Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ποινικοποίηση αριστερών κυβερνήσεων

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας έχει κάθε λόγο να διαμαρτύρεται

AP Photo/Andre Penner
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ποινικοποίηση αριστερών κυβερνήσεων

  • A-
  • A+

«Κραγιόν στο σώβρακο» -η αγαπημένη έκφραση των Βραζιλιάνων όταν κάποιος έχει τόσο λερωμένη τη φωλιά του ώστε δεν αμφιβάλλουν για την ενοχή του- είναι το «επιχείρημα» που χρησιμοποιούν οι πολιτικοί αντίπαλοι του πρώην πρόεδρου Λούλα ντα Σίλβα, αλλά και το σκεπτικό των δικαστών που τον καταδίκασαν μολονότι «δεν είχαν στα χέρια τους καμιά αδιάσειστη απόδειξη, παρά ενδείξεις και υποψίες», επιμένουν οι δικηγόροι του. 

Οι κατηγορίες για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος για το διαβόητο διαμέρισμα που φέρεται να πήρε ως μίζα από την κατασκευαστική ΟΑS στηρίχθηκαν στις καταθέσεις που έκανε ο φυλακισμένος πρώην πρόεδρος της εταιρείας Λέο Πινιέρο, στο πλαίσιο συμφωνίας για μείωση της ποινής του. Οι δικαστές αναγνωρίζουν πως αυτή η «συναλλαγή» δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρη και γι' αυτό «δεν μπορεί να αποδειχθεί πλήρως».

Αυτό που απέδειξαν είναι ότι υπήρξε ανταλλαγή μηνυμάτων με συνεργάτες του πρώην προέδρου που υπαινίσσονταν πως ενδιαφερόταν να το αποκτήσει, βρέθηκε ένα πρόχειρο ανυπόγραφο σχέδιο συμβολαίου για την αγορά του και μετά τη μία και μοναδική ολιγόωρη επίσκεψή του σε αυτό έγινε μερική ανακαίνισή του. 

Η αλήθεια είναι κάπως διαφορετική, καταγγέλλουν οι δικηγόροι του. Το επίμαχο διαμέρισμα ανήκει σε οικιστικό συγκρότημα που κατασκεύασε η OAS για λογαριασμό του συνεταιρισμού Bancoop.

Ο Λούλα είχε ήδη προκαταβάλει στον συνεταιρισμό 53.000 ευρώ για μια κατοικία στο συγκρότημα όταν αυτός χρεοκόπησε και πέρασε στα χέρια της ΟΑS, η οποία έδωσε στους αγοραστές το δικαίωμα είτε να πάρουν πίσω τις προκαταβολές που έδωσαν για τα διαμερίσματά τους είτε να αποπληρώσουν το τίμημα ώστε να αποκτήσουν την ιδιοκτησία τους. 

Ο Λούλα, συνεχίζουν, εξέτασε την πιθανότητα να ολοκληρώσει την αγορά του διαμερίσματος, εξ ου και η επίσκεψή του σε αυτό ή το σχέδιο συμβολαίου. Ποτέ δεν έγινε μεταβίβαση της ιδιοκτησίας (γι' αυτό άλλωστε και δεν είχε τα κλειδιά ούτε διέμεινε ποτέ εκεί) γιατί τελικά αποφάσισε να μην το αγοράσει και του επιστράφηκε η προκαταβολή. 

Οι υπερασπιστές του Λούλα καταγγέλλουν πως είναι το πιο πρόσφατο θύμα της στρατηγικής που έχει υιοθετήσει η λατινοαμερικανική αυτοαποκαλούμενη «νέα Δεξιά» για να επιστρέψει στην εξουσία.

Αδυνατώντας να κερδίσει στον πολιτικό στίβο τους «λαϊκισμούς», όπως χαρακτηρίζει τις λαϊκές κυβερνήσεις της περιοχής, βγάζει από τη φαρέτρα του οπλοστασίου της το «lawfare»: έναν νομικό πόλεμο που με τη βοήθεια των συμμάχων της επιχειρηματικών μιντιακών ομίλων, ευκαιριακών κοινοβουλευτικών πλειοψηφιών μέσα από ετερόκλητες συμμαχίες έναντι συναλλαγής και προνομίων και της δικαστικής εξουσίας στοχεύει στη συκοφάντηση και πολιτική καταστροφή των αντιπάλων της. 

Το «κραγιόν στο σώβρακο» ή αλλιώς ο «νομικός πόλεμος» που χρησιμοποιείται για επιλεκτικές διώξεις και καταδίκες συνιστά ένα ακόμη βήμα στην «ποινικοποίηση» των προοδευτικών ηγεσιών που αναδείχθηκαν στις αρχές του 21ου αιώνα στη Λατινική Αμερική, όπως δείχνει μια σύντομη ανασκόπηση της τελευταίας δεκαετίας: πραξικόπημα κατά του Μανουέλ Σαλάγια στην Ονδούρα το 2009, καθαίρεση του Φερνάντο Λούγκο στην Παραγουάη το 2012, πολιτική δίκη και αποπομπή της προέδρου Ρούσεφ στη Βραζιλία το 2016, και τώρα καταδίκη του Λούλα. 

Παράλληλα τους τελευταίους μήνες βλέπουμε -μέσα από ανάλογες αμφιλεγόμενες δικαστικές διαδικασίες- στην Αργεντινή την πρώην πρόεδρο Κριστίνα Κίρτσνερ να είναι υπόδικη και τον γραμματέα της προεδρίας της Κάρλος Ζανίνι στη φυλακή, στο Εκουαδόρ τον πρώην πρόεδρο Ραφαέλ Κορέα να τελεί υπό δικαστική διερεύνηση και τον αντιπρόεδρό του στη φυλακή, στην Παραγουάη τον Ραούλ Σέντικ, γιο του ιστορικού συνδικαλιστή και ιδρυτή των Τουπαμάρος, να αναγκάζεται σε παραίτηση έπειτα από κατηγορίες για διαφθορά. 

«Είναι όλοι τους διεφθαρμένοι, όπως θέλουν να κάνουν την κοινή γνώμη να πιστέψει; Η πολυσυζητημένη συντηρητική στροφή στη Λατινική Αμερική δεν βασίζεται μόνο σε εκλογικές διαδικασίες αλλά και σε αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις για τη διαμόρφωση ή εξασφάλιση του εκλογικού αποτελέσματος, καταστρέφοντας πολιτικά ή αμαυρώνοντας την εικόνα των προοδευτικών ηγετών», γράφει ο πολιτικός αναλυτής Χουάν Μανουέλ Καργκ στην Pagina12. 

Για τους πιο δύσπιστους αρκεί το παράδειγμα της Χιλής. Πριν από τρία χρόνια, όταν η πρόεδρος Μπατσελέτ επιχειρούσε δειλές μεταρρυθμίσεις, ξεκίνησε δικαστική έρευνα κατά του γιου της Σεμπαστιάν Ντάβαλος για φοροδιαφυγή, άσκηση αθέμιτης επιρροής και κερδοσκοπία από παράτυπη αγορά οικοπέδων.

Η έρευνα παρέμεινε ανοιχτή σε όλη τη διάρκεια της εκστρατείας για τις προεδρικές με σωρεία διαρροών για τη «διαπλοκή της κυβέρνησης Μπατσελέτ», που είδε τη δημοτικότητά της να καταποντίζεται.

Στις 17 Δεκεμβρίου του 2017, ο συντηρητικός επιχειρηματίας Σεμπαστιάν Πινιέρα κέρδισε τις εκλογές σε μια αναμέτρηση που σημαδεύτηκε από ένα τεράστιο ποσοστό αποχής απογοητευμένων ψηφοφόρων που εμπέδωσαν το μήνυμα ότι «όλοι είναι ίδιοι».

Στις 3 Ιανουαρίου, η αδέκαστη Δικαιοσύνη -που τέσσερις φορές στο παρελθόν είχε αρνηθεί να κλείσει την υπόθεση- αποφάνθηκε πως δεν στοιχειοθετείται καμιά κατηγορία εναντίον του.

ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Η διαφθορά σαπίζει τη Λατινική Αμερική
Η καταπολέμηση της διαφθοράς έχει γίνει επιτακτικό αίτημα των μαζικότατων κινητοποιήσεων που γνωρίζει η Λατινική Αμερική τα τελευταία χρόνια, αλλά παραμένει χωρίς ιδιαίτερο αντίκρισμα, αφού διεφθαρμένοι...
Η διαφθορά σαπίζει τη Λατινική Αμερική
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Εξαγοράζοντας ψήφους βουλευτών
​Σε μια Δημοκρατία θα ήταν τουλάχιστον έκπληξη –αν όχι σκάνδαλο– να απορρίψει η Βουλή αίτημα της Γενικής Εισαγγελίας για να ξεκινήσει το Ανώτατο Δικαστήριο διαδικασία διερεύνησης των κατηγοριών που έχουν...
Εξαγοράζοντας ψήφους βουλευτών
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Η Βραζιλία σαπίζει... όπως τα κρέατά της
Μαύρη εβδομάδα για τον Μισέλ Τέμερ, που έχει πλέον να αντιμετωπίσει την προσωρινή παύση εισαγωγών βραζιλιάνικου κρέατος από διάφορες χώρες μετά το σκάνδαλο της διοχέτευσης σάπιων κρεάτων στην εγχώρια και...
Η Βραζιλία σαπίζει... όπως τα κρέατά της
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Πού πάει το «φιντάνι» του Μπολσονάρο;
Πενθήμερη άδεια ζήτησε αιφνιδιαστικά ο Σέρτζιο Μόρο, υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Μπολσονάρο, ο οποίος δέχεται πιέσεις να παραιτηθεί την ώρα που ελέγχεται για αθέμιτη παρέμβαση στο έργο της Θέμιδος.
Πού πάει το «φιντάνι» του Μπολσονάρο;
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Η πολιτική μεθόδευση της φυλάκισης του Λούλα
Σοβαρότατες δημοσιογραφικές αποκαλύψεις θέτουν εν αμφιβόλω την αμεροληψία του δικαστή που καταδίκασε τον Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα για διαφθορά. Ο ίδιος δικαστής σήμερα είναι υπουργός Δικαιοσύνης υπό τον...
Η πολιτική μεθόδευση της φυλάκισης του Λούλα
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Της φυλακής τα σίδερα είναι... για τους ηγέτες
Στην τελική φάση της προεκλογικής εκστρατείας η Βραζιλία. Παρότι βρίσκεται στη φυλακή καταδικασμένος σε κάθειρξη 12 ετών για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος (απόφαση που το ΡΤ καταγγέλλει ως αναπόδεικτη, αβάσιμη...
Της φυλακής τα σίδερα είναι... για τους ηγέτες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας