• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.7°C / 30.2°C
  3 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.3°C / 27.6°C
  3 BF
  57%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 25.0°C / 29.8°C
  2 BF
  46%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  39%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  1 BF
  57%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 28.0°C / 28.0°C
  1 BF
  91%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  1 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  1 BF
  37%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.6°C / 25.8°C
  2 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 26.8°C / 29.9°C
  2 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 26.8°C
  2 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 24.7°C
  1 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  0 BF
  65%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 28.9°C
  3 BF
  49%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.5°C / 28.3°C
  2 BF
  46%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  4 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.9°C / 30.4°C
  2 BF
  32%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 24.3°C / 24.3°C
  2 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 25.6°C / 27.7°C
  2 BF
  80%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.5°C / 17.5°C
  1 BF
  82%

Οι «νοικοκυραίοι» που στήριξαν το ευρωπαϊκό όραμα απέμειναν δουλοπάροικοι στον ίδιο τους τον τόπο, και η μετανάστευση εξελίχθηκε σε μονόδρομο για την πλειονότητα των νέων ανθρώπων

Σύνταγμα, 2015. Φωτ.: Γ. Τσιάρας

Ευρώπη που ’γινες δίκοπο μαχαίρι

 • A-
 • A+

Ηδη από τη δεκαετία του 1950, από την εποχή των μεγαλεπήβολων Συνθηκών των Παρισίων και της Ρώμης και της ίδρυσης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ανθρακα και Χάλυβα, ο γενέθλιος μύθος της Ευρωπαϊκής Ενωσης ήταν πως μέσα από την πολιτική και οικονομική συνεργασία θα καταργούνταν οι ιστορικές εχθρότητες και θα «σιδερώνονταν» σε τέτοιο βαθμό οι ιμπεριαλιστικές (και δευτερευόντως οι ταξικές, τουλάχιστον για τους αριστερούς θιασώτες της) διαφορές μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών, ώστε θα οδηγούμασταν σε μια νέα, αξιοζήλευτη αδελφότητα ισότιμων εθνών-κρατών, στις «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης», που θα αναδυόταν μέσα από τα ερείπια όχι ενός, αλλά δύο ευρωπαϊκών πολέμων που εξελίχθηκαν σε Παγκόσμιους.

Οι εταίροι, που όταν ξεκίνησαν ήταν μόλις έξι (Βέλγιο, Δυτική Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Λουξεμβούργο και Ολλανδία) και φτάσανε σήμερα αισίως στους 28, θα απολάμβαναν, υποτίθεται, απόλυτη ισονομία και, ενώ θα κρατούσαν αναλλοίωτα τον ιδιαίτερο χαρακτήρα, τη γλώσσα και την πολιτιστική ταυτότητα του καθενός τους, θα πετύχαιναν μέσα από την κατάργηση των συνόρων και των πάσης φύσεως μερκαντιλιστικών «προστατευτισμών» να περάσουν σε ένα νέο στάδιο αέναης ευημερίας, όπου οι πόλεμοι θα ήταν μια μακρινή ανάμνηση και οι λαοί θα απολάμβαναν αδελφωμένοι τους καρπούς των κόπων τους και θα μοιράζονταν ακριβοδίκαια το περίφημο peace dividend – το «μέρισμα της ειρήνης». Κοντολογίς, θα ζούσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.

Κούνια που μας κούναγε! Σκόνη έχουν γίνει από το τρίξιμο τα κόκαλα του οραματιστή Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν, στο φιλόδοξο φεντεραλιστικό σχέδιο του οποίου βασίστηκε εν πολλοίς η «αρχιτεκτονική» του σημερινού ευρωπαϊκού εποικοδομήματος.

Πού να φαντάζονταν αλήθεια ο Σουμάν, ο Μονέ κι οι άλλοι ονειροπόλοι «πατεράδες» της Ε.Ε. το πολυκέφαλο τέρας που θα γεννιόταν μέσα από τα όνειρά τους.

Η Ενωση που θεμελίωσαν γιγαντώθηκε, αγκαλιάζοντας την ήπειρο, αλλά αντί να οδηγήσει στην υπεσχημένη κοινή ευημερία και το περίφημο «κοινοτικό κεκτημένο», μας έφερε στα σημερινά χάλια - μία κατ’ όνομα μόνον «ομοσπονδία» πολλών ταχυτήτων, όπου οι ισχυρές χώρες έχουν μετατρέψει τις πιο αδύναμες σε μεταμοντέρνες αποικίες χρέους, διαγουμίζοντας τον εθνικό τους πλούτο, και τα χαμηλά μεροκάματα των μικρών χρηματοδοτούν τα πλεονάσματα των μεγάλων.

Πέρα όμως από τη συνέχιση του παραδοσιακού ιμπεριαλισμού και της κατάτμησης της ηπείρου σε σφαίρες επιρροής με οικονομικά πλέον μέσα, είδαμε πως η Ενωμένη Ευρώπη οδήγησε σε μεγαλύτερες ανισότητες και μέσα στις μεγάλες χώρες.

Η «απελευθέρωση» που ευαγγελίζονταν οι δημιουργοί της Ενωσης όντως υλοποιήθηκε, αλλά μόνο για το μεγάλο κεφάλαιο – για τις καπιταλιστικές και ιδίως τις τραπεζικές/μεταπρατικές και τις βιομηχανικές/εργολαβικές ελίτ, που θησαύρισαν -και θησαυρίζουν- αγοράζοντας μπιρ παρά την κρατική περιουσία και σβήνοντας ένα ένα όχι μόνο τα κοινοτικά, αλλά κυρίως τα εργασιακά και ασφαλιστικά κεκτημένα των λαών, που κατακτήθηκαν με αίμα και ταξικούς αγώνες αιώνων.

Και αυτό ισχύει σε μεγάλο βαθμό και για τις μεγάλες χώρες της Ευρώπης: τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία και φυσικά την Ιταλία, όπου οι διάφοροι δείκτες της ανισότητας -όπως ο δείκτης GINI- απειλούν σιγά σιγά τα άπιαστα λατινοαμερικάνικα και ασιατικά ρεκόρ των προηγούμενων δεκαετιών.

Στον αντίποδα αυτής της «Μεγάλης Ληστείας», εκατομμύρια Ευρωπαίοι εργαζόμενοι «απελευθερώθηκαν» όχι μόνο από τις δουλειές τους, αλλά και από το προστατευτικό δίχτυ του μεταπολεμικού κράτους πρόνοιας, που πλέον προστατεύει μόνον τους έχοντες.

Τα σύνορα άνοιξαν, αλλά μόνο για όσους έχουν τα χρήματα και τον ελεύθερο χρόνο για να ταξιδέψουν· για τους άλλους, τη μεγάλη πλειονότητα που δεν πρόλαβε το τρένο της «ανάπτυξης», απέμεινε μόνο το πικρό ποτήρι της επισφαλούς εργασίας, των συντάξεων πείνας και της αγωνίας για το αύριο.

Ετσι, οι «νοικοκυραίοι» που στήριξαν το ευρωπαϊκό όραμα απέμειναν δουλοπάροικοι στον ίδιο τους τον τόπο, και η μετανάστευση εξελίχθηκε σε μονόδρομο για την πλειονότητα των νέων ανθρώπων, που δεν μπορούν πια να ζήσουν με αξιοπρέπεια στις πατρίδες τους.

Την τελευταία επταετία, από το 2008 και μετά, η χρηματοπιστωτική κρίση -και η εκμετάλλευσή της από τις ελίτ, και ιδιαίτερα από τη γερμανική, για να επιβάλουν τον πιο άγριο νεοφιλελευθερισμό στους «υπηκόους» τους εντός και εκτός συνόρων- έφερε στο προσκήνιο αυτές τις βάρβαρες ανισότητες, στερώντας τες από κάθε φτιασίδι και «μακιγιάζ».

Τώρα, με την προσφυγική κρίση σε πλήρη εξέλιξη και τους χιλιάδες πνιγμένους και σκοτωμένους επήλυδες να στοιβάζονται άταφοι στους προμαχώνες από αγκαθωτό συρματόπλεγμα και τις υδάτινες τάφρους του «φρουρίου Ευρώπη», με τον φασισμό -αυτό το πιστό λυκόσκυλο των αφεντικών- να σηκώνει ξανά το ξυρισμένο του κεφάλι, κανείς μας δεν έχει πια το δικαίωμα να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του ή να περιμένει από κάποιους πολιτικούς «σωτήρες» να παλέψουν για λογαριασμό του.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΡΟΜΟ-ΛΟΓΙΑ
Οπισθεν ολοταχώς
Τη μετάβαση στην «Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων» ανακοίνωσαν, ως γνωστόν, την περασμένη Δευτέρα στο παλάτι των Βερσαλλιών οι ηγέτες των τεσσάρων ισχυρότερων οικονομιών της εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσης...
Οπισθεν ολοταχώς
ΔΡΟΜΟ-ΛΟΓΙΑ
Εθνίκια όλου του κόσμου, ενωθείτε!
Ο Πολ Μέισον, ο γνωστός Βρετανός δημοσιογράφος που ασχολήθηκε εκτενώς και με το ελληνικό δράμα του 2015, τα είπε όλα σε ένα άρθρο του στον Guardian, τρεις μέρες πριν από το δημοψήφισμα, χαρακτηρίζοντας την...
Εθνίκια όλου του κόσμου, ενωθείτε!
ΔΡΟΜΟ-ΛΟΓΙΑ
Deutsche Bank - Ιστορία μου, αμαρτία μου...
Η «ελεύθερη πτώση» των μετοχών της Deutsche Bank πάγωσε αυτές τις μέρες το αίμα του δρος Σόιμπλε και των άλλων πολιτικών «οικονομισάριων» της ηπείρου μας, που μάταια προσπαθούν να πείσουν τις αγαπημένες τους...
Deutsche Bank - Ιστορία μου, αμαρτία μου...
ΕΥΡΩΠΗ
Συμβιβασμός Ρώμης - Βρυξελλών με την ανοχή του Παρισιού και το «πράσινο φως» του Βερολίνου
Ο συμβιβασμός μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών σχετικά με τον προϋπολογισμό της Ιταλίας για το 2019 επιβεβαιώθηκε χθες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και οι δύο πλευρές αναγκάστηκαν να βάλουν νερό στο κρασί τους,...
Συμβιβασμός Ρώμης - Βρυξελλών με την ανοχή του Παρισιού και το «πράσινο φως» του Βερολίνου
ΔΡΟΜΟ-ΛΟΓΙΑ
Μακρόν: πιο δεξιός, πεθαίνεις!
Η... διαβολοβδομάδα άρχισε με τη συνάντηση στην Πόλη του Φωτός του πρώην (;) τραπεζίτη των Ρότσιλντ με τους ηγέτες τριών αφρικανικών κρατών, της Λιβύης, του Τσαντ και του Νίγηρα, κατά την οποία αυτοί οι λύχνοι...
Μακρόν: πιο δεξιός, πεθαίνεις!
ΔΡΟΜΟ-ΛΟΓΙΑ
Η Βαστίλη που ζει μέσα μας
Χάζευα χτες τα δύο πιο πετυχημένα πολιτικά προϊόντα του καιρού μας, τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Εμανουέλ Μακρόν, να χαριεντίζονται στη σκιά του πύργου του Αϊφελ, γιορτάζοντας την επέτειο της Γαλλικής...
Η Βαστίλη που ζει μέσα μας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας