Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Της φυλακής τα σίδερα είναι... για τους ηγέτες

Πρόσφατη δημοσκόπηση της Ibope, για λογαριασμό της Jornal do Brasil, έδινε στον Λούλα 33% στην πρόθεση ψήφου έναντι 15% του ακροδεξιού βουλευτή και νοσταλγού της δικτατορίας Ζαΐρ Μπολσονάρο

ΑP Photo / Bruna Prado
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Της φυλακής τα σίδερα είναι... για τους ηγέτες

  • A-
  • A+

Στην τελική φάση για την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας μπαίνει η Βραζιλία, καθώς ώς το τέλος της εβδομάδας θα έχουν ολοκληρωθεί οι κομματικές διασκέψεις που θα στέψουν και επίσημα τους υποψηφίους για την προεδρική κούρσα της 7ης Οκτωβρίου.

«Ακόμη και φυλακισμένος, ο υποψήφιος της Βραζιλίας για τις προεδρικές του Οκτωβρίου λέγεται Λούλα» δήλωσε η πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος (PT), Γκλέιζι Χόφμαν, προαναγγέλλοντας την απόφαση που θα κληθεί να επικυρώσει το ερχόμενο Σάββατο η Εθνική Διάσκεψη του κόμματος.

«Αν φτάσαμε έως εδώ είναι λόγω της βούλησης του λαού, που σε κάθε δημοσκόπηση επιβεβαιώνει και διευρύνει την προτίμησή του για τον Λούλα», τόνισε εκτιμώντας πως η λαϊκή στήριξη προς το πρόσωπό του δομείται γύρω από τρεις παράγοντες: τα όσα έχει προσφέρει στη χώρα, την πολιτική δίωξη που υφίσταται και τις χείριστες πολιτικές «της πραξικοπηματικής κυβέρνησης Τέμερ, που βύθισε τη χώρα στην ανασφάλεια και την ανεργία και οδήγησε στην επανεμφάνιση της πείνας και της μιζέριας».

Παρότι βρίσκεται στη φυλακή επί περισσότερους από τρεις μήνες, καταδικασμένος σε κάθειρξη 12 ετών για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος (απόφαση που το ΡΤ καταγγέλλει ως αναπόδεικτη, αβάσιμη και άδικη), ο Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα δεν έπαψε ούτε στιγμή να προηγείται δημοσκοπικά.

Πρόσφατη δημοσκόπηση της Ibope, για λογαριασμό της Jornal do Brasil, έδινε στον Λούλα 33% στην πρόθεση ψήφου έναντι 15% του ακροδεξιού βουλευτή και νοσταλγού της δικτατορίας Ζαΐρ Μπολσονάρο, 7% της οικολόγου Μαρίνα Σίλβα και 4% του κεντροαριστερού Σίρο Γκόμεζ, όσο ακριβώς φέρεται να κατακτά ο Ζεράλντο Αλκμίν του -δεξιού, παρά τον τίτλο του- Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSDB).

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δίνουν στον Αλκμίν μεγαλύτερο ποσοστό (έναν μέσο όρο 7%), αλλά μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της στήριξής του από εννέα σύμμαχα κόμματα αναμένεται να αποκτήσει τεράστια δυναμική στην εκλογική κούρσα.

Για την ιστορία, αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκλογικές συμμαχίες είναι κρίσιμες για την επιτυχία των υποψηφίων, προσφέροντάς τους περισσότερο τηλεοπτικό χρόνο και μεγαλύτερη εκπροσώπηση σε εθνικό επίπεδο. Στις δε πέντε τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, στον δεύτερο γύρο πέρασαν οι υποψήφιοι που στηρίχθηκαν από περισσότερα κόμματα.

Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι τι θα γίνει με την υποψηφιότητα του Λούλα, που το ΡΤ θα καταθέσει επίσημα στο Ανώτατο Εκλογοδικείο (TSE) στις 15 Αυγούστου επιμένοντας πως ο νόμος τού εγγυάται το δικαίωμα να διεκδικήσει την προεδρία. «Οπως έχει συμβεί με περισσότερους από εκατό υποψήφιους που ήταν στην ίδια θέση με εκείνον», δήλωσε η Χόφμαν, αναγνωρίζοντας συνάμα πως «έχουμε πολλούς λόγους να πιστέψουμε πως θα υπάρξει κι άλλη δικαστική βία».

Ενδεικτικό είναι άρθρο της O Globo -του ομώνυμου μιντιακού ομίλου που έδωσε μάχη για την καθαίρεση της προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ- σύμφωνα με το οποίο το ΤSE θα απορρίψει την υποψηφιότητα αυθημερόν τη 15η Αυγούστου, ώστε να προχωρήσει τάχιστα η διαδικασία.

Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο (TSJ) και αν επίσης απορρίψει, στο Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο. Κι αν κάποιο από αυτά τα δύο δικαστήρια αναστείλει την απόφαση του Εκλογοδικείου έως ότου υπάρξει τελεσίδικη απόφαση για την εγκυρότητα της υποψηφιότητάς του, μπορεί να συνεχίσει την προεκλογική του εκστρατεία νόμιμα από τη φυλακή.

Το ΡΤ προτίθεται να δώσει αυτή τη μάχη που ενισχύει τόσο τις καταγγελίες του για μεθοδευμένη πολιτική δίωξη κατά του ηγέτη του όσο και τις πιθανότητες νίκης κάποιου δελφίνου του που θα ανακοινωθεί την τελευταία στιγμή, σε περίπτωση που ακυρωθεί τελεσίδικα η υποψηφιότητά του πριν από τις 17 Σεπτεμβρίου -ημερομηνία κατά την οποία λήγει η προθεσμία για αλλαγές στις προεδρικές υποψηφιότητες.

«Ο Λούλα είναι το Σχέδιο Α μας. Δεν υπάρχει άλλο σχέδιο, είναι η μόνη εναλλακτική. Αυτή η συζήτηση (για αντικαταστάτη του) είναι ανύπαρκτη στο ΡΤ», δηλώνει με έμφαση ο συντονιστής του κυβερνητικού προγράμματος του Λούλα και επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας, Φερνάντο Χαντάντ, πρώην δήμαρχος του Σάο Πάολο, που ωστόσο φημολογείται πως είναι ο πιθανότερος διάδοχός του, με δεύτερο τον πρώην κυβερνήτη της Μπαΐα, Ζάκες Βάγκνερ.

Στο μεταξύ, έξι ηγέτες του Κινήματος Μικρών Αγροτών (MPM), του Κινήματος Ακτημόνων Εργατών Γης (MST) και της Ενωσης Λαϊκών Κινημάτων (CMP) ξεκίνησαν χθες απεργία πείνας επ’ αόριστον, απαιτώντας την αποφυλάκιση του Λούλα και τον σεβασμό στο δικαίωμά του να είναι υποψήφιος.

Η απεργία αποτελεί μέρος της ατζέντας των λαϊκών κινημάτων που περιλαμβάνουν, ανάμεσα στα άλλα, πορεία από διάφορες περιοχές της χώρας που θα καταλήξει το Σαββατοκύριακο στην Κουριτίμπα όπου κρατείται ο δημοφιλής ηγέτης του ΡΤ. Στις 15 Αυγούστου το ΡΤ έχει κάνει έκκληση να κατέβουν χιλιάδες πολίτες στους δρόμους για να στηρίξουν με την παρουσία τους την κατάθεση της υποψηφιότητας Λούλα στο Ανώτατο Εκλογοδικείο.

ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Εκλογές χωρίς τον Λούλα
Εκτός διαδικασίας ο ιστορικός και φυλακισμένος ηγέτης του Κόμματος Εργατών Λούλα ντα Σίλβα μετά την απόρριψη από το Ανώτατο Δικαστήριο της νέας προσφυγής και παρά τη νέα ευνοϊκή τοποθέτηση της Επιτροπής...
Εκλογές χωρίς τον Λούλα
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
«Η Βραζιλία ξανά... δυστυχισμένη;»
Στο Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της χώρας, αλλά και στα ΟΗΕ προσέφυγε το Κόμμα των Εργατών προκειμένου να καταρρίψει την απόφαση που ακυρώνει τη συμμετοχή του εμβληματικού και... φυλακισμένου τέως προέδρου...
«Η Βραζιλία ξανά... δυστυχισμένη;»
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Ποινικοποίηση αριστερών κυβερνήσεων
Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα καταδικάστηκε με έωλα στοιχεία για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος και απειλείται να τεθεί εκτός εκλογικής μάχης.. Η αποκαλούμενη «νέα Δεξιά» στη Λατινική Αμερική...
Ποινικοποίηση αριστερών κυβερνήσεων
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Θωρακίζοντας τη διαπλοκή
Ο κατηγορούμενος πρόεδρος Τέμερ, όχι μόνο αρνείται να παραιτηθεί, αλλά, προστατεύοντας εαυτόν και ετέρους, «πριονίζει» τις εξουσίες των δικαστών και τις έρευνες για τη διαφθορά, ενώ υπέγραψε διάταγμα με το...
Θωρακίζοντας τη διαπλοκή
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Περιμένοντας τον από μηχανής θεό
Εγκλωβισμένος στη δίνη σκανδάλων και με τη δημοτικότητά του να φλερτάρει με το επώδυνο 7% ο πρόεδρος Μισέλ Τέμερ και το πολιτικό σύστημα διαπλοκής επεξεργάζονται την επόμενη πράξη του πολιτικού πραξικοπήματος,...
Περιμένοντας τον από μηχανής θεό
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Παραπομπή... δίκοπο μαχαίρι
Με ένα τεράστιο χαμόγελο ο πρόεδρος της Βουλής της Βραζιλίας, Εντουάρντο Κούνια, ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα πως η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή που συνέστησε, αποφάνθηκε πως υπάρχει νομικό έρεισμα για...
Παραπομπή... δίκοπο μαχαίρι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας