• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.3°C / 10.7°C
  1 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 4.3°C / 8.8°C
  3 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  11°C 7.6°C / 11.0°C
  2 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  2°C -1.1°C / 1.6°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.7°C / 6.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.0°C / 7.1°C
  3 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 2.9°C
  1 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  2 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 9.9°C
  2 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  2 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 11.4°C
  1 BF
  66%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  3 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  4 BF
  68%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 7.3°C
  2 BF
  81%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.2°C / 7.5°C
  2 BF
  74%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  1 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.5°C / 10.4°C
  1 BF
  70%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 7.1°C
  1 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.7°C / 7.2°C
  2 BF
  71%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  1°C 1.5°C / 1.5°C
  2 BF
  85%
AP PHOTO / THIBAULT CAMUS
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Οι Γάλλοι να μάθουν να ζουν με τον ιό»

 • A-
 • A+

Σε ομιλία που εκφώνησε στην Εθνοσυνέλευση και στη Γερουσία, ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ παρουσίασε το σχέδιο της κυβέρνησης σχετικά με την άρση των μέτρων περιορισμού, που είχαν επιβληθεί τον Μάρτιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Επειτα από μαραθώνια συζήτηση και μια «συμβουλευτική» ψηφοφορία την Τρίτη, 368 μέλη υποστήριξαν το σχέδιο, ενώ συνολικά 100 εκλεγμένοι εκπρόσωποι προτίμησαν να καταψηφίσουν την ψηφοφορία και 103 απείχαν.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός προειδοποίησε τους πολίτες ότι θα χρειαστεί μεγάλη προσοχή κατά τη διαδικασία χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος ενός δεύτερου κύματος μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό, τονίζοντας ότι οι Γάλλοι πολίτες «θα πρέπει να μάθουν να ζουν με τον ιό και να προστατεύουν τους εαυτούς τους».

Η πρώτη φάση άρσης των μέτρων αρχίζει στις 11 Μαΐου και ισχύει ώς τις αρχές Ιουνίου. Θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση ώς το καλοκαίρι. Επιβάλλονται «η προστασία, τα τεστ, η απομόνωση». Η κυβέρνηση θέλει να ενεργήσει με «σύνεση», «σταδιακά» και «διασφαλίζοντας ότι ελέγχουμε τον ρυθμό μετάδοσης του ιού».

Αν οι δείκτες «δεν είναι αυτοί που πρέπει, δεν θα πραγματοποιηθεί η άρση των περιορισμών στις 11 Μαΐου ή θα το κάνουμε πολύ αυστηρότερα», τόνισε ο πρωθυπουργός. Τα κυριότερα μέτρα:

● Από τις 11 Μαΐου η άδεια για τις μετακινήσεις δεν θα είναι υποχρεωτική, εκτός εάν αυτές ξεπερνούν τα 100 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας. Θα επιτρέπονται μόνο για «επιτακτικούς οικογενειακούς ή επαγγελματικούς λόγους».

● Η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική στις δημόσιες συγκοινωνίες και θα τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας. «Παραλαμβάνουμε σχεδόν 100 εκατομμύρια χειρουργικές μάσκες και θα παραλάβουμε σχεδόν 20 εκατομμύρια υφασμάτινες από τον Μάιο», επισήμανε ο Φιλίπ, τονίζοντας ότι το εκπαιδευτικό προσωπικό και οι μαθητές θα προμηθευτούν με μάσκες.

● Τα δρομολόγια του μετρό του Παρισιού και των λεωφορείων θα αυξηθούν ώστε να επιτραπεί στους πολίτες να πηγαίνουν στη δουλειά τους τηρώντας τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.

● Οι εταιρείες θα διατηρήσουν την τηλεργασία για τις επόμενες τρεις εβδομάδες και να καταρτίσουν κλιμακωτά ωράρια.

● Τα νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά Σχολεία θα ανοίξουν ξανά «παντού στη χώρα και σε εθελοντική βάση». Το άνοιγμα των Λυκείων θα αποφασιστεί στα τέλη Μαΐου. Τα Γυμνάσια θα μπορούσαν να ανοίξουν από τις 18 Μαΐου.

● Τα καταστήματα θα ανοίξουν ξανά στις 11 Μαΐου εκτός από καφέ και εστιατόρια, η ημερομηνία ανοίγματος των οποίων θα αποφασιστεί στα τέλη Μαΐου.

● Οι συγκεντρώσεις σε δημόσιο ή σε ιδιωτικό χώρο θα περιορίζονται σε 10 άτομα.

● Περίπου 700.000 διαγνωστικά τεστ θα είναι διαθέσιμα κάθε εβδομάδα και θα καλύπτονται 100% από τα ασφαλιστικά ταμεία. Οποιος είναι θετικός, θα απομονώνεται αμέσως.

● Τα μέτρα μερικής απασχόλησης θα διατηρηθούν μέχρι την 1η Ιουνίου. Το σύστημα αυτό αφορά σήμερα 10,8 εκατομμύρια εργαζόμενους, που λαμβάνουν το 84% των καθαρών αποδοχών τους.

● Μεγάλα μουσεία, κινηματογράφοι, θέατρα θα παραμείνουν κλειστά, ενώ θα επαναλειτουργήσουν οι βιβλιοθήκες και μικρά μουσεία, όπου μπορούν να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας. Οι παραλίες θα παραμείνουν κλειστές τουλάχιστον μέχρι την 1η Ιουνίου.

● Η επαγγελματική αθλητική περίοδος 2019-2020, ειδικά η ποδοσφαιρική, αναβάλλεται, όπως και όλες οι μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, φεστιβάλ και εκθέσεις που συγκεντρώνουν περισσότερους από 5.000 συμμετέχοντες, τουλάχιστον ώς τον Σεπτέμβριο.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΞΕΝΑ
Οι ηλικιωμένοι στη δίνη του τρόμου
Οι Γάλλοι τρίτης ηλικίας σε οίκους ευγηρίας είναι αντιμέτωποι με πραγματικό αποδεκατισμό από την πανδημία αφού τα ιδρύματα αυτά αντιμετώπιζαν ανέκαθεν την αδιαφορία από το γαλλικό ΕΣΥ.
Οι ηλικιωμένοι στη δίνη του τρόμου
ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΞΕΝΑ
Οι θάνατοι αυξάνονται, ο Μακρόν καταρρέει
Ο Εμανουέλ Μακρόν πραγματοποιεί δημόσιες εμφανίσεις σε μια -μάταιη, όπως φαίνεται- προσπάθεια να καθησυχάσει τους Γάλλους, καλλιεργώντας την εικόνα ηγέτη στην πρώτη γραμμή.
Οι θάνατοι αυξάνονται, ο Μακρόν καταρρέει
ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΞΕΝΑ
Πράσινη στροφή Μακρόν μετά το χαστούκι
Η ιστορική νίκη του κόμματος Ευρώπη Οικολογία-Οι Πράσινοι στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές στη Γαλλία προκάλεσε «πράσινο χείμαρρο» και ήταν πανωλεθρία για το κόμμα του προέδρου, Δημοκρατία Εμπρός.
Πράσινη στροφή Μακρόν μετά το χαστούκι
ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΞΕΝΑ
«Μένουμε στο σπίτι» χωρίς βία και εξαναγκασμό
Βγήκα στις 8 από το σπίτι μου στη Μορέλια του Μεξικού για να πάω να πιω τον καθημερινό μου καφέ στην πλατεία. Στον δρόμο με σταμάτησαν δύο πάνοπλοι αστυνομικοί που ευγενικά μου συνέστησαν να μείνω σπίτι.
«Μένουμε στο σπίτι» χωρίς βία και εξαναγκασμό
ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΞΕΝΑ
Σάλος από τις εξαγγελίες Μακρόν για την «επόμενη μέρα»
Στο τέταρτο διάγγελμά του ο Εμμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι στις 11 Μαΐου θα λήξει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ομως οι εξαγγελίες του προκάλεσαν την οργή στο κόμμα του και διχάζουν τόσο τους βουλευτές όσο...
Σάλος από τις εξαγγελίες Μακρόν για την «επόμενη μέρα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας