Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πολιτική απεργία ενάντια στη φρίκη και την εγκατάλειψη

Ενα από τα διαβόητα «σπίτια της κοπής», χώροι όπου οδηγούνται «ενοχλητικοί» απαχθέντες για να ακρωτηριαστούν ζωντανοί κι έπειτα να πεταχτούν τα διαμελισμένα σώματά τους στη θάλασσα

Πολιτική απεργία ενάντια στη φρίκη και την εγκατάλειψη

  • A-
  • A+

ΣΤο όνομα Μπουεναβεντούρα (καλή μοίρα) είναι ένας ακόμη λατινοαμερικανικός ευφημισμός. Σε αυτή την παράκτια πόλη του κολομβιάνικου Ειρηνικού, όπου οι κάτοικοι εδώ και δύο εβδομάδες έχουν οργανώσει πολιτική απεργία, για να επιβιώσεις πρέπει να είσαι μόνιμα σε επιφυλακή: ναρκέμποροι και παραστρατιωτικοί -συχνά με τις πλάτες πολιτικών και επιχειρηματιών- ελέγχουν ολόκληρες γειτονιές σκοτώνοντας, εξαφανίζοντας, εκτοπίζοντας κατά βούληση προκειμένου να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους.

Εδώ όπου δεσπόζει το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και από όπου διέρχεται το 60% του εξωτερικού της εμπορίου και ρέουν 2 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, απλώνεται μια πόλη ανέχειας.

Το 89% των 400.000 κατοίκων είναι Αφροκολομβιανοί, η ανεργία φτάνει το 62%, ενώ το 64% ζει σε συνθήκες φτώχειας και το 18% στην απόλυτη μιζέρια.

Μόνο ένα γενικό νοσοκομείο υπάρχει στην περιοχή, το τελευταίο σχολείο που χτίστηκε στα αγροτικά περίχωρα της πόλης ήταν πριν από μια εικοσαετία και ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό.

Η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού τη δεκαετία του '90, όταν ο νυν πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος ήταν υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου, συνοδεύτηκε από υποσχέσεις για ανάπτυξη και «καλή μοίρα» για την περιοχή.

Αλλά το μόνο που αναπτύχθηκε ήταν τα κέρδη των οικογενειών που ελέγχουν τη διαχείρισή του και των συμμοριών που βρήκαν νέο πεδίο για εκβιασμούς και καινούργιες οδούς διακίνησης των ναρκωτικών.

Η άφιξη των ανταρτών σήμανε την παράλληλη εμφάνιση των παραστρατιωτικών στην περιοχή σε συνέργεια με έμπορους, επιχειρηματίες και πολιτικούς που έβλεπαν τα συμφέροντά τους να πλήττονται από τις προσπάθειες οργάνωσης του πληθυσμού για να διεκδικήσει το τέλος των καταχρήσεων και της βίας. 

Μαζί τους ήρθε και η πιο ακραία φρίκη: τα διαβόητα «σπίτια της κοπής», χώροι όπου οδηγούνται «ενοχλητικοί» απαχθέντες για να ακρωτηριαστούν ζωντανοί κι έπειτα να πεταχτούν τα διαμελισμένα τους σώματα στη θάλασσα.

Το «έγκλημα» των θυμάτων μπορεί να είναι τόσο απλό όσο το να διασχίσουν τα αόρατα σύνορα των περιοχών που ελέγχουν αντίπαλες συμμορίες ή τόσο περίπλοκο όσο το να θεωρήθηκαν ύποπτοι για σχέσεις με τους αντάρτες ή «εχθροί» κάποιου ισχυρού της περιοχής.

Με βολικά απόν το κράτος, ο εκφοβισμός του πληθυσμού αποτελεί μέσο ελέγχου του, η διαιώνιση της φτώχειας όχημα για την υποταγή του και ο συνακόλουθος μαζικός εκτοπισμός των κατοίκων γίνεται εξαιρετικά επικερδής ευκαιρία για επενδύσεις «πολεοδομικής και τουριστικής αναβάθμισης» αυτών των παράκτιων περιοχών.

Ολα αυτά δεν αποτελούν φαινόμενα ενός μακρινού παρελθόντος. Οι πρώτες αποκαλύψεις για τα «σπίτια της κοπής» έγιναν το 2014. Εναν χρόνο πριν, περίπου 20.000 κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στην Μπουεναβεντούρα, ο μεγαλύτερος αριθμός νέων εκτοπισμένων από μια περιοχή της Κολομβίας μέσα σε έναν χρόνο.

Οργισμένοι για αυτή τη σκόπιμη χρόνια εγκατάλειψή τους, οι πολίτες της Μπουεναβεντούρα βρίσκονται εδώ και δύο εβδομάδες στους δρόμους, απαιτώντας με την πολιτική τους απεργία να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης οικονομικής, κοινωνικής και οικολογικής ανάγκης και να επιστρατευτούν άμεσα πόροι για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ο διάλογος με την κυβέρνηση διακόπηκε μπροστά στην άρνησή της να ενεργοποιήσει τη σχετική συνταγματική διάταξη και την απόφασή της να στείλει ειδικές μονάδες να καταστείλουν βίαια συγκεντρώσεις τους, αφήνοντας πίσω τους δεκάδες τραυματίες.

Με το λιμάνι να μετρά απώλειες εκατομμυρίων από τις κινητοποιήσεις, οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν ξανά την περασμένη Δευτέρα. Οι κάτοικοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την πολιτική τους απεργία έως ότου υπάρξει συμφωνία με απτά μέτρα κι όχι υποσχέσεις για την επίλυση των προβλημάτων τους. Δεν θα υποχωρήσουν, λένε.

Ιδίως τώρα που στο γειτονικό Τσοκό, άλλη μία ξεχασμένη περιοχή της Κολομβίας, έπειτα από ανάλογη πολιτική απεργία που κινητοποίησε 500.000 πολίτες στους δρόμους επί 18 ημέρες, επιτεύχθηκε συμφωνία που προβλέπει έργα εκατοντάδων εκατομμυρίων σε υποδομές, υγεία και παιδεία.

ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Η μίζα χώρα δεν κοιτά
Το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στη Λατινική Αμερική σχετίζεται με τον βραζιλιάνικο επιχειρηματικό κολοσσό Odebrecht, που δωροδοκούσε κρατικούς αξιωματούχους και πολιτικά κόμματα σε δέκα χώρες για να παίρνει...
Η μίζα χώρα δεν κοιτά
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
2016, η χρονιά του «τέλους εποχής»
Το 2016 η Λατινική Αμερική τιμήθηκε με ένα Νόμπελ Ειρήνης, που απονεμήθηκε στον πρόεδρο της Κολομβίας Σάντος για τη Συμφωνία Ειρήνης, που δίνει τέλος στην πιο πολύχρονη σύρραξη της περιοχής: παρά την απόρριψή...
2016, η χρονιά του «τέλους εποχής»
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Οι παραστρατιωτικοί θερίζουν την Κολομβία
Η πρώτη επίσημη έρευνα για τους αγνοούμενους στην Κολομβία, που έγινε από το Κέντρο Ιστορικής Μνήμης, αποκάλυψε πως στο διάστημα 1970-2015 εξαφανίστηκαν 60.630 άνθρωποι. Τρεις πολίτες την ημέρα γίνονται θύματα...
Οι παραστρατιωτικοί θερίζουν την Κολομβία
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Χιλιάδες παιδιά μεταξύ εξαθλίωσης και θανάτου
Σύμφωνα με ιατροδικαστικές εκθέσεις, οι αιτίες θανάτου των παιδιών φέρουν την κοινή σφραγίδα της πλημμελούς φροντίδας, της εγκατάλειψης και της βίας. Νήπια πνιγμένα στους εμετούς τους, παιδιά με θανατηφόρες...
Χιλιάδες παιδιά μεταξύ εξαθλίωσης και θανάτου
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Κολομβία: μια ιστορική συμφωνία
​«Η μνήμη της καρδιάς απαλύνει τις κακές αναμνήσεις και μεγεθύνει τις καλές και χάρη σε αυτό το τέχνασμα καταφέρνουμε να υπομένουμε το παρελθόν». Ισως αυτή η φράση του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες να κυριαρχούσε...
Κολομβία: μια ιστορική συμφωνία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας