Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η συμφωνία ειρήνης διαφέρει από τα χαρτιά στην πραγματικότητα...

Ο πρόεδρος της Κολομβίας, Χουαν Μανουέλ Σάντος, σε ομιλία του στον ΟΗΕ. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι δεν είχε καμία ανάμειξη στην αντικατάσταση του Υπατου Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που είχε θετική συμβολή στην ειρηνευτική διαδικασία

AP Photo / Mary Altaffer

Η συμφωνία ειρήνης διαφέρει από τα χαρτιά στην πραγματικότητα...

  • A-
  • A+

Δύο μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές στην Κολομβία, που σε μεγάλο βαθμό θα κρίνουν και την πορεία της Συμφωνίας Ειρήνης ανάμεσα σε κυβέρνηση και πρώην αντάρτες των FARC, η ετήσια έκθεση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) στη χώρα δίνει μια δυσοίωνη εικόνα της πραγματικότητας.

Ή μάλλον η ανεπίσημη έκθεση που διέρρευσε στον Τύπο, γιατί η επίσημη δεν δημοσιοποιήθηκε στις 16 Μαρτίου όπως αναμενόταν: Λίγες ημέρες πριν έγινε γνωστό ότι ο βραβευμένος για τη δράση του επικεφαλής της OHCHR στην Κολομβία, Τοντ Χόουλαντ, απομακρύνεται από τη θέση του και πλέον εκκρεμεί η υπογραφή της από τον αντικαταστάτη του. 

Ο Τοντ Χόουλαντ, που εδώ και έξι χρόνια έχει παίξει έναν καταλυτικό ρόλο στη διαδικασία ειρήνευσης αλλά και στην αμερόληπτη και πέρα από πιέσεις κάθε είδους αποτύπωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κολομβία, είναι μια νηφάλια φωνή που τολμά να ονοματίσει όλους όσοι υπονομεύουν την εφαρμογή της συμφωνίας απειλώντας να δυναμιτίσουν την όλη διαδικασία.

Αν και λέγεται ότι η κυβέρνηση του προέδρου Σάντος δεν έχει ανάμιξη στην απομάκρυνση του Χόουλαντ, το βέβαιο είναι ότι η έκθεσή του φέρνει σε δύσκολη θέση τις αρχές, καθώς από τις 1.850 αποστολές στο πεδίο που έκανε η OHCHR προκύπτει πως η εφαρμογή της συμφωνίας είναι πλημμελής, έχουν υπάρξει σοβαρές καθυστερήσεις, ολιγωρία, αλλά και αντιστάσεις από πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες, νομοθετικούς και δικαστικούς θεσμούς και δημόσιους αξιωματούχους και η απουσία του κράτους στις ζώνες που περισσότερο έχουν πληγεί από τη σύρραξη έχει συμβάλει στην αύξηση της βίας. 

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι

Είναι ενδεικτικό ότι το 2017 η OHCHR κατέγραψε 441 επιθέσεις, ανάμεσά τους 212 δολοφονίες, ενώ σημειώθηκαν 41 απόπειρες δολοφονίας, 213 απειλές, 4 καταναγκαστικές εξαφανίσεις.

Το 64% αυτών των δολοφονιών έγινε κυρίως στις ζώνες από όπου αποχώρησαν οι FARC με τον αφοπλισμό τους.

Εκφράζοντας τη βαθιά ανησυχία της για αυτή την κλιμάκωση της βίας, η OHCHR προσθέτει μια παρατήρηση-κόλαφο: κάποιες από αυτές τις δολοφονίες θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί αν υπήρχε «μια έγκαιρη και συντονισμένη απάντηση του κράτους στην εφαρμογή της συμφωνίας, με προτεραιότητα στα δικαιώματα του πληθυσμού». 

Οσο για τις 11 εξωδικαστικές εκτελέσεις που σημειώθηκαν το 2017 από μέλη του στρατού και της αστυνομίας, η OHCHR κάνει λόγο για «επιλεκτική ατιμωρησία σε περιπτώσεις εξωδικαστικών εκτελέσεων που έγιναν από μέλη των ενόπλων δυνάμεων και στις οποίες εμπλέκονται και στρατηγοί», σημειώνοντας πως είναι ακατανόητο υψηλόβαθμοι αξιωματικοί που διερευνώνται για εξωδικαστικές εκτελέσεις να προβιβάζονται την τελευταία διετία.

Στιγματίζει το γεγονός ότι «το Κογκρέσο δεν ενέκρινε το Ολοκληρωμένο Σύστημα Δικαιοσύνης όπως είχε διατυπωθεί και έως τώρα η εφαρμογή του δεν έχει τηρήσει τους διεθνείς κανόνες», προσθέτοντας πως η απόδοση δικαιοσύνης στις περιπτώσεις παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «υπονομεύτηκε από τον αποκλεισμό κρατικών αξιωματούχων (εκτός των στρατιωτικών) και ιδιωτών από το πλαίσιο εφαρμογής του συστήματος». 

Η πραγματικότητα για την οποία μιλά η έκθεση είναι πολύ διαφορετική από την επίσημη αφήγηση. Ζώνες που μετά την απομάκρυνση των ανταρτών έχουν καταληφθεί από εγκληματικές ομάδες που σχετίζονται με την παράνομη οικονομία ασκώντας βία στον πληθυσμό.

Αντί για εθελοντική γίνεται καταναγκαστική και βίαιη εξάλειψη παράνομων καλλιεργειών, ενώ καθυστερεί η αντικατάστασή τους με νόμιμες και αποδοτικές, με συνέπεια την αύξηση της φτώχειας των αγροτών.

Αντί για ολόπλευρη παρουσία του κράτους σε αυτές τις ζώνες, κυριαρχούν οι πιέσεις της οικονομικής εξουσίας των αγροτοβιομηχανιών, των εξορυκτικών και ενεργειακών επιχειρήσεων και των λατιφουντίων, με ό,τι συνέπειες έχει αυτό στο δικαίωμα επιστροφής των εδαφών και περιουσιών των εκτοπισμένων.

Δημόσιοι πόροι που αντί να διατεθούν για την πρόσβαση σε βασικά δικαιώματα διατίθενται για ψηφοθηρία ή χάνονται στις διαδρομές μιας διαφθοράς που φτάνει στο 4% του ΑΕΠ της χώρας. 

Απομένει να φανεί αν αυτή η έκθεση -χωρίς αλλαγές και περικοπές- θα δει επίσημα το φως της δημοσιότητας.

Οσο για τον Τοντ Χόουλαντ, ήδη χιλιάδες χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και 200 κοινωνικές οργανώσεις έχουν ξεκινήσει εκστρατεία ζητώντας να παραμείνει στη θέση του.

ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Η κινούμενη άμμος της προεδρίας Ντούκε
Το λαμπρό σκηνικό της ανάληψης της προεδρίας της Κολομβίας από τον Ιβάν Ντούκε σκιάζεται από το βαρύ κλίμα που επικρατεί στη χώρα έπειτα από τη δολοφονία περισσότερων από 100 κοινωνικών ηγετών φέτος και τον...
Η κινούμενη άμμος της προεδρίας Ντούκε
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Μια εξαφάνιση, ένας εξαίρετος επαγγελματίας και μια ανίδεη κυβέρνηση
​Η εξαφάνιση του Σαντιάγο Μαλντονάδο χτύπησε μια ευαίσθητη φλέβα της Αργεντινής, μια πληγή που ακόμη δεν έχει κλείσει σε μια χώρα που μετρά 30.000 αγνοούμενους στη διάρκεια της δικτατορίας. Το σύνθημα «Πού...
Μια εξαφάνιση, ένας εξαίρετος επαγγελματίας και μια ανίδεη κυβέρνηση
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Οι παραστρατιωτικοί θερίζουν την Κολομβία
Η πρώτη επίσημη έρευνα για τους αγνοούμενους στην Κολομβία, που έγινε από το Κέντρο Ιστορικής Μνήμης, αποκάλυψε πως στο διάστημα 1970-2015 εξαφανίστηκαν 60.630 άνθρωποι. Τρεις πολίτες την ημέρα γίνονται θύματα...
Οι παραστρατιωτικοί θερίζουν την Κολομβία
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Ελ Σαλβαδόρ- Ο πρόεδρος που θέλει να σβήσει τις ιδεολογίες
Ο παλαιστινιακής καταγωγής Μπουκέλε σαγήνευσε τους μιλένιαλς που βρήκαν στο πρόσωπό του έναν «αντισυστημικό» ήρωα. Ωστόσο, όπως και τα υπόλοιπα «αουτσάιντερ» της περιοχής, κάθε άλλο παρά τέτοιος είναι.
Ελ Σαλβαδόρ- Ο πρόεδρος που θέλει να σβήσει τις ιδεολογίες
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Γενοκτονία στις φαβέλες του Ρίο
Με σύνθημα «Σταματήστε να μας σκοτώνετε» ακτιβιστές και κάτοικοι των παραγκουπόλεων διαδήλωσαν καταγγέλλοντας τις φονικές αστυνομικές επιχειρήσεις με πρόσχημα την πάταξη της εγκληματικότητας.
Γενοκτονία στις φαβέλες του Ρίο
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Η διαφθορά στο επίκεντρο της πολιτικής μάχης
11,7 εκατομμύρια ψήφους συγκέντρωσε το δημοψήφισμα κατά της διαφθοράς (κίνηση της οποίας ηγήθηκε η γερουσιαστής Κλάουντια Λόπες), που ναι μεν δεν «έπιασε» το απαιτούμενο ποσοστό για να υποχρεώσει το Κογκρέσο...
Η διαφθορά στο επίκεντρο της πολιτικής μάχης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας