Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η διαφθορά στο επίκεντρο της πολιτικής μάχης

Η μαχητική γερουσιαστής Κλάουντια Λόπες

AP Photo/Ivan Valencia
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η διαφθορά στο επίκεντρο της πολιτικής μάχης

  • A-
  • A+

Μπορεί το δημοψήφισμα κατά της διαφθοράς στην Κολομβία να μην πέτυχε τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων για να υποχρεώσει το Κογκρέσο της χώρας να νομοθετήσει τα μέτρα που πρότειναν οι πολίτες, ωστόσο αποτελεί τεράστια πολιτική νίκη του πλατιού φάσματος των δυνάμεων και των οργανώσεων που το στήριξαν.

Με 11,7 εκατομμύρια ψήφους -κατά 20% περισσότερες από εκείνες που έδωσαν τη νίκη στον πρόεδρο Ιβάν Ντούκε τον περασμένο Ιούνιο- οι πολίτες έδωσαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους πολιτικούς, πως φτάνει πια η λεηλασία των δημόσιων πόρων και πως, αν εννοούσαν τις προεκλογικές υποσχέσεις τους για πάταξη της διαφθοράς, τώρα είναι η στιγμή να το αποδείξουν.

Μάστιγα δεκαετιών

Η πλατφόρμα κατά της διαφθοράς -κίνηση της οποίας ηγήθηκε η γερουσιαστής Κλάουντια Λόπες, μέλος των Πράσινων και υποψήφια για την αντιπροεδρία με τον κεντρώο Σέρχιο Φαχάρντο- κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερες από τέσσερα εκατ. υπογραφές για να διενεργηθεί αυτό το δημοψήφισμα, έπειτα από δεκαετίες προσπαθειών να νομοθετήσει το Κογκρέσο μέτρα καταπολέμησης ενός φαινομένου που στοιχίζει στη χώρα περισσότερα από εννέα δισ. πέσος (κάπου τρία δισ. δολάρια) τον χρόνο.

Το ψηφοδέλτιο που τέθηκε στην κρίση των πολιτών προβλέπει επτά δέσμες μέτρων κατά της διαφθοράς, ανάμεσά τους τη μείωση των μισθών των μελών του Κογκρέσου και των υψηλόβαθμων αξιωματούχων του κράτους και της κυβέρνησης, την κατάργηση της δυνατότητας όσων εμπλέκονται σε σκάνδαλα διαφθοράς να μετέχουν στην πολιτική, τη λογοδοσία και την επιβολή «πόθεν έσχες» για όλους τους αιρετούς, ασφαλιστικές δικλίδες ώστε να αποτραπούν οι δόλιες συμβάσεις με το κράτος και η απαγόρευση σύναψής τους με επιχειρήσεις που έχουν εμπλακεί σε διαφθορά. Μέτρα αυτονόητα και διόλου ριζοσπαστικά.

Αλλά ενδεικτικό της απροθυμίας των πολιτικών να αντιμετωπίσουν αυτή τη μάστιγα είναι ότι το Κογκρέσο απέρριψε οκτώ φορές τα τελευταία τέσσερα χρόνια κάθε σχετική προσπάθεια.

Ο πρόεδρος Ιβάν Ντούκε αναγνώρισε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του πως ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της κάλπης είναι πλέον σαφές πως η χώρα δεν αντέχει πια τη διαφθορά ζητώντας από το Κογκρέσο να στηρίξει σχετικές πρωτοβουλίες, ενώ η Λόπες θα κατέθετε χθες νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τις προτάσεις που υπερψήφισαν οι πολίτες.

Τώρα όλα θα εξαρτηθούν από το νομοθετικό σώμα που κυριαρχείται από το Δημοκρατικό Κέντρο του ακροδεξιού πρώην προέδρου και νυν γερουσιαστή Αλβαρο Ουρίμπε, του πολιτικού μέντορα του Ιβάν Ντούκε.

Αυτό που σηματοδότησε το πολιτικό σκηνικό σε αυτή την αναμέτρηση είναι το πρώτο σημαντικό μπρα ντε φερ του Ντούκε με τον Ουρίμπε, τον πολιτικό που τον ανέδειξε σε δελφίνο του. Δεν ήταν εύκολο για τον Ντούκε να πάει στις κάλπες μιλώντας για «δημοκρατικό καθήκον όλων μας», έπειτα από τη δριμύτατη κριτική που εξαπέλυσε ο τελευταίος κατά του δημοψηφίσματος και των διοργανωτών.

«Δεν ψηφίζω στο απατηλό δημοψήφισμα· στη διάρκεια της μακράς δημόσιας καριέρας μου έχω διαφυλάξει τους κρατικούς πόρους με διαφάνεια και λιτότητα», έγραψε ο Ουρίμπε στο Twitter, ενώ επιτέθηκε στη Λόπες καταγγέλλοντας πως «η κυρία Λόπες με κατηγορεί για ιδρυτή των παραστρατιωτικών ομάδων, ότι τους χρησιμοποίησα για να δολοφονήσω τους αντιπάλους μου, και για να επικυρώσει την ατιμία της μάς υποχρεώνει να ξοδέψουμε 300 δισ. δημόσιους πόρους» για αυτό το δημοψήφισμα.

Μυστική συμφωνία;

Οι οργανωτές του δημοψηφίσματος δεν επέκριναν μόνο τον «ουριμπισμό» που δεν στήριξε την πρωτοβουλία αλλά και τον Ντούκε που ώς την τελευταία στιγμή ήταν επιφυλακτικός.

Δύσπιστοι για τα δημοκρατικά εύσημα ενός προέδρου που προωθήθηκε από έναν ακροδεξιό πολιτικό σαν τον Ουρίμπε θεωρούν ότι η στάση του αποτελεί καρπό μιας εσωκομματικής συμφωνίας: ο Ντούκε θα ήταν το ευγενικό εκσυγχρονιστικό πρόσωπο που στηρίζει μια πρωτοβουλία με πλατιά λαϊκή υποστήριξη, όσο το κόμμα εκφράζει την πραγματική του στάση στο θέμα της διαφθοράς.

Ωστόσο, αναλυτές σημειώνουν ότι στον ούτε ένα μήνα της θητείας του, ο Ντούκε έχει επανειλημμένα διαφοροποιηθεί από τη σκληρή ακροδεξιά τάση του «αιώνιου προέδρου» Ουρίμπε δημιουργώντας σοβαρές εσωκομματικές εντάσεις.

Οπως όταν δεν στήριξε τον υποψήφιο που πρότεινε ο Ουρίμπε για επικεφαλής των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους με αποτέλεσμα να μην εκλεγεί, ή όταν ανακοίνωσε αύξηση του ΦΠΑ χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με το Δημοκρατικό Κέντρο.

Το βέβαιο είναι ότι αν ο Ντούκε δεν είχε ψηφίσει σε αυτό το ιστορικό δημοψήφισμα κατά της διαφθοράς, το κόστος θα ήταν τεράστιο για την εικόνα του στην κοινή γνώμη. Οσο για το κόστος που θα έχει αυτή η ψήφος του στην πολιτική καριέρα του, θα φανεί τους επόμενους μήνες.

ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Ανεμος αλλαγής κόντρα σε θύελλα συντηρητισμού
O υποψήφιος του ακροδεξιού κόμματός του στις προεδρικές εκλογές της 27ης Μαΐου στην Κολομβία, Ιβάν Ντούκε, φέρεται πρώτος με διαφορά σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Βασικός αντίπαλός του είναι ο πρώην αντάρτης και...
Ανεμος αλλαγής κόντρα σε θύελλα συντηρητισμού
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Η συμφωνία ειρήνης διαφέρει από τα χαρτιά στην πραγματικότητα...
Αν και η ειρηνευτική συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους πρώην αντάρτες των FARC περιλαμβάνει όλες εκείνες τις διατάξεις που θα οδηγούσαν την Κολομβία στην ανάκαμψη, η πλημμελής εφαρμογή της από το κράτος...
Η συμφωνία ειρήνης διαφέρει από τα χαρτιά στην πραγματικότητα...
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Ποινικοποίηση αριστερών κυβερνήσεων
Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα καταδικάστηκε με έωλα στοιχεία για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος και απειλείται να τεθεί εκτός εκλογικής μάχης.. Η αποκαλούμενη «νέα Δεξιά» στη Λατινική Αμερική...
Ποινικοποίηση αριστερών κυβερνήσεων
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Η διαφθορά σαπίζει τη Λατινική Αμερική
Η καταπολέμηση της διαφθοράς έχει γίνει επιτακτικό αίτημα των μαζικότατων κινητοποιήσεων που γνωρίζει η Λατινική Αμερική τα τελευταία χρόνια, αλλά παραμένει χωρίς ιδιαίτερο αντίκρισμα, αφού διεφθαρμένοι...
Η διαφθορά σαπίζει τη Λατινική Αμερική
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Η μίζα χώρα δεν κοιτά
Το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στη Λατινική Αμερική σχετίζεται με τον βραζιλιάνικο επιχειρηματικό κολοσσό Odebrecht, που δωροδοκούσε κρατικούς αξιωματούχους και πολιτικά κόμματα σε δέκα χώρες για να παίρνει...
Η μίζα χώρα δεν κοιτά
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Εσπειρε λιτότητα, θερίζει θύελλες
Τα φτηνά ψέματα του προέδρου Λένιν Μορένο, που επιχειρεί να βγάλει «κλέφτες» τον προκάτοχό του Ραφαέλ Κορέα και τους οπαδούς του και να τους χρεώσει τα μέτρα λιτότητας που ο ίδιος έφερε, δεν πείθουν τους...
Εσπειρε λιτότητα, θερίζει θύελλες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας