπει να γίνουν κτήμα όλων των κρατών, όχι μόνον της Ευρώπης και λίγων άλλων περιοχών του πλανήτη.

Παράλληλα, δείχνει εμπράκτως ότι η Εκκλησία πρέπει να δέχεται χωρίς επιφυλάξεις τους ομοφυλόφιλους πιστούς, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που έχουν υιοθετήσει ή αποκτήσει παιδιά με παρένθετη μητέρα. Διότι στο ντοκιμαντέρ αυτό βλέπουμε ότι ο Πάπας επικοινώνησε με ένα ζευγάρι ανδρών από τη βόρεια Ιταλία που του έγραψε και του έθεσε ένα κύριας σημασίας ερώτημα: «Θέλουμε τα παιδιά μας να πάνε την Εκκλησία και στο κατηχητικό, αλλά φοβόμαστε ότι μπορεί να γίνουν θύματα διακρίσεων. Τι πρέπει να κάνουμε;». Ο Φραγκίσκος τούς απάντησε ότι φυσικά και πρέπει να φέρουν τα παιδιά τους σε επαφή με τον λόγο του Ιησού, χωρίς να φοβηθούν καμία ανυπόστατη κριτική και διάκριση.

Κατά συνέπεια ο Αργεντινός Πάπας μάς λέει ότι η οικογένεια δεν είναι μόνον ετεροφυλόφιλη ή μονογονεϊκή, αλλά και εμμέσως καθιστά σαφές ότι δύο γονείς του ίδιου φύλου μπορούν να αντεπεξέλθουν με απόλυτη επιτυχία στις υποχρεώσεις τους.

Ενας καλός χριστιανός, δηλαδή, μπορεί να είναι ομοφυλόφιλος, με μόνιμη σχέση συμβίωσης αναγνωρισμένη από το κράτος, και με παιδιά που απέκτησε με τον -ή την- σύντροφό του. Διαπιστώσεις οι οποίες για κάποιους μπορεί να μοιάζουν αυτονόητες, αλλά που σε κάποιες άλλες περιπτώσεις προκαλούν, σίγουρα, «πραγματικό σεισμό».

Πώς λέτε να αντέδρασαν, αλήθεια, στις δηλώσεις του Πάπα, μέρος των υψηλόβαθμων κληρικών (καθολικών αλλά και όχι μόνον), ο Πούτιν, ο Ερντογάν και η συντριπτική πλειονότητά των κυβερνήσεων των αραβικών χωρών;

Χθες, σίγουρα, δεν ήταν η πιο ευτυχισμένη και «χαλαρή» ημέρα της ζωής τους. Το αναφέρω, απλώς, για να καταλάβουμε πόσο χρήσιμες είναι τέτοιου είδους δηλώσεις και πόσο «μη αυτονόητα» θεωρούνται όλα αυτά, σε μεγάλο μέρος του πλανήτη μας.

Με μια ρεαλιστική πρόβλεψη πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι θα χρειαστεί ακόμη χρόνος. Οτι ο Πάπας έκανε την ιστορική αυτή παρέμβαση, αλλά για να αλλάξουν στάση και βαθύ «πιστεύω» όλοι οι καθολικοί κληρικοί θα χρειαστεί πολύς χρόνος. Οπως και για να σταματήσουμε να ακούμε ομοφοβικά παραληρήματα από τη Ρωσική Εκκλησία ή και από κάποιους γνωστούς εκπροσώπους της δικής μας Εκκλησίας.

Απλά και μόνον, ο πάπας Φραγκίσκος είχε το θάρρος να πάει κόντρα στο ρεύμα της εύκολης διαιώνισης θέσεων και εκφράσεων που έθεταν αυτόματα τις γυναίκες, τους ομοφυλόφιλους και ουσιαστικά όλες τις (οικονομικές ή πληθυσμιακές) μειονότητες, στο περιθώριο. Να υψώσει την φωνή του μέσα σε μια πραγματικότητα στην οποία, πίσω από τον μανδύα της «παράδοσης» δικαιολογούνται- κάποιες φορές- και τεράστια σφάλματα. Το θάρρος του αυτό, ας ελπίζουμε να αποτελέσει, για μια ακόμη φορά, ισχυρό παράδειγμα για όλους μας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΞΕΝΑ
Τα «Πέντε Αστέρια» παρακμάζουν, η Λέγκα καλλωπίζεται για το ΕΛΚ
Στο εσωτερικό των Πέντε Αστέρων έχει ξεσπάσει εμφύλιος, ενώ ο Σαλβίνι ετοιμάζεται να προσχωρήσει με το κόμμα του στην ευρωομάδα των Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Τα «Πέντε Αστέρια» παρακμάζουν, η Λέγκα καλλωπίζεται για το ΕΛΚ
ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΞΕΝΑ
Η Ιταλία κρατά την ανάσα της και ανοίγει τα σχολεία
Δέκα εκατομμύρια παιδιά, καθηγητές και δάσκαλοι επιστρέφουν μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες στις τάξεις, με το 2,6% των εκπαιδευτικών να είναι θετικοί στο τεστ κορονοϊού.
Η Ιταλία κρατά την ανάσα της και ανοίγει τα σχολεία
ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΞΕΝΑ
Οι κάλπες, ο ασθενής «καβαλιέρε» και η «υπερπλήρης» Λαμπεντούζα
Λίγο πριν τις περιφερειακές εκλογές στην Ιταλία ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό δημιουργώντας κλίμα αναστάτωσης στη Λέγκα που επέμενε στην μη ύπαρξη του ιού.
Οι κάλπες, ο ασθενής «καβαλιέρε» και η «υπερπλήρης» Λαμπεντούζα
ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΞΕΝΑ
Με Λιβύη και τουρισμό στη βαλίτσα για Αθήνα
Την Τρίτη ο Νίκος Δένδιας υποδέχεται τον Ιταλό ομόλογό του στην Αθήνα ● Ο Λουίτζι ντι Μάιο θα φέρει μαζί του ένα ντοσιέ στο οποίο θα αναγράφονται όλα τα αναλυτικά επιδημιολογικά στοιχεία των ιταλικών...
Με Λιβύη και τουρισμό στη βαλίτσα για Αθήνα
ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΞΕΝΑ
Συνελήφθη ο συντονιστής για τον ιό στη Σικελία, «έφαγε» 600 εκατ. ευρώ!
Στην Ιταλία η κατάσταση βελτιώνεται, αλλά τα χρόνια προβλήματα της γειτονικής μας χώρας παραμένουν και διογκώνονται: όσοι ήλπιζαν ότι η δοκιμασία που περάσαμε θα μας έκανε καλύτερους και εντιμότερους, δυστυχώς...
Συνελήφθη ο συντονιστής για τον ιό στη Σικελία, «έφαγε» 600 εκατ. ευρώ!
ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΞΕΝΑ
Μικρά αλλά σημαντικά βήματα στην Ιταλία
Η Ιταλία σήμερα σηκώνει ρολά. Μετά μια δύσκολη συμφωνία των περιφερειών με την κυβέρνηση ξανάρχισε η λιανική πώληση, άνοιξαν οι πύλες των εκκλησιών και μπορεί να πάει και πάλι κάποιος στη θάλασσα.
Μικρά αλλά σημαντικά βήματα στην Ιταλία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας