• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.4°C / 28.8°C
  3 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 23.5°C / 28.6°C
  3 BF
  53%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.5°C / 27.1°C
  2 BF
  39%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 23.1°C
  0 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.9°C / 22.9°C
  2 BF
  68%
 • Βέροια
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 22.1°C / 25.7°C
  2 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  3 BF
  73%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  2 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.0°C / 25.8°C
  0 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.9°C / 23.9°C
  1 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.8°C / 26.4°C
  4 BF
  41%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  1 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  74%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 23.4°C
  0 BF
  49%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 20.5°C / 27.2°C
  2 BF
  36%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 24.9°C
  4 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.6°C / 29.0°C
  1 BF
  44%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.3°C / 26.0°C
  2 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.1°C / 28.7°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  2 BF
  81%
AP Photo/Eduardo Verdugo

Μεξικό: έκθεση-καταπέλτης για την εξαφάνιση των 43

 • A-
 • A+

Μετά τη διεθνή κατακραυγή για την απαγωγή και εξαφάνιση 43 φοιτητών στης Σχολής Αγιοτσινάπα στις 26-27 Σεπτεμβρίου 2014, ο πρόεδρος του Μεξικού, Ενρίκε Πένια Νιέτο, θέλοντας να αποκαταστήσει την εικόνα του, δέχτηκε να διερευνήσει την υπόθεση Διεπιστημονική Ομάδα Ανεξάρτητων Εμπειρογνωμόνων (GIEI).

Περισσότερο από έναν χρόνο μετά την έναρξη εργασιών αυτής της ομάδας που συστάθηκε από τη Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και με δεδομένη τη διάσταση ανάμεσα στα πορίσματα των εμπειρογνωμόνων και την επίσημη κυβερνητική εκδοχή, ο Πένια Νιέτο ανακοίνωσε εσπευσμένα από την Κοπεγχάγη πως δεν πρόκειται να παραταθεί η εντολή διερεύνησης που έδωσε στα πέντε μέλη της GIEI, υποχρεώνοντάς τους να εγκαταλείψουν τη χώρα έως τα τέλη του μήνα.

Σε απάντηση, η GIEI έδωσε την Κυριακή στη δημοσιότητα μια έκθεση που αποτελεί καταπέλτη για τον πρόεδρο, καθώς στις 608 σελίδες της καταγράφονται λεπτομερώς όσα έγιναν και όσα παραλείφθηκαν.

Τα πορίσματά της αμφισβητούν ευθέως την επίσημη εκδοχή της κυβέρνησης, ότι οι φοιτητές κάηκαν από μέλη του καρτέλ των Ενωμένων Πολεμιστών σε σκουπιδότοπο όπου υποτίθεται βρέθηκαν σακούλες με τις στάχτες τους, και καταδεικνύουν την έλλειψη βούλησης των αξιωματούχων να διερευνηθεί πιθανή ευθύνη του στρατού, ομοσπονδιακών και άλλων Αρχών στο έγκλημα.

Οπως επισημαίνουν οι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες, η υπόθεση αυτή αλλά και τα κωλύματα που συνάντησαν κατά την έρευνά τους συμβολίζουν απόλυτα την αποτυχία αλλά και την ευθύνη του κράτους απέναντι στην επιδημία των καταναγκαστικών εξαφανίσεων: τραγικές καθυστερήσεις, γραφειοκρατία που παραλύει κάθε διαδικασία, συστηματικά εμπόδια στο έργο τους, έλλειψη αντικειμενικών αποδείξεων, βιαστικές συλλήψεις βολικών υπόπτων, απουσία εγγυήσεων, καταπάτηση κανονισμών και διαδικασιών περιφρούρησης των ευρημάτων και του τόπου του εγκλήματος, ελλείμματα στις ιατροδικαστικές υπηρεσίες, πιθανά βασανιστήρια στους υπόπτους που ομολόγησαν πως έκαψαν τους φοιτητές, αδύναμα ενοχοποιητικά στοιχεία, αποφυγή ανάκρισης βασικών μαρτύρων, αποκλεισμός των εμπειρογνωμόνων από σημαντικές διαδικασίες, σκόπιμες διαρροές προκαταρκτικών ευρημάτων...

«Δομικά κωλύματα»

«Η έρευνα καθυστέρησε όχι μόνο λόγω της πολυπλοκότητας της υπόθεσης. Η αργοπορία στην ανταπόκριση των Αρχών στα ζητήματα που έθετε η GIEI, η καθυστέρηση πολλών απαραίτητων τεστ, οι επίσημες και ανούσιες απαντήσεις σε πολλά από τα θέματα που εγείραμε, η μη διερεύνηση άλλων γραμμών έρευνας (περιλαμβανομένης εκείνης που αφορά τον ρόλο και την ευθύνη των στρατιωτικών που βρίσκονταν στον τόπο του εγκλήματος και άλλων Αρχών) δεν είναι αυθόρμητα εμπόδια... Δείχνουν δομικά κωλύματα», τονίζει η έκθεση.

Και σαν να μην έφταναν αυτά για να καταδειχθεί πόσο εκτίθεται ο πρόεδρος κλείνοντας μια υπόθεση που απειλεί να αποκαλύψει την τραγική συνενοχή τοπικών και κυβερνητικών αξιωματούχων, η GIEI δημοσιοποίησε βίντεο που δείχνει πως οι Αρχές «έστησαν» τα βασικά πειστήρια πάνω στα οποία η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία βάσισε το σενάριο ότι οι φοιτητές κάηκαν ώστε να σπεύσει να κλείσει την υπόθεση.

Η έρευνα της GIEI απορρίπτει την πιθανότητα να υπήρξε τόσο μεγάλη πυρκαγιά (ικανή να απανθρακώσει και να εξαφανίσει κάθε ίχνος των 43) στον σκουπιδότοπο όπου οι Αρχές βρήκαν σακούλες με στάχτες από τις οποίες ταυτοποίησαν έναν από τους φοιτητές.

Το επίμαχο βίντεο ρίχνει κι άλλο λάδι στη φωτιά: τραβήχτηκε από δημοσιογράφους στις 28 Οκτωβρίου 2014 και δείχνει πώς ένας από τους συλληφθέντες υπόπτους οδηγήθηκε στον τόπο όπου υποτίθεται βρέθηκε σακούλα με τις στάχτες των πτωμάτων των φοιτητών, ενώ δίπλα του είναι μέλη των ιατροδικαστικών υπηρεσιών.

Τα ευρήματα

Μαγνητοσκοπήθηκε δηλαδή μία ημέρα πριν από την ημέρα κατά την οποία επισήμως υποτίθεται ότι έγινε ο «εντοπισμός των ευρημάτων» και ουδέποτε αυτή η «επίσκεψη στον τόπο του εγκλήματος» δεν περιλήφθηκε στον επίσημο φάκελο της υπόθεσης, οδηγώντας τους εμπειρογνώμονες να συμπεράνουν πως «την προηγουμένη της επίσημης ανακάλυψης έγινε μια επιχείρηση στησίματος της σκηνής».

Μια από τις πολλές προσπάθειες της κυβέρνησης, όπως καταγγέλλουν οι συγγενείς των 43 αγνοούμενων φοιτητών, «να συγκαλύψει το γεγονός ότι υπήρξε απόλυτος συντονισμός ανάμεσα σε μονάδες της αστυνομίας (περιλαμβανομένης της ομοσπονδιακής) και μέλη των καρτέλ των ναρκωτικών, υπό το προστατευτικό βλέμμα του στρατού, με στόχο να εξολοθρεύσουν τους ενοχλητικούς ριζοσπάστες φοιτητές».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Στη χώρα των ακέφαλων σωμάτων
Την ίδια ημέρα που ο πρόεδρος Ενρίκε Πένια Νιέτο επιχειρούσε να κατευνάσει την οργή για την εξαφάνιση των 43 φοιτητών της Ιγουάλα και τη διαπλοκή κράτους και ναρκεμπόρων, στο Γκερέρο βρέθηκαν 11 νέα...
Στη χώρα των ακέφαλων σωμάτων
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Ο φαύλος κύκλος βίας και διαφθοράς και ο Ομπραντόρ
Στο Μεξικό την τελευταία πενταετία κάθε χρόνο «εξαφανίζονται» περίπου 8.000 άτομα, ενώ ως πέρσι μόνο το 2-6% αυτών των υποθέσεων είχε οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη με μόλις 36 καταδίκες σε ολόκληρη τη χώρα.
Ο φαύλος κύκλος βίας και διαφθοράς και ο Ομπραντόρ
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Τάγματα θανάτου με... κρατική βούλα
«Η Βερακρούς τα έχει όλα». Και το αδιανόητο για μια δημοκρατία, όπως η δημιουργία από τους ίδιους τους κρατικούς θεσμούς ταγμάτων θανάτου που φέρονται να ευθύνονται για εκατοντάδες εξαφανίσεις και εκτελέσεις...
Τάγματα θανάτου με... κρατική βούλα
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
«Δημοκρατία» με 27.000 αγνοουμένους;
​Ο Χουάν Φλόρες συνελήφθη από ομάδα στρατιωτικών που εισέβαλαν βίαια στο σπίτι του χωρίς ένταλμα σύλληψης. Δεν τον ξαναείδε κανείς. Ομοσπονδιακό δικαστήριο με μια ιστορική απόφαση ζήτησε να γίνει εισαγγελική...
«Δημοκρατία» με 27.000 αγνοουμένους;
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Η επιστροφή του ατίθασου φαντάσματος
«Ή παίζεις τη ζωή σου κάνοντας πολιτική ή δεν μιλάς γι’ αυτήν». Το πίστευε ακράδαντα και πλήρωσε το τίμημα ο Ρόκε Ντάλτον, ένας από τους σημαντικότερους διανοούμενους της Λατινικής Αμερικής. Ενας μύθος που...
Η επιστροφή του ατίθασου φαντάσματος
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Η πρώτη επέτειος της φρίκης
Μπορεί να πέρασε ένας χρόνος από τη μυστηριώδη εξαφάνιση των 43 φοιτητών της Σχολής της Αγιοτσινάπα στο Μεξικό, όμως η πρόχειρη επιχείρηση συγκάλυψης από την κυβέρνηση ουδόλως έχει πείσει τους πολίτες και η...
Η πρώτη επέτειος της φρίκης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας