Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Φόβοι για νέο λουτρό αίματος στη Βολιβία
AP Photo / Juan Karita
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φόβοι για νέο λουτρό αίματος στη Βολιβία

  • A-
  • A+

Εβδομήντα χιλιάδες στρατιώτες και αστυνομικούς έχει κατεβάσει στους δρόμους της Βολιβίας η αυτοανακηρυχθείσα μεταβατική πρόεδρος Ζανίν Ανιες, εν όψει των σημερινών κινητοποιήσεων κοινωνικών οργανώσεων και κινημάτων που στηρίζουν τον ανατραπέντα πρόεδρο Εβο Μοράλες.

Tην ανησυχία του εξέφρασε ο Συνήγορος του Λαού φοβούμενος βίαιη καταστολή και ενδεχόμενο νέο λουτρό αίματος, όπως οι πρόσφατες σφαγές στη Σακάμπα και στη Σενκάτα, όπου 35 πολίτες έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια ανάλογων επιχειρήσεων των δυνάμεων ασφαλείας.

Οι κινητοποιήσεις έχουν αναγγελθεί εδώ και τουλάχιστον 15 ημέρες. Η 22α Ιανουαρίου είναι η ημέρα ίδρυσης της Βολιβίας ως Πολυεθνικού Κράτους, σύμφωνα με το νέο Σύνταγμα του 2009, κι έκτοτε αυτή η ημερομηνία τιμάται με συγκεντρώσεις και πορείες. Η φετινή 22α Ιανουαρίου είναι επίσης η ημερομηνία κατά την οποία θα έληγε και η θητεία της Ανιες ως μεταβατικής προέδρου, αλλά το Συνταγματικό Δικαστήριο την παράτεινε έως τις 3 Μαΐου, όταν και θα διεξαχθούν οι νέες εκλογές.

Οι διαδηλωτές καταγγέλλουν πως αυτή η κυβέρνηση λειτουργεί κάθε άλλο παρά ως μεταβατική, της οποίας κύριο μέλημα είναι η διοργάνωση εκλογών. Αντίθετα, περιορίζει την ελευθερία έκφρασης κλείνοντας δεκάδες κοινοτικά ραδιόφωνα και πολλά ανεξάρτητα ΜΜΕ, διώκει και φυλακίζει στελέχη του MAS και των κοινωνικών κινημάτων που αντιστέκονται στο πραξικόπημα, στρατιωτικοποιεί τη χώρα ποινικοποιώντας τις διαμαρτυρίες, αναγγέλλει την ιδιωτικοποίηση κρατικών επιχειρήσεων, απελευθερώνει τις ποσοστώσεις των εξαγωγών, προτείνει την αναθεώρηση της εθνικής πολιτικής για την παραγωγή και πώληση λιθίου και είναι τόσο ιδεολογικά πωρωμένη που φτάνει να γκρεμίζει την προτομή του Μοράλες από ένα γήπεδο ή να καταργεί στην πράξη την Αντιιμπεριαλιστική Σχολή των Ενόπλων Δυνάμεων γιατί, κατά τον «μεταβατικό» υπουργό Αμυνας Φερνάντο Λόπες, «ο αντιιμπεριαλισμός είναι ξένη έννοια και δεν συνάδει με το στρατιωτικό δόγμα».

Οι σημερινές κινητοποιήσεις αποτελούν συγχρόνως και έκφραση στήριξης στους υποψηφίους για την προεδρία και την αντιπροεδρία της χώρας που επέλεξαν περισσότεροι από 50 εκπρόσωποι του Κινήματος προς τον Σοσιαλισμό: τον πρώην υπουργό Οικονομικών Λουίς Αρσε και τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Δαβίδ Τσοκεουάνκα αντίστοιχα.

Ο 57χρονος Αρσε, οικονομολόγος με μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο του Γουόργουικ της Βρετανίας, ήταν υπουργός Οικονομικών από το 2006 και Οικονομίας από το 2009 όπου και παρέμεινε ώς το 2019, με ένα διάλειμμα δύο ετών για λόγους υγείας. Από τα ισχυρότερα πρόσωπα των κυβερνήσεων Μοράλες είναι ο αρχιτέκτονας του αποκαλούμενου «βολιβιανού οικονομικού θαύματος» που κατάφερε να εξασφαλίσει ιστορικό ρυθμό ανάπτυξης, διαφοροποίηση της παραγωγής, αναδιανομή εισοδήματος, την έξοδο 3 εκατ. πολιτών από την ακραία φτώχεια και, όπως του αρέσει να θυμίζει, «τη μετακίνηση 12 εκατομμυρίων συμπατριωτών μας στη μεσαία τάξη».

Ο δε Τσοκεουάνκα, ιθαγενής Αϊμάρα από τη Λα Πας και από τους ιδρυτές του MAS, είναι ένας ειδήμονας σε ζητήματα των «πρώτων εθνών» που έθεσε αντιλήψεις όπως εκείνες των δικαιωμάτων της γης και των ιθαγενών και του «ευ ζην» (της ισορροπίας ανάμεσα στην πατσαμάμα -τη μητέρα γη- και τα ανθρώπινα πλάσματα) στην ατζέντα των διεθνών και διμερών σχέσεων. Διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών το 2006-2017, όταν και αποχώρησε για να γίνει γενικός γραμματέας της Μπολιβαριανής Συμμαχίας για τους Λαούς της Αμερικής μας (ALBA).

«Είναι ένας συνδυασμός ανάμεσα σε συντρόφους της πόλης και του κάμπου, για να συνεχίσουμε τη διαδικασία της αλλαγής, ένας συνδυασμός της επιστημονικής γνώσης και της ιθαγενικής χιλιόχρονης σοφίας» δήλωσε ο Μοράλες κάνοντας αναφορά στο τεχνοκρατικό προφίλ του Αρσε και στην εμπειρία ως ιθαγενή και συνδικαλιστή ηγέτη του Τσοκεουάνκα.

Ευφυής επιλογή και για ακόμα έναν λόγο, όπως επισημαίνει η αναλύτρια Ογιαντάι Ιτσαμνά: «Δυστυχώς, λόγω της διαιωνιζόμενης αποικιοκρατικής νοοτροπίας, το αρχέτυπο του προεδρικού υποψήφιου για την πλατιά πλειοψηφία (αυτή τη διευρυμένη μεσαία τάξη που εκπροσωπεί το 54% του πληθυσμού) είναι άντρας, μιγάδας των αστικών κέντρων, επιτυχημένος επαγγελματίας με γραβάτα. Ο Λουίς Αρσε συγκεντρώνει αυτούς τους όρους κι άλλους ακόμα. Ετσι ο εκλογικός ρατσισμός που αντιμετώπιζε το MAS με τον Μοράλες μάλλον θα αμβλυνθεί τώρα».

Αναγνωρίζοντας την επιφυλακτικότητα κινημάτων που θα προτιμούσαν μια πιο ιδεολογική επιλογή με τον Τσοκεουάνκα ως υποψήφιο για την προεδρία και τον νεαρό ηγέτη των μικροκαλλιεργητών κόκας, Αντρόνικο Ροντρίγκες, στην αντιπροεδρία, ο Εβο Μοράλες έκανε έκκληση για ενότητα εκφράζοντας συγχρόνως την αισιοδοξία του ότι «θα ανακτήσουμε τη δημοκρατία, στις 3 Μαΐου θα κερδίσουμε ξανά από τον πρώτο γύρο».

Αλλά, όπως καταγγέλλει ο Λουίς Αρσε, στη Βολιβία σήμερα δεν υπάρχουν εγγυήσεις για δίκαιη και απρόσκοπτη προεκλογική εκστρατεία. «Από την πρώτη στιγμή του πραξικοπήματος βιώνουμε διώξεις και παρενόχληση: απαιτούμε να γίνει σεβαστό το Σύνταγμα και οι νόμοι γιατί έχουμε δικαίωμα έκφρασης» δήλωσε από το Μεξικό όπου του έχει χορηγηθεί πολιτικό άσυλο. Ενδεικτικό των προθέσεων των «μεταβατικών» θεσμών της χώρας είναι πως την επομένη της ανακοίνωσης της προεδρικής του υποψηφιότητας η Εισαγγελία ξεκίνησε έρευνα εναντίον του για φερόμενη διασπάθιση δημόσιου χρήματος από το Ταμείο των Ιθαγενών.

ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Κυβέρνηση αλλεργική στη δημοκρατία
Η πολιτική ηγεσία της Βολιβίας πλήρωνε 1.000 δολάρια την ημέρα σε αμερικανική εταιρεία επικοινωνίας που ειδικεύεται στον... εξωραϊσμό πραξικοπηματιών και φασιστικών κυβερνήσεων.
Κυβέρνηση αλλεργική στη δημοκρατία
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Τον έθαψαν, μα ξέχασαν πως είναι σπόρος!
Μπορεί το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα της Λα Πας να έχει εκπαραθυρώσει τον προοδευτικό, λαϊκό ηγέτη Εβο Μοράλες με σκοτεινές μεθοδεύσεις, όμως η απήχησή του φέρνει το κόμμα του και πάλι στην εξουσία ● Στις...
Τον έθαψαν, μα ξέχασαν πως είναι σπόρος!
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
«Mπλοκάρουν» τον Μοράλες και από την Γερουσία
Συνοδεία διεθνούς ομάδας νομικών, ο ανατραπείς πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες κατήγγειλε την απόφαση του Ανώτατου Εκλογοδικείου να μην του επιτραπεί να είναι υποψήφιος γερουσιαστής.
«Mπλοκάρουν» τον Μοράλες και από την Γερουσία
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Το κόμμα του Μοράλες προελαύνει και ενοχλεί
Παρά τις άοκνες προσπάθειες της de facto κυβέρνησης της Βολιβίας να αποκλείσουν τον Εβο Μοράλες από τις εκλογές της 3ης Μαΐου, αυτό δεν κατέστη δυνατό και ο πρώην πρόεδρος θα είναι υποψήφιος.
Το κόμμα του Μοράλες προελαύνει και ενοχλεί
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Βολιβία: νέες εκλογές τον Μάιο
Ο ανατραπείς πρόεδρος Εβο Μοράλες δεν μπορεί να συμμετάσχει, καθώς καταζητείται για «στάση και τρομοκρατία». Πιθανότερος αντικαταστάτης του ο πρώην υπουργός Οικονομικών Λουίς Αρσε Κατακόρα.
Βολιβία: νέες εκλογές τον Μάιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας