Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κυβέρνηση αλλεργική στη δημοκρατία

Μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στην κατά βούληση αναβολή των εκλογών που προωθούσε η κυβέρνηση

AP Photo/Juan Karita
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κυβέρνηση αλλεργική στη δημοκρατία

  • A-
  • A+
Η πολιτική ηγεσία της Βολιβίας πλήρωνε 1.000 δολάρια την ημέρα σε αμερικανική εταιρεία επικοινωνίας που ειδικεύεται στον... εξωραϊσμό πραξικοπηματιών και φασιστικών κυβερνήσεων. ● Ταυτόχρονα, καταβάλλεται προσπάθεια ενοχοποίησης του Λουίς Αρσε, εκλεκτού του Εβο Μοράλες για την προεδρία.

Χίλια δολάρια την ημέρα. Τόσα πλήρωνε επί ένα τρίμηνο, δηλαδή 90.000 δολάρια συνολικά, η de facto κυβέρνηση της Βολιβίας για υπηρεσίες «στρατηγικής επικοινωνίας» της αμερικανικής εταιρείας CLS-Strategies. Οπως αποκάλυψε ο ιστότοπος Bolnews.press, πρόκειται για εταιρεία που έχει αναλάβει επίσης να ξεπλύνει την εικόνα του ακροδεξιού πρώην προέδρου της Κολομβίας, Αλβαρο Ουρίμπε, ο οποίος σήμερα βρίσκεται σε κατ’ οίκον κράτηση εν αναμονή δίκης του για δωροδοκία μαρτύρων, ενώ διερευνάται για σχέσεις με το ναρκεμπόριο και τους παραστρατιωτικούς, χιλιάδες εξωδικαστικές εκτελέσεις, σφαγές, παράνομες παρακολουθήσεις και πολλά ακόμη εγκλήματα. Η εταιρεία είχε προσληφθεί και από την κυβέρνηση του Ρομπέρτο Μιτσελέτι στην Ονδούρα το 2009 για να «εξωραΐσει» το πραξικόπημα κατά του προέδρου Μανουέλ Σελάγια. Και όπως σημειώνει ο ιστότοπος, «έχει άμεσες και έμμεσες σχέσεις με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών».

Η σύμβαση υπογράφηκε στις 5 Δεκεμβρίου, μόλις τρεις εβδομάδες μετά την ανατροπή του Εβο Μοράλες και την ανάληψη της προεδρίας από τη Ζανίν Ανιες. Σκοπός της ήταν να «προωθήσει στα ΜΜΕ πολιτικά μηνύματα για τη δημοκρατία, τη διαφάνεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα, να κάνει λόμπι για την προάσπιση διαφόρων συμφερόντων και να ορίσει συγκεκριμένες πολιτικές δράσεις».

Από πλευράς της Βολιβίας την υπέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών, Αρτούρο Μουρίγιο. Ο ίδιος που προ ημερών, ξεχνώντας την επίφαση δημοκρατικότητας των Αμερικανών συμβούλων του επικοινωνίας, δήλωσε: «Το πολιτικά ορθό είναι να τους πυροβολήσουμε». Ποιους; Μα συνδικάτα και κοινωνικές οργανώσεις που επί ημέρες διαδήλωναν κατά της νέας (τρίτης) εν μέσω πανδημίας αναβολής των προεδρικών εκλογών. Προειδοποιώντας μάλιστα πως θα μπορούσε μια επέμβαση του στρατού να «λύσει» τη σύρραξη.

AP Photo/Juan Karita

Προοπτική που άλλαξε τη δυναμική των κινητοποιήσεων μαζί με τη στρατιωτικοποίηση της πρωτεύουσας Λα Πας και άλλων αστικών κέντρων, τις επιθέσεις ομάδων κρούσης και νεοφασιστικών μορφωμάτων όπως η Επιτροπή Πολιτών της Σάντα Κρους (που απείλησε να διαλύσει τα μπλόκα «καταδιώκοντας κτήνη ανάξια να αποκαλούνται πολίτες», δηλαδή ιθαγενείς) εναντίον γραφείων του Εργατικού Κέντρου της Βολιβίας COB και άλλων οργανώσεων που πρωτοστατούσαν στη γενική απεργία και τους αποκλεισμούς κεντρικών οδικών αρτηριών.

Εκλογές 18 Οκτωβρίου

Το Σαββατοκύριακο, η απόφαση του Ανώτατου Εκλογοδικείου για διεξαγωγή των εκλογών στις 18 Οκτωβρίου (αυτή δηλαδή που ήταν κόκκινο πανί για τους διαδηλωτές) επικυρώθηκε με νόμο από το Κοινοβούλιο, όπου το κόμμα του Μοράλες MAS έχει την πλειοψηφία. Ετσι ο πρόεδρος του COB Χουάν Κάρλος Ουαράτσι κατήγγειλε μεν πως «νιώθουμε προδομένοι, δεν συναινέσαμε σε αυτόν τον νόμο», αλλά τα μπλόκα αποχώρησαν από τους δρόμους. Εξηγώντας πως θέλουν να αποφύγουν ένα αιματοκύλισμα ξεκαθάρισε πως θα παραμείνουν σε «μόνιμη επιφυλακή», ενώ τμήμα των κοινωνικών οργανώσεων, ιδίως στο Ελ Αλτο, συνεχίζει τις διαμαρτυρίες απαιτώντας την παραίτηση της κυβέρνησης.

Η Ανιες παρά τις επικοινωνιακές της καμπάνιες δεν δείχνει πρόθυμη να σεβαστεί κανένα δημοκρατικό κανόνα. Αφού απέκλεισε από τις εκλογές τον Εβο Μοράλες, για τον οποίο έχει εκδώσει και ένταλμα σύλληψης, επιχειρεί πλέον με κάθε μέσο να αποκλείσει από τις εκλογές και το MAS και τον υποψήφιό του για την προεδρία. Μετά την έναρξη των κινητοποιήσεων στις 3 Αυγούστου, ισχυριζόμενη ότι εμποδίζουν τον ομαλό εφοδιασμό των νοσοκομείων με οξυγόνο και ιατρικό εξοπλισμό κατηγόρησε τον Μοράλες, τους Λούις Αρσε και Δαβίδ Τσοκεουάνκα –τους υποψηφίους του για την προεδρία και αντιπροεδρία της χώρας– και τον πρόεδρο του COB, Χουάν Κάρλος Ουαράτσι, για «τρομοκρατία και γενοκτονία, επίθεση κατά της δημόσιας υγείας και της ελευθερίας μετακίνησης, δημόσια υποκίνηση εγκληματικών πράξεων».

Είναι μία από τις πολλές δικαστικές έρευνες που με πρωτοβουλία της κυβέρνησης έχουν ξεκινήσει εναντίον του Αρσε, ο οποίος σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις προηγείται στην πρόθεση ψήφου. Τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση προσέφυγε επίσης στο Ανώτατο Εκλογοδικείο εναντίον του γιατί, υποτίθεται, δημοσιοποίησε εσωτερική δημοσκόπηση του MAS, κάτι που απαγορεύεται από τον νόμο με ποινή αποκλεισμού όχι μόνο του υποψηφίου αλλά και συνολικά του κόμματός του.

AP Photo/Juan Karita

Η κυβέρνηση επικαλείται τον κορονοϊό για τις αναβολές της εκλογικής αναμέτρησης καθώς έως τις 15 Αυγούστου στη χώρα είχαν καταγραφεί 98.000 κρούσματα και σχεδόν 4.000 θάνατοι. Αλλά ελάχιστα έχει κάνει για να αντιμετωπίσει την πανδημία. Εως τον Μάιο η Βολιβία ακολούθησε μια αυστηρή καραντίνα: είχε 63 μέρες για να οργανώσει ένα σχέδιο αντιμετώπισης του κορονοϊού, να προετοιμάσει το σύστημα, να το εφοδιάσει, να ανοίξει νέες ΜΕΘ... Ομως δεν υπήρξε κανένα σχέδιο, κανένας συντονισμός, έτσι που το σύστημα υγείας σύντομα κατέρρευσε. «Η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την πανδημία για τους πολιτικούς της στόχους. Μέλημά της είναι πώς να παραμείνει στην εξουσία με αλλεπάλληλες αναβολές, διώξεις, ποινικοποίηση των διαμαρτυριών και καταστολή ώστε να εγγυηθεί ότι το αποτέλεσμά τους θα τη δικαιώσει», γράφει ο Χόρχε Εσπεράνσα Εσπινόσα στον ενημερωτικό ιστότοπο nodal.am. «Δεν τους ενδιαφέρουν η δημοκρατία, οι πολίτες, πολύ λιγότερο η υγεία και η ζωή: θέλουν με κάθε μέσο να ανακτήσουν την κυριαρχία του κράτους, κάνουν τα πάντα για να σβήσουν 14 χρόνια ιστορίας των αποκλεισμένων».

Οπως κάνουν τα πάντα για να συκοφαντήσουν τους ξεσηκωμένους ιθαγενείς, φτάνοντας να αποδώσουν τον θάνατο από κορονοϊό, την περασμένη Κυριακή, της 70χρονης αδελφής του Μοράλες, Εστερ, στους διαδηλωτές «που με τα μπλόκα τους δεν επέτρεπαν να φτάσουν τα φορτηγά με οξυγόνο στα νοσοκομεία». Είναι ύβρις, λέει ο Μοράλες, αυτοί που το 2019 τής έκαψαν το σπίτι της και την καταδίωξαν για να επιστρέψουν στην εξουσία να ενοχοποιούν τον λαό για την ανικανότητά τους να αντιμετωπίσουν την πανδημία. «Για εμένα η Εστερ υπήρξε μητέρα», έγραψε ο Μοράλες. «Τόσο μίσος, ρατσισμός, πολιτικές διώξεις που δεν μου επιτρέπουν να αποχαιρετήσω για τελευταία φορά τη μόνη μου αδελφή».

ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Τον έθαψαν, μα ξέχασαν πως είναι σπόρος!
Μπορεί το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα της Λα Πας να έχει εκπαραθυρώσει τον προοδευτικό, λαϊκό ηγέτη Εβο Μοράλες με σκοτεινές μεθοδεύσεις, όμως η απήχησή του φέρνει το κόμμα του και πάλι στην εξουσία ● Στις...
Τον έθαψαν, μα ξέχασαν πως είναι σπόρος!
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Νεκροί στους δρόμους και στημένες διώξεις
Βολιβία: Μιζέρια, φτώχεια,διαφθορά και παρακαμή ενόψει των εκλογών της 6ης Σεπτεμβρίου ● Η τραγική κατάσταση δυσχεραίνει τις προοπτικές της de facto προέδρου Ζανίν Ανιες οδηγώντας την σε ακραίες κινήσεις.
Νεκροί στους δρόμους και στημένες διώξεις
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Φόβοι για νέο λουτρό αίματος στη Βολιβία
Σε είναι ετοιμότητα 70.000 στρατιώτες και αστυνομικοί εν όψει των σημερινών κινητοποιήσεων κοινωνικών οργανώσεων και κινημάτων που στηρίζουν τον ανατραπέντα πρόεδρο Εβο Μοράλες.
Φόβοι για νέο λουτρό αίματος στη Βολιβία
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Βολιβία: νέες εκλογές τον Μάιο
Ο ανατραπείς πρόεδρος Εβο Μοράλες δεν μπορεί να συμμετάσχει, καθώς καταζητείται για «στάση και τρομοκρατία». Πιθανότερος αντικαταστάτης του ο πρώην υπουργός Οικονομικών Λουίς Αρσε Κατακόρα.
Βολιβία: νέες εκλογές τον Μάιο
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Αλλοι πεθαίνουν στους δρόμους και άλλοι πλουτίζουν από τον ιό
Με τη χώρα να έχει πλέον ξεπεράσει τα 6.000 κρούσματα και τους 240 νεκρούς και το ταχύ ρυθμό μετάδοσης η αγορά των 170 αναπνευστήρων παρουσιάστηκε ως «σωτήρια επιτυχία» από την κυβέρνηση Ανιες.
Αλλοι πεθαίνουν στους δρόμους και άλλοι πλουτίζουν από τον ιό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας