• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.8°C / 28.5°C
  2 BF
  50%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 23.0°C / 27.7°C
  4 BF
  49%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.6°C / 24.4°C
  2 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.9°C / 21.9°C
  2 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.9°C
  2 BF
  53%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 26.0°C
  2 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  2 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  57%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.5°C / 23.8°C
  1 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 24.6°C / 27.9°C
  1 BF
  47%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 25.8°C
  1 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 23.5°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  83%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.9°C
  3 BF
  50%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 23.5°C
  2 BF
  62%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  5 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.0°C / 28.8°C
  2 BF
  35%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 24.4°C
  3 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.3°C / 26.7°C
  2 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  2 BF
  81%

«Σας λέω, ούτε που την ξέρω την κυρία Λεπέν!»

AP PHOTO
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα «Πέντε Αστέρια» παρακμάζουν, η Λέγκα καλλωπίζεται για το ΕΛΚ

 • A-
 • A+
Ο «εμφύλιος» στο άλλοτε αντισυστημικό κόμμα που ίδρυσε ο Μπέπε Γκρίλο το βυθίζει ακόμα περισσότερο στην εσωστρέφεια και την πολιτική παρακμή. ● Ετοιμάζεται για το μεγάλο κόλπο η ακροδεξιά Λέγκα, με τον Σαλβίνι να φεύγει από το «άρμα» της Λεπέν για να προσχωρήσει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του μεγάλες αλλαγές στην ιταλική πολιτική σκηνή. H Κεντροαριστερά κατάφερε τελικά να διατηρήσει τρεις από τις έξι μεγάλες περιφέρειες στις οποίες στήθηκαν οι κάλπες πριν από δέκα ημέρες. Κάτι που ενισχύει αναμφισβήτητα την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε και περιορίζει σημαντικά τις ορέξεις της ιταλικής κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης.

Στη φάση αυτή, ο Ιταλός πρωθυπουργός καθορίζει το αναλυτικό πρόγραμμα για το πώς θα ξοδευτούν τα διακόσια εννέα δισεκατομμύρια ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης που θα δοθούν στην Ιταλία. «Αν αποτύχουμε στην αποστολή αυτή, θα έχετε κάθε δικαίωμα να μας στείλετε σπίτι μας» είπε τις προάλλες ο Κόντε σε μαθητές που συνάντησε.

Η κύρια γραμμή της κυβέρνησης είναι ότι το τεράστιο αυτό ποσό απαιτείται να αξιοποιηθεί σε μόνιμες, διαρθρωτικές παρεμβάσεις και ότι δεν θα πρέπει να «βρέξει παντού χρήματα» μόνο προς ικανοποίηση των ψηφοφόρων, χωρίς να υπάρξει κανένα μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα. Αυτή βέβαια είναι η θεωρία, η οποία θα πρέπει να επιβεβαιωθεί με χειροπιαστές, διαφανείς αναθέσεις έργων.

Την ίδια ώρα, ύστερα από ακόμα μία δέσμευση του Ιταλού πρωθυπουργού, όλοι περιμένουν την άμεση αλλαγή των νόμων περί μετανάστευσης που είχε επιβάλει πριν από ενάμιση χρόνο ο γραμματέας της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι. Παρά τους ενδοιασμούς των «πεντάστερων», αναμένεται η υιοθέτηση μιας πιο ισορροπημένης γραμμής, η οποία να δίνει έμφαση στην υποδοχή (βάζοντας οριστικά στο αρχείο τα «κλειστά λιμάνια» του Σαλβίνι) αλλά και στην πραγματική αναδιανομή των προσφύγων σε όλες τις χώρες-μέλη της Ενωσης.

Σε ό,τι αφορά το συνολικό πολιτικό στερέωμα, όμως, η κατάσταση δεν είναι ούτε απλή, ούτε χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη νηφαλιότητα. Στο εσωτερικό των Πέντε Αστέρων έχει ξεσπάσει εμφύλιος και κανείς δεν ξέρει ποιο θα είναι το μέλλον του κινήματος. Tα ποσοστά του στις περιφερειακές εκλογές ήταν άκρως απογοητευτικά, ενώ σε πανιταλικό επίπεδο, από το 32% των βουλευτικών του 2018, σήμερα το κίνημα που ίδρυσε ο Μπέπε Γκρίλο δεν ξεπερνά το 16% στα γκάλοπ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο επισήμως έχει παραιτηθεί από την ηγεσία και τον προσωρινό συντονισμό έχει αναλάβει ο άχρωμος και άοσμος γερουσιαστής Βίτο Κρίμι.

Το κύριο ερώτημα είναι: Τα Πέντε Αστέρια εγκατέλειψαν οριστικά το προφίλ της αντισυστημικής δύναμης αμφισβήτησης και αποφάσισαν να δημιουργήσουν μόνιμη συνεργασία με την Κεντροαριστερά; Ο Ντι Μάιο δείχνει να συμφωνεί με την πολιτική αυτή μεταμόρφωση, αλλά ιστορικά μαχητικά στελέχη -όπως ο Αλεσάντρο ντι Μπατίστα- απαιτούν άμεση «επιστροφή στις ρίζες».

Επειτα από αλλεπάλληλες συγκρούσεις και λεκτικές διαμάχες αποφασίστηκε ότι θα πρέπει να οργανωθεί συνέδριο για τον καθορισμό της όποιας νέας γραμμής. Πρώτα, όμως, θα γίνουν τοπικές συνεδριάσεις των μελών για να διατυπωθούν θέσεις και προτάσεις. Στη συνέχεια θα γίνει μια «περίληψη» των κύριων απόψεων και αμέσως μετά οι λίστες με τις διάφορες κατευθύνσεις θα πρέπει να εγκριθούν ή να απορριφθούν από όλα τα μέλη μέσω Διαδικτύου.

Ζήσε μαύρε μου, δηλαδή, διότι η διαδικασία είναι χρονοβόρα και αόριστη. Στο μεταξύ, τα Πέντε Αστέρια θα συνεχίσουν πιθανότατα να χάνουν όλο και περισσότερες ψήφους.

Υπάρχει, βέβαια, και η έτερη πολιτική δύναμη που έχει προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες στις Βρυξέλλες, και όχι μόνο. Ο λόγος για τη Λέγκα, η οποία δεν κατάφερε να θριαμβεύσει, όπως ήλπιζε, στις περιφερειακές εκλογές. Ο Ματέο Σαλβίνι νιώθει ότι η καρέκλα του άρχισε να τρίζει. Διότι, παράλληλα με τα σχετικά απογοητευτικά μαντάτα της κάλπης, βρίσκεται σε εξέλιξη δικαστική έρευνα για σφετερισμό χρημάτων από τους αρχιλογιστές του κόμματος, στη Βουλή και στη Γερουσία.

Ο γραμματέας της Λέγκας αποφάσισε να εγκαταλείψει (τουλάχιστον προσωρινά) τη στρατηγική της «αποσταθεροποίησης» και να υιοθετήσει το προφίλ του καλού παιδιού: σύμφωνα με ό,τι αφήνουν να διαρρεύσει, ετοιμάζεται να προσχωρήσει με το κόμμα του στην ευρωομάδα των Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, λαμβάνοντας αποστάσεις από τη Λεπέν και συμμάχους.

Το αν η κίνηση αυτή θα τον βοηθήσει να μειώσει την απόσταση που τον χωρίζει από το κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης Παλάτσο Κίτζι, θα μας το πει μόνον ο χρόνος. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ακραίες απόψεις σαν και αυτές του Σαλβίνι για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό, είναι σαφές ότι δεν μπορούν να αλλάξουν μαγικά εν μιά νυκτί…

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΞΕΝΑ
Τι έχουν τα Πέντε Αστέρια και... τρεμοσβήνουν;
Το Κίνημα Πέντε Αστέρων κατάφερε να χάσει πάνω από το 50% της δύναμής του σε χρόνο ρεκόρ. Το ποσοστό του 32% που είχε λάβει στις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου του 2018 μοιάζει, πλέον, ανάμνηση
Τι έχουν τα Πέντε Αστέρια και... τρεμοσβήνουν;
ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΞΕΝΑ
Η «αντίσταση των σέλφι» κατά του Ματέο Σαλβίνι
Ολοι οι Ιταλοί και ξένοι αναλυτές συμφωνούν στη διαπίστωση ότι ο Ματέο Σαλβίνι,ξέρει να εκμεταλλεύεται τις πολλαπλές δυνατότητες που προσφέρει το διαδίκτυο. Ουδείς, όμως, είναι αήττητος.
Η «αντίσταση των σέλφι» κατά του Ματέο Σαλβίνι
ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΞΕΝΑ
Τα τρένα υψηλής ταχύτητας απειλούν την κυβέρνηση Κόντε
Πρόκειται σίγουρα για προσωρινό συμβιβασμό ο οποίος επιτρέπει στην κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε να διατηρήσει την παρουσία της, τουλάχιστον μέχρι τις ευρωεκλογές.
Τα τρένα υψηλής ταχύτητας απειλούν την κυβέρνηση Κόντε
ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΞΕΝΑ
Ο Σαλβίνι «επενδύει» στο μεταναστευτικό και αποφεύγει τους δικαστές
Ο Ματέο Σαλβίνι συνεχίζει να «επενδύει» στο μεταναστευτικό, αδιαφορώντας για τις όποιες συνέπειες των κινήσεών του. Κατά την πάγια τακτική του, απαγόρευσε στους 47 μετανάστες που βρίσκονται στο πλοίο Sea Watch...
Ο Σαλβίνι «επενδύει» στο μεταναστευτικό και αποφεύγει τους δικαστές
ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΞΕΝΑ
Ο Μπατίστι, «δώρο» Μπολσονάρο στην κυβέρνηση Κόντε-Σαλβίνι
Ο Τσέζαρε Μπατίστι μεταφέρθηκε τελικά στην Ιταλία με διαδικασία «έκδοσης εξπρές». Τον εντόπισε στη Βολιβία η Ιντερπόλ και μέσα σε είκοσι τέσσερις ώρες οι αστυνομικοί τον παρέδωσαν στις αρχές της Ρώμης. Μέλος...
Ο Μπατίστι, «δώρο» Μπολσονάρο στην κυβέρνηση Κόντε-Σαλβίνι
ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΞΕΝΑ
Ο Σαλβίνι προωθεί το «καλό» προφίλ του
Ο Ματέο Σαλβίνι επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τις εξελίξεις, για να δείξει ότι η δράση του δεν εμπνέεται μόνον από ξενοφοβικές διαθέσεις. Το πολιτικό παρελθόν του, βέβαια, είναι βεβαρημένο. Χθες, όμως, ο...
Ο Σαλβίνι προωθεί το «καλό» προφίλ του

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας