Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Αφοπλίζοντας» τη συμφωνία με τους παλιούς αντάρτες των FARC

Από τον Νοέμβριο του 2016, όταν υπογράφηκε η νέα συμφωνία ειρήνης ανάμεσα σε FARC και κυβέρνηση Σάντος (φωτ.), έχουν δολοφονηθεί 35 πρώην αντάρτες και 16 συγγενείς τους

Justin Tang/The Canadian Press via AP

«Αφοπλίζοντας» τη συμφωνία με τους παλιούς αντάρτες των FARC

  • A-
  • A+

Η πρωτοφανής απόφαση του προέδρου της κολομβιανής Βουλής να απαγορεύσει την είσοδο σε εκπροσώπους των FARC, του άλλοτε αντάρτικου που μετά τον αφοπλισμό του μετασχηματίστηκε σε πολιτικό κόμμα, αποτελεί πρελούδιο ενός «πολιτικού πολέμου» που αποκαλύπτει τις δυσκολίες εφαρμογής της συμφωνίας ειρήνευσης.

Ο Ροντρίγο Λάρα ζήτησε από την αστυνομία να μην επιτρέψει την είσοδο των πρώην ανταρτών στο Κογκρέσο επικαλούμενος «τα θλιβερά επεισόδια που έχουν συμβεί με τη συμμετοχή τους σε διάφορες εκδηλώσεις».

Παράδοξη αναφορά στα έκτροπα που προκάλεσαν όχι οι πρώην αντάρτες αλλά βουλευτές του δεξιού -παρά τον τίτλο του- κόμματος Δημοκρατικό Κέντρο, οι οποίοι στις αρχές Οκτωβρίου προπηλάκισαν -φωνασκώντας «τρομοκράτη» και «δολοφόνε»- τον Χεσούς Σάντριτς, μέλος της Εθνικής Επιτροπής των FARC, η οποία πλέον από Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας μετονομάστηκε σε Επαναστατική Εναλλακτική Δύναμη των Κοινών.

Σχέσεις με τα καρτέλ

Οι οργισμένοι δεξιοί βουλευτές επιχειρηματολόγησαν πως δεν έχουν θέση στο Κοινοβούλιο αντάρτες που «δεν έχουν αποκαταστήσει τα θύματά τους και τιμωρηθεί για τα εγκλήματά τους».

Επιχείρημα τουλάχιστον οξύμωρο για τους εκπροσώπους του κόμματος του πρώην προέδρου Αλβαρο Ουρίμπε που κατηγορείται μαζί με τους συνεργάτες του για πληθώρα από αποτρόπαια (και ατιμώρητα) εγκλήματα. Σύμφωνα με έγγραφο της αμερικανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών¹, ο Ουρίμπε το 1991 περιλαμβανόταν στη λίστα των σημαντικότερων εμπόρων ναρκωτικών στην Κολομβία ως συνεργάτης του Πάμπλο Εσκομπάρ του διαβόητου καρτέλ του Μεντεγίν², βουλευτές και στενοί συνεργάτες του κατηγορήθηκαν από το ανώτατο δικαστήριο για συνεργασία με τους παραστρατιωτικούς και στον πόλεμο που κήρυξε κατά των FARC εκτελέστηκαν σκόπιμα χιλιάδες άμαχοι που έπειτα παρουσιάστηκαν ως αντάρτες (το σκάνδαλο των «ψευδώς βεβαιωμένων»), ανάμεσα στα πολλά άλλα εγκλήματα.

Οι εκδηλώσεις μίσους των βουλευτών αποτελούν χαστούκι στις συμφωνίες ειρήνης, που ανάμεσα στα άλλα προβλέπουν τη δυνατότητα συμβολικής συμμετοχής των FARC στις εκλογές του 2018 και την παραχώρηση δέκα βουλευτικών εδρών στα μέλη τους.

Μαζί συνιστούν ένα ισχυρό μήνυμα «συμπαράστασης» στους αντιπάλους της ειρήνης που συσπειρωμένοι γύρω από τον Ουρίμπε και με εκτελεστικό όργανο τους παραστρατιωτικούς κλιμακώνουν τη βία ενάντια στα κοινωνικά κινήματα.

Παραστρατιωτική δράση

Από τον Νοέμβριο του 2016, όταν υπογράφηκε η νέα συμφωνία ειρήνης ανάμεσα σε FARC και κυβέρνηση Σάντος, έχουν δολοφονηθεί 35 πρώην αντάρτες και 16 συγγενείς τους, έως τον Αύγουστο είχαν δολοφονηθεί 54 κοινοτικοί και ιθαγενείς ηγέτες, τις πρώτες 20 ημέρες του Οκτωβρίου άλλοι 11 έχασαν τη ζωή τους, ενώ αυξάνει η δράση των παραστρατιωτικών και οι επιθέσεις των κυβερνητικών δυνάμεων ιδίως κατά των αγροτών, όπως έγινε αρχές Οκτωβρίου στο Τουμάκο, όπου βρήκαν τον θάνατο έξι αγρότες και τραυματίστηκαν 50.

Πολλοί μιλάνε για έναν «πόλεμο χαμηλής έντασης» με αιχμή του δόρατος τη συμφωνημένη αγροτική μεταρρύθμιση και τη διανομή εδαφών στους ακτήμονες.

Για μεθόδευση αθέτησης των συμφωνιών κάνει λόγο η Πιεδάδ Κόρντομπα, υποψήφια του συνασπισμού κοινωνικών οργανώσεων «Εξουσία Πολιτών» στις εκλογές του 2018.

«Το μόνο σημείο των συμφωνιών που έχει πλήρως εφαρμοστεί είναι ο αφοπλισμός των ανταρτών, ενώ η κυβέρνηση ελάχιστα έχει υλοποιήσει το δικό της κομμάτι», λέει σε συνέντευξή της στην El Diario.

«Εξελίσσεται μια βρόμικη εκστρατεία πολιτικών και μίντια που κατασυκοφαντούν τους πρώην αντάρτες παρουσιάζοντάς τους ως εγκληματίες για να αποτρέψουν τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν, ιδίως την αλλαγή του οικονομικού μοντέλου στον αγροτικό τομέα. Πολλοί γαιοκτήμονες -ανάμεσά τους πληθώρα πολιτικών και εκδοτών που εκτός από λατιφούντια έχουν και βιομηχανίες παραγωγής τροφίμων- δεν θέλουν να γίνει πραγματικότητα η αναδιανομή της γης».

Τίποτα δεν άλλαξε

Ολα αυτά, λέει η Ισλένα Ρέι, πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Μέτα και θύμα απόπειρας δολοφονίας πριν από οκτώ χρόνια, φέρνουν μνήμες της μοίρας που είχε η Πατριωτική Ενωση, πολιτικό κόμμα από πρώην μέλη αντάρτικων ομάδων που ιδρύθηκε το 1985 και μέσα σε ελάχιστα χρόνια εξολοθρεύτηκε καθώς παραστρατιωτικοί με τη συνενοχή των κρατικών δυνάμεων ασφαλείας δολοφόνησαν περισσότερα από 3.500 μέλη της.

«Οι αναλογίες είναι πολλές. Σφαγιάζουν αγρότες, σκοτώνουν ηγέτες των κοινοτήτων, μας απειλούν. Είναι σαν τίποτα να μην έχει αλλάξει».

Την εικόνα συμπληρώνει η Πιεδάδ Κόρντομπα καταγγέλλοντας: «Αυτό που ζούμε σήμερα στην Κολομβία είναι η επανα-παραστρατιωτικοποίηση όλων των περιοχών όπου προηγουμένως δρούσε το αντάρτικο. Και το κράτος δεν κάνει τίποτα για να τους σταματήσει».

(¹) nsarchive2.gwu.edu

(²) nytimes.com

ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Η κινούμενη άμμος της προεδρίας Ντούκε
Το λαμπρό σκηνικό της ανάληψης της προεδρίας της Κολομβίας από τον Ιβάν Ντούκε σκιάζεται από το βαρύ κλίμα που επικρατεί στη χώρα έπειτα από τη δολοφονία περισσότερων από 100 κοινωνικών ηγετών φέτος και τον...
Η κινούμενη άμμος της προεδρίας Ντούκε
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Οι παραστρατιωτικοί θερίζουν την Κολομβία
Η πρώτη επίσημη έρευνα για τους αγνοούμενους στην Κολομβία, που έγινε από το Κέντρο Ιστορικής Μνήμης, αποκάλυψε πως στο διάστημα 1970-2015 εξαφανίστηκαν 60.630 άνθρωποι. Τρεις πολίτες την ημέρα γίνονται θύματα...
Οι παραστρατιωτικοί θερίζουν την Κολομβία
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Η συμφωνία ειρήνης διαφέρει από τα χαρτιά στην πραγματικότητα...
Αν και η ειρηνευτική συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους πρώην αντάρτες των FARC περιλαμβάνει όλες εκείνες τις διατάξεις που θα οδηγούσαν την Κολομβία στην ανάκαμψη, η πλημμελής εφαρμογή της από το κράτος...
Η συμφωνία ειρήνης διαφέρει από τα χαρτιά στην πραγματικότητα...
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Μπροστά στην τελική αναμέτρηση
Η εικόνα του νεαρού Γουίλι Αρτεάγα να διαδηλώνει κατά της κυβέρνησης Μαδούρο παίζοντας βιολί και να τραυματίζεται από σκάγια και δακρυγόνα των δυνάμεων ασφαλείας έγινε σύμβολο της «Αντίστασης», όπως...
Μπροστά στην τελική αναμέτρηση
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
«Δημοκρατικό θαύμα» βαμμένο με αίμα
Το πολυδιαφημισμένο «δημοκρατικό θαύμα» του Πένια Νιέτο δεν έχει απλώς ξεθωριάσει. Εχει βαφτεί στο αίμα και έχει βυθίσει σε ακόμη μεγαλύτερη φτώχεια έναν πληθυσμό που, οργισμένος από την ανασφάλεια, τη...
«Δημοκρατικό θαύμα» βαμμένο με αίμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας