Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πολιτικές μετασεισμικές δονήσεις

Το αποτύπωμα της ήττας στο πρόσωπο του προέδρου

AP Photo / Natacha Pisarenko
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πολιτικές μετασεισμικές δονήσεις

  • A-
  • A+

Μετά τον πολιτικό σεισμό των προκριματικών εκλογών στην Αργεντινή που είχαν μεγάλο χαμένο τον πρόεδρο Μαουρίσιο Μάκρι και το οικονομικό τσουνάμι που ακολούθησε με τον καταποντισμό των αγορών, η κυβέρνηση μετρά την πρώτη της απώλεια με την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών, Νικολάς Ντουχόβνε.

«Θεωρώ ότι η παραίτησή μου είναι συνεπής με τη στράτευσή μου σε μια κυβέρνηση και έναν πολιτικό χώρο που ακούει τον κόσμο και δρα ανάλογα», δήλωσε, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση χρειάζεται σημαντική ανανέωση στον οικονομικό τομέα. Μια ανανέωση που καλείται να φέρει ο αντικαταστάτης του, Ερνάν Λακούνσα, έως τώρα υπουργός Οικονομικών της Πολιτείας του Μπουένος Αϊρες και πρώην στέλεχος της Κεντρικής Τράπεζας (2005-2010).

Στην πραγματικότητα ο Ντουχόβνε, που ηγήθηκε του υπουργείου Οικονομικών από το 2017 και διαπραγματεύτηκε με το ΔΝΤ ένα δάνειο 56,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων έναντι ενός δρακόντειου προγράμματος λιτότητας, γονατίζοντας την πλειονότητα του πληθυσμού, ήταν ο αποδιοπομπαίος τράγος των οικονομικών πολιτικών που έως την περασμένη εβδομάδα επέλεξε να εφαρμόζει ο Μάκρι.

Παραιτούμενος, τόνισε τις επιτυχίες του, όπως η μείωση του ελλείμματος και των δημοσιονομικών δαπανών. Δεν ανέφερε ωστόσο ότι η οικονομία είναι σε ύφεση από τον Απρίλιο του 2018, πέρσι το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 2,5%, ο πληθωρισμός πριν ακόμη από τη «μαύρη Δευτέρα» (12 Αυγούστου, επομένη των προκριματικών) κάλπαζε με σχεδόν 50%, το δημόσιο χρέος φτάνει σχεδόν στο 100% του ΑΕΠ. Ή ότι ανέλαβε με το δολάριο στα 16 πέσος και έφυγε με το δολάριο κοντά στα 60.

Ο Μάκρι δεν είχε κανένα πρόβλημα που, ενώ η πλειοψηφία των πολιτών είδε τα εισοδήματά της να εξανεμίζονται κι ο ένας στους τρεις Αργεντινούς ζει στη φτώχεια, ο εκλεκτός του υπουργός Οικονομικών, όπως γράφει η El Pais, αύξησε την περιουσία του κατά 80% τον τελευταίο χρόνο· ούτε για το ότι η τριώροφη έπαυλή του σε αριστοκρατική συνοικία της πρωτεύουσας έχει δηλωθεί ως ένα απλό οικόπεδο χωρίς κτίσματα, αξίας μόλις 22.000 δολαρίων· ούτε βέβαια με τις ακραία φιλελεύθερες πολιτικές που ακόμη και μέχρι πριν από λίγες ημέρες επέμενε να εφαρμόζει.

Αλλά σίγουρα δεν θα μπορούσε να υπηρετήσει τις νέες κατευθύνσεις για παρεμβάσεις και επιδοματικές πολιτικές που ο Μάκρι αποφάσισε μετά την τεράστια ήττα του στις προκριματικές για τις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου, με 15 μονάδες πίσω από το περονιστικό δίδυμο του Αλμπέρτο Φερνάντες και της πρώην προέδρου Κριστίνα Φερνάντες Κίρτσνερ.

Η... σωτήρια λιτότητα

Ο Νικολάς Ντουχόβνε αναχωρεί

AP Photo / Andres Kudacki

Σε καθυστερημένο διάγγελμά του ζήτησε συγγνώμη για τις πρώτες δηλώσεις του -όταν το πέσο έχασε το 30% της αξίας του και το χρηματιστήριο έπεσε κατά 38%- με τις οποίες κατηγόρησε ψηφοφόρους και αντιπολίτευση για την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης απειλώντας «αυτό είναι ένα δείγμα του τι μπορεί να συμβεί αν κερδίσει ο κιρτσνερισμός».

Και για πρώτη φορά αναγνώρισε πως ίσως υπερέβαλε με τα μέτρα λιτότητας και γι’ αυτό πολλοί είναι αγανακτισμένοι αφού εκατομμύρια οικογένειες δεν τα βγάζουν πέρα.

«Μόνη προτεραιότητά μου είναι να μεριμνήσω για τους Αργεντινούς και να τους ανακουφίσω», θυμήθηκε μόλις δύο μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, ξεχνώντας τα περί «αναγκαίας και σωτήριας» λιτότητας.

«Σας άκουσα…» απευθύνθηκε στους ψηφοφόρους, ανακοινώνοντας μέτρα ανάλογα με εκείνα που όταν λαμβάνονταν από την Κριστίνα Φερνάντες Κίρτσνερ, τα χαρακτήριζε «λαϊκιστικά» και άκρως επιβλαβή για τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας: μείωση της φορολογίας εισοδήματος, παράταση για την αποπληρωμή χρεών, χορήγηση έκτακτων επιδομάτων στους δημοσίους υπαλλήλους και τους κοινωνικά ευάλωτους, πάγωμα της τιμής των καυσίμων και μείωση του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα έως το τέλος της θητείας του τον Δεκέμβριο.

Την ώρα που ο Μάκρι ανακοίνωνε τα νέα του οικονομικά μέτρα, ο οικονομολόγος Μαρτίν Ρεντράδο, πρώην πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας, κατήγγειλε πως η τεράστια άνοδος του δολαρίου έναντι του πέσο την επομένη των προκριματικών οφείλεται στον Μάκρι, που με στόχο να τρομοκρατήσει τους ψηφοφόρους για το τι σημαίνει μια νίκη των περονιστών στις προεδρικές «διέταξε (την Κεντρική Τράπεζα) να μην το σταματήσουν… έβλεπαν απαθείς τι συνέβαινε αντί να παρέμβουν».

Υπουργοί χαρακτήρισαν ανεύθυνο τον Ρεντράδο και «τρελό σενάριο» τις δηλώσεις του, επιμένοντας πως αυτές δεν συμβάλλουν στον καθησυχασμό σε αυτή την τόσο εύθραυστη συγκυρία. Οπως κι αν έχει, όπως δήλωσε ο Φερνάντες σε συνέντευξή του στην Pagina12, ο σεισμός στις αγορές ήταν μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία: «Αφού έλεγαν συνέχεια πως θα προωθήσουμε μια οικονομία σαν της Βενεζουέλας, τη μέρα που ήρθαν τα αποτελέσματα (με τη νίκη μας) οι αγορές θα αντιδρούσαν όπως αντέδρασαν».

Ηδη ο οίκος Fitch υποβάθμισε το αξιόχρεο της Αργεντινής από B σε CCC, εκτιμώντας μεγαλύτερη πιθανότητα στάσης πληρωμών.

«Να δώσει εξηγήσεις»

Ο Αλμπέρτο Φερνάντες προσπαθεί να καθησυχάσει τις αγορές δηλώνοντας πως σε περίπτωση νίκης του δεν θα προωθήσει μια κλειστή οικονομία. Παράλληλα, ζήτησε από τον Μάκρι να ξεκινήσει την αναπόφευκτη, όπως τη χαρακτήρισε, επαναδιαπραγμάτευση του χρέους με το ΔΝΤ, ώστε η νέα κυβέρνηση να μην επωμιστεί το βάρος της αποτυχίας εκπλήρωσης των συμφωνηθέντων.

«Δεν εκπληρώθηκαν οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό, για την ανάπτυξη, για τα δημοσιονομικά και επιπλέον τώρα όλα επιδεινώνονται με αυτή την κατάσταση και με τα μέτρα που ανακοίνωσε. Γι’ αυτό είπα στον πρόεδρο να αρχίσει να διαπραγματεύεται γιατί είναι εκείνος που πρέπει να δώσει εξηγήσεις στο ΔΝΤ. Οχι εγώ. Γιατί εγώ, όταν συναντήθηκα με το ΔΝΤ, προειδοποίησα ότι αυτό το πρόγραμμα είναι ανέφικτο». Τονίζοντας πως η μόνη σχέση που μπορεί να υπάρξει με το ΔΝΤ είναι σεβασμού και όχι υποταγής, ο Φερνάντες επιμένει: «Υπάρχει μόνο μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα, ότι η Αργεντινή υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη που ανέλαβε».

 

ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Αλλαγή σελίδας στην Αργεντινή
Το δίδυμο του προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες και της αντιπροέδρου Κριστίνα Φερνάντες Κίρτσνερ επιχειρεί να ανορθώσει την οικονομία της χώρας πάνω στα ερείπια που παρέλαβε
Αλλαγή σελίδας στην Αργεντινή
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Η Κριστίνα Κίρτσνερ αρκείται στη διεκδίκηση της αντιπροεδρίας
Η προεκλογική περίοδος στην Αργεντινή αρχίζει με την πρώην πρόεδρο στο εδώλιο, κατηγορούμενη για διαφθορά. Η ίδια δίνει το χρίσμα για το ύπατο αξίωμα στον άλλοτε επικριτή της Αλμπέρτο Φερνάντες
Η Κριστίνα Κίρτσνερ αρκείται στη διεκδίκηση της αντιπροεδρίας
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Η κατεδάφιση του Λευκού Ελέφαντα
Υποσχέθηκαν ότι θα ήταν το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Λατινικής Αμερικής, ένα πρότυπο κέντρο στη μάχη κατά της φυματίωσης. Αρχισε να χτίζεται το 1938. Αλλά πριν αποπερατωθεί, η εταιρεία που το ανέλαβε πτώχευσε-...
Η κατεδάφιση του Λευκού Ελέφαντα
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Οι «ευάλωτοι» καθορίζουν τις εξελίξεις
Είναι η νέα κοινωνική τάξη που αναδύθηκε την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα στη Λατινική Αμερική. Πολίτες που βγήκαν από τη φτώχεια και προχωρούν με μετέωρα βήματα ακροβατώντας ανάμεσα στην πολυπόθητη εδραίωσή...
Οι «ευάλωτοι» καθορίζουν τις εξελίξεις
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Το κόμμα του Μοράλες προελαύνει και ενοχλεί
Παρά τις άοκνες προσπάθειες της de facto κυβέρνησης της Βολιβίας να αποκλείσουν τον Εβο Μοράλες από τις εκλογές της 3ης Μαΐου, αυτό δεν κατέστη δυνατό και ο πρώην πρόεδρος θα είναι υποψήφιος.
Το κόμμα του Μοράλες προελαύνει και ενοχλεί

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας