Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το κόμμα του Μοράλες προελαύνει και ενοχλεί

Ο υποψήφιος πρόεδρος με το κόμμα τού Εβο Μοράλες, Λουίς Αρσε, στις πλάτες υποστηρικτών του

AP PHOTO / JUAN KARITA
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το κόμμα του Μοράλες προελαύνει και ενοχλεί

  • A-
  • A+

O Εβο Μοράλες θα είναι τελικά υποψήφιος στις εκλογές της 3ης Μαΐου στη Βολιβία, όχι για το αξίωμα της προεδρίας αλλά ως γερουσιαστής. Εάν βεβαίως του επιτρέψουν οι «προσωρινοί θεσμοί» της de facto κυβέρνησης, ιδίως το νεοδιορισμένο Ανώτατο Εκλογοδικείο, που θα αποφανθεί στο άμεσο μέλλον αν η υποψηφιότητά του «συνάδει με τις συνταγματικές διατάξεις».

Ο Μοράλες, που παραμένει στην Αργεντινή μετά την ανατροπή του τον περασμένο Νοέμβριο, διά των εκπροσώπων του μπόρεσε, ελάχιστα πριν εκπνεύσει η προθεσμία τη Δευτέρα, να εγγράψει την υποψηφιότητά του: είναι επικεφαλής της λίστας των γερουσιαστών του κόμματός του (MAS) στην περιφέρεια της Κοτσαμπάμπα, εκεί από όπου ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα ως βουλευτής το 1997.

Οι αρχές έκαναν τα πάντα για να αποτρέψουν αυτό το ενδεχόμενο. Την Παρασκευή συνέλαβαν τη νομικό και πρώην προσωπάρχη του Πατρίσια Ερμόσα, μια από τους δύο πληρεξουσίους του για την κατάθεση των απαραίτητων εγγράφων για την υποψηφιότητά του.

Η Ερμόσα είχε συλληφθεί ξανά τον Δεκέμβριο με αφορμή τηλεφωνικές της συνομιλίες με τον Μοράλες για τις κινητοποιήσεις κατά του πραξικοπήματος, αλλά αφέθηκε ελεύθερη αφού δεν στοιχειοθετήθηκαν κατηγορίες εναντίον της. Τώρα, όπως ανακοίνωσαν, θα παραμείνει προφυλακισμένη για τουλάχιστον ένα εξάμηνο, έως ότου δικαστεί με την κατηγορία της στάσης, της τρομοκρατίας και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Τη Δευτέρα, όταν κι έληγε η προθεσμία, αποπειράθηκαν επίσης με αστεία δικαιολογία να προσαγάγουν και τον Γουιλφρέδο Τσάβες, τον δεύτερο πληρεξούσιο του Μοράλες, ελπίζοντας η καθυστέρηση να τον κάνει να χάσει τη σχετική προθεσμία, όπως κατήγγειλε ο ίδιος στα κοινωνικά μέσα.

Επίσης, στα τέλη Ιανουαρίου, με το που προσγειώθηκε στη χώρα ο υποψήφιος του ΜAS για την προεδρία, Λουίς Αρσε, στο αεροδρόμιο, όπου τον περίμεναν χιλιάδες οπαδοί του, οι αρχές τού επέδωσαν κλήτευση για να καταθέσει την ίδια ημέρα για το διερευνώμενο σκάνδαλο στο Ταμείο Ανάπτυξης Ιθαγενικών και Αγροτικών Κοινοτήτων, απειλώντας να τον συλλάβουν «εάν δεν συμμορφωθεί».

«Η δικτατορία, στην οποία και υποτάσσεται η δικαιοσύνη, θέλει να εξαφανίσει το MAS από τις εκλογές», έγραψε στο τουίτερ ο Εβο Μοράλες καταγγέλλοντας το κλίμα πολιτικής τρομοκρατίας και διώξεων, στο οποίο έχει καταφύγει η κυβέρνηση Ανιες: «Χωρίς αποδείξεις και νομικές βάσεις φυλακίζουν δημόσιους λειτουργούς... Δεν υπάρχει δημοκρατία ούτε καθαρές εκλογές όταν υπάρχουν καθημερινές συλλήψεις και παραβιάσεις των συνταγματικών εγγυήσεων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Το MAS προηγείται δημοσκοπικά

Ο Εβο Μοράλες απευθύνεται στον λαό του εξ αποστάσεως, όντας εξόριστος στην Αργεντινή

AP PHOTO / DANIEL JAYO

Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση, στα τέλη Ιανουαρίου, έδειξε πως ο υποψήφιος του MAS για την προεδρία, ο πρώην υπουργός Οικονομίας Λουίς Αρσε, προηγείται με 26%, ενώ ο Λουίς Φερνάντο Καμάτσο (ο ακροδεξιός ηγέτης που οργάνωσε τις κινητοποιήσεις για την ανατροπή του Μοράλες) και ο πρώην πρόεδρος Κάρλος Μέσα ισοψηφούν με ένα 17%.

Στην τέταρτη θέση με 12% έρχεται η αυτοανακηρυχθείσα προσωρινή πρόεδρος Ζανίν Ανιες, η οποία έως ότου ανακοινώσει την υποψηφιότητά της επέμενε πως δεν θα είναι υποψήφια, αλλά αντίθετα θα αναλάμβανε πρωτοβουλίες για να ενώσει τις δυνάμεις που αντιμάχονται το MAS ώστε να έχουν πιθανότητα να το νικήσουν ήδη από τον πρώτο γύρο.

Ωστόσο η πρώτη φιλόδοξη συνάντηση, όπως δείχνει ο τίτλος της (Εθνική Συνάντηση για την Ενότητα), ήταν ένα φιάσκο: έπειτα από έξι ώρες διαβουλεύσεων δεν κατέληξαν σε καμιά συμφωνία συνεργασίας και στο μόνο που συμφώνησαν είναι να ξανασυναντηθούν τον Απρίλιο για να δουν τη δυναμική της προεκλογικής εκστρατείας.

Σε αυτό το περίπλοκο πανόραμα, όπου παρά τις μεθοδεύσεις το MAS παραμένει πρώτο κόμμα στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, η κοινοβουλευτική υποψηφιότητα του Μοράλες και άρα η άμεση συμμετοχή του στην εκλογική μάχη θα μπορούσε να είναι καταλυτική στο αποτέλεσμα των εκλογών.

Το γνωρίζει αυτό η κυβέρνηση της 52χρονης νομικού και πρώην τηλεπαρουσιάστριας Ανιες. Γι’ αυτό και από την πρώτη στιγμή του πραξικοπήματος έχει κινήσει δικαστικούς, διοικητικούς και στρατιωτικούς μηχανισμούς για να συκοφαντήσει, καταστρέψει πολιτικά και φυλακίσει όχι μόνο υποψήφιους αλλά και στελέχη του MAS.

Και ίσως κανείς δεν είναι καλύτερος από τον Αρτούρο Μουρίγιο για να εφαρμόσει αυτές τις πολιτικές ποινικοποίησης των κοινωνικών αγώνων και ταύτισής τους με «ναρκοτρομοκρατία», «τρομοκρατία», «διαφθορά» κ.λπ.

Ο επιχειρηματίας και νυν υπουργός Προεδρίας, που το 2016 καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλακή για πλαστογράφηση εγγράφων, έχει αναλάβει με τεράστιο ενθουσιασμό το κυνήγι των πολιτικών του αντιπάλων: σχεδόν 600 στελέχη του MAS, ανάμεσά τους δεκάδες πρώην υπουργοί και δημόσιοι αξιωματούχοι, διερευνώνται για υποτιθέμενα σκάνδαλα διαφθοράς.

Κι είναι βέβαιο, όπως έγινε και στη Βραζιλία με το Εργατικό Κόμμα στις εκλογές που έδωσαν τη νίκη στον ακροδεξιό Μπολσονάρο, ότι όσο θα πλησιάζουν οι εκλογές τόσο με την αρωγή της μιντιακής χειραγώγησης θα διαρρέουν δήθεν αποκλειστικά ενοχοποιητικά ευρήματα ή θα εκμαιεύονται βολικές από άποψη χρόνου έκδοσης και περιεχομένου δικαστικές αποφάσεις που θα συμβάλουν στην αποτροπή μιας νίκης του MAS.

Οπως εξηγεί ο αναλυτής Χοσέ Λουίς Ρίος Βέρα, η ολιγαρχία που εκπροσωπείται από αυτή τη δήθεν μεταβατική κυβέρνηση «έχει κινητοποιήσει όλα τα μέσα του κράτους σε έναν ολομέτωπο πόλεμο κατά του MAS έτσι που ελεύθερες, δίκαιες, διάφανες και χωρίς αποκλεισμούς εκλογές στη σημερινή Βολιβία μπορεί να υπάρξουν μόνο στην προπαγανδιστική φαντασίωση όσων ηγούνται και στηρίζουν ένα αστυνομικό κράτος που επιβιώνει με συνθήκες που θυμίζουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Βολιβία: νέες εκλογές τον Μάιο
Ο ανατραπείς πρόεδρος Εβο Μοράλες δεν μπορεί να συμμετάσχει, καθώς καταζητείται για «στάση και τρομοκρατία». Πιθανότερος αντικαταστάτης του ο πρώην υπουργός Οικονομικών Λουίς Αρσε Κατακόρα.
Βολιβία: νέες εκλογές τον Μάιο
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Τον έθαψαν, μα ξέχασαν πως είναι σπόρος!
Μπορεί το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα της Λα Πας να έχει εκπαραθυρώσει τον προοδευτικό, λαϊκό ηγέτη Εβο Μοράλες με σκοτεινές μεθοδεύσεις, όμως η απήχησή του φέρνει το κόμμα του και πάλι στην εξουσία ● Στις...
Τον έθαψαν, μα ξέχασαν πως είναι σπόρος!
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Κυβέρνηση αλλεργική στη δημοκρατία
Η πολιτική ηγεσία της Βολιβίας πλήρωνε 1.000 δολάρια την ημέρα σε αμερικανική εταιρεία επικοινωνίας που ειδικεύεται στον... εξωραϊσμό πραξικοπηματιών και φασιστικών κυβερνήσεων.
Κυβέρνηση αλλεργική στη δημοκρατία
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
«Mπλοκάρουν» τον Μοράλες και από την Γερουσία
Συνοδεία διεθνούς ομάδας νομικών, ο ανατραπείς πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες κατήγγειλε την απόφαση του Ανώτατου Εκλογοδικείου να μην του επιτραπεί να είναι υποψήφιος γερουσιαστής.
«Mπλοκάρουν» τον Μοράλες και από την Γερουσία
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Φόβοι για νέο λουτρό αίματος στη Βολιβία
Σε είναι ετοιμότητα 70.000 στρατιώτες και αστυνομικοί εν όψει των σημερινών κινητοποιήσεων κοινωνικών οργανώσεων και κινημάτων που στηρίζουν τον ανατραπέντα πρόεδρο Εβο Μοράλες.
Φόβοι για νέο λουτρό αίματος στη Βολιβία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας