Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το ανεύθυνο γαϊτανάκι της κυβέρνησης Τζόνσον
Jessica Taylor/UK Parliament via AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το ανεύθυνο γαϊτανάκι της κυβέρνησης Τζόνσον

  • A-
  • A+
Οι συζητήσεις για εξεταστική επιτροπή αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση πληθαίνουν και τότε ο Μπόρις Τζόνσον θα πρέπει να δώσει καθαρές απαντήσεις για τις εισηγήσεις που έκανε δεκτές και τη λογική πίσω από τη μη λήψη μέτρων

Είναι Σαββατοκύριακο και στο Finsbury Park του Βόρειου Λονδίνου κάτοικοι σε αρκετά μεγάλες αποστάσεις μεταξύ τους απολαμβάνουν τον ήλιο. Ο ξαφνικός ήχος από μια σειρήνα κάτω από τα δέντρα τούς αναστατώνει – πρόκειται για ένα φορτηγάκι του πάρκου με υπαλλήλους οι οποίοι πλησιάζουν κάθε παρέα και τους ενημερώνουν ότι το πάρκο είναι ανοιχτό μόνο για προσωπική άσκηση και σε αντίθετη περίπτωση τους καλούν να αποχωρήσουν.

Η αλήθεια είναι ότι στη Μεγάλη Βρετανία ποτέ δεν επιβλήθηκαν μέτρα υποχρεωτικής μορφής για τις μετακινήσεις. Εξάλλου, οι παμπ, τα εστιατόρια και τα καταστήματα έκλεισαν με καθυστέρηση αρκετών εβδομάδων, τα αεροδρόμια παρέμειναν ανοιχτά ενώ πρωτόκολλα για τους επιβάτες των πτήσεων που κατέφταναν στη χώρα δεν υπήρξαν ποτέ όπως στην Ελλάδα.

Ομως έχουν περάσει κιόλας εκατό ημέρες από το πρώτο κρούσμα και η Μεγάλη Βρετανία σήμερα είναι η δεύτερη στον κόσμο σε συνολικό αριθμό νεκρών από Covid-19 και η τέταρτη σε θύματα ημερησίως. Το NHS δείχνει να άντεξε οριακά τις ροές εισαγωγών, όμως από την αρχή μέχρι και σήμερα η κυβέρνηση κατηγορείται ότι δεν παρέχει επαρκή μέσα αυτοπροστασίας σε όσους και όσες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης στα νοσοκομεία. Μαρτυρίες από μεγάλα νοσοκομεία της περιφέρειας, όπως το Νοσοκομείο της Οξφόρδης, αναφέρουν ότι οι γιατροί μαζεύουν σε κουμπαρά χρήματα για να μπορούν να προμηθεύονται μάσκες για τους εαυτούς τους.

Από την αρχή της πανδημίας, η κυβέρνηση Τζόνσον υποβάθμισε το ζήτημα και μίλησε για τους ανθρώπους με όρους ελεύθερης αγοράς. «Θα χάσετε πολλούς αγαπημένους σας ανθρώπους», είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός ήδη από τις 12 Μαρτίου, ωσάν να ήταν αναπόφευκτο γεγονός. Από τις πρώτες δηλώσεις περί «ανοσίας του πληθυσμού» μέχρι τα πρώτα διακριτικά μέτρα και τις συστάσεις για τον περιορισμό των μετακινήσεων και την τηλεργασία κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι των ενδοκυβερνητικών τριγμών. Οι αρχικές εισηγήσεις των συμβούλων της Ντάουνινγκ Στριτ άρχισαν να στρίβουν το τιμόνι της κυβερνητικής πολιτικής διακριτικά από την ατομική ασυδοσία στον κρατικό παρεμβατισμό.

Οι συστάσεις αυτοπροστασίας έγιναν στις 16 Μαρτίου και περιορίζονταν σε απλές συστάσεις αποφυγής εξόδων άλλα χωρίς ταυτόχρονο κλείσιμο κέντρων διασκέδασης, συναυλιακών χώρων, εστιατορίων, κάτι το οποίο έγινε λίγες μέρες αργότερα. Την ίδια ώρα όμως η κυβέρνηση δεχόταν πιέσεις για αλλαγή πολιτικής τόσο από άλλα κράτη της Ευρώπης όσο και από ανήσυχους βουλευτές και ψηφοφόρους των Συντηρητικών, πολλοί εκ των οποίων είναι άνω των 55 ετών και δικαίως φοβούνταν την «ανοσία αγέλης».

Τα μέτρα που ακολούθησαν αυτήν την αλλαγή πολιτικής, αφορούσαν επεμβάσεις στην οικονομία (κλείσιμο καταστημάτων, εστιατόρια και καφέ ανοιχτά μόνο για delivery, κλειστές παμπ, κλειστά σχολεία) και τηλεργασία, ενώ ελεύθεροι για μετακινήσεις αφέθηκαν μόνο οι λεγόμενοι key workers (όπως γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό, δημόσιοι υπάλληλοι σε κρίσιμα πόστα, αστυνομία, οδηγοί μέσων μεταφοράς, τραπεζικοί κ.λπ.). Τα αντικυβερνητικά πυρά για τους στόχους που είχε θέσει η ίδια η κυβέρνηση για μαζικά τεστ, όχι μόνο δεν κόπασαν αλλά δυνάμωσαν όσο ο ημερήσιος ρυθμός νεκρών πλησίαζε και τελικά ξεπέρασε τα επίπεδα της Ιταλίας προς τα τέλη Απριλίου.

Η σιγή που επικρατεί στα μεγάλα μέσα ενημέρωσης για τον ντροπιαστικό ρυθμό νεκρών ημερησίως και την εκατόμβη νεκρών δείχνει να λειτουργεί βοηθητικά για τον πρωθυπουργό, ο οποίος την περασμένη Κυριακή 10 Μαΐου ανακοίνωσε μέτρα χαλάρωσης για τον γενικό πληθυσμό.

Το πρόβλημα με το κυβερνητικό ανακοινωθέν είναι ότι διακατέχεται από την αγγλοσαξονική παράδοση της ατομικής ελευθερίας, η οποία αντιπαρέρχεται τον παρεμβατισμό του κράτους πάνω στην ελευθερία της κρίσης των πολιτών. Η μέθοδος των ευγενικών συστάσεων δεν απέδωσε εδώ και 2 μήνες, πόσο δε μάλλον τώρα που τα μέτρα χαλαρώνουν κι άλλο.

Το ανακοινωθέν δεν σηματοδοτεί καινούργια ημέρα για τη χώρα, οι αλλαγές είναι μικρές και κυρίως προσανατολίζονται στο να δώσουν περισσότερες ελευθερίες στις επιχειρήσεις να ζητήσουν από τους υπαλλήλους τους να επιστρέψουν πίσω στο γραφείο. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι και σήμερα ένας ταξιδιώτης μπορεί να προσγειωθεί από το εξωτερικό στο Λονδίνο χωρίς να υποχρεούται σε κανένα τεστ ή καραντίνα όπως ισχύει στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη.

Σε κάθε περίπτωση, ένα παραμένει σίγουρο: οι συζητήσεις για εξεταστική επιτροπή αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση πληθαίνουν και τότε ο Μπόρις Τζόνσον θα πρέπει να δώσει καθαρές απαντήσεις για τις εισηγήσεις που έκανε δεκτές και τη λογική πίσω από τη μη λήψη μέτρων.

ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΞΕΝΑ
H πανδημία κόλλησε και το... Brexit
Φαίνεται ότι σε έναν χρόνο από τώρα θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαχωρίσουμε τις οικονομικές πληγές του Brexit από την καταστροφή που θα έχει αφήσει πίσω της η πανδημία.
H πανδημία κόλλησε και το... Brexit
ΕΥΡΩΠΗ
Σταδιακή επαναλειτουργία σχολείων και συναντήσεις ώς 6 ατόμων στη Βρετανία
Ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπόρις Τζόνσον, ανακοίνωσε νέους κανόνες για την κοινωνική συναναστροφή θα ισχύουν από τη ερχόμενη Δευτέρα.
Σταδιακή επαναλειτουργία σχολείων και συναντήσεις ώς 6 ατόμων στη Βρετανία
ΕΥΡΩΠΗ
«Καίει» τον Κάμινγκς το σπάσιμο της καραντίνας
Ο στενός συνεργάτης του βρετανού πρωθυπουργού παραβίασε τους περιορισμούς στις μετακινήσεις που έχουν επιβληθεί στη χώρα προκαλώντας την οργή των πολιτών και της αντιπολίτευσης για τη συμπεριφορά του. Φωνές...
«Καίει» τον Κάμινγκς το σπάσιμο της καραντίνας
ΕΥΡΩΠΗ
Προσπαθεί να κρύψει τις ευθύνες του ο Τζόνσον
Αντιμέτωπη με δημόσια έρευνα εν ευθέτω χρόνω για τους -επιεικώς- «ανεπαρκείς» χειρισμούς της ως προς την υγειονομική κρίση του νέου κορονοϊού θα βρεθεί, όπως φαίνεται, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον,.
Προσπαθεί να κρύψει τις ευθύνες του ο Τζόνσον
ΕΥΡΩΠΗ
Την Κυριακή ανακοινώνει ο Μπ. Τζόνσον περιορισμένη χαλάρωση των μέτρων
Συνυπολογίζοντας την άποψη των ειδικών, ο Βρετανός πρωθυπουργός - μετά και από διαβούλευση με βασικούς υπουργούς - ενδέχεται να ανακοινώσει μια πολύ περιορισμένη χαλάρωση των μέτρων για τον κορονοϊό.
Την Κυριακή ανακοινώνει ο Μπ. Τζόνσον περιορισμένη χαλάρωση των μέτρων
ΕΥΡΩΠΗ
Ο κύκλος των χαμένων πολιτών
Επαληθεύονται δυστυχώς οι κατάμαυρες εκτιμήσεις πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα καταλήξει να συγκαταλέγεται στις πιο φονικά πληγείσες χώρες της Ευρώπης από τον νέο κορονοϊό,
Ο κύκλος των χαμένων πολιτών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας