Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Δεν θα πω ψέματα, δεν θα κλέψω, δεν θα προδώσω»

Ο νέος πρόεδρος του Μεξικού, Λόπες Ομπραδόρ

AP Photo/Christian Palm
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Δεν θα πω ψέματα, δεν θα κλέψω, δεν θα προδώσω»

  • A-
  • A+

«Δεν θα καταδικάσουμε όσους γεννήθηκαν φτωχοί να πεθάνουν φτωχοί». «Η κοινωνική δικαιοσύνη δεν θα λείπει από την κυβερνητική ατζέντα». «Αυτή η ακραία ανισότητα θα εξαλειφθεί».

Προτάσεις που μαζί με τις λέξεις «λαός», «αξιοπρέπεια», «εθνική κυριαρχία» -που επανέλαβε δεκάδες φορές ο νέος πρόεδρος του Μεξικού, Λόπες Ομπραδόρ, κατά την ανάληψη των καθηκόντων του την 1η Δεκεμβρίου- έκαναν την πλατεία Σόκαλο, τη μεγαλύτερη της Λατινικής Αμερικής, σύμβολο ελπίδας για ολόκληρη την ήπειρο.

Ο 65χρονος AMLO, όπως τον αποκαλούν, συγκίνησε τα πλήθη που τον άκουγαν επί δύο ώρες να ανακοινώνει 100 βασικά μέτρα της διακυβέρνησής του.

Ανάμεσά τους, αύξηση του κατώτατου μισθού και των συντάξεων, συμβάσεις εργασίας για δύο εκατομμύρια νέους, 10 εκατομμύρια μικρο-υποτροφίες ώστε να εξαφανιστεί η γενιά των «nini» (οι νέοι που ούτε σπουδάζουν ούτε εργάζονται), δημιουργία 100 νέων δημόσιων πανεπιστημίων, δάνεια για μικροπαραγωγούς, χειροτέχνες, εμπόρους και επιδοτήσεις σε αγρότες «που θα δίνονται χωρίς μεσάζοντες και προμήθειες», καθολική δωρεάν υγεία, μεγάλα δημόσια έργα, «λιτότητα των θεσμών», δηλαδή περιστολή των προνομίων των κρατικών αξιωματούχων.

Οι προσδοκίες είναι πάμπολλες για δεκάδες εκατομμύρια πολίτες που ταυτίζονται με τον πρώτο πρόεδρο που δηλώνει πως «τίποτα υλικό δεν με ενδιαφέρει», πουλά το προεδρικό Boeing γιατί θα ταξιδεύει με εμπορικές πτήσεις, παραμένει στο σπίτι του μετατρέποντας το προεδρικό μέγαρο σε μουσείο, δεν θέλει φρουρά. Και κυρίως τον πρόεδρο που υπόσχεται: «Δεν θα πω ψέματα, δεν θα κλέψω, δεν θα προδώσω».

Αλλά οι προκλήσεις είναι τεράστιες και οι ισορροπίες εξαιρετικά δύσκολες.

Εμπόριο, μεταναστευτικό

Λέει πως η εποχή του νεοφιλελευθερισμού τελείωσε, πως δεν θα κυβερνά μόνο για τις χρηματοπιστωτικές αγορές και υπόσχεται ελεύθερη αγορά χωρίς ιδιωτικοποιήσεις, αναδιανομή των δαπανών προς τις κοινωνικές επενδύσεις, κατάργηση της ενεργειακής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης Πένια Νιέτο.

Αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι στις διαπραγματεύσεις του νέου συμφώνου ελεύθερου εμπορίου ΗΠΑ-Μεξικού-Καναδά που αντικατέστησε το NAFTA, πέτυχε να απαλειφθεί όρος για άνοιγμα του μεξικανικού ενεργειακού τομέα στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Οι εμπορικές σχέσεις δεν είναι το μόνο πεδίο προστριβών με τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς το μεταναστευτικό έχει επισκιάσει τις σχέσεις των δύο χωρών. Ο AMLO επιμένει πως δεν θα αποδεχθεί τη στρατιωτικοποίηση του προβλήματος ή την οικοδόμηση του τείχους.

Προτάσσει την επίλυση των αιτιών του προβλήματος, προτείνοντας ως μόνη βιώσιμη λύση για τα καραβάνια των μεταναστών που διασχίζουν τη χώρα του με προορισμό τις ΗΠΑ ένα νέο «Σχέδιο Μάρσαλ»: αναπτυξιακές επενδύσεις στις χώρες της Κεντρικής Αμερικής και τις φτωχές νότιες Πολιτείες του Μεξικού, αύξηση της βοήθειας, ιδίως των κονδυλίων του Σχεδίου για την Ευημερία, ώστε να φτάσουν το 1,5 δισ. δολάρια από 600 εκατ. που ισχύουν σήμερα, ελαστικοποίηση των διαδικασιών για τους μετανάστες, παρέχοντας ανθρωπιστικές βίζες εργασίας.

Στόχος, η νέα συμφωνία να έχει υπογραφεί έως την άνοιξη του 2019 ώστε τα πρώτα αποτελέσματα να είναι απτά από το 2020. Ενα σχέδιο που θα απαιτήσει κάπου 20 δισ. δολάρια από πλευράς ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικού.

Αδύνατα σημεία

Αν ενθουσιάζουν οι δηλώσεις του «για το καλό όλων, πρώτα οι φτωχοί», διχάζει η πρωτοβουλία του να συστήσει επιτροπή επιχειρηματιών (ανάμεσά τους τραπεζίτες, καναλάρχες, εργολάβοι, εκπρόσωποι ομίλων που περιλαμβάνουν από νοσοκομεία έως τηλεπικοινωνίες) που θα τον συμβουλεύουν ανά τρίμηνο. Χαρακτηρίζοντάς τη «θεσμό της κοινωνίας των πολιτών που θα συνδράμει την κυβέρνηση για να πετύχουμε όλοι μαζί την πρόοδο με δικαιοσύνη», ο AMLO επιδιώκει να τους κατευνάσει έπειτα από την κρίση που προκάλεσε η απόφασή του να ματαιώσει τη φαραωνική επένδυση για το νέο αεροδρόμιο και να ρυθμίσει τις προμήθειες των τραπεζών.

Υποστηρίζει πως η καταπολέμηση της διαφθοράς θα επιτρέψει στη χώρα να φτάσει σε έναν ρυθμό ανάπτυξης 4% (από 2% εδώ και κάποια χρόνια) και πως θα την αντιμετωπίσει με μηδενική ανοχή, αυστηροποίηση της νομοθεσίας και άρση της ασυλίας πολιτικών αξιωματούχων.

Αλλά δεν προτίθεται να διερευνήσει τα πρόσφατα σκάνδαλα, γιατί «η εκδίκηση δεν είναι το δυνατό μου σημείο», με πολλούς να τον κατηγορούν πως αμνηστεύει τις μαφίες των λευκών κολάρων.

Οσο για το σχέδιο ασφαλείας του, διαιωνίζει τη στρατιωτικοποίηση μεγάλων τμημάτων της χώρας, που τόσο είχε επικρίνει στο παρελθόν. Υπόσχεται πως ποτέ δεν θα διατάξει την καταστολή του λαού, αλλά η πρότασή του για δημιουργία στρατιωτικής Εθνοφυλακής που θα αναλάβει τη δημόσια ασφάλεια έχει σημάνει συναγερμό σε οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες καταγγέλλουν συστηματικές καταχρήσεις, εξωδικαστικές εκτελέσεις, βασανιστήρια.

Μετά τις κριτικές που δέχθηκε, ο AMLO σε συνέντευξή του εξήγησε πως αυτό αλλά και άλλα κρίσιμα θέματα μπορεί να αποφασίζονται από τον λαό μέσα από δημοψηφίσματα έτσι ώστε να μην αμφισβητούνται οι σχετικές αποφάσεις.

Μέτωπο με τους δικαστές

Το κυβερνητικό του πρόγραμμα έχει γεννήσει πολλές προσδοκίες αλλά τα μέτωπα είναι πολλά κι οι αντιδράσεις ήδη έχουν εκδηλωθεί.

Περισσότεροι από 600 δικαστές προσέφυγαν κατά της πρώτης μεταρρύθμισης της νέας κυβέρνησης που μείωσε τον μισθό του προέδρου κατά 40% (στα 5.300 δολάρια), ορίζοντας πως κανένας δημόσιος λειτουργός δεν θα αμείβεται περισσότερο από αυτόν.

Το επιχείρημα των δικαστών για την μήνιν τους; Οτι επιβουλεύεται την αυτονομία της δικαστικής εξουσίας.

Δυσοίωνη εξέλιξη αν αναλογιστούμε τις πρόσφατες εμπειρίες της Λατινικής Αμερικής με το μπρα ντε φερ δικαστικής και εκτελεστικής εξουσίας.

ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Η κινούμενη άμμος της προεδρίας Ντούκε
Το λαμπρό σκηνικό της ανάληψης της προεδρίας της Κολομβίας από τον Ιβάν Ντούκε σκιάζεται από το βαρύ κλίμα που επικρατεί στη χώρα έπειτα από τη δολοφονία περισσότερων από 100 κοινωνικών ηγετών φέτος και τον...
Η κινούμενη άμμος της προεδρίας Ντούκε
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Μεξικό: βαρύ φορτίο για τον Ομπραδόρ
Βαρύ το φορτίο που πέφτει στις πλάτες του Ομπραδόρ. Αυτό που παραλαμβάνει μόνο με τη λέξη «χάος» μπορεί να διατυπωθεί. Δεν είναι μόνο η ενδημική διαφθορά με εμπλεκόμενους αξιωματούχους όλων των κρατικών αρχών,...
Μεξικό: βαρύ φορτίο για τον Ομπραδόρ
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Το Μεξικό φωνάζει «φτάνει πια» και στρέφεται Αριστερά
«Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία του, το Μεξικό μπορεί να έχει αριστερό πρόεδρο», είναι ο βασικός τίτλος του διεθνούς Τύπου -με μικρές παραλλαγές- εν όψει των εκλογών της 1ης Ιουλίου, όπου όλες οι...
Το Μεξικό φωνάζει «φτάνει πια» και στρέφεται Αριστερά
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Ο «μακρισμός-λενινισμός» φέρνει ρήξη στο Εκουαδόρ
O τέως πρόεδρος Ρ. Κορέα έφτασε στη χώρα για να επικυρώσει την αποπομπή από το κυβερνών κόμμα του νυν προέδρου -και... συντρόφου- Λ. Μορένο. Ο τελευταίος έκανε στροφή, ξηλώνοντας τις πολιτικές του προκατόχου...
Ο «μακρισμός-λενινισμός» φέρνει ρήξη στο Εκουαδόρ
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Ο χιλιανός λαός δεν αντέχει άλλες συντάξεις πείνας
Οι Chicago Boys ήταν μια ομάδα περίπου 25 Χιλιανών οικονομολόγων που στα τέλη της δεκαετίας του ’50 μπήκε με αδρές υποτροφίες στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου για να σπουδάσει οικονομικά με τους γκουρού του...
Ο χιλιανός λαός δεν αντέχει άλλες συντάξεις πείνας
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Ο ταξικός πόλεμος αγριεύει
Οι δάσκαλοι του Μεξικού βρίσκονται σε πραγματικό πόλεμο, κυκλωμένοι από ομάδες κρούσης και αστυνομικές δυνάμεις που τους απομακρύνουν βίαια από τους δρόμους όπου διαδηλώνουν εδώ και σχεδόν τρεις μήνες. Ο...
Ο ταξικός πόλεμος αγριεύει

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας