• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.8°C / 27.9°C
  0 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.4°C / 28.2°C
  1 BF
  42%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 25.9°C
  2 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  29%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  2 BF
  56%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 21.8°C / 28.1°C
  0 BF
  30%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.0°C / 26.4°C
  1 BF
  10%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.6°C / 25.8°C
  1 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.1°C / 24.3°C
  2 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.9°C / 22.9°C
  1 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.3°C / 24.4°C
  2 BF
  35%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.6°C / 22.7°C
  1 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 24.9°C
  4 BF
  57%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 25.5°C
  2 BF
  22%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 25.7°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 25.4°C
  2 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.7°C / 28.1°C
  1 BF
  32%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.5°C / 23.3°C
  0 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.5°C / 28.3°C
  2 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  2 BF
  15%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δίνοντας «γήπεδο» και χρόνο στον ιό

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ξέρετε τι είναι αυτό που με διαολίζει περισσότερο αυτόν τον καιρό με τη διαχείριση της πανδημίας; Οχι, δεν είναι η σχιζοφρενική πρεμούρα της κυβερνησάρας μας και πολλών ακόμη κυβερνήσεων στην Ευρώπη και στον κόσμο να ανοίξουν σχολεία και μαγαζιά εν μέσω του νέου κύματος της πανδημίας, και με ασφυκτικά γεμάτες τις ΜΕΘ, ώστε να μπορέσουν τον Μάη να μιλήσουν για «επιστροφή στην κανονικότητα» και, στην περίπτωση της Ελλάδας, να μας φέρουν χωρίς καραντίνες και άλλα τέτοια ενοχλητικά τους πρώτους... διαβατηριούχους εμβολιασμένους τουρίστες στα νησιά, ενώ εμείς θα ψάχνουμε ακόμη άλλου τύπου μάσκες και αναπνευστήρες. Ούτε τα «μπρος-πίσω» παιχνιδάκια με τη Μεγάλη Εξοδο του Μεσολ... συγγνώμη, του Πάσχα με εκπλήσσουν πια και τόσο: ακόμη ένα επικοινωνιακό παιχνίδι με τη φωτιά, που βέβαια μπορεί κάλλιστα να οδηγήσει σε Κούγκι, αν τελικά δεν πρυτανεύσει η λογική και οι μαθητευόμενοι μάγοι του Μαξίμου ξαμολήσουν ορδές από εν δυνάμει φορείς του ιού, κραδαίνοντας ένα παντελώς αναξιόπιστο σελφ-τεστ, στη... διόλου αθάνατη, αν το καλοσκεφτείς, ελληνική επαρχία.

Οχι λοιπόν - το πιο επικίνδυνο απ’ όλα όσα συμβαίνουν, αν δει κανείς το δάσος αντί για το δέντρο, είναι ο βασανιστικά αργός ρυθμός των εμβολιασμών σε Ελλάδα και Ευρώπη, μια καθυστέρηση με πολλές αιτίες, οικονομικές και πολιτικές, που λόγω έλλειψης χώρου δεν θα αναλύσω εδώ. Είναι όμως αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η Ευρώπη παραμένει, στα μέσα του Απρίλη, πολλούς γύρους πίσω από τους πρωτοπόρους στον τομέα αυτό ΗΠΑ, Βρετανία και Ισραήλ και συνολικά αρκετά κάτω από το 20% του πληθυσμού, κι αυτοί με μία μόνο δόση. Και ο λόγος που αυτό είναι τόσο τρομακτικό, δεν είναι μόνον ότι χωρίς το εμβόλιο χιλιάδες Ευρωπαίοι αρρωσταίνουν και πεθαίνουν καθημερινά, ενώ θα μπορούσαν να σωθούν: είναι και η στοιχειώδης από βιολογικής/εξελικτικής πλευράς, αλλά εξαιρετικά άβολη πολιτικά αλήθεια, ότι καθυστερώντας τον μαζικό εμβολιασμό των νεότερων και πιο παραγωγικών ηλικιών, δίνουμε ως Ευρώπη τον χώρο και τον χρόνο στον ιό να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Και να μεταλλαχθεί αρκετά, ώστε να τρυπήσει με τις νέες πρωτεΐνες-άγκιστρα τους αστραφτερούς και πανάκριβους καινούργιους μας «θώρακες», και να ακυρώσει στην πράξη το θαύμα της ταχύτατης εξέλιξης των εμβολίων, αλλά και τη γιγαντιαία, παγκόσμια προσπάθεια για την παραγωγή και τη διανομή τους.

Πώς γίνεται αυτό; Εμβολιάζοντας (σωστά) με τα πρώτα εμβόλια τους υπερηλίκους και τις ευπαθέστερες ομάδες, αλλά καθυστερώντας να εμβολιάσουμε τους υπολοίπους, σπρώχνουμε, πιέζουμε ουσιαστικά τον ιό να στραφεί στους ακόμη απροστάτευτους νεότερους ανθρώπους, που εξακολουθούν να νιώθουν άτρωτοι - μία τάση που είναι εμφανέστατη αυτές τις μέρες στη Γερμανία, την ανατολική Ευρώπη και κυρίως στη Βραζιλία, όπου το λεγόμενο «στέλεχος του Μανάους» έχει γεμίσει τις εντατικές με διασωληνωμένους εικοσάρηδες και τριαντάρηδες. Είναι μια φυσική στροφή, που τη βλέπουμε εν μέρει και με την πανταχού παρούσα στην Ευρώπη, και πολύ μεταδοτικότερη, βρετανική μετάλλαξη, και ακόμη περισσότερο με τη νοτιοαφρικανική, απέναντι στην οποία αρκετά από τα υπάρχοντα εμβόλια παρουσιάζουν μειωμένη αποτελεσματικότητα.

Ομως το ισχυρότερο μάθημα θα έπρεπε οι ανευθυνοϋπεύθυνοι ηγέτες μας να το πάρουν από την Ιστορία. Πριν από έναν αιώνα, το πρώτο κύμα της λεγόμενης «ισπανικής» (άλλο ψέμα αυτό) γρίπης που ξεκίνησε τον Μάρτη του 1918 ήταν σχετικά ήπιο, και χτύπησε κυρίως τους ηλικιωμένους και τους ευπαθείς. Ομως το δεύτερο και μακράν φονικότερο κύμα, που ξέσπασε στα μέσα του καλοκαιριού -εκεί που δεν το περίμενε κανείς- και θέριεψε εξαιτίας των συγκεντρώσεων πολλών νεοσύλλεκτων και των υπερατλαντικών μετακινήσεων στρατευμάτων για τις ανάγκες του Μεγάλου Πολέμου, οφειλόταν σε έναν εντελώς διαφορετικό, εξελιγμένο ιό, που στόχευε -και σκότωνε μαζικά- κατεξοχήν τις μικρές ηλικίες. Μιλάμε για δεκάδες εκατομμύρια -από 20 έως 50 εκατ. λένε οι πηγές- νεκρούς νέους και ώς τότε υγιέστατους ανθρώπους, πολύ περισσότερους απ’ όσοι σκοτώθηκαν από τις σφαίρες και τα κανόνια. Και τους επόμενους μήνες ακολούθησαν ακόμη δύο τροποποιημένα κύματα, το 1919 και το 1920, τα οποία ευτυχώς με τον καιρό τσακίστηκαν πάνω στο φυσικό τείχος ανοσίας που όρθωσαν τα εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων που αρρώστησαν και ανάρρωσαν.

Σήμερα, εν έτει 2021, έχουμε στα χέρια μας το τεράστιο όπλο της τεχνητής ανοσίας, δηλαδή των εμβολίων, κι όμως με την αβελτηρία μας και την άνιση και καθυστερημένη εφαρμογή του, κάνουμε θαρρείς ό,τι είναι δυνατόν σαν ανθρωπότητα για να το εξουδετερώσουμε, δίνοντας «αβάντζο» στον ιό...

ΔΡΟΜΟ-ΛΟΓΙΑ
COVAX, η ντροπή της ανθρωπότητας
Ο COVAX έχει μέχρι στιγμής παραδώσει μόλις 40,5 εκατομμύρια δόσεις σε 118 χώρες σε όλο τον κόσμο - μια σταγόνα στον ωκεανό αν σκεφτεί κανείς ότι έχει τάξει στους φτωχούς συνανθρώπους μας δυο δισεκατομμύρια...
COVAX, η ντροπή της ανθρωπότητας
ΔΡΟΜΟ-ΛΟΓΙΑ
Η αληθινή θρόμβωση είναι στα μυαλά των ηγετών μας
Το μπάχαλο που παρακολουθούμε εδώ και μήνες στην Ευρώπη, με τις καθυστερήσεις αλλά και τη δαιμονοποίηση συγκεκριμένων εμβολίων προς όφελος άλλων, το μόνο που πετυχαίνει είναι να σπέρνει πρόσθετες αμφιβολίες.
Η αληθινή θρόμβωση είναι στα μυαλά των ηγετών μας
ΔΡΟΜΟ-ΛΟΓΙΑ
Αντε, και καλό... εμβόλι!
Μη σπρώχνεστε, όλοι θα πάρετε – απλά θα αργήσουμε λιγάκι παραπάνω, μην τα θέλετε όλα δικά σας -εσείς φταίτε, που δεν παραγγείλατε παραπάνω κομμάτια όταν μπορούσαμε να καλύψουμε τη ζήτηση.
Αντε, και καλό... εμβόλι!
ΔΡΟΜΟ-ΛΟΓΙΑ
Το αντιμάμαλο* του Δαρβίνου
Μόλις τώρα διάβασα -στο Γαλλικό Πρακτορείο- μια φρεσκότατη, πανευρωπαϊκή επιστημονική μελέτη που αν δεν είδατε αλλού, αξίζει να μοιραστώ μαζί σας.
Το αντιμάμαλο* του Δαρβίνου
ΔΡΟΜΟ-ΛΟΓΙΑ
Της καγκελαρίας το... κάγκελο!
Στους εμβολιασμούς, όπου θα περίμενε κανείς την «οργανωμένη» και καλά Γερμανία να έχει πάρει κεφάλι, είναι κάτω από τον μέσο όρο της Ευρώπης, με μόλις το 4,8% να έχει λάβει και τις δύο δόσεις - εν μέρει και...
Της καγκελαρίας το... κάγκελο!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας