Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Θιασώτες του Ορμπαν και στην Τσεχία;

Ο Αντρέι Μπάμπις δίπλα στον Βίκτορ Ορμπαν

AP Photo/Petr David Josek
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Θιασώτες του Ορμπαν και στην Τσεχία;

  • A-
  • A+
Η προς το παρόν επιτυχημένη αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού αποδίδεται στην αποφασιστικότητα με την οποία αντιμετώπισε την κρίση ο πρωθυπουργός-μεγαλοεπιχειρηματίας Μπάμπις, το κόμμα του οποίου (ΑΝΟ) κυβερνάει με την υποστήριξη των Σοσιαλδημοκρατών και την ανοχή του Κ.Κ. Τσεχίας

Εκπληξη στο πολιτικό σκηνικό της Τσεχίας προκάλεσε πριν λιγες μέρες η πρόταση του υπουργού Αμυνας Λούμπομιρ Μέτναρ για περαιτέρω ενίσχυση των αρμοδιοτήτων κυβέρνησης και πρωθυπουργού σε περιόδους κρίσης. Η σχετική πρόταση επρόκειτο να συζητηθεί σε προσεχή συνεδρίαση της τσεχικής κυβέρνησης.

Κατόπιν όμως των έντονων αντιδράσεων που σημειώθηκαν, ο πρωθυπουργός Αντρεϊ Μπάμπις απέσυρε την πρόταση ως «άστοχη» σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα που επιλέχθηκε για την κατάθεσή της. Ακόμα και ο «εμπνευστής» της πρότασης Λ. Μέτναρ ανασκεύασε, δηλώνοντας ότι «επρόκειτο απλά για ένα έγγραφο προβληματισμού που είδε το φως της επικαιρότητας σε λάθος χρόνο». Δεν απέκλεισε, ωστόσο, μελλοντική εφαρμογή της στην περίπτωση που εξασφαλιστεί «ευρύτερη πολιτική συναίνεση».

Η Τσεχία συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που έχουν πληγεί ελάχιστα από την πανδημία του κορονοϊού, καθώς επί 40.000 περίπου τεστ που έχουν διενεργηθεί σε όλη τη χώρα, διαπιστώθηκαν 3.000 κρούσματα του ιού, ενώ ο αριθμός των νεκρών έφτασε την περασμένη Τρίτη στους 25. Η προς το παρόν επιτυχημένη αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού αποδίδεται στην αποφασιστικότητα με την οποία αντιμετώπισε την κρίση ο πρωθυπουργός-μεγαλοεπιχειρηματίας Μπάμπις, το κόμμα του οποίου (ΑΝΟ) κυβερνάει με την υποστήριξη των Σοσιαλδημοκρατών και την ανοχή του Κ.Κ. Τσεχίας.

Ας σημειωθεί ότι στον Μπάμπις, ο οποίος διώκεται για διασπάθιση ευρωπαϊκών κονδυλίων, ανήκει το μεγαλύτερο μέρος της διατροφικής αλυσίδας της Τσεχίας, σχεδόν τα μισά ΜΜΕ της χώρας, ενώ τα επιχειρηματικά του συμφέροντα επεκτείνονται και σε άλλους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του τομέα Υγείας.

Με τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τους πολίτες περιορισμένους στα σπίτια, τα σύνορα κλειστά («για άλλα δυο χρόνια», όπως ανέφερε ο Ρόμαν Πρίμουλα, επικεφαλής της επιτροπής εκτάκτου ανάγκης της Τσεχίας), το γόητρο του πρωθυπουργού ενισχυμένο, καθώς, όπως αρέσκεται να επαναλαμβάνει, απέτρεψε να γίνει η χώρα του «Ιταλία», ο πειρασμός για περαιτέρω ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του είναι προφανής.

Είναι χαρακτηριστικό πως από την περασμένη Δευτέρα βρίσκεται σε εφαρμογή πιλοτικό πρόγραμμα «έξυπνης καραντίνας», το οποίο προς το παρόν εφαρμόζεται στην περιφέρεια της Νότιας Μοραβίας, την εφαρμογή του οποίου έχει αναλάβει κατ’ αποκλειστικότητα το Γενικό Επιτελείο του τσεχικού στρατού.

Η «έξυπνη καραντίνα» προβλέπει αναδρομική παρακολούθηση των κινήσεων κάθε επιβεβαιωμένου κρούσματος. Μέσω κινητού τηλεφώνου και πιστωτικών καρτών θα δημιουργείται διαδραστικός χάρτης που θα καταγράφει όλες τις επαφές του υπόπτου, στις οποίες θα σπεύδουν εξοπλισμένα συνεργεία του στρατού προκειμένου να διαπιστώσουν εάν έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Ανησυχία προκαλεί τις τελευταίες ημέρες η εξάπλωση του ιού σε πολλά γηροκομεία της Τσεχίας. Οταν διοικητές των ιδρυμάτων ζήτησαν τη συνδρομή των αρμόδιων κρατικών αρχών, τους διεμηνύθηκε πως πρέπει οι ίδιοι να φροντίσουν τους «πελάτες» τους, ώστε να μην επιβαρύνουν τα νοσοκομεία. Το ερώτημα είναι πώς θα μπορέσουν τα γηροκομεία να αντιμετωπίσουν μια έξαρση της επιδημίας χωρίς ιατρικό προσωπικό και αντίστοιχη νοσοκομειακή υποδομή.

Μια άλλη ιδιαιτερότητα της Τσεχίας στην αντιμετώπιση της επιδημίας είναι η καθιέρωση της υποχρεωτικής μάσκας για όλους τους πολίτες άνω των 2 ετών. Η αρχική έλλειψη ξεπεράστηκε ώς έναν βαθμό με την κατασκευή εκατοντάδων χιλιάδων αυτοσχέδιων μασκών από τους ίδιους τους πολίτες. Η υποχρεωτική χρήση της μάσκας εγείρει αρκετές συζητήσεις μεταξύ ειδημόνων και απλών πολιτών, όχι μόνο ως προς την πρακτική προστασία που προσφέρει, αλλά και ως προς τη σκοπιμότητά της. Δεν είναι λίγοι αυτοί που αμφισβητούν τη χρήση της και τη χαρακτηρίζουν φίμωτρο.

* Επίκουρος καθηγητής Νεότερης Ιστορίας, Πανεπιστήμιο του Καρόλου, ΤΣΕΧΙΑ

ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΞΕΝΑ
Ο Μπόρις μόνος απέναντι σε Brexit και πανδημία
Σημαντικό ρεύμα αμφισβήτησης του Μπόρις Τζόνσον από την κοινωνία, την αντιπολίτευση αλλά και εκ των έσω προκαλούν τα αμείλικτα επιδημιολογικά στοιχεία αλλά και οι άτσαλοι χειρισμοί του ως προς το Brexit.
Ο Μπόρις μόνος απέναντι σε Brexit και πανδημία
ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΞΕΝΑ
Δύσκολες μέρες για το Βέλγιο...
Το (άμεσο) μέλλον δεν φαίνεται και πολύ αισιόδοξο για τη βελγική πρωτεύουσα, ενώ η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν θα προχωρήσει ξανά σε γενικό lockdown παρά την συνεχή αύξηση των κρουσμάτων.
Δύσκολες μέρες για το Βέλγιο...
ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΞΕΝΑ
Το ανεύθυνο γαϊτανάκι της κυβέρνησης Τζόνσον
Οι συζητήσεις για εξεταστική επιτροπή αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση πληθαίνουν και τότε ο Μπόρις Τζόνσον θα πρέπει να δώσει καθαρές απαντήσεις.
Το ανεύθυνο γαϊτανάκι της κυβέρνησης Τζόνσον
ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΞΕΝΑ
Σάλος από τις εξαγγελίες Μακρόν για την «επόμενη μέρα»
Στο τέταρτο διάγγελμά του ο Εμμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι στις 11 Μαΐου θα λήξει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ομως οι εξαγγελίες του προκάλεσαν την οργή στο κόμμα του και διχάζουν τόσο τους βουλευτές όσο...
Σάλος από τις εξαγγελίες Μακρόν για την «επόμενη μέρα»
ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΞΕΝΑ
Η μοναξιά του ανταποκριτή και το... τεστ του καμαμπέρ!
Από την ημέρα που ισχύει το «μένουμε σπίτι» λόγω κορονοϊού στις Βρυξέλλες, έχω βγει έξω δύο φορές. Το χαρούμενο συναίσθημα που ένιωσα περπατώντας μόνος στο πεζοδρόμιο έφυγε γρήγορα φτάνοντας στο φαρμακείο.
Η μοναξιά του ανταποκριτή και το... τεστ του καμαμπέρ!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας