• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.6°C / 24.6°C
  1 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.6°C / 22.5°C
  2 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.0°C / 19.4°C
  1 BF
  86%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.1°C
  1 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.0°C / 20.4°C
  0 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.4°C / 16.8°C
  2 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  1 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 23.3°C
  2 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.7°C
  1 BF
  83%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 22.4°C
  1 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  2 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Ασθενής ομίχλη
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  100%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 22.3°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.5°C / 21.6°C
  0 BF
  62%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  3 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.8°C / 23.8°C
  0 BF
  72%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 15.3°C / 20.5°C
  0 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.7°C / 21.1°C
  1 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  1 BF
  81%
AP PHOTO
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι κίνδυνοι για την Ελλάδα από τα κλειστά κέντρα κράτησης στη Γερμανία

 • A-
 • A+

Η καγκελάριος Αν. Μέρκελ διέσωσε το κόμμα της, την Ενωση CDU/CSU, δίνοντας στον Χ. Ζεεχόφερ ό,τι ήθελε για να περιορίσει την έλευση νέων προσφύγων και μεταναστών στη Γερμανία.

Με τη συμφωνία οι άνθρωποι, που θα ζητούν από εδώ και στο εξής προστασία στην πιο πλούσια χώρα της Ευρώπης, θα μπαίνουν σε κλειστά κέντρα κράτησης κοντά στα σύνορα με την Αυστρία και η τύχη τους θα κρίνεται μέσα σε δύο ημέρες, το πολύ σε δύο εβδομάδες (εάν υπάρχουν προβλήματα ταυτοποίησης ή εκκρεμούν ενστάσεις).

Στη συνέχεια θα επιστρέφονται στη χώρα πρώτης εισόδου της Ε.Ε. Και αν δεν επιστρέφονται θα κρατούνται εκεί, ώσπου να το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Αυτά τα κλειστά κέντρα -η τοπική κυβέρνηση της Βαυαρίας τα είχε χωροθετήσει πριν από τη φασαρία με το σχέδιο Ζεεχόφερ- είναι επτά και σύντομα θα αρχίσουν να λειτουργούν.

Το πρώτο μάλιστα στο Passau είναι έτοιμο να εγκαινιαστεί πανηγυρικά από τον πρωθυπουργό Μ. Σέντερ, στην έναρξη της προεκλογικής του καμπάνιας εν όψει των τοπικών εκλογών στις 14 Οκτωβρίου.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 28-29 Ιουνίου, κάλυψε πλήρως το βαυαρικό αντιμεταναστευτικό πλαίσιο.

Υπήρχε μόνον η εκκρεμότητα της εσωτερικής κάλυψης σε ομοσπονδιακό επίπεδο, ώστε να μην καταπέσει το βαυαρικό πλαίσιο στο πρώτο διοικητικό δικαστήριο στη Γερμανία. Η Αν. Μέρκελ έκλεισε την εκκρεμότητα.

Το πρόβλημα τώρα είναι τι θα γίνει με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που έστερξαν τις ανάγκες της Αν. Μέρκελ προκειμένου να ξεπεράσει τον εκβιασμό του Χ. Ζεεχόφερ και βρίσκουν μπροστά τους τον ίδιο εκβιασμό.

Οι Χριστιανοκοινωνιστές και οι σκληροί Χριστιανοδημοκράτες δεν θέλουν ούτε την αναθεώρηση της συμφωνίας του Δουβλίνου ούτε καμία άλλη δεσμευτική απόφαση της Ε.Ε.

Θέλουν όλα να γίνονται σε εθελοντική βάση: σε εθελοντική βάση η κατανομή των προσφύγων, σε εθελοντική βάση τα κλειστά κέντρα κράτησης, σε εθελοντική βάση οι διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες.

Πόσο εθελοντική μπορεί να είναι όμως αυτή η βάση όταν μόνον οι μεσογειακές χώρες είναι χώρες πρώτης υποδοχής και από αυτές η Γαλλία έχει αυτοεξαιρεθεί και η Μάλτα έχει ζητήσει την υψηλή προστασία της Μ. Βρετανίας;

Η Ιταλία από την πλευρά της έχει αποφασίσει να αναχαιτίζει τα πλοιάρια με τους απεγνωσμένους από την Αφρική στα ανοιχτά της Λιβύης ή να τα στέλνει σε όποια άλλη χώρα της Ε.Ε. τα δεχθεί.

Και έτσι επαγωγικά καταλήγουμε στην Ελλάδα. Τι θα κάνει η Ελλάδα, από την οποία έχει περάσει έως τώρα το 70% των προσφύγων και μεταναστών;

Πώς θα εφαρμόσει την τριμερή συμφωνία (επί της αρχής) Μέρκελ-Τσίπρα-Σάντσεθ; Ο νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας έδωσε διαπιστευτήρια στην καγκελάριο της Γερμανίας και άλλοθι στον Αλ. Τσίπρα να μην είναι μόνος στη συμφωνία με την Αν. Μέρκελ και η συμφωνία καταστεί καταγέλαστη πριν ακόμη δοκιμαστεί.

Μπορεί να έχει εφαρμογή αυτή η συμφωνία και η Γερμανία να επιστρέφει πρόσφυγες στην Ελλάδα με συνοπτικές διαδικασίες; Από πότε, πόσους και πού;

Η καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε μετά τη σύνοδο της Ε.Ε. ότι οι τεχνικές λεπτομέρειες των διμερών συμφωνιών θα καθοριστούν από τους υπουργούς Εσωτερικών σε έναν μήνα.

Δηλαδή ο Χ. Ζεεχόφερ θα καθίσει με τον Δ. Βίτσα και ώς τις αρχές Αυγούστου θα ορίσουν τις διαδικασίες, με αριθμούς και χρονοδιάγραμμα.

Αν μείνει η κατάσταση ως έχει, κάθε μήνα η Γερμανία θα επαναπροωθεί στην Ελλάδα γύρω στους 100 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο.

Αν όμως η Τουρκία πάρει παράδειγμα από την υποκρισία της Γερμανίας και παίξει το ίδιο χαρτί της εσωτερικής πίεσης για να χαλαρώσει τις διόδους;

Ή πιο απλά θεωρήσει απαράδεκτες κάποιες από τις δηλώσεις του καγκελάριου της Αυστρίας Σ. Κουρτς, που ασκεί την προεδρία της Ε.Ε. και σε κάθε ευκαιρία λέει ότι πρέπει να τερματιστεί η ενταξιακή διαδικασία με την Αγκυρα;

Οι υποχωρήσεις του Νότου έναντι της γραμμής Βίζεγκραντ ούτε την Αν. Μέρκελ κράτησαν όρθια ούτε ανοιχτή την προοπτική μιας κοινής διαχείρισης του προσφυγικού και μεταναστευτικού στην Ε.Ε.

Από θέση αρχής η Ελλάδα θα πρέπει να αποκρούει τις προτάσεις ευελιξίας ή εθελοντικής συνεισφοράς, εφόσον όλοι, μα όλοι, θεωρούν το θέμα του ασύλου υπαρξιακό ζήτημα για την Ε.Ε.

Στο προηγούμενο υπαρξιακό ζήτημα της Ε.Ε., το πρόβλημα της δημοσιονομικής κρίσης, οι κανόνες ήταν υποχρεωτικοί με ποινές εξοντωτικές.

Τώρα, αν κανείς πιστεύει ότι βοηθώντας τη Γερμανία στο προσφυγικό μπορεί να έχει ανταλλάγματα στο οικονομικό, αυτό, όπως είπε και ο Γερμανός πρέσβης στην Αθήνα Γ. Πλέτνερ, είναι αποκρουστικό.

Οπως ήταν και οι απειλές του Π. Καμμένου ότι θα άφηνε τους τζιχαντιστές να πνίξουν την Ευρώπη το 2015 σε περίπτωση Grexit.

Για να αποσυμπιεστεί η κατάσταση στα νησιά του Αν. Αιγαίου, όπως υπόσχεται ο Δ. Βίτσας, θα πρέπει να ξεκινήσει η μεταφορά προσφύγων και μεταναστών.

Ποιες δομές είναι έτοιμες για τη φιλοξενία τους; H Αμυγδαλέζα δεν θα φτάνει ούτε για τις επαναπροωθήσεις από το Passau.

Εθελοντικά λοιπόν η κυβέρνηση αποφάσισε να παράσχει καλές υπηρεσίες στις πιο ακραίες φωνές της Ε.Ε.

Και αν τολμήσει να αναθεωρήσει, θα βρεθεί αντιμέτωπη με την απειλή de facto εξαίρεσης από τη συμφωνία Σένγκεν.

Ας ελπίσουμε να είναι πιο ειλικρινείς και αποφασιστικοί οι άνθρωποι των προσφυγικών και μεταναστευτικών οργανώσεων, που και αυτούς κάποτε τους κατηγόρησαν οι ελληνικές κυβερνήσεις, αλλά είναι ακόμη στην πλευρά της ανθρωπιστικής λογικής. Της λογικής που χρειάζεται η Ελλάδα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Το Βερολίνο θα δεχτεί 1500 αιτούντες άσυλο από την Ελλάδα
Μέρκελ και Ζεεχόφερ φέρονται να έχουν συμφωνήσει για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών, όχι μόνο από τη Μόρια και τα υπόλοιπα νησιά. Η Αθήνα, σύμφωνα με γερμανικό ΜΜΕ, επιθυμεί να φύγουν όσοι έχουν ήδη...
Το Βερολίνο θα δεχτεί 1500 αιτούντες άσυλο από την Ελλάδα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υποστήριξη σε Αιγαίο-Μεσόγειο
Τις εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις και το μεταναστευτικό συζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην επίσημη συνάντηση που είχε με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας στο Βερολίνο ● Τι είπαν για...
Υποστήριξη σε Αιγαίο-Μεσόγειο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Μεταβατική λύση με επιστροφές προσφύγων
Μέσα σε 48 ώρες θα απελαύνονται στην Ελλάδα όσοι πρόσφυγες συλληφθούν στα γερμανοαυστριακά σύνορα, αν διαπιστωθεί ότι έχουν καταθέσει αίτηση ασύλου στη χώρα μας το 2017 και μετά, ενώ ξεπαγώνουν σταδιακά οι...
Μεταβατική λύση με επιστροφές προσφύγων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Τι προβλέπει η συμφωνία Αθήνας-Βερολίνου για το προσφυγικό
Απέλαση εντός 48 ωρών όσων ενηλίκων συλλαμβάνονται στα γερμανοαυστριακά σύνορα, εάν διαπιστωθεί ότι έχουν κάνει αίτηση ασύλου στην Ελλάδα από την 1η Ιουλίου 2017, και ολοκλήρωση μέχρι το τέλος του έτους των...
Τι προβλέπει η συμφωνία Αθήνας-Βερολίνου για το προσφυγικό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Δουβλίνο» θέλω, τώρα το θέλω!
Το σχέδιό του για το προσφυγικό, που έφερε στα πρόθυρα της κατάρρευσης την κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ, παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Χορστ Ζεεχόφερ, σε επίσημη συνέντευξη, παρά το γεγονός...
«Δουβλίνο» θέλω, τώρα το θέλω!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας