Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η Λέγκα και οι «μαύρες» προθέσεις της
Alessandro Di Meo/ANSA via AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Λέγκα και οι «μαύρες» προθέσεις της

  • A-
  • A+

Η ιταλική κυβέρνηση τελικά συγκροτήθηκε και όλοι περιμένουν να καταλάβουν ποια θα είναι η πορεία πλεύσης της.

Τα πρώτα μηνύματα, πάντως, δεν άργησαν να φτάσουν και δείχνουν ότι η Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια έχουν -αν όχι εντελώς αποκλίνουσες γραμμές- σημαντικές αποστάσεις ως προς τις κύριες προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου.

Ο γραμματέας της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, ως γνωστόν, έγινε υπουργός Εσωτερικών. Δήλωσε αμέσως ότι «η χαλαρή ζωή για τους λαθρομετανάστες έχει τελειώσει».

Από την μία τονίζει ότι θα μιλήσει με τους Ευρωπαίους συναδέλφους του για να προσπαθήσουν να βρουν κοινά αποδεκτές λύσεις, από την άλλη, όμως, επιμένει ότι πρέπει να μειωθούν τόσο οι αναχωρήσεις με σαπιοκάραβα όσο και οι αφίξεις τους στα λιμάνια της Κάτω Ιταλίας. Αν θέλει να προσπαθήσει κανείς να διακρίνει μια αχτίδα φωτός, μπορεί να δώσει βάρος στη δήλωση του Σαλβίνι ότι «δεν πρόκειται να αφήσει κανέναν να πεθάνει στη θάλασσα».

Αλλά είναι σαφές ότι η νέα κυβέρνηση υποτιμά τις πρακτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει όποιος θέλει να διαχειριστεί το μεταναστευτικό και το προσφυγικό.

Η Λέγκα υπολογίζει ότι οι «μετανάστες χωρίς χαρτιά», στην Ιταλία, είναι εξακόσιες χιλιάδες. Είναι ρεαλιστικό, λοιπόν, να θεωρεί κανείς ότι μέσα σε λίγους μήνες «θα τους στείλει όλους σπίτι τους»;

Τα... συμφέροντα της βάσης

Και το όλο θέμα είναι ακόμη πιο περίπλοκο. Διότι, όντως, σε κάποιες περιοχές του ιταλικού Βορρά το κόμμα του Σαλβίνι κατάφερε να εκμεταλλευτεί -δραματοποιώντας την- την έκκληση αρκετών πολιτών για μεγαλύτερη ασφάλεια.

Ομως είναι άλλο τόσο αλήθεια (όπως άρχισαν να υπογραμμίζουν πολλοί αναλυτές) ότι μέρος των ψηφοφόρων της Λέγκας είναι ιδιοκτήτες μικρών και μεσαίων βιομηχανιών που λειτουργούν χάρη (και) στην εκμετάλλευση της αδήλωτης εργασίας ξένων πολιτών...

Θα πρέπει να δούμε μέχρι πού θα φτάσουν η προπαγάνδα και οι υψηλοί τόνοι και πόσο θα βαρύνουν τα προσωπικά συμφέροντα της εκλογικής βάσης του κόμματος.

Η αριστερή πτέρυγα των Πέντε Αστέρων, πάντως, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Βουλής, Ρομπέρτο Φίκο, άφησε ήδη να διαρρεύσει ότι οι ακραίες αυτές θέσεις τη βρίσκουν κάθετα αντίθετη.

Υπάρχει, παράλληλα, και το κεφάλαιο των δικαιωμάτων και της κοινωνικής προόδου. Μόλις ορκίστηκε η κυβέρνηση, ο νέος υπουργός «αρμόδιος για την Οικογένεια», το στέλεχος της Λέγκας, Λορέντσο Φοντάνα, έσπευσε να πληροφορήσει τους Ιταλούς ότι «οι ομοφυλόφιλες οικογένειες δεν έχουν καμία νομική υπόσταση». Και ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να εργαστεί για να μειωθούν οι αμβλώσεις και να αυξηθούν οι γεννήσεις.

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν εντονότατες αντιδράσεις τόσο από την αριστερή αντιπολίτευση όσο και από τις οργανώσεις για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γκέι πολιτών.

Ο Φοντάνα αποφάσισε, έτσι, να θίξει δύο πολύ ευαίσθητα θέματα, διότι η Δικαιοσύνη έχει τονίσει επανειλημμένα ότι τα δικαιώματα των παιδιών ομοφυλόφιλων ζευγαριών πρέπει να αρχίσουν να κατοχυρώνονται.

Και στην Ιταλία, φυσικά, έχουν εγκριθεί τα σύμφωνα συμβίωσης.

Την ίδια ώρα, στη χώρα αυτή, η πλειοψηφία των γιατρών δηλώνουν «αντιρρησίες συνείδησης για θρησκευτικούς λόγους» και αρνούνται να στηρίξουν γυναίκες που θέλουν να προχωρήσουν σε άμβλωση.

Πρόκειται, φυσικά, για δικαιώματα που συνδέονται με αγώνες δεκαετιών, και η τοποθέτηση του νέου υπουργού παραλίγο να τον υποχρεώσει σε άμεση παραίτηση.

Ακόμη και ο Σαλβίνι δήλωσε ότι «αποτελεί προσωπική του [Φοντάνα] άποψη, η οποία δεν περιέχεται στο κυβερνητικό συμβόλαιο».

Αλλά πέρα από το τι ακριβώς θα εφαρμοστεί, οι γενικότερες προθέσεις (αν μη τι άλλο της Λέγκας) είναι μάλλον ξεκάθαρες…

ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΞΕΝΑ
Ο Σαλβίνι προωθεί το «καλό» προφίλ του
Ο Ματέο Σαλβίνι επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τις εξελίξεις, για να δείξει ότι η δράση του δεν εμπνέεται μόνον από ξενοφοβικές διαθέσεις. Το πολιτικό παρελθόν του, βέβαια, είναι βεβαρημένο. Χθες, όμως, ο...
Ο Σαλβίνι προωθεί το «καλό» προφίλ του
ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΞΕΝΑ
Η Τουρκία στο στόχαστρο του Ματέο Σαλβίνι
O Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι δεν πάει διακοπές. Συνεχίζει να αναφέρεται διαρκώς στο μεταναστευτικό για να ικανοποιήσει τους ψηφοφόρους του και να διατηρήσει την πρόθεση ψήφου της Λέγκας στο 30%....
Η Τουρκία στο στόχαστρο του Ματέο Σαλβίνι
ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΞΕΝΑ
Ιταλία: χώρα ρατσιστών ή ανεύθυνων πολιτικών;
Με την επιστροφή από τις παραλίες, οι Ιταλοί είχαν την ευκαιρία να διαβάσουν αισιόδοξα στατιστικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η κρίση φέρεται να έχει σχεδόν ξεπεραστεί και οι ρυθμοί ανάπτυξης προσεγγίζουν...
Ιταλία: χώρα ρατσιστών ή ανεύθυνων πολιτικών;
ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΞΕΝΑ
Αλλα σαράντα πτώματα στον βυθό της Μεσογείου...
Και νέες τραγωδίες στη Μεσόγειο, ενώ η Νότια Ευρώπη περιμένει ακόμη από την Ε.Ε. να αυξήσει τα μέσα για την αντιμετώπιση της συνεχούς ροής μεταναστών. Τέσσερις διασωθέντες κατήγγειλαν χθες ότι κατά τον διάπλου...
Αλλα σαράντα πτώματα στον βυθό της Μεσογείου...
ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΞΕΝΑ
Με Λιβύη και τουρισμό στη βαλίτσα για Αθήνα
Την Τρίτη ο Νίκος Δένδιας υποδέχεται τον Ιταλό ομόλογό του στην Αθήνα ● Ο Λουίτζι ντι Μάιο θα φέρει μαζί του ένα ντοσιέ στο οποίο θα αναγράφονται όλα τα αναλυτικά επιδημιολογικά στοιχεία των ιταλικών...
Με Λιβύη και τουρισμό στη βαλίτσα για Αθήνα
ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΞΕΝΑ
Συνελήφθη ο συντονιστής για τον ιό στη Σικελία, «έφαγε» 600 εκατ. ευρώ!
Στην Ιταλία η κατάσταση βελτιώνεται, αλλά τα χρόνια προβλήματα της γειτονικής μας χώρας παραμένουν και διογκώνονται: όσοι ήλπιζαν ότι η δοκιμασία που περάσαμε θα μας έκανε καλύτερους και εντιμότερους, δυστυχώς...
Συνελήφθη ο συντονιστής για τον ιό στη Σικελία, «έφαγε» 600 εκατ. ευρώ!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας