Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στο πλευρό του Λούλα

Ο Λούλα ντα Σίλβα χαιρετά οπαδούς του σε παλαιότερη συγκέντρωση

AP Photo/Leo Correa

Στο πλευρό του Λούλα

  • A-
  • A+

Απορες οικογένειες που με το «καλάθι του νοικοκυριού» γλίτωσαν από την πείνα, ακτήμονες που απέκτησαν ένα κομμάτι γης για να καλλιεργήσουν, άστεγοι που επιτέλους έχουν ένα σπίτι, νέοι των δημόσιων σχολείων των φτωχογειτονιών που πλέον έχουν πρόσβαση στα ομοσπονδιακά πανεπιστήμια των ελίτ, εργάτες που είδαν τα δικαιώματά τους να γίνονται σκόνη με τις μεταρρυθμίσεις του προέδρου Μισέλ Τέμερ.

Αυτοί αποτελούν μερικές από τις συλλογικότητες που χθες επιφύλαξαν μεγαλειώδη υποδοχή στον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα, καθώς κατέφθανε στο Πόρτο Αλέγκρε για να παραβρεθεί στη σημερινή εκδίκαση της έφεσής του.

Στην πόλη-λίκνο του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ η ένταση κορυφώνεται με τους οπαδούς του πιο δημοφιλούς Βραζιλιάνου πολιτικού να διαδηλώνουν απαιτώντας από το Ομοσπονδιακό Πολιτειακό Δικαστήριο (TRF-4) να ακυρώσει την πρωτόδικη απόφαση του δικαστή Σέρζιο Μόρο.

Με αυτή την απόφαση ο Λούλα καταδικάστηκε σε εννέα χρόνια και έξι μήνες φυλακή για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος, κατηγορούμενος ότι δέχτηκε μια πολυτελή μεζονέτα στο τουριστικό θέρετρο Γουαρουζά του Σάο Πάολο ως μίζα από την κατασκευαστική Odebrecht για να της εξασφαλίσει δημόσια συμβόλαια με την κρατική πετρελαϊκή Petrobras.

Μεγάλη Ολονυχτία

Οι εκδηλώσεις συμπαράστασης στον Λούλα ξεκίνησαν από τη Δευτέρα με μια πορεία των Ακτημόνων Εργατών Γης (MST) και των Αστεγων Εργαζόμενων (MTST) στο Πόρτο Αλέγκρε, όπου χιλιάδες έχουν κατασκηνώσει στο κέντρο της πόλης και μετά τις χθεσινές μαζικές συγκεντρώσεις είχε προγραμματιστεί η «Μεγάλη Ολονυχτία για τη Δημοκρατία», ενώ οι αρχές απαγόρευσαν κάθε συγκέντρωση σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου από το Δικαστικό Μέγαρο και στην πόλη έχουν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αλλά και ελεύθεροι σκοπευτές.

«Εκλογές χωρίς τον Λούλα είναι νοθεία», δήλωσε η Γκλέιζι Χόφμαν, επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, καθώς επικύρωση της πρωτόδικης απόφασης θα μπορούσε να καταστήσει αδύνατη υποψηφιότητά του στις προεδρικές του Οκτωβρίου, όπου προηγείται δημοσκοπικά με μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους υποψήφιους.

Κι αυτός ακριβώς είναι ο τίτλος κειμένου που υπογράφεται από περισσότερες από 5.000 διεθνείς προσωπικότητες που καταγγέλλουν πολιτική δίωξη του Λούλα σε μια δίκη παρωδία.

Τον ίδιο χαρακτηρισμό χρησιμοποίησαν ομάδες διαπρεπών νομικών που συναντήθηκαν στο Πόρτο Αλέγκρε για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στον πιο δημοφιλή Βραζιλιάνο πολιτικό και να μιλήσουν για το νέο οπλοστάσιο των πιο αντιδραστικών κύκλων της χώρας, το «lawfare».

Ενας νεολογισμός εμπνευσμένος από το αγγλικό warfare (πόλεμος) που υποδηλώνει έναν πολιτικά υποκινούμενο νομικό πόλεμο με στόχο να νομιμοποιήσει καταχρηστικές διαδικασίες που αντιστρατεύονται τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Στην περίπτωση του Λούλα το ομολόγησε ο ίδιος ο εισαγγελέας της επιχείρησης Lava Jato, Ντέλταν Νταλανιόλ, δηλώνοντας ότι η δίκη εναντίον του στηρίζεται σε πεποιθήσεις κι όχι αποδείξεις.

Κανένας από τους εισαγγελείς ή τους 73 μάρτυρες που κατέθεσαν δεν προσκόμισε κάποια απόδειξη ότι το επίμαχο διαμέρισμα είναι ιδιοκτησίας του Λούλα: το μόνο που καταδείχτηκε είναι ότι το έχει επισκεφθεί μία μόνο ημέρα, δεν διανυκτέρευσε εκεί ούτε διαθέτει τα κλειδιά του.

Οπως δεν αποδείχτηκε (ούτε καν έγινε αναφορά) ποιο συγκεκριμένο ευνοϊκό μέτρο πήρε προς την Odebrecht, ποια σύμβαση της εξασφάλισε ώστε να λάβει σε αντάλλαγμα κάποια μίζα.

«Η υπόθεση θυμίζει έναν πόλεμο όπου ένας δικαστής παύει να είναι αμερόληπτος και συνασπίζεται με τους εισαγγελείς της υπόθεσης για να προχωρήσει στην καταδίκη του κατηγορούμενου χωρίς αποδείξεις».

Εφτασαν να προσαρμόσουν το χρονοδιάγραμμα της δίκης μήπως καταφέρουν να ματαιώσουν τη δυνατότητά του να είναι υποψήφιος στις προεδρικές του 2018», σχολίασε ο Γκιλιέρμε Μπούλος, ηγέτης του Κινήματος των Αστεγων Εργαζόμενων την απόφαση του TRF4 να εκδικάσει την έφεση του Λούλα πριν από όλες όσες προηγούνταν χρονικά.

«Είναι καλύτερα να διασαφηνιστούν άμεσα οι κανόνες για το ποιοι θα μπορούν να είναι υποψήφιοι», δικαιολόγησε τη βιασύνη ο δικαστής του Ανώτατου Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου Λουίς Ρομπέρτο Μπαρόζο, καταρρίπτοντας το μύθο της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης που δεν μπορεί να λειτουργεί ακτιβιστικά εκδικάζοντας στη βάση της εκλογικής ατζέντας.

Αλλά αυτή δεν είναι μια απλή δίκη, δήλωσε η Ντίλμα Ρούσεφ σε συνέντευξή της στο Associated Press. «Είναι μέρος της διαδικασίας που ξεκίνησε με την παράνομη καθαίρεσή μου το 2016. Οι αντίπαλοί μας χρησιμοποίησαν το Κογκρέσο για να με αποπέμψουν. Καθώς δεν μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν για τον Λούλα, γιατί δεν κατέχει ανάλογο αξίωμα, κατέφυγαν στο δικαστικό σύστημα. Αυτό που δεν περίμεναν είναι όσο περισσότερο μαθαίνει γι’ αυτή την υπόθεση ο κόσμος τόσο η δημοτικότητά του αυξάνει».

«Διακατέχομαι από την ηρεμία των αθώων», δήλωσε ο Λούλα σε συνέντευξή του σε εκπροσώπους του διεθνούς Τύπου ξεκαθαρίζοντας πως θα παλέψει ώς το τέλος και αν επικυρωθεί η καταδίκη του, θα εξαντλήσει κάθε νομικό μέσο για να μπορέσει να είναι υποψήφιος «ενάντια σε αυτή τη διαβολική συμμαχία τμήματος του δικαστικού, πολιτικού και μιντιακού συστήματος» να τον θέσουν εκτός πολιτικής.

Αλλά, όπως επισήμανε, «το πρόβλημα δεν είναι αν ο Λούλα θα κατεβεί στις εκλογές, το πρόβλημα είναι η δημοκρατία».

ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
«Η Βραζιλία ξανά... δυστυχισμένη;»
Στο Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της χώρας, αλλά και στα ΟΗΕ προσέφυγε το Κόμμα των Εργατών προκειμένου να καταρρίψει την απόφαση που ακυρώνει τη συμμετοχή του εμβληματικού και... φυλακισμένου τέως προέδρου...
«Η Βραζιλία ξανά... δυστυχισμένη;»
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Νέος πρόεδρος, παλαιά προβλήματα
Η απρόσμενη επικράτηση του συντηρητικού Αλεχάντρο Τζιαματέι στις εκλογές δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αλλαγή των δραματικών συνθηκών φτώχειας, ανισοτήτων και διαφθοράς που επικρατούν στη χώρα.
Νέος πρόεδρος, παλαιά προβλήματα
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Η πολιτική μεθόδευση της φυλάκισης του Λούλα
Σοβαρότατες δημοσιογραφικές αποκαλύψεις θέτουν εν αμφιβόλω την αμεροληψία του δικαστή που καταδίκασε τον Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα για διαφθορά. Ο ίδιος δικαστής σήμερα είναι υπουργός Δικαιοσύνης υπό τον...
Η πολιτική μεθόδευση της φυλάκισης του Λούλα
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Η Κριστίνα Κίρτσνερ αρκείται στη διεκδίκηση της αντιπροεδρίας
Η προεκλογική περίοδος στην Αργεντινή αρχίζει με την πρώην πρόεδρο στο εδώλιο, κατηγορούμενη για διαφθορά. Η ίδια δίνει το χρίσμα για το ύπατο αξίωμα στον άλλοτε επικριτή της Αλμπέρτο Φερνάντες
Η Κριστίνα Κίρτσνερ αρκείται στη διεκδίκηση της αντιπροεδρίας
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Υπουργοί με αμαρτωλό παρελθόν στην κυβέρνηση του Μπολσονάρο
​Τα ονόματα των πρώτων επιβεβαιωμένων υπουργών του ακροδεξιού νεοεκλεγέντα προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολιών για τις αντιδραστικές προθέσεις του. Η νέα κυβέρνηση...
Υπουργοί με αμαρτωλό παρελθόν στην κυβέρνηση του Μπολσονάρο
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Οι αγορές προτιμούν τον φασίστα Μπολσονάρο
Τι κι αν διατυμπανίζει τη φασιστική του ιδεολογία με κάθε ευκαιρία; Ο ακροδεξιός Ζαΐρ Μπολσονάρο, νικητής του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, χαίρει της προτίμησης των αγορών έναντι του αριστερού...
Οι αγορές προτιμούν τον φασίστα Μπολσονάρο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας