Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η Αριστερά, το κλειδί και η κλειδαριά

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

AP Photo/Riccardo Pareggiani
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Αριστερά, το κλειδί και η κλειδαριά

  • A-
  • A+
Το συνέδριο των σκανδιναβικών αριστερών κομμάτων στη Στοκχόλμη είναι περίτρανη διακήρυξη κατά της επέλασης του νεοφιλελευθερισμού και της ακροδεξιάς λαίλαπας που παρασιτεί στον κόρφο της Αριστεράς και του κόσμου της δημιουργίας και της εργασίας.

Το Σαββατοκύριακο 13-14 Απριλίου συνέρχεται στη Στοκχόλμη της Σουηδίας ένα διεθνές συνέδριο με θέμα το «Μέλλον της Ευρώπης - Plan B», στο οποίο συμμετέχουν τα αριστερά κόμματα Σουηδίας, Πολωνίας και Ισπανίας με ομιλητές από δέκα άλλες χώρες. Θα διεξαχθεί στους χώρους της σουηδικής Βουλής και του (πασίγνωστου στους Ελληνες που έχουν περάσει από τη Στοκχόλμη, ιδίως στα χρόνια της χούντας των συνταγματαρχών, αλλά και πριν, όπως και μετά), κέντρου σπουδών ΑΒF.

Ουσιαστικά το κύριο θέμα για τους προβληματισμούς και τις αναφορές στο συνέδριο αυτό, προτρέχω να πω, είναι αν η Ευρωπαϊκή Ενωση (Ε.Ε.) θα συνεχίσει να αποτελεί μέρος των προβλημάτων -της κλιματικής κρίσης, της μονόπλευρης νεοφιλελεύθερης πολιτικής των αγορών, της στήριξης των ακροδεξιών κομμάτων που την εκμεταλλεύονται διαδίδοντας την πολιτική μίσους και διχασμού τους- ή, τελικά, θα συμβάλει στη λύση τους. Τι από τα δύο θα συμβεί;

Εχει η Ε.Ε. τη βούληση, τις προϋποθέσεις και τις δυνατότητες να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις αυτές που επισκιάζουν το μέλλον των λαών της; Εχει τη δυνατότητα να προβεί στην επίλυσή τους; Τα εθνικά κράτη και οι πολιτικές ηγεσίες τους έχουν υποκύψει στις αγορές. Τουλάχιστον μέχρι τώρα δεν δείχνουν να μπορούν να ασκήσουν κοινωνικό έλεγχο και να αντιμετωπίσουν τον δεσποτισμό και τα συμφέροντα των αγορών, των εταιρειών και των ομίλων του κοινωνικά ανέλεγκτου κεφαλαίου.

Σίγουρα οι ομιλητές θα υπενθυμίσουν στους συνέδρους ότι ο νεοφιλελευθερισμός είναι κατοχυρωμένος στο Σύνταγμα της Ε.Ε. Να υπενθυμίσω επίσης τη βασική επιταγή του Συντάγματος της Ε.Ε., που εξασφαλίζει την ελεύθερη, δηλαδή την ανέλεγκτη διακίνηση του κεφαλαίου. Ευτυχώς που ο Ντόναλντ Τραμπ σταμάτησε τη δημιουργία της ΤΤΙΡ (Transatlantic Trade and Investment Partnership), της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε., που θα επέτρεπε στο κεφάλαιο να καταγγέλλει συμβαλλόμενα κράτη ζητώντας τεράστιες αποζημιώσεις για τυχόν οικονομικές απώλειες επενδυτή και κεφαλαιούχου, σε περίπτωση αλλαγής της νομοθεσίας. Αρα συνταγματικά κωλύεται και δεν μπορεί η Ε.Ε. να αποτελέσει μέρος της λύσης των προκλήσεων που θα αντιμετωπίσει στο μέλλον η Ευρώπη.

Nα λοιπόν που το ίδιο της το Σύνταγμα εμποδίζει την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που την απειλούν και εμποδίζει τα εθνικά κράτη-μέλη της να αποκτήσουν περισσότερη επιρροή απ' ό,τι τυχόν ήδη έχουν απέναντι στα συμφέροντα των πανίσχυρων αγορών και του κεφαλαίου, σε βάρος του κόσμου της εργασίας.

Φυσικά το συνέδριο θα καταλήξει στη διαπίστωση ότι το κλειδί της αλλαγής το έχει η ευρωπαϊκή Αριστερά. Αφού η Ε.Ε. είναι δημιούργημα των αστικών εθνικών κρατών- μελών της. Οπότε το μεγάλο ερώτημα είναι αν η Αριστερά είναι σε θέση με το κλειδί που κρατάει να συμβάλει στην αλλαγή της Ευρωπαϊκής Ενωσης των 28 εταίρων μελών-κρατών και των 511.522.671 (2017) κατοίκων της. Το συνέδριο «Β Plan» του Σαββατοκύριακου στη Στοκχόλμη, που το διοργανώνουν το Αριστερό Κόμμα (Vänsterpartiet) της Σουηδίας, η Κόκκινη-Πράσινη Συμμαχία (Enhedslisten) της Δανίας και η Αριστερή Συμμαχία (Vänsterförbundet) της Φινλανδίας, αποτελεί συνέχεια των «Β Plan» συνεδρίων που άρχισαν στο Παρίσι και στη Μαδρίτη το 2016.

Εγώ προσθέτω πως το συνέδριο των σκανδιναβικών αριστερών κομμάτων στη Στοκχόλμη είναι περίτρανη διακήρυξη κατά της επέλασης του νεοφιλελευθερισμού και της ακροδεξιάς λαίλαπας που παρασιτεί στον κόρφο της Αριστεράς και του κόσμου της δημιουργίας και της εργασίας.

*Συγγραφέας, ΕΕΛ

ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΞΕΝΑ
Ετοιμος να παραιτηθεί ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο
Ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, επιβεβαίωσε και διά τηλεοράσεως τις πληροφορίες και τα ανακοινωθέντα των περασμένων εβδομάδων: ετοιμάζεται να παραιτηθεί, πιθανότατα σε δύο εβδομάδες,...
Ετοιμος να παραιτηθεί ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο
ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΞΕΝΑ
Η ανασύνθεση του πολιτικού τοπίου και η «Πράξη ΙΙ» του Εμ. Μακρόν
Η έκρηξη που προκάλεσαν οι ευρωπαϊκές εκλογές στη Γαλλία με τη διασπορά των ψήφων και την κατάρρευση των παραδοσιακών κομμάτων οδηγεί τώρα σε ανασύνθεση του πολιτικού τοπίου.
Η ανασύνθεση του πολιτικού τοπίου και η «Πράξη ΙΙ» του Εμ. Μακρόν
ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΞΕΝΑ
Ποια κόλαση; Ερχονται... γκιλοτίνες για τους «Μπρεξιστές»
Το Brexit εμπνέει τους αξιωματούχους της Ε.Ε... Απόδειξη ότι μετά τα... Δαντικά οράματα του Πολωνού προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που στέλνουν στην κόλαση τους ηγέτες του brexit, ο επικεφαλής της Ομάδας...
Ποια κόλαση; Ερχονται... γκιλοτίνες για τους «Μπρεξιστές»
ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΞΕΝΑ
Ισχυρός πονοκέφαλος και για την Κομισιόν τα «κίτρινα γιλέκα»
Αν ανατρέξει κανείς στην ιστορία της Ε.Ε., οι Βρυξέλλες δεν είδαν ποτέ με καλό μάτι λαϊκές κινητοποιήσεις, διαδηλώσεις και γενικά δυναμικές αντιδράσεις πολιτών κατά των κυβερνήσεων κρατών-μελών. Η σημερινή...
Ισχυρός πονοκέφαλος και για την Κομισιόν τα «κίτρινα γιλέκα»
ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΞΕΝΑ
Ε.Ε. και ΗΠΑ παίζουν με τις λέξεις
Την κολοκυθιά παίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την «προκαταρκτική» εμπορική συμφωνία Ε.Ε.-ΗΠΑ. Από τη μία πλευρά διαβεβαιώνει ότι ο τομέας της γεωργίας είναι εκτός της συμφωνίας, για να καθησυχάσει τη Γαλλία,...
Ε.Ε. και ΗΠΑ παίζουν με τις λέξεις
ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΞΕΝΑ
Μετά τα πανηγύρια τον λόγο έχουν οι δικαστές
Με εθνική υπερηφάνεια γιόρτασαν οι Γάλλοι τη νίκη στο Μουντιάλ, την επομένη της εθνικής γιορτής της 14ης Ιουλίου. Αναλυτές επισημαίνουν ότι πέρα από το αθλητικό γεγονός, η ευφορία που κατέκλυσε τους Γάλλους...
Μετά τα πανηγύρια τον λόγο έχουν οι δικαστές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας