Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μπροστά στην τελική αναμέτρηση

Ο Ορλάντο Φιγκέρα ξυλοκοπήθηκε, μαχαιρώθηκε και κάηκε ζωντανός από διαδηλωτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι τον θεώρησαν «τσαβίστα» γιατί φορούσε κόκκινο πουκάμισο.

Μπροστά στην τελική αναμέτρηση

  • A-
  • A+

Η εικόνα του νεαρού Γουίλι Αρτεάγα να διαδηλώνει κατά της κυβέρνησης Μαδούρο παίζοντας βιολί και να τραυματίζεται από σκάγια και δακρυγόνα των δυνάμεων ασφαλείας έκανε τον γύρο του κόσμου και έγινε σύμβολο της «Αντίστασης», όπως αποκαλείται το κίνημα που ζητά την πτώση του καθεστώτος στη Βενεζουέλα.

Η άλλη όψη του νομίσματος, η εικόνα του Ορλάντο Φιγκέρα που ξυλοκοπήθηκε, μαχαιρώθηκε και κάηκε ζωντανός από διαδηλωτές της αντιπολίτευσης (¹), οι οποίοι τον θεώρησαν «τσαβίστα» γιατί φορούσε κόκκινο πουκάμισο, δεν έγινε είδηση.

Οπως δεν έγινε κανένας από τους 23 πολίτες που, σύμφωνα με την οργάνωση Red58, έχουν καεί ζωντανοί από τη δράση των δεξιών ομάδων κρούσης από τον περασμένο Απρίλιο.

Ούτε κουβέντα για τους κουκουλοφόρους με τα όπλα και τους αυτοσχέδιους εκτοξευτήρες ρουκετών και εκρηκτικών που πυρπολούν σχολεία και νοσοκομεία, στήνουν φλεγόμενα οδοφράγματα, αποκλείοντας γειτονιές και απειλώντας τους κατοίκους τους, λεηλατούν αποθήκες τροφίμων, εκπαιδεύονται σε τακτικές αντάρτικου πόλεως όπως ομολογούν ανενδοίαστα οι πολιτικοί τους μέντορες (²) και επιτίθενται σε όποιον υποψιάζονται ως μη συστρατευμένο στον αγώνα τους.

Δεν χωρούν στην κυρίαρχη αφήγηση που θέλει την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας ειρηνική και δημοκρατική απέναντι σε μια καταπιεστική και αντιδημοκρατική κυβέρνηση που οφείλει να υποταχθεί στα προτάγματα του δρόμου.

Ολα αυτά δεν εντάσσονται στη λογική του συμψηφισμού της βίας, ούτε αναιρούν τις τεράστιες ευθύνες που έχει η κυβέρνηση με τους χειρισμούς της στη σημερινή κρίση, αλλά αποτελούν κομμάτια μιας πραγματικότητας που αποσιωπάται βολικά προκειμένου να εμπεδωθεί η πεποίθηση μιας ακόμη «αναγκαιότητας αλλαγής καθεστώτος».

Αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Βενεζουέλα είναι πως η προπαγάνδα αντικατέστησε την πολιτική, η ρητορική του μίσους διαποτίζει τον δημόσιο λόγο, τα επιχειρήματα εκλείπουν ένθεν και ένθεν και αντικαθίστανται από τεχνάσματα, δικολαβισμούς και σοφιστείες, η βία απλώνεται σαν επιδημία σε μια χώρα που μοιάζει να βρίσκεται στο κατώφλι του εμφυλίου ενώ οι πολιτικές ηγεσίες το μόνο που κάνουν είναι να βαθαίνουν την πόλωση με ένα επικίνδυνο μπρα ντε φερ.

Ακολουθώντας την τακτική για την οποία κατηγορεί την κυβέρνηση –να αγνοεί δηλαδή όσες αποφάσεις θεσμικών οργάνων δεν τη βρίσκουν σύμφωνη και να φτιάχνει δικές της στα μέτρα της–, η ελεγχόμενη από την ενιαία αντιπολίτευση ΜUD Βουλή αποφάσισε να αντικαταστήσει (ενώ η συνταγματική τους θητεία δεν έχει λήξει) και τους 33 δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου, διορίζοντας δικούς της στη θέση τους.

Ολοκληρώθηκε έτσι η τελική πράξη της ρήξης ανάμεσα στη Βουλή και το Ανώτατο Δικαστήριο που έχει κηρύξει το νομοθετικό σώμα σε απείθεια στις αποφάσεις του.

Μέρες μόλις πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών της 30ής Ιουλίου για την ανάδειξη νέας Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης, κόκκινο πανί για την αντιπολίτευση που ζητά να ματαιωθούν, καταγγέλλοντάς τες ως μέσο ενίσχυσης των εξουσιών του προέδρου, η στρατηγική της αποκαλούμενης «ώρας μηδέν» (του σχεδίου για παράλυση της χώρας, ώστε να οδηγηθεί στην ακυβερνησία και σε έκτροπα που να δικαιολογήσουν μια παρέμβαση του στρατού) κλιμακώνεται.

Απεργία αντί εκλογών

Η αντιπολίτευση κήρυξε 48ωρη απεργία για σήμερα και κάλεσε σε μαζικές διαδηλώσεις την Παρασκευή, απειλώντας πως, αν ο Μαδούρο δεν ματαιώσει τις εκλογές, θα προχωρήσει σε «νέες μορφές πάλης» την παραμονή και την ημέρα της διεξαγωγής των εκλογών.

Η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή το «Σχέδιο Δημοκρατία», κατεβάζοντας τον στρατό στους δρόμους και δημιουργώντας ζώνη ασφαλείας 500 μέτρων γύρω από τα εκλογικά κέντρα.

Στο διπλωματικό πεδίο, ο πρόεδρος Μαδούρο κατήγγειλε προσπάθεια ανατροπής του από τη CIA, κατηγορώντας τον διευθυντή της, Μάικ Πομπέο, ότι αναγνώρισε πως η Ουάσινγκτον «συνεργάζεται άμεσα με τη μεξικανική και την κολομβιανή κυβέρνηση για να ανατρέψουν την κυβέρνηση της Βενεζουέλας».

Μιλώντας σε φόρουμ ασφαλείας στο Ασπεν των ΗΠΑ, ο Πομπέο φέρεται να δήλωσε: «Οταν έχεις μια χώρα τόσο μεγάλη και με τέτοιες οικονομικές δυνατότητες όπως η Βενεζουέλα, οι ΗΠΑ έχουν μεγάλο ενδιαφέρον να εξασφαλίσουν ότι είναι σταθερή και όσο δημοκρατική γίνεται. Και γι’ αυτό εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. [...] Ελπίζουμε πως μπορεί να υπάρξει μια μετάβαση στη Βενεζουέλα και εμείς ως CIA κάνουμε το καλύτερο για να αντιληφθούμε τη δυναμική της κατάστασης. [...] ήμουν στην Πόλη του Μεξικού και την Μπογκοτά πριν από μία εβδομάδα συζητώντας γι’ αυτό το θέμα και προσπαθώντας να τους κάνω να καταλάβουν τα πράγματα που θα μπορούσαν να κάνουν ώστε να έχουν το καλύτερο αποτέλεσμα για τη δική τους και τη δική μας πλευρά».

Από την πλευρά του ο Αρτιόμ Κοζίν, του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, αφού επέκρινε «τα τελεσίγραφα και τις απειλές κυρώσεων» που εξαπολύουν οι ΗΠΑ, τόνισε: «Δεν πρέπει να παρασυρθείς από την επιθυμία να ανατρέψεις έναν αντίπαλο με κάθε τίμημα, χωρίς να σκέφτεσαι τις συνέπειες, οδηγώντας σε μια σκληρή αυτοκαταστροφή του κράτους», σημειώνοντας πως «η Ρωσία τάσσεται υπέρ ενός σοβαρού και εποικοδομητικού διαλόγου που να οδηγήσει σε δεσμεύσεις και να φέρει την ειρήνη στη χώρα».

Αντ’ αυτού, οι οπαδοί της αντιπολίτευσης έφτιαξαν τις Επιτροπές Διάσωσης της Δημοκρατίας και οι οπαδοί της κυβέρνησης τις Εργατικές Επιτροπές Υπεράσπισης της Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης.

Ολοι είναι πανέτοιμοι για την αναμέτρηση της «τελικής φάσης».

(¹) www.youtube.com
(²) www.youtube.com
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Βενεζουέλα: «ώρα μηδέν»
Το άτυπο δημοψήφισμα της αντιπολίτευσης στις 16 Ιουλίου αποτελεί το προοίμιο μιας νέας φάσης κλιμάκωσης της κρίσης στη Βενεζουέλα, Εκείνο που είναι εξαιρετικά ανησυχητικό είναι πως όσοι κι αν συμμετείχαν...
Βενεζουέλα: «ώρα μηδέν»
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Παραμένει έκρυθμη η κατάσταση στη Βενεζουέλα
Συνεχίζονται τα σοβαρά επεισόδια στη Βενεζουέλα, όπου οκτώ άτομα έχασαν τη ζωή τους από ηλεκτροπληξία στη διάρκεια της νύχτας την Πέμπτη, ενώ προσπαθούσαν να λεηλατήσουν φούρνο. Συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών...
Παραμένει έκρυθμη η κατάσταση στη Βενεζουέλα
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Κάλπικες... κάλπες και οργή στους δρόμους
Ενώ η κρίση στην Ονδούρα βάθαινε από τις μεθοδεύσεις του Εκλογοδικείου, οι ΗΠΑ «πιστοποίησαν» τις καλές επιδόσεις της κυβέρνησης του συμμάχου τους (και εμπλεκόμενου σε σκάνδαλα εμπορίας ναρκωτικών) Ερνάντες...
Κάλπικες... κάλπες και οργή στους δρόμους
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Η δημοκρατία στην Ονδούρα νοσεί
Μπροστά στην πιθανότητα της ήττας, η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της επιχειρούν να καλλιεργήσουν την εικόνα ότι «κλίμα βίας και τρομοκρατίας απειλεί την ημέρα των εκλογών» κατηγορώντας την αντιπολίτευση για...
Η δημοκρατία στην Ονδούρα νοσεί
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
«Αφοπλίζοντας» τη συμφωνία με τους παλιούς αντάρτες των FARC
​Η πρωτοφανής απόφαση του προέδρου της κολομβιανής Βουλής να απαγορεύσει την είσοδο σε εκπροσώπους των FARC, του άλλοτε αντάρτικου που μετά τον αφοπλισμό του μετασχηματίστηκε σε πολιτικό κόμμα, αποτελεί...
«Αφοπλίζοντας» τη συμφωνία με τους παλιούς αντάρτες των FARC
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Τρίζει η καρέκλα της Ντίλμα!
Μια από τις πλέον δύσκολες φάσεις της θητείας της αντιμετωπίζει η πρόεδρος Ντίλμα Ρουσέφ, έπειτα από τη χθεσινή απόφαση του Κόμματος του Δημοκρατικού Βραζιλιάνικου Κινήματος (PMDB) του αντιπροέδρου Μισέλ Τεμέρ...
Τρίζει η καρέκλα της Ντίλμα!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας