Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Χιλιάδες στους δρόμους της Αργεντινής για τη Λουσία

AP Photo/Natacha Pisarenko

Χιλιάδες στους δρόμους της Αργεντινής για τη Λουσία

0 ΣΧΟΛΙΑ
  • A-
  • A+

Δεκάδες χιλιάδες γυναίκες ξεχύθηκαν στους δρόμους του Μπουένος Άιρες για να διαμαρτυρηθούν για τη βία κατά των γυναικών, με αφορμή την άγρια δολοφονία της 16χρονης Λουσία Περέζ.

Μετά την απεργία της Τετάρτης, περίπου 70.000 μαυροντυμένες γυναίκες συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία του Μάη, απαιτώντας πιο αποτελεσματικές πολιτικές για την πρόληψη και τιμωρία «της φαλλοκρατικής βίας» και εγγυήσεις για την οικονομική ανεξαρτησία των γυναικών.

Το φαινόμενο αυτό είναι τόσο διαδεδομένο στην Αργεντινή που το 2012 ο όρος «γυναικοκτονία»(femicides) αναγνωρίστηκε νομικά, αναφερόμενος σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, εγκλημάτων τιμής και άλλων εγκλημάτων μίσους κατά των γυναικών.

«Η διαμαρτυρία αυτή είναι για όλες τις γυναίκες που λείπουν, για τις δολοφονημένες και αγνοούμενες, για να εκφράσουμε την οργή μας για τη βία, τη φαλλοκρατική τρομοκρατία, την ατιμωρησία, τη συγκάλυψη, την απάθεια, την κρατική και αστυνομική συνενοχή», αναφέρει το κάλεσμα της συλλογικότητας «Ni Una Menos» (Ούτε μία γυναίκα λιγότερη).

Ο θάνατος της νεαρής μαθήτριας έγινε γνωστός στις 8 Οκτωβρίου. Τρεις άντρες την απήγαγαν μπροστά στην είσοδο του σχολείου της, τη νάρκωσαν, τη βίασαν και τη βασάνισαν μέχρι θανάτου. Η κοπέλα ξεψύχησε από καρδιακή ανακοπή εξ'αιτίας του πόνου των τραυμάτων από τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη.

Η απάνθρωπη δολοφονία της Πέρες ήταν μόνο η τελευταία σε μια σειρά στυγερών εγκλημάτων κατά των γυναικών. Παρά την αλλαγή της νομοθεσίας και την επιβολή πιο σκληρών ποινών σε εγκλήματα στα οποία παίζει ρόλο το φύλο του θύματος, τα μέτρα δεν εφαρμόζονται αποτελεσματικά και οι θάνατοι συνεχίζουν να αυξάνονται.

Σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης «La Casa del Encuentro» , στην Αργεντινή μια γυναίκα δολοφονείται κάθε 30 ώρες. Μόνο το 2015 διαπράχθηκαν 235 «γυναικοκτονίες». Από το 2008 ως το 2015 τα εγκλήματα βίας κατά των γυναικών αυξήθηκαν κατά 78% και διαπράχθηκαν περισσότερες από 2.000 «γυναικοκτονίες», με το 18% των θυμάτων να αφορά ανήλικες. Μάλιστα, δύο στις δέκα δολοφονημένες γυναίκες είχαν καταγγείλει τους δράστες, αλλά οι αρχές δεν έλαβαν μέτρα προστασίας.

Το παράδειγμα της διαμαρτυρίας στο Μπουένος Άιρες ακολούθησαν και άλλες πόλεις στην Αργεντινή και τη Λατινική Αμερική, ύστερα από κάλεσμα οργανώσεων αλληλεγγύης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στο Μεξικό, τις ΗΠΑ, την Ισπανία και τη Γαλλία.

«Αυτή είναι μια πορεία ενάντια στη «γυναικοκτονία», καθώς τα συγκεκριμένα περιστατικά συνεχώς αυξάνονται, γίνονται ακόμη πιο βίαια και διεστραμμένα. Σήμερα μάλιστα μάθαμε ότι έγιναν 19 «γυναικοκτονίες» στις τελευταίες 18 μέρες», ανέφερε κατά την έναρξη της διαμαρτυρίας η Ελένα Χάιτον ντε Νολάσκο, δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας.

«Το “αντριλίκι” σκοτώνει», «Επιστρέφοντας στο σπίτι μου θέλω να νιώθω ασφαλής και όχι γενναία», «Ούτε μία λιγότερη», είναι μερικά από τα συνθήματα που γράφουν τα πλακάτ.

Η πρόεδρος της Χιλής, Μισέλ Μπασελέτ, σε βίντεο που ανάρτησε στο λογαριασμό της στο twitter, ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στο κίνημα «Ni Una Menos», θέλοντας να εκφράσει «την απογοήτευση και οργή των συμπατριωτών της σε τέτοιες περιπτώσεις βίας κατά γυναικών και κοριτσιών».

ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΙΒΙΚΗ
Ιστορικό βήμα προς νομιμοποίηση των αμβλώσεων στην Αργεντινή
Ένα σημαντικό βήμα για πλήρη νομιμοποίηση των αμβλώσεων έγινε στην Αργεντινή, μετά την έγκριση από την Κάτω Βουλή του νόμου που αναγνωρίζει στις...
Ιστορικό βήμα προς νομιμοποίηση των αμβλώσεων στην Αργεντινή
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΙΒΙΚΗ
Ανταρσία με στοιχεία... οπερέτας σε στρατιωτική βάση της Βενεζουέλας
«Οι Εθνικές Μπολιβαριανές Ενοπλες Δυνάμεις απέκρουσαν επιτυχώς μια παραστρατιωτική εγκληματική τρομοκρατική επίθεση. Οι εφτά συλληφθέντες δίνουν...
Ανταρσία με στοιχεία... οπερέτας σε στρατιωτική βάση της Βενεζουέλας
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΙΒΙΚΗ
Ο οικονομικός αποκλεισμός στραγγαλίζει τον λαό της Βενεζουέλας
Ενα από τα βασικά επιχειρήματα της αντιπολίτευσης και των ξένων σπονσόρων της ενάντια στον Νικολάς Μαδούρο είναι η «οικονομική καταστροφή» της...
Ο οικονομικός αποκλεισμός στραγγαλίζει τον λαό της Βενεζουέλας