Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η καταστολή δεν σταματά το όνειρο της μόρφωσης

Τα παιδιά με τα πορτοκαλί σκουφιά αποκαλούν αυτή τη νέα φάση του κινήματός τους «Η Χιλή κουράστηκε»

AP Photo/Esteban Felix

Η καταστολή δεν σταματά το όνειρο της μόρφωσης

  • A-
  • A+

«Μπορούν να κόψουν όλα τα λουλούδια, αλλά δεν μπορούν να σταματήσουν την άνοιξη».

Ο στίχος του ποιητή Πάμπλο Νερούδα έγινε σύνθημα των μαθητών και φοιτητών της Χιλής που κατεβαίνουν ξανά στους δρόμους διεκδικώντας την καθιέρωση της οικουμενικής δωρεάν παιδείας στη χώρα.

Ενας αγώνας μακροχρόνιος, που ξεκίνησε από το 2006, κορυφώθηκε το 2011 με πολυπληθείς διαδηλώσεις, πορείες με άδειες κατσαρόλες και τον περίφημο ομαδικό χορό του «Thriller» του Μάικλ Τζάκσον από μεταμφιεσμένους σε ζόμπι, που έκανε τον γύρο του κόσμου.

Τώρα επιστρέφουν δυναμικά καταγγέλλοντας τις υπαναχωρήσεις και τις δειλές και αργές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κεντροαριστερή κυβέρνηση της Μισέλ Μπατσελέτ.

«Η παιδεία δεν πουλιέται, προστατεύεται», φωνάζουν οι φοιτητές ανυποχώρητοι και πεισμένοι πως όσο κι αν απαγορεύουν τις πορείες τους, όσο κι αν καταστέλλονται οι κινητοποιήσεις τους με χημικά, κλομπ, αντλίες νερού και καραμπινιέρους με πολυβόλα σε δημόσια θέα, όσους και αν συλλάβουν (117 μόνο την περασμένη Πέμπτη), τελικά θα πετύχουν την πολυπόθητη «άνοιξη μιας παιδείας και μιας πολιτικής με επίκεντρο τις ανάγκες των πολιτών και όχι την κερδοσκοπία».

Τα παιδιά με τα πορτοκαλί σκουφιά αποκαλούν αυτή τη νέα φάση του κινήματός τους «Η Χιλή κουράστηκε», μήνυμα σαφές προς την πρόεδρο Μπατσελέτ, την οποία κατηγορούν πως τους αποκλείει από τη διαβούλευση, και η οποία στις 21 Μαΐου, στον ετήσιο απολογισμό της κυβέρνησης στη Βουλή αγνόησε επιδεικτικά να αναφερθεί στα αιτήματά τους.

Αυτή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και οδήγησε την ίδια ημέρα σε αιματηρές συγκρούσεις στην πόλη Βαλπαραΐσο.

Και ο λόγος που ώθησε τρεις ημέρες αργότερα μια ομάδα φοιτητών να καταλάβουν το προεδρικό μέγαρο Λα Μονέδα για να δηλώσουν συμβολικά πως «όσοι αγνοούν και αποκλείουν τον λαό πρέπει να ξέρουν πως αυτός έχει κι άλλους τρόπους να φτάσει στην εξουσία».

Η Συνομοσπονδία Φοιτητών της Χιλής (Confech) κάλεσε μαθητές και φοιτητές σε αποχή διαρκείας από σήμερα και ζήτησε από καθηγητές της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να μετάσχουν στις κινητοποιήσεις τους που θα κλιμακωθούν στις 9 Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία προγραμματίζεται απεργία πολλών κλάδων και πορεία.

Δείχνοντας τις διαθέσεις του, το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας, CUT (Ενωτικό Κέντρο Εργατών), κήρυξε χθες γενική απεργία και πορεία διαμαρτυρίας υιοθετώντας τα αιτήματα των φοιτητών αλλά και απαιτώντας εργασιακά δικαιώματα, κατάργηση του ιδιωτικού συστήματος συντάξεων και αλλαγή στο αναπτυξιακό μοντέλο που οδηγεί όλο και περισσότερους στον αποκλεισμό και την ανασφάλεια.

Η πρόεδρος Μπατσελέτ, που βρίσκεται στο Παρίσι για να προεδρεύσει στην υπουργική σύνοδο του ΟΟΣΑ, δεν είναι αντιμέτωπη μόνο με τις φοιτητικές και εργατικές κινητοποιήσεις, αλλά και με το σκάνδαλο διαφθοράς «Καβάλ», για το οποίο έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για φορολογική απάτη και άσκηση αθέμιτης πολιτικής επιρροής στην ιδιοκτήτρια της εταιρείας «Καβάλ», Νατάλια Κομπανιόν, σύζυγο του πρωτότοκου γιου της προέδρου, Σεμπαστιάν Ντάβαλος, του οποίου την πιθανή εμπλοκή επίσης διερευνούν οι δικαστικές αρχές.

Η εταιρεία, με δάνειο που της χορηγήθηκε προσωπικά από τον αντιπρόεδρο της Τράπεζας της Χιλής, Ανδρόνικο Λούκιτς, μόλις μία ημέρα πριν από τον δεύτερο γύρο των εκλογών το 2013 που κέρδισε η Μπατσελέτ, αγόρασε μια έκταση αγροτικής χρήσης, φέρεται να χρησιμοποίησε τις πολιτικές της διασυνδέσεις για να αποχαρακτηριστεί η έκταση και να μπορεί να οικοδομηθεί και την πούλησε με κέρδος 4 εκατ. δολάρια.

Η δικαστική έρευνα για την υπόθεση «Καβάλ» ξεκίνησε πριν από 15 μήνες και έχει φέρει στο φως της δημοσιότητας ένα κύκλωμα διαφθοράς στο οποίο εκτός από τους ιδιοκτήτες της εταιρείας εμπλέκονται αξιωματούχοι της τοπικής αυτοδιοίκησης, κτηματομεσίτες, δικηγόροι, τραπεζίτες.

Τρεις από αυτούς βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ η Κομπανιόν είναι ελεύθερη υπό περιοριστικούς όρους έως ότου εκδικαστεί η υπόθεση.

Την περασμένη εβδομάδα η πρόεδρος Μπατσελέτ κατέθεσε (ως μάρτυρας κι όχι ως κατηγορούμενη) στον εισαγγελέα Σέρχιο Μόγια που έχει αναλάβει την υπόθεση, ενώ χαρακτήρισε «φαυλότητα και ατιμία» δημοσίευμα του περιοδικού Que Pasa στο οποίο αναφέρονταν αποσπάσματα τηλεφωνικών υποκλοπών ενός από τους κατηγορουμένους που την ενέπλεκαν στο σκάνδαλο και μάλιστα ότι θα «έβγαζε τουλάχιστον ένα δισ. πέσος (περίπου 1,5 εκατ. δολάρια) από την επιχείρηση “Καβάλ”».

Η υπόθεση, που έχει στοιχίσει στην Μπατσελέτ την κάθετη πτώση της δημοτικότητάς της αλλά και τη στήριξη κάποιων κοινωνικών κινημάτων, δεν αναμένεται να έχει εκδικαστεί έως το τέλος της θητείας της τον Μάρτιο του 2018, απειλώντας με τις συνεχιζόμενες αποκαλύψεις της τις εκλογικές προοπτικές του συνασπισμού της.

Αδιάφορο για τους ξεσηκωμένους φοιτητές που δεν αναγνωρίζουν σε αυτή την κυβέρνηση έναν σύμμαχο των λαϊκών στρωμάτων, όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος της Συντονιστικής Συνέλευσης των Μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Ντιέγο Αράνιο: «Εχουμε μια κυβέρνηση που ό,τι έχει κάνει, όλοι οι νόμοι και οι μεταρρυθμίσεις της έχουν κατεύθυνση να ωφελήσουν τους επιχειρηματίες σε βάρος των κοινωνικών κινημάτων και του λαού της Χιλής».

ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Η παιδεία στο στόχαστρο του Μπολσονάρο
Στους δρόμους βγαίνουν σήμερα φοιτητές, καθηγητές, ερευνητές και εργαζόμενοι στα δημόσια πανεπιστήμια της Βραζιλίας, διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές κατά 30% των δαπανών για την ανώτατη εκπαίδευση που...
Η παιδεία στο στόχαστρο του Μπολσονάρο
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Φόβοι για νέο λουτρό αίματος στη Βολιβία
Σε είναι ετοιμότητα 70.000 στρατιώτες και αστυνομικοί εν όψει των σημερινών κινητοποιήσεων κοινωνικών οργανώσεων και κινημάτων που στηρίζουν τον ανατραπέντα πρόεδρο Εβο Μοράλες.
Φόβοι για νέο λουτρό αίματος στη Βολιβία
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Εσπειρε λιτότητα, θερίζει θύελλες
Τα φτηνά ψέματα του προέδρου Λένιν Μορένο, που επιχειρεί να βγάλει «κλέφτες» τον προκάτοχό του Ραφαέλ Κορέα και τους οπαδούς του και να τους χρεώσει τα μέτρα λιτότητας που ο ίδιος έφερε, δεν πείθουν τους...
Εσπειρε λιτότητα, θερίζει θύελλες
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Γενοκτονία στις φαβέλες του Ρίο
Με σύνθημα «Σταματήστε να μας σκοτώνετε» ακτιβιστές και κάτοικοι των παραγκουπόλεων διαδήλωσαν καταγγέλλοντας τις φονικές αστυνομικές επιχειρήσεις με πρόσχημα την πάταξη της εγκληματικότητας.
Γενοκτονία στις φαβέλες του Ρίο
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Οι «τέσσερις γάτοι» περικυκλώνουν τον Κάρλος Αλβαράδο
Ο πρόεδρος της Κόστα Ρίκα, Κάρλος Αλβαράδο, θα πάρει σήμερα μια γεύση της δύναμης της διαμαρτυρίας, την ώρα που στην πρωτεύουσα θα καταφτάνει η πανεθνική «Πορεία των Γάτων: η μεγάλη κινητοποίηση των...
Οι «τέσσερις γάτοι» περικυκλώνουν τον Κάρλος Αλβαράδο
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Η Αργεντινή βροντοφώναξε: Εξω η Λαγκάρντ και το ΔΝΤ!
Ο αργεντίνικος λαός, ο οποίος βιώνει καθημερινά στο πετσί του εδώ και 17 χρόνια τα δεινά της λιτότητας που επιβάλλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο πλαίσιο των προγραμμάτων «διάσωσης», βρήκε στη συνάντηση...
Η Αργεντινή βροντοφώναξε: Εξω η Λαγκάρντ και το ΔΝΤ!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας