Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η Βραζιλία στρέφεται στον σκοταδισμό

Ο Μαρσέλο Κριβέλα αρνείται τη θεωρία της εξέλιξης, θεωρεί την ομοφυλοφιλία «κακόβουλη συμπεριφορά» και τους γκέι φορείς ενός «τρομακτικού κακού»,

AP PHOTO/ LEO CORREA

Η Βραζιλία στρέφεται στον σκοταδισμό

  • A-
  • A+

Οι δημοτικές εκλογές της Βραζιλίας επιβεβαιώνουν τη δεξιά στροφή και στη μεγαλύτερη λατινοαμερικανική χώρα.

Ο δεύτερος γύρος της περασμένης Κυριακής επικύρωσε τη μεγαλύτερη εδώ και 20 χρόνια εκλογική ήττα του Κόμματος των Εργατών (ΡΤ) της αποπεμφθείσας προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ, την υποχώρηση άλλων αριστερών σχηματισμών και την επέλαση της Δεξιάς.

Πιο συμβολική της κατάστασης που διέρχεται η Βραζιλία μετά την αποπομπή της Ρούσεφ και εν μέσω της πιο βαθιάς ύφεσης των τελευταίων δεκαετιών ήταν η εκλογή ως δημάρχου του Ρίο ντε Τζανέιρο του ευαγγελικού πάστορα Μαρσέλο Κριβέλα με 59,37% των έγκυρων ψήφων, έναντι 40,63% του υποψηφίου του αριστερού Κόμματος Σοσιαλισμού και Ελευθερίας (PSOL).

O Κριβέλα εξελέγη με 1,7 εκατ. ψήφους σε μια εκλογική αναμέτρηση στην οποία περισσότεροι από 2 εκατ. ψηφοφόροι προτίμησαν να απόσχουν ή επέλεξαν λευκό και άκυρο.

Εστω κι έτσι, έγινε ο πρώτος δήμαρχος του κόμματος της Οικουμενικής Εκκλησίας του Βασιλείου του Θεού, εκλεγμένος με την πολιτική της πτέρυγα, το Βραζιλιάνικο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (PRB).

Το PRB ιδρύθηκε το 2005 με τη στήριξη του τότε προέδρου Λούλα ως ένα προοδευτικό κόμμα με πολλές κοινωνικές διεκδικήσεις.

Το 2008, με την έκδοση του βιβλίου «Σχέδιο Εξουσίας», στο οποίο ο θείος του Κριβέλα, επίσκοπος Εντίρ Μασέντο, διατύπωσε μια στρατηγική για την κατάκτηση της εξουσίας από τους ευαγγελικούς, το κόμμα μεταμορφώθηκε σε ένα μαχητικό βήμα φανατικών θρησκευόμενων που κηρύττει πως «το Σχέδιο του Θεού μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς δισταγμό και μέσα από την πολιτική».

Και τραγουδοποιός!

Ο πρώην επίσκοπος και γερουσιαστής Κριβέλα, διάσημος για τα τραγούδια του που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο με τίτλους όπως «Είμαι το Ισραήλ», «Ο Θεός βλέπει», «Ο Ιησούς άνοιξε τα μάτια μου», ήταν υπουργός Αλιείας της Ντίλμα Ρούσεφ, καθώς το κόμμα του ήταν ένα από τα πολλά του συνονθυλεύματος που καιροσκοπικά τη στήριξαν κι έπειτα τάχθηκαν υπέρ της καθαίρεσής της. Ενα ακόμη δείγμα της τραγικής πολιτικής συμμαχιών του ΡΤ προκειμένου να κυβερνήσει.

Ο Κριβέλα αρνείται τη θεωρία της εξέλιξης, θεωρεί την ομοφυλοφιλία «κακόβουλη συμπεριφορά» και τους γκέι φορείς ενός «τρομακτικού κακού», αποκαλεί τον καθολικισμό «διαβολικό δόγμα» και καταγγέλλει πως ο ινδουισμός και οι αφρικανικές θρησκείες διέπονται από «ακάθαρτα πνεύματα». Θέσεις που έχει «θεωρητικοποιήσει» στο βιβλίο του «Ευαγγελίζοντας την Αφρική».

Προσπαθώντας να εμφανιστεί ως μετριοπαθής, απολογήθηκε για όλα αυτά υποστηρίζοντας πως ως άνθρωπος έχει κάνει λάθη, πρόκειται για θέσεις που είχε διατυπώσει πριν από δεκαετίες, έχει πλέον αλλάξει και υποσχέθηκε ένα «Ρίο χωρίς προκαταλήψεις».

Αναλυτές σαν την Ιζαμπέλ Βελόζο θεωρούν πως θα κυβερνήσει με μετριοπάθεια, γιατί βασική επιδίωξή του είναι να διευρύνει την εκλογική βάση της Οικουμενικής Εκκλησίας με στόχο να θέσει έναν ευαγγελικό στην προεδρία της Βραζιλίας.

Η εκλογή ενός ευαγγελικού στην πόλη που είναι διάσημη για το εκκεντρικό καρναβάλι της δεν είναι το μόνο σημάδι συντηρητικοποίησης του πολιτικού βίου στη Βραζιλία.

Το PRB κατάφερε να αυξήσει κατά 66% τις ψήφους του και κατά 34% τους δημοτικούς συμβούλους του.

Αλλά ο πραγματικός νικητής αυτών των εκλογών –μετά την αποχή, τα λευκά και τα άκυρα, που ξεπέρασαν το 33%– ήταν το δεξιό παρά τον τίτλο του Κόμμα της Βραζιλιάνικης Σοσιαλδημοκρατίας (PSDB) του Αέσιο Νέβες: του πολιτικού που είχε χάσει τις προεδρικές του 2014 από τη Ρούσεφ.

Το PSDB αύξησε κατά 15% τον αριθμό των δήμων που κατέκτησε σε σχέση με το 2012, κάνοντας ακόμη πιο αισθητή την ελεύθερη πτώση του ΡΤ.

Το κόμμα της Ρούσεφ και του Λούλα έχασε περισσότερες από τις μισές δημαρχίες που κατείχε και σχεδόν το 60% της εκλογικής του δύναμης.

ΑΠΟΨΕΙΣ
Μπολσονάρο: η συντηρητική ολιγαρχία ανακτά την εξουσία
Ενα από τα πιο κωμικοτραγικά στοιχεία της προεκλογικής εκστρατείας ήταν η διαρκής αναφορά του Μπολσονάρο στο ότι η Αριστερά θέλει να διδάξει στα παιδιά την ομοφυλοφιλία και να τα ενθαρρύνει να αλλάξουν φύλο....
Μπολσονάρο: η συντηρητική ολιγαρχία ανακτά την εξουσία
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Το Μεξικό φωνάζει «φτάνει πια» και στρέφεται Αριστερά
«Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία του, το Μεξικό μπορεί να έχει αριστερό πρόεδρο», είναι ο βασικός τίτλος του διεθνούς Τύπου -με μικρές παραλλαγές- εν όψει των εκλογών της 1ης Ιουλίου, όπου όλες οι...
Το Μεξικό φωνάζει «φτάνει πια» και στρέφεται Αριστερά
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Ποινικοποίηση αριστερών κυβερνήσεων
Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα καταδικάστηκε με έωλα στοιχεία για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος και απειλείται να τεθεί εκτός εκλογικής μάχης.. Η αποκαλούμενη «νέα Δεξιά» στη Λατινική Αμερική...
Ποινικοποίηση αριστερών κυβερνήσεων
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Ο λαός του Εκουαδόρ γύρισε την πλάτη στον Λένιν Μορένο
Οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της περασμένης Κυριακής στο Εκουαδόρ αποτέλεσαν κόλαφο για τον πρόεδρο Λένιν Μορένο καθώς οι υποψήφιοι του πρώην προέδρου, άλλοτε κομματικού του συντρόφου και νυν...
Ο λαός του Εκουαδόρ γύρισε την πλάτη στον Λένιν Μορένο
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Δήμαρχος με την Αριστερά, πρόεδρος με τη Δεξιά
Ο παλαιστινιακής καταγωγής 37χρονος Ναγίμπ Μπουκέλε θριάμβευσε στις προεδρικές εκλογές με 53% αφήνοντας μακράν πίσω το συντηρητικό κόμμα Arena και συνθλίβοντας το κυβερνών πρώην αντάρτικο FMLN. Ο ίδιος είχε...
Δήμαρχος με την Αριστερά, πρόεδρος με τη Δεξιά
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Οι αγορές προτιμούν τον φασίστα Μπολσονάρο
Τι κι αν διατυμπανίζει τη φασιστική του ιδεολογία με κάθε ευκαιρία; Ο ακροδεξιός Ζαΐρ Μπολσονάρο, νικητής του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, χαίρει της προτίμησης των αγορών έναντι του αριστερού...
Οι αγορές προτιμούν τον φασίστα Μπολσονάρο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας