Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η Αργεντινή βροντοφώναξε: Εξω η Λαγκάρντ και το ΔΝΤ!

«Εξω το ΔΝΤ»: καθαρά και ξάστερα

AP PHOTO / GUSTAVO GARELLO
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Αργεντινή βροντοφώναξε: Εξω η Λαγκάρντ και το ΔΝΤ!

  • A-
  • A+

Οι οιωνοί δεν ήταν διόλου καλοί για την άφιξη της Κριστίν Λαγκάρντ στο Μπουένος Αϊρες το περασμένο Σαββατοκύριακο προκειμένου να μετάσχει στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και των προέδρων των Κεντρικών Τραπεζών της G20.

Νωπές ήταν οι κινητοποιήσεις που ξέσπασαν στην Αϊτή στις αρχές Ιουλίου μετά την ανακοίνωση της αύξησης της τιμής των καυσίμων κατά 37%-50%, που «συμφώνησε» η κυβέρνηση της χώρας κατ’ επιταγή του ΔΝΤ και οδήγησαν σε αιματηρές συγκρούσεις και στην παραίτηση του πρωθυπουργού Τζακ Γκι Λαφοντάν.

Με αυτό το τόσο πρόσφατο ιστορικό των ζοφερών επιπτώσεων των πολιτικών που επιβάλλει στους «εταίρους» του το ΔΝΤ, ήταν αναμενόμενο η Κριστίν Λαγκάρντ να κηρυχθεί persona non grata από πλήθος κοινωνικών οργανώσεων, συνδικάτα, βουλευτές και φορείς ανθρωπίνων δικαιωμάτων μιας χώρας σαν την Αργεντινή, η οποία βίωσε την καταστροφική λαίλαπα των επιταγών του διεθνούς οργανισμού στην κρίση του 2001-2002 και πρόσφατα δέθηκε ακόμη πιο ασφυκτικά στο άρμα του με το υπερ-δάνειο των 50 δισ. δολαρίων που συνήψε ο πρόεδρος Μαουρίσιο Μάκρι.

Της επιφύλαξαν μάλιστα «θερμή υποδοχή», με μαζικές διαδηλώσεις και μια συμβολική κατάθεση ενός γράμματος που εκφράζει την απόλυτη αντίθεσή τους σε όσα ο πρόεδρος Μάκρι συμφώνησε με το ΔΝΤ.

«Δεν έχουμε άλλο δρόμο από το να απορρίψουμε αυτή τη συμφωνία και να θεωρήσουμε το νέο χρέος που ανέλαβε η κυβέρνηση ως “απεχθές και επονείδιστο”. Θα αγωνιστούμε ώστε οι δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν με αυτή τη συμφωνία να τεθούν στην κρίση τόσο της Δικαιοσύνης όσο και του Κοινοβουλίου.

»Και σας ζητάμε, ως διευθύντρια του ΔΝΤ, να μεταφέρετε στο Δ.Σ. του ότι η συμφωνία ανάμεσα στον οργανισμό και την κυβέρνηση δεν χαίρει νομικής, πολιτικής και κοινωνικής νομιμοποίησης, ότι οι πόροι που δεσμεύτηκαν θα χρησιμοποιηθούν με δόλιο τρόπο ζημιώνοντας τη χώρα, ότι το οικονομικό πρόγραμμα που επιβλήθηκε θα φέρει κοινωνική καταστροφή, και κατά συνέπεια, σε μια αλλαγή κυβέρνησης, θα τεθεί υπό κρίση και αμφισβήτηση».

Η Γενική Συνομοσπονδία Εργασίας (CGT) προειδοποίησε τη Λαγκάρντ πως η εφαρμογή αυτής της συμφωνίας «ανοίγει ένα μέτωπο ατέρμονης σύρραξης» λόγω των συνεπειών που θα έχει σε μια χώρα «ήδη παραλυμένη και σε ύφεση». Και όπως προσθέτει ο Ερίκ Τουσέν, εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής για την Κατάργηση του Παράνομου Χρέους, η συμφωνία, με τις νέες περικοπές που φέρνει, «θα οδηγήσει σε μείωση της παραγωγικής δραστηριότητας και σε περαιτέρω αδυναμία αποπληρωμής του χρέους. Η πολιτική που επιβάλλει το ΔΝΤ θα οδηγήσει τη χώρα σε μια οικονομική και κοινωνική κρίση ακόμη πιο βαθιά από αυτή που βίωνε πριν δεχτεί το νέο δάνειο».

Πόσο μάλλον που η δεύτερη μετά τη Βραζιλία οικονομία της Νότιας Αμερικής διαψεύδει όλες τις προβλέψεις. Ο στόχος της συγκράτησης του πληθωρισμού στο 15% το 2018 αποδείχθηκε ανεδαφικός, καθώς μόνο το πρώτο εξάμηνο έφτασε στο 16% και έως το τέλος του χρόνου εκτιμάται πως θα ξεπεράσει το 32% (έναντι 24,8% το 2017). Η δε πρόβλεψη που έκανε πριν από τρεις μήνες το ΔΝΤ για ανάπτυξη 2% φέτος και 3,2% το 2019 αναθεωρήθηκε πρόσφατα στο 0,4% και στο 1,5% αντίστοιχα.

Σε αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για μείωση του ελλείμματος από το 2,7% φέτος στο 1,3% το 2019 και σε μηδενικό για το 2020, γεγονός που σημαίνει έναν νέο κύκλο περικοπών, ανάμεσά τους και στα δημόσια έργα που αποτελούν βασική πηγή απασχόλησης, στα επιδόματα, στην ενέργεια και τις μεταφορές, στο κοινωνικό τιμολόγιο, στο συνταξιοδοτικό, στην απασχόληση στον δημόσιο τομέα και στους πόρους που διατίθενται σε δημόσιες επιχειρήσεις.

Ολα αυτά έρχονται να προστεθούν στα καταστροφικά για την πλειονότητα του πληθυσμού μέτρα που από την ανάληψη της προεδρίας επέβαλε ο Μάκρι στο πλαίσιο της νεοφιλελεύθερης «αναδιάρθρωσης»: δεκάδες χιλιάδες απολύσεις, κατάργηση εργατικών κατακτήσεων, μείωση των δαπανών για παιδεία, υγεία και στέγη, μειώσεις μισθών, συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων και ξεπούλημα εθνικών πόρων.

Η συμφωνία με το ΔΝΤ είναι η χαριστική βολή που θα φέρει την πλήρη ασφυξία σε έναν πληθυσμό που ήδη πνίγεται από την ανεργία, τα χρέη, τη φτωχοποίηση, την πείνα, λένε κοινωνικές οργανώσεις όπως η «Συνοικίες στο Πόδι», «βαθαίνοντας τη ρωγμή που χωρίζει τους εντός από τους εκτός συστήματος, που όλο αυξάνουν, όπως παντού όπου παρεμβαίνει».

Η Κριστίν Λαγκάρντ δεν προβληματίζεται ούτε βέβαια συγκινείται από τέτοιες πραγματικότητες. Αντίθετα, εξέφρασε την εμπιστοσύνη της ότι η κυβέρνηση της Αργεντινής θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και δημόσια, στη διάρκεια της συνόδου, επανέλαβε πως στηρίζει πλήρως τις πολιτικές του Μάκρι, όσες προηγούνται και όσες έπονται της συμφωνίας.

Με δεδομένο ότι επτά στους δέκα Αργεντινούς απορρίπτουν το ΔΝΤ, το οποίο συνδέουν με τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις της χώρας, αυτές οι δηλώσεις μαζί με την κατακόρυφη πτώση της δημοτικότητας του Μάκρι μετά την προσφυγή στον διεθνή οργανισμό υπονομεύουν σοβαρά τη φιλοδοξία του να επανεκλεγεί στις προεδρικές του 2019.

ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Η σάλσα της επανεκλογής
Ο δεξιός πρόεδρος της Ονδούρας πέτυχε να είναι ξανά υποψήφιος για τις φετινές προεδρικές εκλογές χάρη σε «ερμηνευτική» απόφαση που εξέδωσε το Ανώτατο Δικαστήριο, κατά παράβαση του Συντάγματος που ορίζει ρητά...
Η σάλσα της επανεκλογής
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Quo vadis, Nicolas?
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο απομακρύνεται κι άλλο από το όραμα του Τσάβες. Σε τηλεοπτική ομιλία του μίλησε για ένα νέο Σύνταγμα για «την επανίδρυση των δομών του κράτους, και ιδίως της σάπιας...
Quo vadis, Nicolas?
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Οι «ευάλωτοι» καθορίζουν τις εξελίξεις
Είναι η νέα κοινωνική τάξη που αναδύθηκε την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα στη Λατινική Αμερική. Πολίτες που βγήκαν από τη φτώχεια και προχωρούν με μετέωρα βήματα ακροβατώντας ανάμεσα στην πολυπόθητη εδραίωσή...
Οι «ευάλωτοι» καθορίζουν τις εξελίξεις
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Εσπειρε λιτότητα, θερίζει θύελλες
Τα φτηνά ψέματα του προέδρου Λένιν Μορένο, που επιχειρεί να βγάλει «κλέφτες» τον προκάτοχό του Ραφαέλ Κορέα και τους οπαδούς του και να τους χρεώσει τα μέτρα λιτότητας που ο ίδιος έφερε, δεν πείθουν τους...
Εσπειρε λιτότητα, θερίζει θύελλες
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Διαδηλώσεις για νόμιμες αμβλώσεις
Στο Μπουένος Αϊρες και σε εκατό ακόμη πόλεις της Αργεντινής δεκάδες χιλιάδες γυναίκες άπλωσαν ξανά τα πράσινα μαντίλια τους, την Τρίτη, για να απαιτήσουν το δικαίωμα στην ελεύθερη άμβλωση.
Διαδηλώσεις για νόμιμες αμβλώσεις
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Γενοκτονία στις φαβέλες του Ρίο
Με σύνθημα «Σταματήστε να μας σκοτώνετε» ακτιβιστές και κάτοικοι των παραγκουπόλεων διαδήλωσαν καταγγέλλοντας τις φονικές αστυνομικές επιχειρήσεις με πρόσχημα την πάταξη της εγκληματικότητας.
Γενοκτονία στις φαβέλες του Ρίο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας