Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μια εξαφάνιση, ένας εξαίρετος επαγγελματίας και μια ανίδεη κυβέρνηση

«Σαντιάγο Μαλντονάδο: να βρεθεί ζωντανός. Το Κράτος είναι υπεύθυνο. Φτάνει πια η προάσπιση της λεηλασίας από τον Μπένετον», γράφει η αφίσα

Μια εξαφάνιση, ένας εξαίρετος επαγγελματίας και μια ανίδεη κυβέρνηση

  • A-
  • A+

Η αναγκαστική εξαφάνιση του Σαντιάγο Μαλντονάδο χτύπησε μια ευαίσθητη φλέβα της Αργεντινής, μια πληγή που ακόμη δεν έχει κλείσει σε μια χώρα που μετρά 30.000 αγνοούμενους στη διάρκεια της δικτατορίας.

Το σύνθημα «Πού είναι ο Σαντιάγο» ξεπέρασε τα εθνικά σύνορα και χθες η κυβέρνηση Μάκρι αναγκάστηκε να δώσει κάποιες απαντήσεις για το πώς διερευνά την εξαφάνισή του σε αξιωματούχους της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που βρέθηκαν στο Μπουένος Αϊρες έπειτα από αίτημα της οικογένειας του αγνοούμενου για τη δημιουργία ανεξάρτητης επιτροπής εμπειρογνωμόνων που θα συμμετάσχει στις σχετικές έρευνες.

Ο Σαντιάγο Μαλντονάδο είναι αγνοούμενος εδώ και ενάμιση μήνα. Αυτόπτες μάρτυρες κατέθεσαν πως τον είδαν για τελευταία φορά την 1η Αυγούστου στη διάρκεια επιχείρησης για την εκδίωξη της κοινότητας Μαπούτσε του Κουσαμέν από εδάφη τους που αγόρασε ο όμιλος Μπένετον.

Σύμφωνα με τις καταθέσεις τους, μέλη της στρατοχωροφυλακής τον έπιασαν τη στιγμή που επιχειρούσε να διαφύγει διασχίζοντας το ποτάμι, τον χτύπησαν και τον έβαλαν με τη βία σε ένα λευκό φορτηγό.

Από την πρώτη στιγμή αξιωματούχοι της κυβέρνηση Μάκρι, ιδίως η υπουργός Ασφάλειας, Πατρίσια Μπούλριτς, απέρριψαν κάθε ευθύνη της στρατοχωροφυλακής και επιδόθηκαν στη δημοσιοποίηση αβάσιμων υποθέσεων ώστε να στρέψουν τις έρευνες σε κάθε άλλη κατεύθυνση εκτός της εξαφάνισης και των πολιτικών ευθυνών που απορρέουν από αυτήν: ότι δεν ήταν εκεί, ότι διέφυγε και τον κρύβουν άλλες κοινότητες Μαπούτσε, ότι εθεάθη να περιφέρεται σε κοντινό αυτοκινητόδρομο, ότι πέθανε από μαχαιριά ενός εργάτη του Μπένετον στον οποίο επιτέθηκε... Ολα αποδείχθηκαν βολικά ψέματα.

Χρειάστηκαν 40 μέρες, δεκάδες βίντεο, φωτογραφίες και καταθέσεις εννέα μαρτύρων για να κατευθυνθεί επιτέλους η έρευνα στον ρόλο της στρατοχωροφυλακής στην υπόθεση της εξαφάνισης του Μαλντονάδο. Μάρτυρες κατέθεσαν πως το λευκό φορτηγό στο οποίο τον έσυραν κατευθύνθηκε προς την είσοδο του αγροκτήματος Λελέκε του Μπένετον.

Αλλά μόλις πριν από πέντε ημέρες ο δικαστής Οτράντο -που είχε αρνηθεί να διατάξει σχετική έρευνα σε αυτά τα εδάφη γιατί «δεν μπορούμε να ενοχλούμε τον κύριο Μπένετον για κάθε βλακεία»- έδωσε εν τέλει την εντολή, έπειτα και από τον σάλο που προκλήθηκε μετά την αποκαλυπτική έρευνα του δημοσιογράφου Ρικάρντο Ραγκεντόρφερ της συνεταιριστικής εφημερίδας «Tiempo Argentino».

Σύμφωνα με αυτήν, στα εδάφη των Μαπούτσε που κατέχει ο Μπένετον δεν έχει εγκατασταθεί μόνο ένα αστυνομικό τμήμα που στην ουσία προσφέρει προστασία στην ιδιοκτησία του, αλλά και μια μυστική επιμελητειακή βάση της στρατοχωροφυλακής. Τα μέλη της, γράφει το άρθρο, συνεργάζονται αρμονικά με την ένοπλη ιδιωτική φρουρά που διαθέτει ο Μπένετον και συνοδεύουν τις περιπολίες των στρατιωτών και τις επιχειρήσεις τους εναντίον των κοινοτήτων των Μαπούτσε. Αυτόπτες μάρτυρες κατέθεσαν ότι και στην επιχείρηση της 1ης Αυγούστου «μέλη της παραστρατιωτικής φρουράς του Μπένετον πηγαινοέρχονταν στο αστυνομικό τμήμα και στην περιοχή των επεισοδίων και έδιναν εντολές».

Η έρευνα του Ραγκεντόρφερ αποκαλύπτει επίσης ότι η εξαφάνιση του Μαλντονάδο είναι συνέπεια της σύμπραξης κράτους-γαιοκτημόνων κατά των διεκδικήσεων των Μαπούτσε, που άρχισε από το 2016 όταν η Πατρίσια Μπούλριτς ανέλαβε το υπουργείο Ασφάλειας. Τότε η Μπούλριτς και ο επικεφαλής των συμβούλων της, Πάμπλο Νοσέτι (δικηγόρος που έχει υπερασπιστεί βασανιστές και υμνητής της δικτατορίας), είχαν τουλάχιστον τρεις συναντήσεις με μεγαλογαιοκτήμονες της περιοχής, ανάμεσά τους ο Μπένετον και ο διαχειριστής του στην αργεντίνικη Παταγονία, Ρόναλντ Μακ-Ντόναλντ.

«Στόχος ήταν να συμφωνηθεί μια γενικότερη επιχείρηση για την πολιορκία και τον εκτοπισμό των κοινοτήτων των Μαπούτσε, με το επιχείρημα ότι οι διεκδικήσεις τους δεν αποτελούν δικαιώματα κατοχυρωμένα από το Σύνταγμα αλλά ομοσπονδιακό έγκλημα, γιατί είναι επικίνδυνα στοιχεία που επιδιώκουν να επιβάλουν τις ιδέες τους με τη βία, πλήττοντας την ιδιωτική ιδιοκτησία και τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους». Επιχείρημα που περιλήφθηκε σε έγγραφο που φέρει την υπογραφή του Νοσέτι.

Και είναι ακριβώς ο Νοσέτι που, σύμφωνα με έγγραφα της ίδιας της στρατοχωροφυλακής, στις 31 Ιουλίου βρέθηκε στο Τσουμπούκ της Παταγονίας και συναντήθηκε με τον τοπικό κυβερνήτη και τους επικεφαλής αστυνομίας και στρατοχωροφυλακής για να συντονίσει την επιχείρηση της 1ης Αυγούστου, που κατέληξε στην εξαφάνιση του Μαλντονάδο.

Οπως ξεκαθάρισε, στόχος της επιχείρησης ήταν η με κάθε μέσο «σύλληψη όλων των ταραχοποιών» και μάλιστα χωρίς καν δικαστική εντολή. Και παρότι υποστηρίζει πως δεν είχε καμία σχέση με την υπόθεση, σε συνεντεύξεις του σε τοπικά μέσα αναγνώριζε πως συντόνισε την επιχείρηση, θριαμβολογούσε πως «τελείωσε ο εκβιασμός» και απειλούσε τους Μαπούτσε ότι θα φυλακίσει «όποιον διαμαρτύρεται».

Είναι άξιον απορίας με τι επιχειρήματα θα αιτιολογήσει τη δράση (και την απραξία) της η κυβέρνηση στους αξιωματούχους του ΟΗΕ, όταν μετά από όλες τις αποκαλύψεις η Μπούλριτς -με τις ευλογίες του προέδρου Μάκρι- επιμένει πως «ο Νοσέτι είναι ένας εξαιρετικός επαγγελματίας» και δεν υπάρχει καμία πολιτική ευθύνη.

 

ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Η συμφωνία ειρήνης διαφέρει από τα χαρτιά στην πραγματικότητα...
Αν και η ειρηνευτική συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους πρώην αντάρτες των FARC περιλαμβάνει όλες εκείνες τις διατάξεις που θα οδηγούσαν την Κολομβία στην ανάκαμψη, η πλημμελής εφαρμογή της από το κράτος...
Η συμφωνία ειρήνης διαφέρει από τα χαρτιά στην πραγματικότητα...
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Οι παραστρατιωτικοί θερίζουν την Κολομβία
Η πρώτη επίσημη έρευνα για τους αγνοούμενους στην Κολομβία, που έγινε από το Κέντρο Ιστορικής Μνήμης, αποκάλυψε πως στο διάστημα 1970-2015 εξαφανίστηκαν 60.630 άνθρωποι. Τρεις πολίτες την ημέρα γίνονται θύματα...
Οι παραστρατιωτικοί θερίζουν την Κολομβία
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
«Δημοκρατία» με 27.000 αγνοουμένους;
​Ο Χουάν Φλόρες συνελήφθη από ομάδα στρατιωτικών που εισέβαλαν βίαια στο σπίτι του χωρίς ένταλμα σύλληψης ή έρευνας πριν από εννέα μήνες. Τον πήραν μαζί τους ισχυριζόμενοι πως είχε «εξυβρίσει τις Αρχές». Δεν...
«Δημοκρατία» με 27.000 αγνοουμένους;
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Η επιστροφή του ατίθασου φαντάσματος
«Ή παίζεις τη ζωή σου κάνοντας πολιτική ή δεν μιλάς γι’ αυτήν». Το πίστευε ακράδαντα και πλήρωσε το τίμημα ο Ρόκε Ντάλτον, ποιητής, δημοσιογράφος, δοκιμιογράφος, αντάρτης, ένας από τους σημαντικότερους...
Η επιστροφή του ατίθασου φαντάσματος
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Ελ Σαλβαδόρ- Ο πρόεδρος που θέλει να σβήσει τις ιδεολογίες
Ο παλαιστινιακής καταγωγής Μπουκέλε σαγήνευσε τους μιλένιαλς που βρήκαν στο πρόσωπό του έναν «αντισυστημικό» ήρωα. Ωστόσο, όπως και τα υπόλοιπα «αουτσάιντερ» της περιοχής, κάθε άλλο παρά τέτοιος είναι.
Ελ Σαλβαδόρ- Ο πρόεδρος που θέλει να σβήσει τις ιδεολογίες
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Γενοκτονία στις φαβέλες του Ρίο
Με σύνθημα «Σταματήστε να μας σκοτώνετε» ακτιβιστές και κάτοικοι των παραγκουπόλεων διαδήλωσαν καταγγέλλοντας τις φονικές αστυνομικές επιχειρήσεις με πρόσχημα την πάταξη της εγκληματικότητας.
Γενοκτονία στις φαβέλες του Ρίο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας