Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τάγματα θανάτου με... κρατική βούλα

Ανδρες του Χαβιέρ Ντουάρτε και του Αρτούρο Μπερμούδες περιπολούν στους δρόμους της Βερακρούς

AP Photo / Rebecca Blackwell

Τάγματα θανάτου με... κρατική βούλα

  • A-
  • A+

«Η Βερακρούς τα έχει όλα». Το σύνθημα τουριστικής καμπάνιας για το μεξικανικό θέρετρο δεν θα μπορούσε να ήταν πιο περιεκτικό. Ανάμεσα στα «όλα» περιλαμβάνεται και το αδιανόητο για μια δημοκρατία, όπως η δημιουργία από τους ίδιους τους κρατικούς θεσμούς ταγμάτων θανάτου που φέρονται να ευθύνονται για εκατοντάδες εξαφανίσεις και εκτελέσεις πολιτών στο διάστημα 2013-2016.

Ηδη για 15 από αυτές τις εξαφανίσεις και δολοφονίες που έγιναν μεταξύ Απριλίου και Οκτωβρίου 2013 έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε 31 εν ενεργεία αστυνομικούς, ανάμεσά τους και σύσσωμη η ηγεσία της αστυνομίας της Πολιτείας, ενώ οι εισαγγελικές αρχές διερευνούν άλλες τουλάχιστον 200 σχετικές καταγγελίες.

Σε αυτή τη χώρα όπου εκτιμάται ότι υπάρχουν περισσότεροι από 200.000 έμμισθοι δολοφόνοι, η τόλμη ενός νεαρού εισαγγελέα, του 27χρονου Λουίς Κορονέλ, έφερε στο φως της δημοσιότητας έναν εγκληματικό μηχανισμό που στήθηκε επί της θητείας του κυβερνήτη της Βερακρούς Χαβιέρ Ντουάρτε (σήμερα φυλακισμένος για διαφθορά) και του Αρτούρο Μπερμούδες, ενός επιχειρηματία που είχε διατελέσει επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου και Επικοινωνιών της Πολιτείας, τον οποίο διόρισε υπουργό Δημόσιας Ασφάλειας δίνοντάς του λευκή επιταγή για να ανακόψει τη βία του καρτέλ ναρκωτικών των Σέτας.

Και ο Μπερμούδες είναι σήμερα φυλακισμένος για διαφθορά και παράνομο πλουτισμό: έναν χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του είχε αποκτήσει πέντε σπίτια στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την Εισαγγελία, με πρόφαση τον πόλεμο κατά των καρτέλ, το τάγμα θανάτου απήγε, βασάνιζε και σκότωνε όποιον θεωρούσε ύποπτο για σχέσεις με το ναρκεμπόριο εξαφανίζοντας τα πτώματα σε ομαδικούς τάφους. Στη συντριπτική τους πλειονότητα νέους και φτωχούς από τις πιο περιθωριοποιημένες γειτονιές.

Η Εισαγγελία μιλά για έναν καλοσχεδιασμένο και μεθοδικό εγκληματικό μηχανισμό εξολόθρευσης στα ίδια τα σπλάχνα του κρατικού μηχανισμού.

Λειτουργούσε με εντολές του Μπερμούδες και αποτελούνταν από δύο ομάδες. Η πρώτη ήταν η «Δύναμη Αντίδρασης» που μέσω περιπολιών εντόπιζε τους «υπόπτους», τους απήγε και μέσα από βασανιστήρια και σεξουαλική κακοποίηση αποσπούσε πληροφορίες.

Στη συνέχεια αναλάμβανε η δεύτερη ομάδα, η «Ειδική Δύναμη» -ένα σώμα ελίτ αποτελούμενο από πρώην στρατιωτικούς, γνωστό και ως οι «Πιστοί»- που μετέφερε τα ημιθανή της θύματα στην Ακαδημία της Αστυνομίας, όπου τους κρατούσαν γυμνούς και αλυσοδεμένους συνεχίζοντας τα βασανιστήρια έως ότου τους σκότωναν και εξαφάνιζαν τα πτώματα.

Μάλιστα για τις πολύτιμες υπηρεσίες τους οι «Πιστοί» αμείβονται με δεκαπλάσιο μισθό από έναν απλό αστυφύλακα και έπαιρναν ως μπόνους ειδικά επιδόματα και άδειες ταξί.

Το κράτος να στήνει τάγματα θανάτου με τους ίδιους τους αστυνομικούς του για να απαλλαγεί από τους ναρκεμπόρους; Οχι ακριβώς.

Γιατί μπορεί πράγματι όλοι οι αγνοούμενοι να θεωρούνταν ύποπτοι για συνεργασία με το καρτέλ των Σέτας, αλλά όπως δείχνει η δικαστική έρευνα, η αστυνομία δεν εξολόθρευε συμμορίτες για να «καθαρίσει» την Πολιτεία από τα ναρκωτικά.

Απλώς έκανε τη βρόμικη δουλειά για λογαριασμό του θανάσιμου αντίπαλου των Σέτας, του καρτέλ Χαλίσκο Νέα Γενιά, λειτουργώντας σαν πληρωμένος δολοφόνος του ώστε να μπορέσει να επεκτείνει τα εδάφη τα οποία έλεγχε.

Τώρα, τα τείχη που περιβάλλουν την Ακαδημία της Αστυνομίας της Βερακρούς γίνονται σκηνικό διαδηλώσεων από οργανώσεις μητέρων που αναζητούν τα αγνοούμενα παιδιά τους και απαιτούν να σκαφτούν οι τεράστιες εκτάσεις γύρω από το ίδρυμα οι οποίες ίσως κρύβουν τους ομαδικούς τάφους όπου πέταξαν τους γιους και τις κόρες τους.

Ολα αυτά, οι εξαφανίσεις όπως αυτές των 43 φοιτητών της Αγιοτσινάπα το 2014, οι απαγωγές, οι σφαγές, οι ομαδικοί τάφοι, τα διαμελισμένα πτώματα με τη συνενοχή και συμμετοχή των δυνάμεων ασφαλείας, δεν είναι μεμονωμένες ιστορίες του παρελθόντος.

Μόλις την περασμένη Κυριακή ανακοινώθηκε πως οι τρεις Ιταλοί έμποροι που αγνοούνταν από τις 31 Ιανουαρίου στην Πολιτεία Χαλίσκο είχαν απαχθεί από τέσσερις αστυνομικούς που τους πούλησαν σε τοπικό καρτέλ ναρκωτικών για 43 δολάρια!

ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Εγκληματική Πολυεθνική Α.Ε.
Οσο η κυβέρνηση του Μεξικού θεωρεί «λήξασα» την υπόθεση της εξαφάνισης φοιτητών της Σχολής της Αγιοτσινάπα, στην Ιγουάλα της επαρχίας Γκερέρο του Μεξικού, οι έρευνες δείχνουν πως οι «Ενωμένοι Πολεμιστές» μαζί...
Εγκληματική Πολυεθνική Α.Ε.
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Ο Γιάννης του Θεού ψάχνει την αδελφή του σε ομαδικούς τάφους
​Τον λένε Χουάν ντε Διός (Γιάννης του Θεού). Αλλά μόνο τον θεό του χαμού έχει συναντήσει στα οκτώ χρόνια της ζωής του στο Μεξικό. Μια τσάπα κι ένα φτυάρι έγιναν προέκταση της ύπαρξής του. Με αυτά σκάβει...
Ο Γιάννης του Θεού ψάχνει την αδελφή του σε ομαδικούς τάφους
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
«Δημοκρατία» με 27.000 αγνοουμένους;
​Ο Χουάν Φλόρες συνελήφθη από ομάδα στρατιωτικών που εισέβαλαν βίαια στο σπίτι του χωρίς ένταλμα σύλληψης ή έρευνας πριν από εννέα μήνες. Τον πήραν μαζί τους ισχυριζόμενοι πως είχε «εξυβρίσει τις Αρχές». Δεν...
«Δημοκρατία» με 27.000 αγνοουμένους;
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
«Φταίνε οι ακτήμονες που πεθαίνουν γιατί διεκδικούν τη γη!»
Ηταν 15 Ιουνίου του 2012 όταν μια βίαιη επιχείρηση απομάκρυνσης ακτημόνων από διαφιλονικούμενα εδάφη, γνωστά ως Μαρίνα Κούε, κατέληξε στον θάνατο 11 αγροτών και έξι αστυνομικών. «Η σφαγή του Κουρουγουάτι»,...
«Φταίνε οι ακτήμονες που πεθαίνουν γιατί διεκδικούν τη γη!»
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Το Μεξικό φωνάζει «φτάνει πια» και στρέφεται Αριστερά
«Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία του, το Μεξικό μπορεί να έχει αριστερό πρόεδρο», είναι ο βασικός τίτλος του διεθνούς Τύπου -με μικρές παραλλαγές- εν όψει των εκλογών της 1ης Ιουλίου, όπου όλες οι...
Το Μεξικό φωνάζει «φτάνει πια» και στρέφεται Αριστερά
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Εξουσία και καρτέλ, το ίδιο μαγαζί
Ζάπλουτος, συντηρητικός πολιτικός, κυβερνήτης μιας πολιτείας 3 εκατομμυρίων κατοίκων, συνέταιρος των ναρκεμπόρων, «κουμπάρος» του Τζορτζ Μπους υιού. Ο βίος και η πολιτεία του Τομάς Γιάρινγκτον -που μόλις...
Εξουσία και καρτέλ, το ίδιο μαγαζί

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας