Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο Μπόρις και οι... φίλοι του βρήκαν την ευκαιρία τους
ΑP PHOTO / ALASTAIR GRANT
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Μπόρις και οι... φίλοι του βρήκαν την ευκαιρία τους

  • A-
  • A+
Μέσα στο χάος αβεβαιότητας που έχει προκαλέσει το Brexit, η συντηρητική παράταξη έχει διχαστεί βαθύτατα και το ακροδεξιό, αντιευρωπαϊκό της μέτωπο έχει βρει πεδίον δόξης λαμπρόν για να επιδοθεί σε ακραία, κωμικοτραγικά σχόλια με... ηγέτη τον εκκεντρικό Μπόρις Τζόνσον

Η αβυσσαλέα κρίση, στην οποία έχει πέσει η Βρετανία λόγω Brexit, έχει έναν εν μέρει δυσειδή, φαρσοειδή χαρακτήρα.

Τον τόνο δίνει ο ανεκδιήγητος τέως υπουργός Εξωτερικών και πιθανώς νέος πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος κάλεσε πρόσφατα την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να δράσει όπως ο Μωυσής για την απελευθέρωση των Ισραηλιτών από την αιγυπτιακή σκλαβιά.

«Πες στον φαραώ των Βρυξελλών», της είπε, «αφήστε τον λαό μου να φύγει».

Ο Τζόνσον είναι αυτός που είχε καλέσει τους Βρετανούς να ψηφίσουν υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την Ε.Ε. ώστε «να μην πλημμυρίσει η χώρα από Τούρκους μετανάστες» και «να μην πληρώνουμε στην Ε.Ε. 350 εκατομμύρια λίρες την εβδομάδα. Αυτά τα λεφτά μπορούν να πάνε στο εθνικό σύστημα υγείας».

Οι μπαρούφες και τα πολλά ψέματα που σημαδεύουν την καριέρα του είναι γνωστά και κάνουν πολλούς Αγγλους να γελούν.

Χρονολογούνται από την εποχή που ως δημοσιογράφος των Times διαστρέβλωνε τις ειδήσεις έτσι που στο τέλος οι Times δεν άντεξαν και τον απέλυσαν.

Αλλά η ακρότητα που χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Τζόνσον δεν είναι αποκλειστικό προνόμιό του. Πολλοί άλλοι ακραίοι Συντηρητικοί έχουν καταγγείλει ακόμη και την πρωθυπουργό Μέι ότι μετατρέπει τη Βρετανία σε «αποικία της Ε.Ε.» και ζητούν την άμεση αποχώρηση της χώρας από τον ευρωπαϊκό συνασπισμό, την «απελευθέρωσή της από τη σκλαβιά».

Το πνεύμα της Ακροδεξιάς, που έχει τώρα πάρει το επάνω χέρι στο κόμμα των Συντηρητικών, εκφράζεται και από τον ακροδεξιό Τύπο, καθώς και τα διάφορα φασιστοειδή στοιχεία στους δρόμους της Αγγλίας.

Ολοι στην πυρκαγιά της οργής τους μιλούν για «προδοσία» της χώρας τους στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν σπάσει πλήρως κάθε σχέση με την Ε.Ε.

Πολλοί προβλέπουν ακόμη και πολιτική έκρηξη που θα σαρώσει το «άχρηστο» πολιτικό σύστημα και τους «ψόφιους» βουλευτές.

Νέο σχετικό αίτημα στη Βουλή ζητεί ήδη οτιδήποτε εμποδίζει την έξοδό της από την Ε.Ε. να νομοθετηθεί ως προδοσία και να τιμωρηθεί ανάλογα.

Το ίδιο πνεύμα εκφράζουν και οι απειλές θανάτου σε αρκετούς φιλοευρωπαίους βουλευτές, όπως και οι ασκήσεις σκοποβολής μιας βρετανικής στρατιωτικής μονάδας στο Αφγανιστάν με στόχο τη φωτογραφία του αρχηγού των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν.

Εν τω μεταξύ, τα αγγλικά «κίτρινα γιλέκα» απειλούν ότι εάν ανακοπεί το Brexit «η βία στους δρόμους του Παρισιού θα μοιάζει με τσάι στον κήπο του Μπάκιγχαμ Πάλας».

Η Δεξιά της Βρετανίας έχει, όπως φαίνεται, διχαστεί βαθύτατα αλλά προς όφελος των λαϊκιστών και δημαγωγών της εθνικιστικής Ακροδεξιάς.

Οι εθνικιστές δεν έχουν ακόμη χωνέψει την απώλεια της αυτοκρατορίας. Η άνοδός τους παρεμπιπτόντως είναι όντως εντυπωσιακή.

Από 20 αντιευρωπαίους βουλευτές, που είχαν την εποχή του 1990, σήμερα αντιπροσωπεύονται από 170, μεταξύ των οποίων πολλοί υπουργοί.

Για όλους αυτούς η πλήρης έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. είναι αδιαπραγμάτευτη. Εάν κάτι δεν πάει όπως το θέλουν, είναι έτοιμοι για τη «μεγάλη σφαγή» και... γαία πυρί μιχθήτω.

Η εξέλιξη αυτή κάθε άλλο παρά συγκρούεται με τις εξελίξεις στην Ευρώπη. Εθνικολαϊκιστικά κινήματα είναι ήδη στην εξουσία σε Ιταλία, Ουγγαρία, Πολωνία και εν μέρει στην Αυστρία.

Η Ακρα Δεξιά έχει επίσης κερδίσει σημαντικό έδαφος σε άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ολλανδία και σε μικρότερο βαθμό η Ισπανία.

Στα παραπάνω απάντηση έδωσε βεβαίως το ένα εκατομμύριο Βρετανών που διαδήλωσε με την ευρωπαϊκή σημαία πρόσφατα στο Λονδίνο κατά του Brexit ή τα έξι εκατομμύρια πολιτών που έστειλαν ηλεκτρονικά το ίδιο μήνυμα στη Βουλή.

Αλλά, όπως είναι σαφές, αυτή είναι μια κατάσταση που έχει στείλει τους μισούς Βρετανούς στον βόρειο και τους άλλους μισούς στον νότιο πόλο.

Η Αγγλία και η Ουαλία υποστήριξαν το Brexit, αλλά εκτός από το Μπέρμιγχαμ, όλες οι άλλες μεγάλες αγγλικές πόλεις υποστήριξαν την παραμονή της χώρας τους στην Ε.Ε. Υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε. τάχθηκαν επίσης η Σκοτία και η Βόρεια Ιρλανδία.

Η ίδια διαίρεση παρατηρείται μεταξύ των ηλικιωμένων που είναι υπέρ του Brexit και των νέων που είναι εναντίον της ή μεταξύ αυτών που η παγκοσμιοποίηση άφησε πίσω και των ανθρώπων με κάποια παιδεία που είναι υπέρ της Ευρώπης.

Η δύναμη της Ακρας Δεξιάς αντλείται από την επαρχιακή Αγγλία, η οποία αισθάνεται εγκαταλελειμμένη από το κατεστημένο. Αλλά αυτή είναι η μισή Αγγλία.

Εν τω μεταξύ, υπό τις παρούσες τραγικές για τη χώρα συνθήκες, η κυβέρνηση έχει καταρρεύσει πλήρως, η Βουλή αδυνατεί να πάρει την οποιαδήποτε απόφαση για το Brexit ή για οτιδήποτε άλλο, τα δυο μεγάλα κόμματα, των Συντηρητικών και των Εργατικών, έχουν ουσιαστικά σπάσει σε πολλά κομμάτια, και ο λαός, όπως δείχνουν οι σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης, διέρχεται μια νευρική κρίση που επιτείνει η αβεβαιότητα του αύριο.

Εξαντλημένοι βουλευτές

Σε χειρότερη ψυχολογική κατάσταση βρίσκονται οι βουλευτές, οι οποίοι έχουν εξαντληθεί από τις ατέρμονες και άκαρπες συζητήσεις, την αγωνία, την αϋπνία, την κατάθλιψη και τις απειλές που δέχονται από τους νεοφασίστες.

Δεν είναι λίγοι αυτοί, άνδρες και γυναίκες, που έχουν ξεσπάσει δημοσίως σε κλάματα.

Αυτά ενώ η χώρα προετοιμάζεται για τη χειρότερη έκβαση της κρίσης: την έξοδό της από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία με τις Βρυξέλλες.

Στην περίπτωση αυτή, αναμένεται, μεταξύ άλλων, να αντιμετωπίσει έλλειψη τροφίμων και φάρμακων, δυσκολίες στις συγκοινωνίες και τη μετακίνηση πολιτών από τη μια χώρα στην άλλη και πιθανές ταραχές.

Το υπουργείο Αμυνας έχει ήδη συστήσει ένα κέντρο ελέγχου στο πυρηνικό καταφύγιο της κυβέρνησης με 3.500 οπλίτες έτοιμους για δράση.

Παρά τις «γόνιμες» συζητήσεις της πρωθυπουργού με τον αρχηγό των Εργατικών, ο οποίος παρεμπιπτόντως δείχνει να τα έχει χαμένα, αυτή τη στιγμή η επιλογή της χώρας έχει περιοριστεί δραματικά.

Είτε πάει για έξοδο από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία, που από πολλούς θεωρείται καταστροφική λύση, είτε επιλέξει ένα δεύτερο δημοψήφισμα, οι όροι του οποίου είναι και θα παραμείνουν ασαφείς για κάμποσο καιρό. Αλλά εάν, όπως πολλοί ελπίζουν, παραμείνει τελικά στην Ε.Ε., η τραγωδία δεν θα τερματιστεί.

Ο Τζέικομπ Ρις-Μογκ, αρχηγός της ακραίας εθνικιστικής ομάδας των Συντηρητικών, έχει ήδη απειλήσει ότι στην περίπτωση αυτή θα κάνει τη ζωή των Ευρωπαίων «τόσο δύσκολη όσο είναι δυνατόν». Με τα βρετανικά βέτο θα τη διαλύσει.

Οτιδήποτε και εάν φέρουν οι συνθήκες, η Βρετανία δεν θα ξεφύγει εύκολα ή σύντομα από την κόλαση, στην οποία την έστειλε η κρίση. Αυτός προφανώς είναι ο δρόμος που για την Ακροδεξιά θα κάνει τη «Βρετανία Παγκόσμια Δύναμη». Ή, όπως λένε μερικοί Βρετανοί φιλοευρωπαίοι, ο «δρόμος των ηλιθίων».

ΑΠΟΨΕΙΣ
Πώς η βρετανική Ακροδεξιά επιβάλλει την ατζέντα της σε βάρος της δημοκρατίας
Η οργή του λάου δεν συγκρατιέται πλέον εύκολα. Πολλές οργανώσεις έχουν ήδη καλέσει τους Βρετανούς να καταλάβουν γέφυρες και να μπλοκάρουν δρόμους κάτι που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε ανοιχτή εξέγερση
Πώς η βρετανική Ακροδεξιά επιβάλλει την ατζέντα της σε βάρος της δημοκρατίας
ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΞΕΝΑ
Το Brexit «κονταίνει» το Ηνωμένο Βασίλειο
Αδιαφορία; Αχρηστία; Βόλεμα; Και τα τρία μαζί; Η απάντηση εδώ δεν είναι ξεκάθαρη. Ξεκάθαρο όμως είναι ότι το πάνω χέρι για το Brexit έχει η ακραιφνώς συντηρητική πλευρά του κυβερνώντος κόμματος.
Το Brexit «κονταίνει» το Ηνωμένο Βασίλειο
ΔΡΟΜΟ-ΛΟΓΙΑ
Εθνίκια όλου του κόσμου, ενωθείτε!
Ο Πολ Μέισον, ο γνωστός Βρετανός δημοσιογράφος που ασχολήθηκε εκτενώς και με το ελληνικό δράμα του 2015, τα είπε όλα σε ένα άρθρο του στον Guardian, τρεις μέρες πριν από το δημοψήφισμα, χαρακτηρίζοντας την...
Εθνίκια όλου του κόσμου, ενωθείτε!
ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΞΕΝΑ
Ο Μπόρις μόνος απέναντι σε Brexit και πανδημία
Σημαντικό ρεύμα αμφισβήτησης του Μπόρις Τζόνσον από την κοινωνία, την αντιπολίτευση αλλά και εκ των έσω προκαλούν τα αμείλικτα επιδημιολογικά στοιχεία αλλά και οι άτσαλοι χειρισμοί του ως προς το Brexit.
Ο Μπόρις μόνος απέναντι σε Brexit και πανδημία
ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΞΕΝΑ
Αναστάτωση για τους Βρετανούς, οφέλη για την κυβέρνηση Τζόνσον
Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, ξεκίνησαν να προτρέπουν τις επιχειρήσεις να συνεχίσουν να κρατούν τους εργαζομένους τους στο σπίτι.
Αναστάτωση για τους Βρετανούς, οφέλη για την κυβέρνηση Τζόνσον
ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΞΕΝΑ
H πανδημία κόλλησε και το... Brexit
Φαίνεται ότι σε έναν χρόνο από τώρα θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαχωρίσουμε τις οικονομικές πληγές του Brexit από την καταστροφή που θα έχει αφήσει πίσω της η πανδημία.
H πανδημία κόλλησε και το... Brexit

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας