Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η εικονική πραγματικότητα του Μαουρίσιο Μάκρι

Μαουρίσιο Μάκρι | AP Photo/Rafiq Maqbool

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η εικονική πραγματικότητα του Μαουρίσιο Μάκρι

  • A-
  • A+
Η προεκλογική υπόσχεσή του προέδρου της Αργεντινής το 2015 περί «μηδενικής φτώχειας» αναπροσαρμόστηκε σε «μηδενικές δαπάνες». Σταμάτησαν δημόσια έργα και επενδύσεις και η φτώχεια πλήττει πλέον το 33,6% των Αργεντίνων.

Χιλιάδες πολίτες βγήκαν ξανά στους δρόμους του Μπουένος Αϊρες, όπως κάνουν το τελευταίο διάστημα κάθε Παρασκευή, για να διαμαρτυρηθούν κατά των οικονομικών πολιτικών της κυβέρνησης του πολυεκατομμυριούχου Μαουρίσιο Μάκρι. Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Αργεντινής δήλωνε στο Κογκρέσο πως η χώρα είναι «καλύτερα από το 2015», υποστηρίζοντας μάλιστα πως τιμολόγια υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, πληθωρισμός, ανεργία και φτώχεια έχουν μειωθεί.

Ο Μάκρι, που μόλις λίγους μήνες πριν είχε αναγνωρίσει πως η χώρα αντιμετωπίζει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενόψει της εκλογών του Οκτωβρίου όπου θα επαναδιεκδικήσει την προεδρία, εφευρίσκει έναν εικονικό κόσμο που γίνεται θρύψαλα μπροστά στην πραγματικότητα.

Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 2,6%, ενώ στα τρία χρόνια της διακυβέρνησής του το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1,3%, ο πληθωρισμός έφτασε στο 163% (ο δεύτερος μεγαλύτερος μετά τη Βενεζουέλα), το δολάριο εκτοξεύτηκε 290%, η χώρα προσδέθηκε ακόμη στενότερα στο άρμα του ΔΝΤ με ένα δάνειο 56,3 δισ. δολαρίων, που αύξησε το συνολικό χρέος της χώρας στα 80 δισ. και με τις πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής που επέβαλε οδήγησε στην κοινωνική κρίση.

Ετσι, η προεκλογική υπόσχεσή του το 2015 περί «μηδενικής φτώχειας» αναπροσαρμόστηκε σε «μηδενικές δαπάνες». Σταμάτησαν δημόσια έργα και επενδύσεις σε υποδομές, περικόπηκαν υπουργεία και δημόσιες υπηρεσίες.

Η φτώχεια πλήττει πλέον το 33,6% των Αργεντίνων (το 48% των παιδιών), η ανεργία πλησιάζει στο 10%, η αγοραστική δύναμη μειώθηκε κατά 20%, τα τιμολόγια ηλεκτρικού, αερίου, νερού αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 600% σε τρία χρόνια (σε κάποιες περιπτώσεις αυξήθηκαν και 4.000%) και οι δημόσιες συγκοινωνίες ακρίβυναν 120% σε λιγότερο από έναν χρόνο.

Επιχειρήσεις κάθε μεγέθους κλείνουν καθημερινά και μόνο την περασμένη εβδομάδα έπαυσε τη λειτουργία του το Metalpa, το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής σασί, που τροφοδοτούσε τις εθνικές επιχειρήσεις μεταφοράς (αφήνοντας άνεργους 600 εργαζόμενους), η Peugeot με τους 2.000 εργαζόμενους ανακοίνωσε πως δεν θα λειτουργήσει Μάρτιο και Απρίλιο, ενώ Ford και Volskwagen άρχισαν να απασχολούν το προσωπικό μόνο κάποιες ημέρες την εβδομάδα. Αλλά για τους νεοφιλελεύθερους οικονομολόγους του κόμματος του Μάκρι, του Cambiemos (Ας αλλάξουμε), όλα πάνε περίφημα και πλέον η πολυπόθητη «ανάπτυξη βρίσκεται προ των πυλών».

Στην πραγματική ζωή, τους πρώτους δύο μήνες του 2019 αυξήθηκαν ξανά οι τιμές του ηλεκτρισμού κατά 30%, το βασικό καλάθι των νοικοκυριών ακρίβυνε κατά 7,57% και η κατανάλωση κρέατος μειώθηκε σε ιστορικό ρεκόρ (η χαμηλότερη από το 1958), καθώς η μέση τιμή του διπλασιάστηκε σε έναν χρόνο.

Τα συνδικάτα των καθηγητών δημόσιας, ιδιωτικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης απεργούν σήμερα και αύριο διεκδικώντας την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων που ο Μάκρι κατάργησε από το 2017: καταγγέλλουν πως ο μέσος μισθός της πλειονότητας των εκπαιδευτικών βρίσκεται κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Οι Αργεντίνοι αρχίζουν και ζουν συνθήκες που θυμίζουν τη μεγάλη κρίση του 2001. «Το 2018 εμφανίστηκε ξανά το πρόβλημα της πείνας στην Αργεντινή», έλεγε στην El Pais ο Ντανιέλ Μενέντες, συντονιστής της οργάνωσης «Γειτονιές στο Πόδι», που διατηρεί περισσότερες από 2.000 συλλογικές κουζίνες σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με το Βαρόμετρο Κοινωνικού Χρέους του Καθολικού Πανεπιστημίου της Αργεντινής, 3,4 εκατομμύρια πολίτες (7,9% του πληθυσμού, το μεγαλύτερο ποσοστό από το 2010) στερούνται πλέον τροφή -σε αυτή τη χώρα που παράγει για 400 εκατομμύρια- κι έχουν πρόσβαση μόνο σε ένα γεύμα την ημέρα και αυτό από τα κοινωνικά συσσίτια και τους κοινοτικούς λαχανόκηπους, που πολλαπλασιάζονται στις παραγκουπόλεις και τις φτωχογειτονιές.

Η «επανάσταση της χαράς» που υποσχέθηκε ο Μάκρι μετατράπηκε σε «επιστροφή στη μιζέρια» για μεγάλο μέρος του πληθυσμού, έτσι που αν πριν από έναν χρόνο η επανεκλογή του παρουσιαζόταν ως μια «εύκολη υπόθεση», σήμερα τείνει να φαντάζει άλλο ένα κατασκεύασμα εικονικής πραγματικότητας.

ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Η κατεδάφιση του Λευκού Ελέφαντα
Υποσχέθηκαν ότι θα ήταν το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Λατινικής Αμερικής, ένα πρότυπο κέντρο στη μάχη κατά της φυματίωσης. Αρχισε να χτίζεται το 1938. Αλλά πριν αποπερατωθεί, η εταιρεία που το ανέλαβε πτώχευσε-...
Η κατεδάφιση του Λευκού Ελέφαντα
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Πολιτική απεργία ενάντια στη φρίκη και την εγκατάλειψη
Στο μεγαλύτερο λιμάνι της Κολομβίας, από όπου διέρχεται το 60% του εξωτερικού της εμπορίου και ρέουν 2 δισ. δολάρια τον χρόνο, απλώνεται μια πόλη ανέχειας. Το 89% των 400.000 κατοίκων είναι Αφροκολομβιανοί, η...
Πολιτική απεργία ενάντια στη φρίκη και την εγκατάλειψη
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Οι «ευάλωτοι» καθορίζουν τις εξελίξεις
Είναι η νέα κοινωνική τάξη που αναδύθηκε την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα στη Λατινική Αμερική. Πολίτες που βγήκαν από τη φτώχεια και προχωρούν με μετέωρα βήματα ακροβατώντας ανάμεσα στην πολυπόθητη εδραίωσή...
Οι «ευάλωτοι» καθορίζουν τις εξελίξεις
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Η Κριστίνα Κίρτσνερ αρκείται στη διεκδίκηση της αντιπροεδρίας
Η προεκλογική περίοδος στην Αργεντινή αρχίζει με την πρώην πρόεδρο στο εδώλιο, κατηγορούμενη για διαφθορά. Η ίδια δίνει το χρίσμα για το ύπατο αξίωμα στον άλλοτε επικριτή της Αλμπέρτο Φερνάντες
Η Κριστίνα Κίρτσνερ αρκείται στη διεκδίκηση της αντιπροεδρίας
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Ο λαός του Εκουαδόρ γύρισε την πλάτη στον Λένιν Μορένο
Οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της περασμένης Κυριακής στο Εκουαδόρ αποτέλεσαν κόλαφο για τον πρόεδρο Λένιν Μορένο καθώς οι υποψήφιοι του πρώην προέδρου, άλλοτε κομματικού του συντρόφου και νυν...
Ο λαός του Εκουαδόρ γύρισε την πλάτη στον Λένιν Μορένο
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Εκφοβίζουν τις δασκάλες που μαγειρεύουν για φτωχά παιδιά
Ούτε η απαγωγή, ούτε ο ξυλοδαρμός, ούτε η ξεκάθαρη απειλή που «άγνωστοι» χάραξαν πάνω στο σώμα της, αρκούσαν για να φοβίσουν τη δασκάλα Κορίνα ντε Μπόνις, η οποία συνέχισε ακάθεκτη να μαγειρεύει στη συλλογική...
Εκφοβίζουν τις δασκάλες που μαγειρεύουν για φτωχά παιδιά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας