Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μακρόν ο μεγαλοπρεπής

AP PHOTO

Μακρόν ο μεγαλοπρεπής

  • A-
  • A+

Εναν και πλέον χρόνο από την έναρξη της προεδρικής του θητείας, ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν συγκαλεί σήμερα σε έκτακτη σύνοδο στις Βερσαλίες τα δύο νομοθετικά Σώματα, Βουλή και Γερουσία, για να παρουσιάσει τη δράση του και τις προοπτικές του.

Είναι η δεύτερη φορά που ο Εμανουέλ Μακρόν απευθύνεται στο Κογκρέσο, μετά την ομιλία που εκφώνησε τον Ιούλιο του 2017 με θέμα την «εθνική ενότητα».

Τότε είχε ανακοινώσει ότι θα συγκαλεί σε συγκέντρωση την ολομέλεια των βουλευτών και των γερουσιαστών κάθε χρόνο.

Πέρυσι αρκετοί βουλευτές μποϊκοτάρισαν τη σύνοδο του Κογκρέσου και κατήγγειλαν τη «μοναρχική παρέκκλιση» του Μακρόν.

Φέτος, οι βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ανυπότακτη Γαλλία ανακοίνωσαν ότι θα μποϊκοτάρουν το Κογκρέσο, αρνούμενοι να ακούσουν και να σχολιάσουν την ομιλία του «μονάρχη».

Ορισμένοι βουλευτές του δεξιού Κόμματος Οι Ρεπουμπλικανοί δήλωσαν ότι δεν θα συμμετάσχουν στη συγκέντρωση.

Το 2008 ο Νικολά Σαρκοζί πήρε την πρωτοβουλία της τροποποίησης του Συντάγματος για να επιτρέπεται να απευθυνθεί ο πρόεδρος στα δύο νομοθετικά Σώματα και μετέπειτα συγκάλεσε το Κογκρέσο στις Βερσαλίες για να τοποθετηθεί για την οικονομική κρίση του 2009. Ο Φρανσουά Ολάντ συγκάλεσε το Κογκρέσο μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Νοεμβρίου του 2015 και παρουσίασε το πρόγραμμά του για την ασφάλεια.

Βουλευτές της αντιπολίτευσης δηλώνουν τώρα ότι η σύγκληση του Κογκρέσου πρέπει να «γίνεται σε εξαιρετικές καταστάσεις, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα» και αρνούνται να υποστηρίξουν τη «μασκαράτα» ενός προέδρου που «επιδιώκει να αυτοπροβληθεί».

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικανών, Κριστιάν Ζακόμπ, καταγγέλλει «την αποδυνάμωση του Κοινοβουλίου».

Επισημαίνει ότι ο πρόεδρος της Βουλής ποδοπατείται από την εκτελεστική εξουσία και τονίζει ότι η σύγκληση του Κογκρέσου είναι απλά και μόνο μια δαπανηρή εκστρατεία πολιτικής επικοινωνίας, με κόστος 500.000 ευρώ.

Παρά τις κριτικές, ο Εμανουέλ Μακρόν επιμένει να εκφωνήσει ομιλία ενώπιον του Κογκρέσου, με στόχο να αποσπάσει την υποστήριξη βουλευτών και γερουσιαστών για την αμφιλεγόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος που προωθεί, προβάλλοντάς την ως «αναγκαίο εκσυγχρονισμό» των θεσμών.

Η συνταγματική αναθεώρηση είναι δύσκολο να επικυρωθεί, καθώς απαιτεί την υιοθέτηση του ίδιου κειμένου και από τη Βουλή και από τη Γερουσία, με πλειοψηφία 3/5 και στα δύο νομοθετικά Σώματα.

Αν δεν συγκεντρώσει την πλειοψηφία στην ψηφοφορία, ο πρόεδρος μπορεί να ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Ωστόσο η προσφυγή σε δημοψήφισμα είναι ριψοκίνδυνη, γιατί συνήθως οι Γάλλοι χρησιμοποιούν τα δημοψηφίσματα για να εκφράσουν με το «όχι» συσσωρευμένες δυσαρέσκειες...

Η μεταρρύθμιση του Συντάγματος που προωθεί ο Μακρόν συμπεριλαμβάνει ορισμένα συναινετικά μέτρα για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και επίμαχα μέτρα, όπως η μείωση κατά 30% των βουλευτών και η κατάργηση της διπλοθεσίας. Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι ο αριθμός των βουλευτών θα μειωθεί σε 404 και ο αριθμός των γερουσιαστών σε 244 (έναντι αντιστοίχως 577 εδρών στη Βουλή και 348 στη Γερουσία σήμερα).

Η κυβέρνηση προβάλλει την ανάγκη να «βελτιώσει την ποιότητα του νομοθετικού έργου», με λιγότερους βουλευτές, αλλά με περισσότερους πόρους. Θα επιβληθεί περιορισμός σε τρεις διαδοχικές θητείες για τους βουλευτές και για τα τοπικά στελέχη.

Προβλέπεται η καθιέρωση αναλογικού ποσοστού 15% για την εκλογή βουλευτών, που θα ισχύει από τις βουλευτικές εκλογές του 2022.

Σχετικά με τη Γερουσία, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι από το 2021 θα γίνονται πλήρεις εκλογές και όχι συμπληρωματικές κατά το ήμισυ, όπως ισχύει σήμερα. Προτείνεται επίσης νέα κατανομή γερουσιαστών ανά περιφέρεια.

Το νομοσχέδιο βρίσκεται υπό εξέταση από διάφορες κοινοβουλευτικές επιτροπές, ενώ ο Μακρόν αντιμετωπίζει αρνητικές αντιδράσεις από την Αριστερά και τη Δεξιά.

Ο πρόεδρος της Γερουσίας, Ζεράρ Λαρσέ, αντιτίθεται και θεωρεί ότι «η μεταρρύθμιση αποδυναμώνει εξαιρετικά την ισχύ του Κοινοβουλίου».

Ορισμένοι βουλευτές της αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι το νομοσχέδιο θα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των δικαιοδοσιών της Βουλής και την αποδυνάμωση των δικαιωμάτων της αντιπολίτευσης.

Επισημαίνουν ότι η μείωση του αριθμού βουλευτών θα έχει ως συνέπεια την απουσία εκπροσώπησης για ορισμένες περιοχές, που δεν θα έχουν εκλεγμένο εκπρόσωπο ο οποίος θα φροντίζει για τα αιτήματα των πολιτών. Βουλευτές της Αριστεράς τονίζουν ότι «η Γαλλική Δημοκρατία δεν είναι μοναρχία. Είναι αναγκαίο να υπάρχουν αντίθετες δυνάμεις και πρέπει να έχουμε ένα ισχυρότερο κοινοβούλιο. Η μεταρρύθμιση του Μακρόν ξεριζώνει τη Δημοκρατία».

ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΞΕΝΑ
Προσφυγικό, Μουντιάλ και «ιερά εξέταση» για τους υπουργούς του Μακρόν
​Η πολιτική δράση της κυβέρνησης και ο αντίκτυπος από τις εξελίξεις στην Ε.Ε. σχετικά με το προσφυγικό κυριαρχούν στη γαλλική επικαιρότητα, ενώ...
Προσφυγικό, Μουντιάλ και «ιερά εξέταση» για τους υπουργούς του Μακρόν