Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η σάλσα της επανεκλογής

«Οχι στο πραξικόπημα» φώναζαν οι πιο ειρηνικοί από τους διαδηλωτές, ενώ άλλοι ξεσπούσαν πιο βίαια

AP PHOTO / JORGE SAENZ

Η σάλσα της επανεκλογής

  • A-
  • A+

Οι διεργασίες για τη δυνατότητα επανεκλογής προέδρων στη Λατινική Αμερική φέρνουν στο προσκήνιο πάθη, μίση, διχασμούς αλλά και επιλεκτική σχετική ειδησεογραφική κάλυψη και σχολιασμό αναλόγως της ιδεολογικής τοποθέτησης του ηγέτη που προωθεί τέτοια σχέδια.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα η Παραγουάη, όπου η απόπειρα του προέδρου Οράσιο Κάρτες να περάσει από τη Γερουσία σχέδιο συνταγματικής αναθεώρησης που θα του επέτρεπε να είναι ξανά προεδρικός υποψήφιος πυροδότησε διαδηλώσεις και συγκρούσεις με την αστυνομία, με απολογισμό έναν 25χρονο νεκρό και εκατό τραυματίες.

Η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου. Αλλά αν δεν είχαν υπάρξει τα επεισόδια και η απόπειρα πυρπόλησης του Κοινοβουλίου είναι αμφίβολο αν θα είχαμε ενημερωθεί για τις επανειλημμένες προσπάθειες του δεξιού τραπεζίτη και ηγέτη του Κόκκινου Κόμματος του τέως δικτάτορα Στρέσνερ να ξεπεράσει τα συνταγματικά κωλύματα για την επανυποψηφιότητά του.

Είναι ενδεικτικό ότι το ίδιο επιχείρησε να κάνει πέρσι τον Αύγουστο μάταια, αφού το σχέδιό του καταψηφίστηκε στο Κοινοβούλιο, αλλά η είδηση ελάχιστα απασχόλησε και δεν θεωρήθηκε άξια για να υπάρξουν καταγγελτικά σχόλια περί «διολίσθησης σε προσωποπαγές καθεστώς», «διαιώνισης στην εξουσία», «προσπάθειας εγκαθίδρυση δικτατορίας» ή άλλα ανάλογα που μεταδίδονται όταν αριστεροί ηγέτες αναλαμβάνουν ανάλογες πρωτοβουλίες.

Οπως δεν αξιολογήθηκε ως είδηση που χρήζει αντίστοιχου σχολιασμού το γεγονός ότι ο δεξιός πρόεδρος της Ονδούρας Χουάν Ορλάντο Ερνάντες πέτυχε να είναι ξανά υποψήφιος για τις φετινές προεδρικές εκλογές χάρη σε «ερμηνευτική» απόφαση που εξέδωσε τον περασμένο Δεκέμβριο το Ανώτατο Δικαστήριο, κατά παράβαση του Συντάγματος που ορίζει ρητά ότι κανένας πρώην πρόεδρος δεν μπορεί να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία.

Αξίζει να θυμηθούμε πως το 2009 ο τότε πρόεδρος της Ονδούρας Μανουέλ Σελάγια καθαιρέθηκε με πολιτικό πραξικόπημα και οδηγήθηκε με τις πιτζάμες σε στρατιωτικό αεροσκάφος που προσγειώθηκε στη γειτονική Κόστα Ρίκα επειδή επιχείρησε να κάνει μη δεσμευτικό δημοψήφισμα για να αποφανθεί ο λαός αν συμφωνεί με την προώθηση σχεδίου συνταγματικής μεταρρύθμισης, το οποίο ανάμεσα στα άλλα προέβλεπε και τη δυνατότητα επανεκλογής ενός προέδρου.

Βέβαια, ο Μανουέλ Σελάγια ήταν ένας φιλελεύθερος πολιτικός που υιοθέτησε προοδευτική ατζέντα, εντάχθηκε στους θεσμούς περιφερειακής ολοκλήρωσης που προωθούσε η κυβερνώσα λατινοαμερικανική Αριστερά και κατηγορήθηκε ως «τσιράκι» του Τσάβες.

Ισως αυτό να εξηγεί γιατί πριν από το σχετικό δημοψήφισμα ο Σελάγια παρουσιάστηκε ως «σατράπης» από μερίδα του κυρίαρχου Τύπου, που δεν έπαυε να τονίζει πως επιχειρεί «συνταγματική εκτροπή».

Στη Βενεζουέλα το 2007 έγινε δημοψήφισμα για σχέδιο αναθεώρησης 33 άρθρων του Συντάγματος. Από αυτά μόνο το ένα μόνο αφορούσε τη δυνατότητα επανεκλογής σε όλα τα αιρετά αξιώματα (συμπεριλαμβανομένου του προέδρου).

Ανάμεσα στις πολλές άλλες τροπολογίες προβλεπόταν η κατοχύρωση της εξάωρης εργασίας, η προστασία του δικαιώματος στη στέγη, η αναγνώριση των Συμβουλίων Λαϊκής Εξουσίας από τις κρατικές και δημοτικές αρχές και η αυτόνομη χρηματοδότησή τους, η απαγόρευση δημιουργίας μονοπωλίων και λατιφουντίων, η κρατική εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, αερίου και λοιπών υπηρεσιών και αγαθών δημοσίου συμφέροντος ή στρατηγικού χαρακτήρα, η θέσπιση της κοινοτικής, κοινωνικής και συλλογικής ιδιοκτησίας πλάι στην ιδιωτική, η κατοχύρωση δικαιωμάτων που δεν μπορεί να παραβιαστούν σε περιπτώσεις περιορισμού ή αναστολής των συνταγματικών εγγυήσεων, κ.λπ.

Για όλα αυτά δεν διαβάσαμε στα διεθνή ΜΜΕ που αποδύθηκαν σε μια εκστρατεία καταγγελίας των δικτατορικών τάσεων του Τσάβες και του ελέγχου του επί των θεσμών του κράτους έτσι ώστε να μπορεί να κερδίζει κάθε αναμέτρηση. Στο δημοψήφισμα εκείνο το «Οχι» στη συνταγματική αναθεώρηση κέρδισε με 50,70% και το «Ναι» πήρε 49,29%, αλλά η ειδησεογραφία δεν έκανε λόγο για «οριακή διαφορά», πόσω μάλλον για «νοθεία»: ο Τσάβες είχε ηττηθεί.

Οταν το 2009 έγινε νέο σχετικό δημοψήφισμα το «Ναι» στη μεταρρύθμιση κέρδισε με 54,8% έναντι 45,2% του «Οχι», και τότε επανήλθαν τα περί «τεχνασμάτων της ελεγχόμενης από την κυβέρνηση Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής» και οι θρήνοι για τον αυταρχικό κατήφορο που έπαιρνε η χώρα.

Ανάλογες σκοτεινές προθέσεις «αποκάλυψαν» πίσω από το δημοψήφισμα που έκανε ο αριστερός πρόεδρος της Βολιβίας Εβο Μοράλες για συνταγματική αναθεώρηση που προέβλεπε και τη δυνατότητα επανεκλογής του προέδρου.

Οταν τον Φεβρουάριο του 2016 το «Οχι» στο σχέδιο του Μοράλες κέρδισε με 51,3% έναντι 48,7% του «Ναι», η νίκη της αντιπολίτευσης παρουσιάστηκε από τους μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους της ενημέρωσης ως «θρίαμβος της δημοκρατίας» και στρατηγικό πλήγμα «στα σχέδιά του να αγκιστρωθεί στην εξουσία».

Είναι τεράστια και εξαιρετικά ουσιαστική η συζήτηση εάν βαθαίνει ή υπονομεύει τη δημοκρατία η δυνατότητα επανεκλογής των ίδιων προσώπων στην εξουσία επί αριθμό θητειών. Αλλά είναι μια συζήτηση που γίνεται επιλεκτικά και παρουσιάζεται άλλοτε ως «αδιάφορη» κι άλλοτε ως «επικίνδυνη» εξέλιξη, ανάλογα με το ιδεολογικό πρόσημο εκείνου που επιδιώκει την επανεκλογή του και τη χώρα του. Αλήθεια, έχει κανένα από αυτά τα ΜΜΕ και τους πολιτικούς που ανησυχούν για τον αυταρχισμό κάποιων (αριστερών) ηγετών της Λατινική Αμερικής καταγγείλει για «δικτατορικές τάσεις» την Ανγκελα Μέρκελ, που διεκδικεί τέταρτη θητεία στην καγκελαρία;

 

ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Η Αργεντινή βροντοφώναξε: Εξω η Λαγκάρντ και το ΔΝΤ!
Ο αργεντίνικος λαός, ο οποίος βιώνει καθημερινά στο πετσί του εδώ και 17 χρόνια τα δεινά της λιτότητας που επιβάλλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο πλαίσιο των προγραμμάτων «διάσωσης», βρήκε στη συνάντηση...
Η Αργεντινή βροντοφώναξε: Εξω η Λαγκάρντ και το ΔΝΤ!
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Γενοκτονία στις φαβέλες του Ρίο
Με σύνθημα «Σταματήστε να μας σκοτώνετε» ακτιβιστές και κάτοικοι των παραγκουπόλεων διαδήλωσαν καταγγέλλοντας τις φονικές αστυνομικές επιχειρήσεις με πρόσχημα την πάταξη της εγκληματικότητας.
Γενοκτονία στις φαβέλες του Ρίο
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Quo vadis, Nicolas?
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο απομακρύνεται κι άλλο από το όραμα του Τσάβες. Σε τηλεοπτική ομιλία του μίλησε για ένα νέο Σύνταγμα για «την επανίδρυση των δομών του κράτους, και ιδίως της σάπιας...
Quo vadis, Nicolas?
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Εσπειρε λιτότητα, θερίζει θύελλες
Τα φτηνά ψέματα του προέδρου Λένιν Μορένο, που επιχειρεί να βγάλει «κλέφτες» τον προκάτοχό του Ραφαέλ Κορέα και τους οπαδούς του και να τους χρεώσει τα μέτρα λιτότητας που ο ίδιος έφερε, δεν πείθουν τους...
Εσπειρε λιτότητα, θερίζει θύελλες
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Η διαφθορά σαπίζει τη Λατινική Αμερική
Η καταπολέμηση της διαφθοράς έχει γίνει επιτακτικό αίτημα των μαζικότατων κινητοποιήσεων που γνωρίζει η Λατινική Αμερική τα τελευταία χρόνια, αλλά παραμένει χωρίς ιδιαίτερο αντίκρισμα, αφού διεφθαρμένοι...
Η διαφθορά σαπίζει τη Λατινική Αμερική
ΕΔΩ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Κρατικό έγκλημα α λα Γουατεμάλα
Η Μαρία Γκαρσία περίμενε με αγωνία την 30ή Μαρτίου, ημέρα όπου η 14χρονη εγγονή της, Μαντελίν Πατρίσια, θα έβγαινε από τον Ξενώνα Προστασίας Ανηλίκων «Η Παναγία της Αναλήψεως» έπειτα από μήνες εγκλεισμού για...
Κρατικό έγκλημα α λα Γουατεμάλα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας