Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μπούμερανγκ για τον Μπολσονάρο οι περιβαλλοντικές πολιτικές του

Ανδρας με... το κοστούμι του προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο στις εκδηλώσεις για την Ημέρας του Αμαζονίου στο Ρίο ντε Τζανέιρο στις 5 Σεπτεμβρίου

EPA / MARCELO SAYAO
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μπούμερανγκ για τον Μπολσονάρο οι περιβαλλοντικές πολιτικές του

  • A-
  • A+

Ο Μαξιέλ Περέιρα ντος Σάντος, μέλος της Εθνικής Υπηρεσίας Προστασίας των Ιθαγενών (FUNAI), εκτελέστηκε την περασμένη εβδομάδα με δύο σφαίρες στο κεφάλι μπροστά στην οικογένειά του, στην πόλη Ταμπατίνγκα της βραζιλιάνικης Αμαζονίας.

Το συνδικάτο εργαζομένων της FUNAI καταγγέλλει πως η δολοφονία του ήταν αντίποινα για τη μάχη που έδινε ενάντια στις εισβολές παράνομων υλοτόμων και χρυσοθήρων στην προστατευόμενη περιοχή Βάλε ντο Ζαβάρι, όπου απαντάται ο μεγαλύτερος αριθμός ιθαγενικών φυλών που ζουν χωρίς επαφή με τον έξω κόσμο.

Η Βραζιλία είναι η πιο επικίνδυνη χώρα για τους ακτιβιστές που υπερασπίζονται τη φύση και τη γη κι αυτή με τη μεγαλύτερη ατιμωρησία απέναντι σε τέτοια εγκλήματα, ακόμη και πριν ο Ζαΐρ Μπολσονάρο αναλάβει την προεδρία και εξαπολύσει μια κλιμακούμενη ρητορική μίσους εναντίον τους.

Από τους 300 υπερασπιστές της βραζιλιάνικης Αμαζονίας που δολοφονήθηκαν την τελευταία δεκαετία, μόλις 14 υποθέσεις κατέληξαν σε δίκη, σύμφωνα με την έκθεση της διεθνούς οργάνωσης Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) «Οι μαφίες του τροπικού δάσους» (https://www.hrw.org/report/2019/09/17/rainforest-mafias/how-violence-and-impunity-fuel-deforestation-brazils-amazon).

Σε αυτήν καταγράφεται η σκανδαλώδης ανοχή απέναντι στις εγκληματικές οργανώσεις που δρουν στην περιοχή και διαθέτουν επιχειρησιακή ικανότητα για κοπή, επεξεργασία και πώληση ξυλείας σε μεγάλη κλίμακα από το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου.

Η παράνομη υλοτομία είναι το πρώτο βήμα για να χρησιμοποιηθεί έπειτα η γη για καλλιέργειες ή ως βοσκότοπος και αποτελεί τη βασική αιτία των αποψίλωσης της Αμαζονίας, που έχει εκτοξευθεί από τον Ιανουάριο, οπότε έφτασε ο Μπολσονάρο στην προεδρία.

Οπως αποτελεί και βασική αιτία της επέκτασης των καταστροφικών πυρκαγιών που γνώρισε η βραζιλιάνικη Αμαζονία, σημειώνει η HRW, καταγγέλλοντας ότι ο Μπολσονάρο έδωσε το πράσινο φως σε αυτές τις μαφίες με τη ρητορική και τα μέτρα του, όπως η παύση των περιβαλλοντικών ελέγχων, της επιστημονικής παρακολούθησης της αποψίλωσης και των σχετικών προστίμων, «θέτοντας τους προασπιστές τις Αμαζονίας αλλά και την ίδια την περιοχή σε σοβαρό κίνδυνο».

Ο Μπολσονάρο πλέον δεν βρίσκεται αντιμέτωπος μόνο με διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις ή ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι πολιτικές του για «οικονομικό εποικισμό» της Αμαζονίας που έχουν συμβάλει στην καταστροφή της έγιναν μπούμερανγκ καθώς σημαντικοί εκπρόσωποι της αγροτοβιομηχανίας –ένας από τους πυλώνες της εκλογικής του νίκης– αρχίζουν και δυσφορούν με τον άλλοτε εκλεκτό τους. Για οικονομικούς λόγους.

«Η Βραζιλία είχε προχωρήσει πολύ, είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη της εξωτερικής αγοράς, αλλά με τη ρητορική της κυβέρνησης επιστρέψαμε στο σημείο εκκίνησης», διαμαρτυρόταν ο Μπλάιρο Μάτζι, υπουργός Γεωργίας του πρώην (μη εκλεγμένου) προέδρου Τέμερ και ιδιοκτήτης της Amaggi, της μεγαλύτερης εξαγωγικής εταιρείας βραζιλιάνικης σόγιας.

Ο Μάτζι είναι ένας από τους ευνοημένους του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας. Καθώς η αμερικανική σόγια έγινε ακριβότερη λόγω των δασμών που επέβαλε η Κίνα ως απάντηση σε ανάλογους αμερικανικούς, εκτοξεύτηκαν οι εξαγωγές βραζιλιάνικης σόγιας προς τον ασιατικό γίγαντα: το 2018, πρώτο έτος του εμπορικού πολέμου, οι βραζιλιάνικες εξαγωγές προς την Κίνα αυξήθηκαν κατά 35%, με ένα θετικό εμπορικό ισοζύγιο για τη Βραζιλία ύψους 30 δισ. δολαρίων και βασική ευνοημένη τη σόγια που αύξησε τις εξαγωγές της προς την Κίνα κατά 7 δισ. δολάρια σε σχέση με το 2017.

Ανησυχία

Η αποψίλωση των δασών για την «επέκταση των αγροτικών συνόρων» σε προστατευόμενες περιοχές και ιθαγενικά εδάφη της Αμαζονίας, θα ήταν επωφελής για μεγαλοεπιχειρηματίες σαν τον Μάτζι.

Αλλά εκείνο που τους ανησυχεί με την επιθετική πολιτική του Μπολσονάρο είναι πως μπορεί να χαθούν άλλες αγορές και ότι ίσως δεν επικυρωθεί ή καθυστερήσει πολύ η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Κοινή Αγορά του Νότου (Mercosur, όπου μετέχουν Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη).

Δεν είναι τυχαίο ότι ανάλογες ανησυχίες εξέφρασε ο πρόεδρος της Βραζιλιάνικης Ενωσης Αγροτοβιομηχανίας, Μαρσέλο Μπρίτο: φοβούμενος ότι οι πολιτικές περιορισμού των μέτρων προστασίας της Αμαζονίας που εφαρμόζει η κυβέρνηση μπορεί να οδηγήσει σε μποϊκοτάζ και οικονομικές ζημιές, επέμεινε πως «η πλειονότητα του αγροτοβιομηχανικού τομέα αναγνωρίζει την αναγκαιότητα προστασίας του περιβάλλοντος για να εξασφαλίσουμε τις εξαγωγές μας».

Μαζί, ο Μπολσονάρο χάνει και τη στήριξη των πολιτών. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Datafolha, στα τέλη Αυγούστου, αφότου το πύρινο μέτωπο είχε σαρώσει τεράστιες εκτάσεις της Αμαζονίας, η απόρριψη της διακυβέρνησής του αυξήθηκε στο 38% από 33% τον Ιούλιο, ενώ όσοι την επικροτούσαν μειώθηκαν από 33% σε 29% την ίδια περίοδο.

Το 51% των ερωτηθέντων καταδίκασε τη στάση του προέδρου απέναντι στην αποψίλωση της Αμαζονίας και τις πυρκαγιές και μόνο το 25% την επιδοκίμασε. Το 55% διαφωνεί με την άποψή του ότι το οικολογικό κίνημα παρακωλύει την ανάπτυξη.

Οσο για το κύριο επιχείρημά του για «εθνική κυριαρχία» επί της Αμαζονίας, μπορεί το 40% να υποστηρίζει ότι πρέπει η διαχείρισή της να ανήκει αποκλειστικά στη Βραζιλία, αλλά ένα 35% θεωρεί ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη η άποψη ξένων κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών και ένα 22% τάσσεται υπέρ της διεθνούς διαχείρισης της περιοχής.

 

ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Ο Αμαζόνιος φλέγεται με σχέδιο
Η πύρινη λαίλαπα που καταστρέφει τον μεγαλύτερο πνεύμονα του πλανήτη είναι αποτέλεσμα και των στρατηγικών της κυβέρνησης Μπολσονάρο που αποβλέπουν στην τσιμεντοποίηση της Αμαζονίας κατόπιν αποψίλωσης.
Ο Αμαζόνιος φλέγεται με σχέδιο
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Τα «κοράκια» της Αμαζονίας
Ο Ζαΐρ Μπολσονάρο δεν πρόκειται να παραστεί στη συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της περιοχής της Αμαζονίας με στόχο τον συντονισμό των δράσεων αντιμετώπισης των πυρκαγιών.
Τα «κοράκια» της Αμαζονίας
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Οι επιταγές που «καίνε» τη σύζυγο Μπολσονάρο
Βαθιά μπλεγμένο με το γαϊτανάκι της διαφθοράς βρίσκεται το προεδρικό ζεύγος της Μπραζίλια, ύστερα από την αποκάλυψη πως η Μισέλε, νεαρή σύζυγος του Ζαΐρ, λάμβανε επιταγές από τον φυλακισμένο παραστρατιωτικό...
Οι επιταγές που «καίνε» τη σύζυγο Μπολσονάρο
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Θα καταδικαστεί ο Μπολσονάρο για τη διαχείριση της πανδημίας;
Με μια μαζικότατη προσφυγή προς το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, συνδικάτα, οργανώσεις και Βραζιλιάνοι πολίτες ζητούν να τιμωρηθεί ο ακροδεξιός πρόεδρός τους για τις βαρύτατες ευθύνες του στο πλήγμα...
Θα καταδικαστεί ο Μπολσονάρο για τη διαχείριση της πανδημίας;
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Μπρος φασίστες και πίσω κορονοϊός
Την ώρα που Βραζιλία γίνεται η δεύτερη μετά τις ΗΠΑ χώρα στον πλανήτη που έχει πληγεί περισσότερο από τον κορονοϊό, ο ακροδεξιός πρόεδρος Μπολσονάρο απειλεί πως με τη στήριξη του στρατού δεν θα δεχτεί ποτέ μια...
Μπρος φασίστες και πίσω κορονοϊός
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Μπολσονάρο-κορονοϊός, το φονικό δίδυμο
Η Βραζιλία, με περισσότερους από 11.500 νεκρούς, είναι πλέον η έκτη βαρύτερα πληγείσα από τον κορονοϊό χώρα του πλανήτη. Αλλά ειδήμονες προειδοποιούν πως το μέγεθος της πανδημίας είναι πολύ μεγαλύτερο.
Μπολσονάρο-κορονοϊός, το φονικό δίδυμο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας