Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οταν το ΝΑΤΟ έπιασε... ΠΑΤΟ!
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οταν το ΝΑΤΟ έπιασε... ΠΑΤΟ!

  • A-
  • A+

Πλούσια εβδομάδα κι αυτή που πέρασε στο διεθνές σκηνικό, με την προσοχή να στρέφεται κυρίως στους ηγέτες του ΝΑΤΟ και το κακογραμμένο θεατρικό –του παραλόγου– που έπαιξαν στο Λονδίνο.

Οι οποίοι ηγέτες –πλην Μακρόν, που φυσικά έχει τους δικούς του εσωτερικούς λόγους να το παίζει... Ναπολέων– επέλεξαν τελικά να κάνουν... μόκο, να χαϊδέψουν στοργικά το κεφάλι του «άτακτου» Ερντογάν για την αιματοβαμμένη εισβολή στη Συρία και τη συνεργασία του με τους πρώην (;) τζιχαντιστές του “Ισλαμικού κράτους” ενάντια στους Κούρδους και φυσικά να κλίνουν ταπεινά το γόνυ μπροστά στις εξωφρενικές απαιτήσεις του Μεγάλου Αφεντικού της (υπερ)Ατλαντικής «Συμμαχίας», σε μια σύνοδο κορυφής, όπου, χωρίς υπερβολή, το ΝΑΤΟ έπιασε... ΠΑΤΟ!

Ως συνήθως, η πλειονότητα των μεγάλων διεθνών ΜΜΕ ασχολήθηκε με την επιφάνεια και όχι με την ουσία: για παράδειγμα, τόνοι μελανιού και χιλιάδες ώρες τηλεοπτικού «αέρα» ξοδεύτηκαν γύρω από το viral βίντεο με το «πηγαδάκι» των Τριντό, Μακρόν, Ρούτε και Τζόνσον, που έσπαγαν πλάκα εις βάρος του «στριμωγμένου», λόγω της παραπομπής του πίσω στις ΗΠΑ, Αμερικανού προέδρου, αλλά και με τη live λογομαχία του Μακρόν με τον Τραμπ, στο ραντεβού που είχαν στο Λονδίνο, πριν από την επίσημη έναρξη της συνόδου. Αλλά και νωρίτερα, πολύς ντόρος έγινε για τις δηλώσεις του Μακρόν περί «εγκεφαλικού θανάτου» του ΝΑΤΟ και, κυρίως, για την άρνηση της Γαλλίας να βάλει περισσότερα χρήματα στον αμυντικό «κορβανά» της υπό διάλυση Συμμαχίας.

Οσοι διαβάζουν τακτικά τα κείμενά μου, γνωρίζουν πως μόνον για... οπαδός του Μακρόν δεν μπορώ να κατηγορηθώ –το αντίθετο μάλιστα. Για μένα ο συγκεκριμένος Γάλλος πρόεδρος - «αλεξιπτωτιστής», που κυριολεκτικά «κατασκευάστηκε» και επιβλήθηκε από τη γαλλική πολιτικο-τραπεζική ελίτ μέσα από τα ερείπια του δικομματισμού ως «αντίπαλο δέος» στην ακροδεξιά Λεπέν, αποτελεί την καλύτερη απόδειξη για την οριστική παρακμή –για να μην πω σήψη– της βαθύτατα (διε)φθαρμένης γαλλικής «αστικής δημοκρατίας».

Ομως, εκνευρίζομαι διπλά, όταν βλέπω ότι η ουσία της ηχηρότατης παρέμβασής του, που έχει να κάνει με το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ εδώ και δεκαετίες έχει απολέσει τον αρχικό του λόγο ύπαρξης και έχει μετατραπεί σε... αξεσουάρ των ΗΠΑ στους ανά την υφήλιο τυχοδιωκτικούς τους σχεδιασμούς, κυριολεκτικά αγνοήθηκε από τους περισσότερους αναλυτές.

Τι είπε ο Μακρόν στον Economist και εν μέρει επανέλαβε στη σύνοδο; Οτι το ΝΑΤΟ πρέπει πρωτίστως, αντί να συζητάει «μπακάλικα» για το πόσα λεφτά βάζει ο καθένας στο «ταμείο», να αποφασίσει ποιος είναι ο πραγματικός Εχθρός.

Ως προς τη Ρωσία, είπε συγκεκριμένα πως η αμερικανική πολιτική «περικύκλωσής της» από το ΝΑΤΟ είναι «προϊόν υστερίας» και ότι η Ευρώπη και το ΝΑΤΟ πρέπει οπωσδήποτε να ξεκινήσουν «στρατηγικό διάλογο» με το Κρεμλίνο και τον Πούτιν, αντί να... κεντρίζουν τη ρωσική αρκούδα και να ρίχνουν λάδι στη φωτιά μιας νέας ψυχροπολεμικής κούρσας εξοπλισμών: «Αν θέλουμε να παγιώσουμε την ειρήνη στην Ευρώπη και να ξαναχτίσουμε την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία, πρέπει να ξανασκεφτούμε τη θέση μας και να ανοικοδομήσουμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία... για να προστατεύσουμε τον κόσμο από την πιθανότητα ενός ολοκαυτώματος».

Εξίσου σκληρός, αλλά και εύστοχος ήταν ο Μακρόν στα όσα είπε για την αιμοχαρή πολιτική «παρεμβάσεων» των ΗΠΑ και των «συμμάχων» τους (όπου φυσικά περιλαμβάνεται και η Γαλλία, με το βαρύ αποικιοκρατικό της παρελθόν) στη Μέση Ανατολή και κυρίως για την ιδεολογία περί «Τέλους της Ιστορίας» που την εξέθρεψε: «Υπήρχε μια αντίληψη που αναπτύχθηκε στις δεκαετίες του 1990 και του 2000 γύρω από την ιδέα του Τέλους της Ιστορίας, ότι δηλαδή θα υπήρχε μια αδιάκοπη εξάπλωση της δημοκρατίας, ότι το δυτικό στρατόπεδο είχε νικήσει και θα αναπαρήγε το μοντέλο του σε όλο τον κόσμο. Ομως μια σειρά από κρίσεις την περασμένη δεκαετία έδειξε πως αυτό δεν ήταν αλήθεια. Σε ορισμένες περιπτώσεις κάναμε λάθη, προσπαθώντας να επιβάλουμε τις αξίες μας και να αλλάξουμε καθεστώτα, χωρίς να εξασφαλίσουμε τη λαϊκή υποστήριξη. Αυτό είδαμε στο Ιράκ και τη Λιβύη και ίσως αυτό ήταν το σχέδιο και για τη Συρία, αλλά απέτυχε. Είναι ένα στοιχείο της δυτικής προσέγγισης, ένα λάθος που κάναμε από την αρχή του 21ου αιώνα»…

Κι όμως: στο τελικό, συμβιβαστικό ανακοινωθέν της Συμμαχίας, το ΝΑΤΟ αποφάσισε την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών του κατά εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα χρόνια –χρήματα που θα ξοδευτούν σε καινούργια οπλικά συστήματα που θα «σημαδεύουν» τη Ρωσία, την Κίνα, το Ιράν και όποιον άλλο νοητό εχθρό αποφασίσουν να στοχοποιήσουν οι ΗΠΑ και το στρατο-βιομηχανικό τους σύμπλεγμα. Ειδικά η συμπερίληψη της Κίνας ως «στρατηγικής πρόκλησης» για τη Συμμαχία, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στην 70χρονη ιστορία της, αποτελεί πρώτης τάξεως σφάλμα, που η Ευρώπη θα βρει σίγουρα μπροστά της και ίσως πληρώσει πανάκριβα στο μέλλον...

Αλλά μη φοβάστε, η περήφανη Ελλαδάρα μας δεν έχει να φοβάται τίποτε. Και ξανά προς τη δόξα τραβά, καθώς είναι μια από τις εννιά χώρες- μέλη του ΝΑΤΟ που έχει εκ των προτέρων σπεύσει όχι μόνο να... επενδύσει τα χρήματα που δεν έχει σε όπλα που δεν χρειάζεται, αλλά και να πιάσει στασίδι σε όλες τις μακρινές εκστρατείες του Αφεντικού, πιστεύοντας προφανώς -όσο και... ανοήτως- ότι οι Αμερικανοί θα μας σώσουν, αν ο σουλτάνος μπουκάρει σε κανένα νησί. Κοντολογίς, αυτό που ζούμε είναι μια απ’ τα... Ιμια!

ΔΡΟΜΟ-ΛΟΓΙΑ
ΝΑΤΟ: «εταίρες» και... πελατάκια στα πρόθυρα νευρικής κρίσης
Στο Λονδίνο στρέφεται αυτές τις μέρες το βλέμμα – και όχι, δεν ευθύνονται γι’ αυτό μόνον οι επικείμενες κρίσιμες εκλογές και η δαμόκλειος σπάθη του Brexit. Αλλος είναι ο λόγος: η ετήσια σύνοδος κορυφής των 29...
ΝΑΤΟ: «εταίρες» και... πελατάκια στα πρόθυρα νευρικής κρίσης
ΔΡΟΜΟ-ΛΟΓΙΑ
Ρέκβιεμ για δύο όνειρα
Δυστυχώς, αυτές τις μέρες δεν πεθαίνει μόνο το οθωμανικό όνειρο του σουλτάνου να ξεπεράσει τη βαριά σκιά του Κεμάλ, αλλά και το όνειρο πολλών εξ ημών για ανθρώπινη αντιμετώπιση των προσφύγων.
Ρέκβιεμ για δύο όνειρα
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Μακρόν χάλασε τα σχέδια (και) του Ερντογάν
Το «πράσινο φως» που έδωσε ο Τραμπ στον Ερντογάν για να εισβάλει στις ελεγχόμενες από τους Κούρδους περιοχές της βόρειας Συρίας, χωρίς να διαβουλευθεί τους άλλους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ, υπήρξε από τις βασικές...
Ο Μακρόν χάλασε τα σχέδια (και) του Ερντογάν
ΔΡΟΜΟ-ΛΟΓΙΑ
Ο... διπολικός «σουλτάνος» στις Συμπληγάδες της Συρίας
Με την αλλοπρόσαλλη, «αυτοκρατορική» πολιτική του στη βόρεια Συρία, ο Ερντογάν και η Τουρκία του έχουν βρεθεί αυτή τη στιγμή σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, στριμωγμένοι κυριολεκτικά ανάμεσα σε δύο υπερδυνάμεις.
Ο... διπολικός «σουλτάνος» στις Συμπληγάδες της Συρίας
ΔΡΟΜΟ-ΛΟΓΙΑ
Επτά επί... στάχτες!
Πάει ο Τραμπ στο G7 του Μακρόν και, αντί να κάνει μισό βηματάκι πίσω για να ανοίξει ένα παραθυράκι διαλόγου στα πολλαπλά ανοιχτά μέτωπα που έχει ανοίξει με το Ιράν, την Κίνα, τη Ρωσία και την Ευρώπη, ρίχνει...
Επτά επί... στάχτες!
ΔΡΟΜΟ-ΛΟΓΙΑ
Λιβύη, μια μαύρη τρύπα στη Μεσόγειο
Δύο εκ. Τριπολίτες προσπαθούν εν μέσω του πολέμου να κρατήσουν ζωντανή την πόλη τους, αλλά οι βομβαρδισμοί, οι ελλείψεις βασικών αγαθών και τα συνεχή μπλακ-άουτ δεν τους το επιτρέπουν.
Λιβύη, μια μαύρη τρύπα στη Μεσόγειο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας