• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 19.8°C
  1 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 18.3°C
  1 BF
  68%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 20.0°C
  2 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.2°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.9°C
  3 BF
  72%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.1°C / 17.7°C
  1 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.7°C / 13.4°C
  2 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 17.4°C / 19.6°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.2°C / 21.4°C
  4 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 17.9°C
  1 BF
  94%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 20.2°C
  2 BF
  70%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  4 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 20.9°C
  2 BF
  60%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.5°C / 17.5°C
  1 BF
  71%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.5°C / 17.5°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.4°C / 22.8°C
  2 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 20.0°C
  2 BF
  72%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.1°C / 17.3°C
  0 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.0°C / 18.4°C
  1 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  2 BF
  76%
Presidential Press Service
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τοξικό κλίμα έντασης και διώξεων στην Τουρκία

 • A-
 • A+
Με τον φόβο για επικείμενο πραξικόπημα στην Τουρκία οι υποστηρικτές του Ερντογάν στράφηκαν στο τουίτερ, για να επιδείξουν σφαίρες, όπλα και ό,τι άλλο έχουν στη διάθεσή τους για να υπερασπιστούν τον «μεγάλο ηγέτη», δηλητηριάζοντας ακόμα περισσότερο το πολιτικό κλίμα.

Από τις αρχές Μαΐου καλλιεργείται ένα κλίμα έντασης στην Τουρκία, αντίστοιχο με την περίοδο που οδήγησε στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Η κ. Τζανάν Καφταντζίογλου, η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του CHP στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε σε τηλεοπτικό κανάλι ότι «η κυβέρνηση δεν οδηγείται σε καλό δρόμο καθώς λειτουργεί με την άποψη ενός ανθρώπου. Αυτό θα αλλάξει μέσα στην επόμενη περίοδο ή με πρόωρες εκλογές ή με άλλον τρόπο. Θα προκαλέσει την αλλαγή του καθεστώτος και του συστήματος».

Oι δηλώσεις της κ. Καφταντζίογλου για τον συγκεντρωτισμό του πολιτικού συστήματος γύρω από το πρόσωπο του Ταγίπ Ερντογάν βρίσκουν πολλούς σύμφωνους. Ομως, τα περί της αλλαγής του συστήματος που υπαινίχθη η κ. Καφταντζίογλου ερμηνεύτηκαν σαν υπονοούμενο για επικείμενο πραξικόπημα, κάτι που τρομάζει την κοινωνία της Τουρκίας. Πέρα από την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, έχουν ήδη γίνει άλλα τρία. Το 1997 ο στρατός έριξε την κυβέρνηση του ισλαμιστή και πνευματικού καθοδηγητή του Ταγίπ Ερντογάν, Νετζμετίν Ερμπακάν.

Με τον φόβο για επικείμενο πραξικόπημα στην Τουρκία οι υποστηρικτές του Ερντογάν στράφηκαν στο τουίτερ, για να επιδείξουν σφαίρες, όπλα και ό,τι άλλο έχουν στη διάθεσή τους για να υπερασπιστούν τον «μεγάλο ηγέτη», δηλητηριάζοντας ακόμα περισσότερο το πολιτικό κλίμα της Τουρκίας.

Χαρακτηριστικά, σε γνωστό τηλεοπτικό κανάλι προσφιλές στην κυβέρνηση Ερντογάν, εμφανίστηκε μια γυναίκα που συστήθηκε ως συγγραφέας, η Σεβντά Νογιάν, χωρίς να έχει γράψει κάποιο αξιοσημείωτο βιβλίο. Η κ. Νογιάν έκανε λόγο για «λίστες θανάτου», στις οποίες περιλαμβάνονται και τα ονόματα κάποιων γειτόνων της. Επέμεινε ότι η οικογένειά της δεν πρόλαβε να πάρει μέρος στις επιχειρήσεις εναντίον των πραξικοπηματιών τη νύχτα της 15ης Ιουλίου 2016, αλλά τώρα μέλη της οικογένειάς της είναι διατεθειμένα να σκοτώσουν «εάν κάνουν κάποια λάθος κίνηση», εννοώντας προφανώς αν οργανώσουν κάποιο πραξικόπημα εναντίον του Ερντογάν. Την κ. Νογιάν σιγόνταρε και η τηλεπαρουσιάστρια της εκπομπής, που παρομοίασε με ζώα όσους επιχειρήσουν να κινηθούν εναντίον του Ερντογάν.

Στρατιωτικών ανησυχίες

Μετά τις αυξανόμενες αντιδράσεις του κοινού, το τηλεοπτικό κανάλι της χώρας ζήτησε συγγνώμη έξι ημέρες μετά το εν λόγω πρόγραμμα, αποδεχόμενο ότι τα λόγια της Nογιάν ήταν «ενάντια στις αρχές της ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης». Ομως το Ανώτατο Τουρκικό Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (RTÜK) αρνήθηκε να παρέμβει στην υπόθεση, μην τυχόν και δώσει θάρρος σε επίδοξους πραξικοπηματίες με βλέψεις να ρίξουν την κυβέρνηση του Ερντογάν.

Εντούτοις, υπάρχει λόγος για τους υψηλούς κύκλους στην Αγκυρα να φοβούνται ότι κάποια ομάδα αξιωματικών του στρατού ίσως εκμεταλλευτεί την κρίση που έχει επιφέρει η πανδημία του κορονοϊού και καταφέρει ένα οργανωμένο χτύπημα στην κυβέρνηση. Ο δημοσιογράφος Μπαρίς Τέρκογλου στο Medya Notu αναφέρει ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, και ιδιαίτερα στην Ιντλίμπ, και η σύμπραξη της κυβέρνησης με τα εκάστοτε τρομοκρατικά στοιχεία εκεί έχουν ενοχλήσει πολλά υψηλόβαθμα μέλη του στρατού. Η πρόσφατη σφαγή Τούρκων στρατιωτικών στην Ιντλίμπ, οι οποίοι είχαν σταλεί να πολεμήσουν στο πλευρό της Αλ Κάιντα, προξένησε οργή στην τουρκική κοινωνία.

Παρ’ όλα αυτά, και η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται τον φόβο για ενδεχόμενο πραξικόπημα και το χρησιμοποιεί για να συσπειρώσει τη βάση της και να σιγάσει την εσωκομματική κριτική για τυχόν λανθασμένες πολιτικές ή οικονομικές επιλογές, καθώς και για να δημιουργήσει έδαφος νομιμότητας για μεγαλύτερο αυταρχισμό ενάντια σε οποιαδήποτε κοινωνική κινητοποίηση ενδέχεται να προκληθεί από την οικονομική κρίση στην οποία έχει περιέλθει η Τουρκία πολύ πριν από την πανδημία του κορονοϊού.

Δυστυχώς όμως, όσο η τιτανομαχία μεταξύ της ισλαμικής κυβέρνησης και του κεμαλικού κόμματος μαίνεται τόσο μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά. Μια κατάσταση που κάνει τον πολιτικό βίο τοξικό, με αποτέλεσμα αριστεροί, ακτιβιστές και μειονότητες να διώκονται και να καταπιέζονται ακόμα περισσότερο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Νέες διώξεις εις βάρος 238 στρατιωτικών στην Τουρκία
Μπορεί να συμπληρώνονται σχεδόν πέντε χρόνια από το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, αλλά οι διώξεις εναντίον προσώπων που φέρονται να έχουν σχέσεις με το δίκτυο του αυτοεξόριστου κληρικού,...
Νέες διώξεις εις βάρος 238 στρατιωτικών στην Τουρκία
ΕΥΡΩΠΗ
Εντάλματα σύλληψης για 82 νυν και πρώην στρατιωτικούς στην Τουρκία
Μπορεί να έχουν περάσει πάνω από τέσσερα χρόνια από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, αλλά οι διώξεις κατά προσώπων που φέρονται να έχουν δεσμούς με το δίκτυο του αυτοεξόριστου ιερωμένου Φετουλάχ...
Εντάλματα σύλληψης για 82 νυν και πρώην στρατιωτικούς στην Τουρκία
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Ερντογάν ακόμη συλλαμβάνει
Με νωπό ακόμη το αποτέλεσμα-χαστούκι στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και ορατά τα αδιέξοδα στις σχέσεις με τις ΗΠΑ ο Ταγίπ Ερντογάν επιστρέφει στο κυνήγι γκιουλενιστών εντός της χώρας του. 
Ο Ερντογάν ακόμη συλλαμβάνει
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Εκκληση για τη ζωή της αγωνίστριας δικηγόρου Mπαρκίν Τιμτίκ
Η 36χρονη δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μπ. Τιμτίκ, βρίσκεται φυλακισμένη στην Τουρκία με σοβαρά προβλήματα υγείας και χωρίς καμία περίθαλψη ● Η Επιτροπή Αλληλεγγύης ζητά συμπαράσταση στην αγωνίστρια με...
Εκκληση για τη ζωή της αγωνίστριας δικηγόρου Mπαρκίν Τιμτίκ
ΕΥΡΩΠΗ
Συλλαμβάνουν «γκιουλενιστές» στρατιωτικούς 3 χρόνια μετά το πραξικόπημα
Τις συλλήψεις 210 στρατιωτικών, οι οποίοι κρίθηκαν ύποπτοι για συνεργασία με το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν, διέταξαν εισαγγελείς στην Κωνσταντινούπολη.
Συλλαμβάνουν «γκιουλενιστές» στρατιωτικούς 3 χρόνια μετά το πραξικόπημα
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Οι Τουρκάλες κάνουν τη δική τους επανάσταση βγάζοντας τις μαντίλες
Με την ευκαιρία μιας διαδικτυακής μόδας, όπου οι χρήστες αναρτούν φωτογραφίες τους πώς ήταν πριν από δέκα χρόνια και πώς σήμερα εκατοντάδες κοπέλες από την Τουρκία, που σε αυτό το διάστημα έχουν βγάλει τις...
Οι Τουρκάλες κάνουν τη δική τους επανάσταση βγάζοντας τις μαντίλες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας