Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η στρατιωτικοποίηση και η ειρήνευση που δεν έγινε...

Το πρώτο φετινό τρίμηνο ήταν το πιο βίαιο στο Ρίο από το 2009, με 3.457 βίαιους θανάτους, κατά 15% περισσότερους από το αντίστοιχο διάστημα πέρσι

Η στρατιωτικοποίηση και η ειρήνευση που δεν έγινε...

  • A-
  • A+

Δεν έχουν αλλάξει και πολλά εδώ και έναν μήνα, όταν ο στρατός κατέβηκε ξανά στις φαβέλες, τις παραγκουπόλεις και πιο φτωχικές γειτονιές του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Δικαιώνοντας έτσι τους απαισιόδοξους που μίλησαν για «αδύνατη αποστολή» όταν η κυβέρνηση Τέμερ ανακοίνωσε ότι στέλνει στην πόλη 8.500 στρατιώτες και περισσότερα από 1.500 μέλη επίλεκτων δυνάμεων ασφαλείας «για να πατάξουν το οργανωμένο έγκλημα και να διασφαλίσουν τη δημόσια τάξη και τη λειτουργία των θεσμών».

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2016 ήταν απλά μια μικρή ανακωχή και το έγκλημα σε κάθε του μορφή επέστρεψε ακόμη πιο άγριο στην πόλη.

Το πρώτο φετινό τρίμηνο ήταν το πιο βίαιο στο Ρίο από το 2009, με 3.457 βίαιους θανάτους, κατά 15% περισσότερους από το αντίστοιχο διάστημα πέρσι. Μόνο τον Φεβρουάριο, σε αυτή την πόλη των 16,5 εκατ., σημειώθηκαν κατά μέσο όρο 18 δολοφονίες την ημέρα (συνολικά 502), ο μεγαλύτερος αριθμός την τελευταία οκταετία. Σήμερα οι δολοφονίες καλπάζουν με ρυθμό 20 την ημέρα.

Ρεκόρ φόνων...

Οι αστυνομικοί μετρούν 97 θύματα φέτος, ενώ τον τελευταίο χρόνο έχουν αυξηθεί κατά 50% οι νεκροί από δικά τους πυρά. Επιβεβαιώνοντας έτσι παλαιότερη έρευνα του Ινστιτούτου Ανώτερων Σπουδών Θρησκείας της Βραζιλίας, οι αστυνομικοί του Ρίο ντε Τζανέιρο είναι παγκοσμίως οι αστυνομικοί με τους περισσότερους φόνους στο ενεργητικό τους.

Εναν μήνα μετά την απόβασή του, ο στρατός έχει να επιδείξει μια σταγόνα στον ωκεανό: 43 συλλήψεις και κατασχέσεις 11 όπλων, ενώ η πλειονότητα του πληθυσμού μένει κλειδαμπαρωμένη στα σπίτια και 21.000 παιδιά αποκλείστηκαν από τα σχολεία λόγω των επιχειρήσεων.

Κατά τα άλλα, συνεχίζονται δολοφονίες, επιθέσεις, βιασμοί, ληστείες, κλοπές φορτηγών για να πουληθούν τα εμπορεύματα που μεταφέρουν στη μαύρη αγορά και η αναβίωση της αιματηρής διαμάχης ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες συμμορίες ναρκω-εμπόρων της πόλης, του Κόκκινου Κομάντο και του Πρώτου Κομάντο της Πρωτεύουσας.

Αυτή είναι η μία όψη της φρίκης. Η άλλη όψη αρχίζει και κυριαρχεί στις δυτικές ζώνες του Ρίο, όπου δρουν ανενόχλητες οι αποκαλούμενες «πολιτοφυλακές», ιδρυθείσες από πρώην (και εν ενεργεία) αστυνομικούς, οι οποίοι διεκδικούν το δικό τους μερίδιο στην αγορά ναρκωτικών και στα εδάφη που ελέγχουν άλλες συμμορίες. Μόνο στα τέλη Ιουνίου, σχεδόν 100 μέλη της Στρατιωτικής Αστυνομίας συνελήφθησαν και κατηγορούνται για ναρκω-εμπόριο.

Χρεοκοπία προ των πυλών

Η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Βραζιλία έχει το δικό της μερτικό στην αύξηση της βίας. Η Πολιτεία του Ρίο ντε Τζανέιρο βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας, οι δαπάνες για την ασφάλεια έχουν μειωθεί κατά 30%, οι αστυνομικοί δεν έχουν πληρωθεί δεδουλευμένα μηνών.

Και η κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας με την παράλληλη μείωση των κοινωνικών ενισχύσεων οδήγησαν πολλούς κατοίκους των παραγκουπόλεων ξανά στην ακραία φτώχεια, στις συμμορίες και στη μαύρη αγορά της κοκαΐνης και του κρακ.

Οσο για το περίφημο πρόγραμμα ειρήνευσης στις φαβέλες, πνέει τα λοίσθια, χωρίς πόρους για να μπορέσει να επιτελέσει το φιλόδοξο έργο του.

Αρχισε να εφαρμόζεται το 2008 με τη μόνιμη εγκατάσταση ειδικών αστυνομικών μονάδων -των UPP, «αστυνομικών μονάδων ειρήνευσης»- στις φαβέλες και με την παράλληλη λειτουργία κοινωνικών προγραμμάτων με στόχο την εκδίωξη των συμμοριών από αυτές και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των κατοίκων τους.

Μελέτη του Κέντρου Ερευνών για την Ασφάλεια των Πολιτών του Πανεπιστημίου Κάντιντο Μέντες δείχνει ότι το 61% των 2.500 πολιτών από 35 φαβέλες που συμμετείχαν σε αυτήν δηλώνει πως οι UPP δεν ωφέλησαν σε τίποτα και το 29% θεωρεί ότι προκάλεσαν περισσότερα προβλήματα απ’ ό,τι έλυσαν.

Ανεμος εκδίκησης

Για πόλεμο κάνουν λόγο σε ρεπορτάζ των «Τάιμς του Ρίο» πολλοί από τους 40.000 ανθρώπους που ζουν ξεχασμένοι από θεούς και ανθρώπους στην παραγκούπολη Cidade de Deus, την Πόλη του Θεού, εξηγώντας πως νιώθουν σαν να πνέει ο ίδιος άνεμος εκδίκησης του πρόσφατου παρελθόντος.

Τότε που «ομάδες αυτοάμυνας» έβγαιναν τα βράδια να σκοτώσουν παιδιά του δρόμου και η καθημερινότητα σημαδευόταν από τις μάχες ανάμεσα σε αστυνομικούς, ναρκω-εμπόρους και παιδιά πιστολέρος, όπως περιέγραψε απαράμιλλα ο Φερνάντο Μερέιλες στην ομώνυμη ταινία του «Η Πόλη του Θεού».

 

ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Πλησιάζει η Ολυμπιάδα, θεριεύει ο φόβος στο Ρίο
​Οσο πλησιάζουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο, στον μακρύ κατάλογο τον προβλημάτων που απειλούν τη διεξαγωγή τους –έξαρση της βίας, πολιτική πόλωση για την παραπομπή της προέδρου Ρούσεφ, κοινωνική δυσαρέσκεια...
Πλησιάζει η Ολυμπιάδα, θεριεύει ο φόβος στο Ρίο
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Μεξικό: βαρύ φορτίο για τον Ομπραδόρ
Βαρύ το φορτίο που πέφτει στις πλάτες του Ομπραδόρ. Αυτό που παραλαμβάνει μόνο με τη λέξη «χάος» μπορεί να διατυπωθεί. Δεν είναι μόνο η ενδημική διαφθορά με εμπλεκόμενους αξιωματούχους όλων των κρατικών αρχών,...
Μεξικό: βαρύ φορτίο για τον Ομπραδόρ
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Η ώρα των «από κάτω»
«Ο δρόμος είναι δικός σου», γράφουν οι τοίχοι του Ρίο ντε Τζανέιρο. Μια πόλη όπου εκτός από τις λίγες μέρες του Καρναβαλιού, τον υπόλοιπο χρόνο οι κεντρικοί δρόμοι και οι βασικές αρτηρίες κάθε άλλο παρά...
Η ώρα των «από κάτω»
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Οι επιταγές που «καίνε» τη σύζυγο Μπολσονάρο
Βαθιά μπλεγμένο με το γαϊτανάκι της διαφθοράς βρίσκεται το προεδρικό ζεύγος της Μπραζίλια, ύστερα από την αποκάλυψη πως η Μισέλε, νεαρή σύζυγος του Ζαΐρ, λάμβανε επιταγές από τον φυλακισμένο παραστρατιωτικό...
Οι επιταγές που «καίνε» τη σύζυγο Μπολσονάρο
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Νέος πρόεδρος, παλαιά προβλήματα
Η απρόσμενη επικράτηση του συντηρητικού Αλεχάντρο Τζιαματέι στις εκλογές δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αλλαγή των δραματικών συνθηκών φτώχειας, ανισοτήτων και διαφθοράς που επικρατούν στη χώρα.
Νέος πρόεδρος, παλαιά προβλήματα
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Η πολιτική μεθόδευση της φυλάκισης του Λούλα
Σοβαρότατες δημοσιογραφικές αποκαλύψεις θέτουν εν αμφιβόλω την αμεροληψία του δικαστή που καταδίκασε τον Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα για διαφθορά. Ο ίδιος δικαστής σήμερα είναι υπουργός Δικαιοσύνης υπό τον...
Η πολιτική μεθόδευση της φυλάκισης του Λούλα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας