Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τα τρένα υψηλής ταχύτητας απειλούν την κυβέρνηση Κόντε

Η ιταλική πλευρά του παμπάλαιου τούνελ του σιδηροδρόμου που συνδέει Γαλλία και Ιταλία στην Μπαρντονέτσια

AP PHOTO / ANTONIO CALANNI

 

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα τρένα υψηλής ταχύτητας απειλούν την κυβέρνηση Κόντε

  • A-
  • A+

Πρόκειται σίγουρα για προσωρινό συμβιβασμό ο οποίος επιτρέπει στην κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε να διατηρήσει την παρουσία της, τουλάχιστον μέχρι τις ευρωεκλογές.

Η υπερταχεία σιδηροδρομική γραμμή Τορίνο-Λιόν, η οποία θα κοστίσει πάνω από είκοσι δισεκατομμύρια ευρώ, ήταν ανέκαθεν στο στόχαστρο των Πέντε Αστέρων.

Προεκλογικά -πριν από έναν χρόνο- είχαν υποσχεθεί ότι το «ανώφελο και επιζήμιο αυτό δημόσιο έργο δεν επρόκειτο ποτέ να γίνει πραγματικότητα».

Τώρα που πρέπει να προκηρυχθούν οι πρώτοι μειοδοτικοί διαγωνισμοί, έφτασε ο κόμπος στο χτένι.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, στη Ρώμη, παραλίγο να ξεσπάσει κυβερνητική κρίση διότι το κίνημα που ίδρυσε ο Μπέπε Γκρίλο επιμένει ότι οι μελέτες που έγιναν πρόσφατα δεν δικαιολογούν ένα τέτοιο έργο τεραστίων διαστάσεων.

Η Λέγκα, αντιθέτως, πιστεύει ότι η υπερταχεία γραμμή Ιταλίας-Γαλλίας θα τονώσει εντυπωσιακά τόσο την οικονομική ανάπτυξη όσο και την απασχόληση στις βορειοδυτικές περιφέρειες της χώρας.

Μετά από ακόμη ένα μπρα ντε φερ του Ματέο Σαλβίνι με τον Λουίτζι Ντι Μάιο, βρέθηκε ένας προσωρινός συμβιβασμός: το ενδεχόμενο «πράσινο φως» αναβάλλεται για έξι μήνες, μέχρι να εξεταστεί η δυνατότητα μείωσης των δαπανών, να ξανασυζητηθεί η συνολική κάλυψη των εξόδων με τη Γαλλία και να γίνουν πιθανότατα νέες μελέτες σχετικά με το κόστος και τη συνολική χρησιμότητα της συγκεκριμένης σιδηροδρομικής σύνδεσης.

Ο Τύπος, βέβαια, υπογραμμίζει ότι, αν δεν δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις, θα χαθούν περίπου τριακόσια εκατομμύρια ευρώ ευρωπαϊκής συγχρηματοδότησης. Και η κεντροαριστερή αντιπολίτευση, με τον νέο γραμματέα των Δημοκρατικών, Νικόλα Τζινγκαρέτι, κατηγορεί την κυβερνητική συμμαχία της Ρώμης για έλλειψη στοιχειώδους σοβαρότητας.

Αν, όμως, δεν βρισκόταν έστω και αυτή η πρόχειρη λύση της τελευταίας στιγμής, ο Τζουζέπε Κόντε θα αναγκαζόταν ίσως να εγκαταλείψει το κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι. Διότι οι πιέσεις στην υπόθεση αυτή είναι τεράστιες: κινδυνεύει να πέσει η «πεντάστερη» δήμαρχος του Τορίνο, Κιάρα Απεντίνο, η οποία έως τώρα θεωρείται η πιο πετυχημένη εκπρόσωπος των Πέντε Αστέρων στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Πραγματοποιήθηκαν και πρόκειται να πραγματοποιηθούν νέες συγκεντρώσεις επιχειρηματιών και επαγγελματιών του ιταλικού Βορρά που τάσσονται ανεπιφύλακτα υπέρ της σύνδεσης υψηλής ταχύτητας με τη Γαλλία.

Η δε Λέγκα έχει πάρει ανοικτά το μέρος τους, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι δεν μπορεί κανείς να θέλει να σταματήσει την τεχνολογία και την πρόοδο.

Από την άλλη, τα Πέντε Αστέρια επέλεξαν να στηρίξουν σε μεγάλο βαθμό το μέτωπο των περιβαλλοντιστών και ενός μέρους των κατοίκων της κοιλάδας Σούζα, οι οποίοι καταγγέλλουν πως το αυτό το «δημόσιο έργο-μαμούθ» εξυπηρετεί μόνο μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και ότι η σιδηροδρομική αυτή γραμμή δεν χρειάζεται τέτοιου είδους επενδύσεις.

Το κίνημα του Ντι Μάιο επιμένει αντιθέτως ότι θα έπρεπε να διατεθούν χρήματα για τη βελτίωση δεκάδων τοπικών σιδηροδρομικών συνδέσεων σε όλη την Ιταλία.

Για να αποφευχθεί, λοιπόν, μια ευθεία και με απρόβλεπτες συνέπειες σύγκρουση δύο μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, επέλεξαν όλοι τη λύση της αναβολής.

Αν και ξέρουν καλά ότι το θέμα είναι τόσο μεγάλο που είναι αδύνατον να ξεχαστεί. Μέσα στο καλοκαίρι ή αμέσως μετά, ο κόμπος θα φτάσει και πάλι στο χτένι…

ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΞΕΝΑ
Μικρά αλλά σημαντικά βήματα στην Ιταλία
Η Ιταλία σήμερα σηκώνει ρολά. Μετά μια δύσκολη συμφωνία των περιφερειών με την κυβέρνηση ξανάρχισε η λιανική πώληση, άνοιξαν οι πύλες των εκκλησιών και μπορεί να πάει και πάλι κάποιος στη θάλασσα.
Μικρά αλλά σημαντικά βήματα στην Ιταλία
ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΞΕΝΑ
Τι έχουν τα Πέντε Αστέρια και... τρεμοσβήνουν;
Το Κίνημα Πέντε Αστέρων κατάφερε να χάσει πάνω από το 50% της δύναμής του σε χρόνο ρεκόρ. Το ποσοστό του 32% που είχε λάβει στις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου του 2018 μοιάζει, πλέον, ανάμνηση
Τι έχουν τα Πέντε Αστέρια και... τρεμοσβήνουν;
ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΞΕΝΑ
Η «αντίσταση των σέλφι» κατά του Ματέο Σαλβίνι
Ολοι οι Ιταλοί και ξένοι αναλυτές συμφωνούν στη διαπίστωση ότι ο Ματέο Σαλβίνι,ξέρει να εκμεταλλεύεται τις πολλαπλές δυνατότητες που προσφέρει το διαδίκτυο. Ουδείς, όμως, είναι αήττητος.
Η «αντίσταση των σέλφι» κατά του Ματέο Σαλβίνι
ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΞΕΝΑ
Ο Σαλβίνι «επενδύει» στο μεταναστευτικό και αποφεύγει τους δικαστές
Ο Ματέο Σαλβίνι συνεχίζει να «επενδύει» στο μεταναστευτικό, αδιαφορώντας για τις όποιες συνέπειες των κινήσεών του. Κατά την πάγια τακτική του, απαγόρευσε στους 47 μετανάστες που βρίσκονται στο πλοίο Sea Watch...
Ο Σαλβίνι «επενδύει» στο μεταναστευτικό και αποφεύγει τους δικαστές
ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΞΕΝΑ
Ο Μπατίστι, «δώρο» Μπολσονάρο στην κυβέρνηση Κόντε-Σαλβίνι
Ο Τσέζαρε Μπατίστι μεταφέρθηκε τελικά στην Ιταλία με διαδικασία «έκδοσης εξπρές». Τον εντόπισε στη Βολιβία η Ιντερπόλ και μέσα σε είκοσι τέσσερις ώρες οι αστυνομικοί τον παρέδωσαν στις αρχές της Ρώμης. Μέλος...
Ο Μπατίστι, «δώρο» Μπολσονάρο στην κυβέρνηση Κόντε-Σαλβίνι
ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΞΕΝΑ
Κίτρινα γιλέκα, μελανόχρωμοι χιτώνες και ευρωεκλογές
Η δημόσια προθυμοποίηση του ηγέτη των Πέντε Αστέρων Λουίτζι ντι Μάιο να βοηθήσει τις κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία για να φύγει «μια ώρα αρχύτερα» ο Μακρόν, σε συνδυασμό με την επίσκεψη του...
Κίτρινα γιλέκα, μελανόχρωμοι χιτώνες και ευρωεκλογές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας